Много качествено интервю, мерси Жорка. Интересно е, когато някой с поглед над нещата разказва защо са изчезнали книгите-игри, отвъд тривиалното "заради компютърните". :geek:Интересно интервю с Любомир Николов на Мария Станкова, от Литературен форум:
www.slovo.bg/old/litforum/204/mstankova.htm- Знаете ли, че много деца са започнали да четат едва след като се появиха книгите-игри?
- Благо ми е на душата, че стана. Исках, не вярвах, но исках да видя, че децата със стрес към книгата, четат. Целта ми беше те да станат мост към голямата литература. За много деца станаха. Това радва душата.
- Защо изчезнаха книгите-игри?
- Пазарът ги уби. Пренасищането, печалбарството, "феноменът на сергията" - това са убийците. Търговците започнаха да викат: "Дай! Дай! Дай!", сергиите се затрупаха. Пресищането води към загуба на интерес. Книгите залежаха и с това всичко свърши. А можеха да излизат и досега.
- Забогатяхте ли от книгите-игри?
- Не. Издателство "Мега" фалира. Никой не забогатя, освен момчетата. Децата, които се събудиха за четенето, забогатяха... Книгите-игри бяха единственият жанр (ако може така да се нарече), в който българското измести финансово вносното. Преводните заглавия направо загинаха. Искам и друго да кажа за тези книги. Те всъщност са полукниги, но доказваха на децата, че читателят е толкова творец, колкото и авторът. Момчетата и момичетата са настроени романтично под сърдитите си външности. Те търсят. Искат да открият нещо хубаво в живота. Лесно беше да се идентифицират с героя от книгите-игри. Всеки има нужда от вълнуващо приключение с щастлив край.
(Тук искам да прибавя, че книгите-игри са нещо като живота или нещо като онази приказка с трите пътя. Имаш право на избор. Можеш да направиш погрешен, но можеш да се върнеш и да поправиш грешката. На мен, например, ми доказаха, че от всяка ситуация има изход. Няма значение какъв, но изход. А това е повече от оптимистично.)
- Срещал ли сте читателите на книгите-игри? Общувал ли сте с читателите си?
- Да. Дори ми се струва, че децата ме харесваха, защото никога не съм се смятал за нещо голямо. Те имаха нужда от общуване с автора. Да няма дистанция между него и тях. Оказа се, че той е важна фигура в представите им... Децата имат нужда от духовен водач. Лошо стана, когато един от българските автори, Майкъл Майндкрайм, въведе отрицателния герой, който чрез наркотици, секс и насилие трупаше сили. Децата хлъцнаха. До този момент книгите-игри утвърждаваха доброто. Злото, обаче, привлича дори и най-светлата душа. Моралът. Това е основният дълг на всеки един автор. Излезе ли от него, е загубен. Има много примери за възгордяло се зло. Смятам, че гордостта е основен порок. Може би най-големият.... Не се гордея с това, което съм направил. Чувствам радост, дори изненада.... Трябва да благодарим на Бога за това, което сме. Смятам, че между хората няма никаква разлика. Деца, възрастни - всеки заслужава уважение и внимание. Предпочитам добрите прости хора. Никога не съм имал проблем с общуването с хора на по-ниско интелектуално ниво.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Лошо стана, когато един от българските автори, Майкъл Майндкрайм, въведе отрицателния герой, който чрез наркотици, секс и насилие трупаше сили.
Лошо стана, когато един от българските автори, Майкъл Майндкрайм, въведе отрицателния герой, който чрез наркотици, секс и насилие трупаше сили.
Това е напълно вярно.
Хлапето е най-нереалистичният и тъп персонаж от книга-игра.
Има ли конкретни такива, които би посочил? Сигурен съм, че сега, след като тези КИ са дигитализирани, има много фенове, които ги препрочитат. Дори може дигитализаторите да ги отстранят директно в електронния формат.Препрочитайки поредицата за Хлапето, си припомних колко много проблеми има в нея ...и откъм технически грешки...
Лари Стоун се появява преди Хлапето и като персонаж е много по-проблемен от Хлапето.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas