Добре дошли,
Гост
|
|
|
Така...Вече знаете,че съм си я поръчал предварително,но дори и аз не знаех,че ще я получа днес
![]() ![]() Внимание: Спойлер! [ Click to expand ][ Click to hide ] На страницата преди дневника забелязвам интересна картинка,от която си и нямам понятие.И така,когато се вживявам в ролята на Гого,което значи Г.Г,което е съкратено от главен герой ![]() Като цяло книгата ми хареса и смятам,че е чудесен продукт да зариби нас,младите ПС:Имам и отбелязващо нещо на книгата :bye: |
"Въображението е по-важно от знанието."-Алберт Айнщайн
Администраторите са забранили публикуването за гости.
|
|
За книгата...има Спойлери
Сюжет (ако може да се каже за такъв ![]() ![]() ![]() Най-важната част е първата, ако там се справиш добре и набавиш повече хора в Екипижа после нещата са много по-лесни. Историята е линейна и определено за хора в 10-15 годишна възраст, но става ![]() ![]() |
|
|
Много добро ревю браво!
|
Но пазете се. Тия буржоазни градове ще ви убият. Вземете например това гнездо на търгаши, в което ви срещнах. Те дори не могат да се нарекат гнилоч. В такава атмосфера...
|
|
Започнах я, но след няколко дни по-обстойно ще я ревюирам.
За сега ще споделя мъката си - изпуснат е ОГРОМЕН потенциал, да се превърне в наистина нещо добро... |
|
|
За да спестя време и на вас, ще започна от ревюто на Монев, който е направил добър "обзор". "Българ" е предимно детска, хумористично-приключенска и би била интересна най-вече на феновете на сериала. Освен като фен сървис към поредицата има и други големи плюсове. Веднага правят впечатление многото илюстрации - огромна част от сцените имат прилежаща такава, което доста липсва на новата вълна и е ключово за детската аудитория, а илюстрациите тук са и цветни. Това си е просто супер
![]() Бих похвалил и системата, която е в правилното количество проста, обслужва нуждите на играта и изглежда добре като трудност (провалих се с малко на първи прочит). Харесва ми и че точковата част, която е разликата между добър и лош избор на повечето места, е вплетена в развръзката на приключението; щеше да е разочароващо ако тези точки бяха само за голото точкуване накрая. Сега отивам към по-интересната за мен част. Ще направя вметка, че продуктът ме радва изключително много и ВЕЧЕ има сериозен ефект върху жанра; също така Неделчо Богданов изглежда като свестен, креативен и целенасочен човек, съдейки по интервютата и дейностите му, а Блонд ми беше любимият автор като малък и никога не съм харесвал спекулациите по негов адрес от различните страни в този форум. И все пак мисля, че има място за малко критика... "10 неща, които можеха да бъдат направени по-добре в книгата-игра Българ" SPOILERS Внимание: Спойлер! [ Click to expand ][ Click to hide ] 10. Преизползването на текст. Това е най-тежко в последната част, където осезаема част от текста, през който се минава, е повторен, потретен, подесетен. Има го и по-рано, макар а по-малко места. Едно че е излишна загуба на обем, второ и много по-лошо - отегчително е за читателите. 9. Епизод 55. Искам да вярвам, че е дело на грешка при предпечата, при което решението и навременната реакция е достойна за похвала. Случва се. Не искам да вярвам, че е с цел пестене на половин печатна кола или за да не се махане някоя илюстрация. Ако е така и е опитано да се изиграе като екстра, ми напомня на безцветния Макрокомикс със супер екстрата да си го оцветиш сам. Така или иначе, този лист ще се загуби с времето при някои читатели, а още в книжарниците за други. Можете да намерите текста на епизода тук: http://www.legacyofkreya.com/upload/fil ... d%2055.pdf 8. Картата. Тук проблемите са четири. Най-дребният е, че е лишена от какъвто и да е арт и не прилича на нищо. Това за мен е необяснимо. Вторият е, че няма стойност като загадка - свръх елементарна е, а парчетата от картата са очеизбождащи в книгата, т.е. не е и механика против мамене. Третият е, че така е измислена, че да генерира куп излишни епизоди, някои от които могат да заблудят читателите за реалния брой епизоди в книгата (пак допускам тук, че това не е маркетингов трик). И последно - абе вие луди ли сте, как ще си нарежа книгата? Нали след 1 седмица тия листи ще са се запиляли някъде. 7. Повторенията. Срещат се по три начина - А) целенасочено натъртване на нещо в даден епизод, което не намерих за особено смешно; Б) повторение на дадена шега на N на брой места из текста - мистериозния саундтрак, например - смешно беше първия път, нататък би могло да е смешно ако се доразработи шегата, но да се повтаря 1:1 няма стойност, а на петия път дразни; В) просто като слабост на текста, без опит за комична стойност - примерно думата гларус 8 пъти в 10 изречения, Мелница 4 пъти на половин страница и т.н. Като цяло в текста трудно се намират две-три съседни изречения без повторена дума, която лесно е можело да бъде избегната и ми излизат съмнения спрямо редакторския процес. 6. Зависимостта на продукта. Героите не са дотолкова развити в книгата и си правят "яките работи", на които сте свикнали от филмчето, но ако не сте го гледали, репликите им и номерата им едва ли ще са ви толкова забавни и като цяло няма да ви е особено ясно какво се случва в книгата и какви са тия хора с вас. Още по-лошото е, че голяма част от изборите (особено в първа и трета част) са свързани с познаването на тези герой и това нито ще ви е интересно, нито ще имате особен успех. Правилният начин да се направи такова обвързване на продукти е такъв, че да може всеки от тях да добавя стойност към останалите, но да е и самодостатъчен. 5. Хуморът. От всички забележки, тази е най-субективната. Имаше няколко места, които ме разсмяха и като цяло беше свежа книжката, но според мен може да се иска доста повечко, при все че основната й цел е да е забавна. 4. Технически проблеми на текста. Няма да задълбавам, но има какво да се иска и е пълен с паразити (най-осезаеми са нацвъканите навсякъде излишни "един", "някакъв" и подобни). Тук включвам и неумишлените повторения, засегнати по-горе, с голяма тежест. 3. Технчиески проблеми на играта. Някои неща не са доизмислени както трябва, например: А) нуждата да зачеркваш локации на картата в част 1; Б) липсата на информация, че могат да се посещават само по веднъж локациите в първата част; В) неяснотата дали си се справил или не на дадено място (най-много ме фрустрира островът на чудовищата, където наглед доброто минаване не водеше до нищо, а грешното с три точки карък наказание доведе до правилния път) и Г) постоянното връщане в изходна позиция (островът на Криско); Д) най-най-тежкото в тази точка, счупената първа част - едната от петнадесетте локации е изходна и ако я посетиш рано (защо не още след епизод 1) по правилата на книгата си блокиран завинаги. Вече не можеш да отидеш там и да минеш първата част. Е) още към горния проблем - много произволно е дали няма да попаднеш там ако не от първи път, то нейде в средата на обикалянето, при което можеш да продължиш към втора част, но ще доста вероятно пре**** в третата поради по-малкия брой герои, които си взел в екипажа си и то не заради допусната грешка. Този проблем ще измъчи много деца и начинаещи книго-играчи; опитните веднага ще се сетят да "измамят" тази локация. 2. Линейност. Макар да стъпваме на една от най-гъвкавите механики за изграждане на книга-игра (движение по карта), тук всъщност отиваме навсякъде, където искаме, още на първото разиграване. Няма ограничение за брой локации, няма значение реда на посещаване и нямаме някакъв друг ограничаващ ресурс - време, живот и т.н. Това не е тежко провинение, но се губи чара на картата и няма поле за преиграване - просто отново ще ни се случи същото. 1. Дефицит на смислени избори. Преобладаващата част от изборите са: "къде да отидеш", което е без значение, защото отиваш навсякъде; дали да заговориш/влезеш/продължиш/останеш, или не, което не е реален избор, просто досадно потвърждение на вече направения такъв; изпитване дали познавате героите добре, което ще е ужасно за незапознатите с тях; проверки за предмети и герои. ИМА и избори, които да те накарат да се замислиш върху ситуацията, текста, дори са доста добри като баланс на трудност/информираност/логичност, но определено ми се искаше да са повече, да са преобладаващи. При все това, задължително четиво за феновете на "Българ", които ще могат максимално да се изкефят на приключение с любимите си герои. Като цяло солидно попълнение за жанра, най-вече за 10-15 годишната аудитория, за която горните проблеми няма да имат чак такава тежест и за която нямаше много подходящи книги-игри от новата вълна. |
|
|
[offtopic]Ако Торо напише такова мнение за моя книга-игра и то отговаря на истината, ще умра от срам. Но някак си като чета позитивния тон, нещо ми се обръща в стомаха. Добре, че не ми се налага и няма да ми се налага да си изкарвам хляба като се целя в аудитория, която харесва "Българ" и Емил Конрад.[/offtopic]
|
Efix7, hameleona, kiril_ps, psicho_lg, systemshock, SatanicSlayer, xenox, yoyovec
Добромир, George-AL, Rahvin, vg "Find what you love and let it kill you." Charles Bukowski "The ponies run, the girls are young, the odds are there to beat." Leonard Cohen
|
|
Внимание: Спойлер! [ Click to expand ][ Click to hide ] Ал Торо писа:
Д) най-най-тежкото в тази точка, счупената първа част - едната от петнадесетте локации е изходна и ако я посетиш рано (защо не още след епизод 1) по правилата на книгата си блокиран завинаги. Вече не можеш да отидеш там и да минеш първата част. A смятай аз какъв съм "карък".... уцелих изходната локация от 15-я път (то това не си беше и уцелване, а просто само тя беше останала). Тъкмо бях взел яко да се изнервям и да си мисля, че нещо не е както трябва. |
I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow. Watched 'em all blossom and watched 'em grow. It's all the same shit all across the globe. I just sit back and watch the show.
|
|
На мен книжката ми хареса, но може би защото съм гледал голяма част от епизодите на Българ. Бих казал, че я почувствах като поредния малко по-дълъг епизод. Който е свикнал с простотата, елементарността и спецификата на изказа на героите в сериала, няма да му направят голямо впечатление репликите на героите в книгата, затова не одобрявам критиките в тази насока. Все пак книгата е предназначена основно за младежи и фенове на сериала, както и цели популизиране на марката (покрай тази книга и много хора от този форум научиха за съществуването на "Българ").
Съгласен съм, че в игрови план е изключително лесна, донякъде предвидима. С тази история можеше да се напише доста по-стойностна книга-игра по отношение на гейм плей. Не изключвам появата и на последващи нови книги игри с марката на сериала с други приключения, ако тази получи по-широко одобрение сред таргет аудиторията. Лично за мен книгата ще донесе нови фенове на жанра като цяло, които да се обърнат и към по-стойностните в литературен и игрови аспект КИ. Аз си взех книгата в деня и часа на представянето й, от книжарницата, в която се състоя премиерата (наложи ми се да чакам на опашка зад около 20-25 "младежа", за да се доредя да я купя). При мен епизод 55 е оформен със заглавия "изгубения епизод" , в стил на пергамент и е подлепен в книгата като последна страница. Изглежда като, че дори е търсен ефект и ми се стори много оригинално. |
|
|
Ревю-игра на Българ от Дах Ламот - http://lammothsblog.blogspot.com/2015/0 ... st_30.html
|
|
|
Branimer писа:
Ревю-игра на Българ от Дах Ламот - http://lammothsblog.blogspot.com/2015/0 ... st_30.html Минало е покрай ревю това. |
I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow. Watched 'em all blossom and watched 'em grow. It's all the same shit all across the globe. I just sit back and watch the show.
|
|
Много добро видео ревю на Българ: https://www.youtube.com/watch?v=uG_dtf9qXU0
|
|
|
[offtopic]Обърквам се на кое му викаш ирония, Торо.[/offtopic]
|
Efix7, hameleona, kiril_ps, psicho_lg, systemshock, SatanicSlayer, xenox, yoyovec
Добромир, George-AL, Rahvin, vg "Find what you love and let it kill you." Charles Bukowski "The ponies run, the girls are young, the odds are there to beat." Leonard Cohen
|
|
Още няколко видео ревюта на книгата:
- https://www.youtube.com/watch?v=YQpsSP7MB_0 - https://www.youtube.com/watch?v=M65cLJpfEyY - https://www.youtube.com/watch?v=4amoS6dbilk |
|
|
http://orangecenter.bg/blog/balgar-knigata-igra/
Още едно ревю |
|
|
Не съм гледал анимационния филм даже не знам по коя телевизия са го давали , какво говоря даже не знаех че съществува. Гледайки грозните рисунки в книгата си мисля че няма и да го гледам. Не ме разбирайте грешно рисунките може и да са добре направени просто това не е моят стил , като гледам доста от съвременните анимации вървят в тази посока , което за мен е трагедия , но както и да е това е доста субективно. Книгата- ми очаквах да е зле ами зле е , но не чак толкова колкото очаквах. Първата част ми беше тотално безинтересна обикалях и уж събирах екипаж , те половината тръгнаха с мен без въобще да ги убеждавам , нит ги разбрах кви са нит що са. А да и трупанах 5 точки карък повечето заради някаква солница
![]() ![]() Накратко книга писана за почитателите на сериала , които както се вижда по продажбите са доста / баси кво поколение расте ![]() ПП. Твърде много повторения на еднакви думи да не говорим че Аспарух ми се обяснява , какво прави на единия остров , а на другия ми се обяснява абсолютно същото сякаш за пръв път го чувам. ИИ една камара излишни епизоди само за да се надуе обема ![]() ПППП. Няма да пропусна да оплюя и втората книга ,ноо нищо не се знае може и да я похваля ![]() |
|
|
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas