• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
Критики към авторите на книги-игри

Критики към авторите на книги-игри

• 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
05 Авг 2011 20:54
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Критики към авторите на книги-игри #22434
Просто не мога да не си пъхна носа, извинявам се за което.
Не забравяйте простичкия факт, че когато всичките тези КИ са писани, светът беше драстично различен. Много по-малък, освен всичко друго. Не само за децата, които сте/сме били (изключвам Джордж и Любо, те са били деца в една още по-ранна и различна епоха, изключвам и себе си, макар че някои сте ми връстници). Просто... нямаше интернет. Не "почти", а "практически въобще". Вихреше се истинска криза, не измислена като днешната, а наистина кризисна и част от серия кризи, които си бяха страшнички. Литературата, с която ние, пишещите, разполагахме и която читателите (нямам предвид на КИ) можеха да сравняват с нещо, беше друга. Чуждоезични книги се намираха много трудно точно през онзи период; в София имаше само една книжарница с руска и мъничко английска литература (може и две да са били, ама все тая). Преводните книги бяха единственото, което имахме тогава. И - на когото каквото му донесат от чужбина. Или каквото добара от издателствата, тогава повечето книги за преводи идваха през някаква сръбска агенция от рода на "Права и преводи" и такива "рекламни" томчета се разпространяваха с благоговение по мрежата кандидат-преводачи, познати на познатите и т.н. ... Други времена бяха.
Така че книгите, които се пишеха тогава - и нямам предвид само КИ-тата - имаха един друг вкус за времето си. И стояха по друг начин - и като сюжети, и като литература.
Някои са готини и днес. Други - не толкова. Дупката, която имат да прескачат обаче не е "само" в порастването на публиката, а и в промяната на времето, към която сме се адаптирали всички.
Хайде да сме честни - Майкъл БЕШЕ велик и ненадминат. Блон и Уейн, и Блонд отделно от Уейн бяха невероятно гладки за четене. Джордж беше техничарче. Колин имаше най-готините сюжети и страхотно извърташе приключенията. И тъй нататък.
Това, че ДНЕС нещо, което е обирало читателския каймак тогава вече не ви/ни звучи така добре просто идва да каже, че нещото не издържа проверката на времето, нищо повече. Последното е определение за "класика". :) и мен ако ме питате, готино е, че НЯКОИ от КИ-тата са станали класика. Като се замисли човек - по-голям процент, отколкото при "неигровата" литература. Това е важното.
--
Между другото, Колин е прав: доказано беше на практика, че българските КИ се котират по-добре от преводните, излизали едновременно с нашите. Продаваха повече бройки например. Така че това не е "приказка" за подклаждане ентусиазма на авторите и не е рекламен слоган за зарибяване на читатели. КИ-тата бяха и си останаха ЕДИНСТВЕНОТО българско нещо на книжния пазар, което се котираше по-добре от чуждоезичното.
Което е тъжно, понеже в Русия например си тачат повече родната фантастика, отколкото "зарубежната". И родното криминале. И родното кино. И всичко. Ама те са шовинисти, а ние сме българи.

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Авг 2011 01:33
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Критики към авторите на книги-игри #22463
Като цяло ок за мнението ти, тези неща са верни. Но това, че си написала, че Майкъл е велик и ненадминат и че не сме честни, като не го признаваме за номер 1, това си е чисто налагане на мнение. За мен той и тогава и сега нито ми е бил любимият автор, нито съм го смятал за номер 1 ( и сега не го смятам) и съм напълно честен. Нищо лично към Майкъл, но не съм на кеф да ми налагат мнение.

06 Авг 2011 20:03
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Критики към авторите на книги-игри #22548
Обща статистика на читателски писма, като цяло.
Може да е отново въпроса за изисканото ястие за чревоугодници и за хамбургера, но това се харесваше съдейки по пощата и класациите, които се правеха тогава; това подчертаваха читателите.
Признавам, че съм чела около 70% от пощата, минаваща през МЕГА и не знам в другите издателства как е било, но екстраполирам, че ситуацията не е била особено различна.

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

06 Авг 2011 20:39
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Критики към авторите на книги-игри #22554
Върдж, хрумвало ли ти е, че може би аудиторията на Майкъл е по-активна? Ето, аз съм почитател на книгите на Любо, но никога не съм писал писмо, може би аудиторията на останалите автори да е била по-тиха. Де да знам, може наистина Майндкрайм да е бил най-харесван, макар и да не разбирам защо. Кой знае, добър маркетинг, няколкото думи от автора и агресивно-безпардонното поведение? Тези неща се харесват на децата. Но най-харесван не е = велик и ненадминат.
А чужди книги не се намираха чак толкова трудно, особено за хората на ти с руския.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

06 Авг 2011 20:41
illithid
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Критики към авторите на книги-игри #22556
Върдж, тази работа с читателските писма е малко хлъзгава. Даже, доколкото си спомням, в една редакционна статия в Мегаигра се коментираше точно някаква анкета сред читателите и парадоксите в нея: Читателите хем заявили, че много им харесват нововъведенията на МЕГА, хем като ги питали кои са им любимите книги, посочвали старите :D И отгава още се чудехте защо така. Мисля си, че може и малко да са ви пързаляли от любезност :)

Иначе, по темата ми дойде на ум един лаф: "Шефът получава заплата 1 500 лв., аз 300 лв., значи средната заплата в отдела е 900 лв.". Същото е и с авторите, наивно е да се мисли, че предпочитанията към (съответно и тиражите на) Майкъл, Джордж и Роджър Уилко са били едни и същи, та да ги слагаме заедно в кюпа "Български автори". Същото е с чуждите автори - Марк Смит и Роуз Естес не са едно и също.

Трето (и последно) - МЕГА и Плеяда, които издаваха БГ автори имаха много, много по-добра мрежа за дистрибуция от Еквус и Селекта, които издаваха чужденците. Това го казвам с категоричната увереност на човек, обикалял книжарниците и сергиите за книги във Велико Търново няколко години в търсене на книги-игри. Ами че аз Кървав меч 3, въпреки предпочитанията си, в Търново просто не го открих и ми го донесоха от София!

What can change the nature of a man?

06 Авг 2011 20:45
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1587
Критики към авторите на книги-игри #22557
Аз и все още нямам Кървав меч 4. Третата я купихме от друг град май.

:)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

06 Авг 2011 20:56
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1326
Критики към авторите на книги-игри #22561
Ами не е точно така. Бях пуснал преди около седмица Гневът и никой не наддаде само featbeast даде началната цена за него. А и Нашествието го нямах, но миналата седмица си го взех от Ronin за скромната сума от 6 лв.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

06 Авг 2011 21:38
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1326
Критики към авторите на книги-игри #22577
Така си е.. И в Пазарджик се пропускаха някои заглавия. Всичко на всичко книги-игри се продаваха на една или две сергии. От Плеяда и Мега стигаше всичко,но много неща на Еквус арт въобще мисля не са стигали до там, а за Битки Безброй се появяваше 1 на 3 :)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

07 Авг 2011 07:41
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Критики към авторите на книги-игри #22613
Оу, не споря и да, всичко това ми е хрумвало.
Както и че количеството преводни книги беше много по-малко; може да се предполага, че все пак са били превеждани по-читавите и съответно те си остават с по-голям процент "харесване" спрямо общия брой издания. Например.
И, разбира се, тогава нямаше интернет :D и съответно не би могло да съществува форум, на който да се обсъждат всичките издания.
В крайна сметка е малко като гадаене на боб. Особено с отстояние от ххх години, когато статистическото доказване на нещо, резултат от "общо впечатление като принципно обобщение" е напълно и изцяло невъзможно...
Освен всичко друго, както казах - времената бяха различни, и публиката беше различна (дори и немалка част от нея да е тук на този форум).
Що се отнася конкретно до намираемостта на чуждата литература, не беше... Добре, да - чужди книги, особено руски, се намираха. Не чак толкова трудно. Намираемостта на интересни за четене заглавия, т.е. такива които те интересуват, беше съществено по-ниска по простата причина, че ако се вкарат 100 заглавия, то 90 от тях ще са безполезни, а 8 от останалите - безинтересни. Сигурна съм, че който се е интересувал да купува любовни романи на английски и руски, е бил удовлетворен в търсенията си. ;) Аз лично трудно добарвах наистина интересни книги и съм си обогатила библиотеката тогава с прилично количество не толкова интересни. Признавам, че "купувани наслуки" понякога излизаха забавни - например хубаво издание с твърди корици на "Диамантената роза" на Едингс много преди да започне да излиза у нас (това отпреди този времеви период де).
Днес ситуацията е много по-различна. Най-малкото има интернет и можеш да си поръчаш нещо; а и влизайки в Книгомания примерно от раз намираш поне 5 книжки, които би било разумно да си купиш и поне още 3, за които веднага ти потичат лигите.
Разбира се :D , и тук ще подчертая, че аз съм твърдо SF&F ориентирана и други неща съм си купувала и въобще чета толкова рядко, че...
Но, отново, като цяло, снабдяването с хубавото от произволен жанр беше доста трудничко, а много от най-добрите неща изобщо не бяха превеждани и никой не беше чувал за тях. Цели... групи автори бяха неизвестни.
А и всички ние се променяме.
Както и да е - спирам с офтопика :D

07 Авг 2011 10:14
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Критики към авторите на книги-игри #22621
Моля-моля, никога не съм чел любовни романи, нежели на руски! Говорех за фантастична литература - Шекли, Азимов, която се намираше в руските книжарници (такива имаше доволно много).

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

07 Авг 2011 10:33
Away
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 533
Критики към авторите на книги-игри #22624
Искам да уточня, че броя получени писма не е доказателство за популярност в случая с книгите-игри. Не мисля, че моите читатели бяха по-активни. Читателите си бяха на всички, просто с времето някои започнаха да избират кого да четат. Получих хиляди писма защото показах лично отношение към читателите, обърнах им внимание и те ми отговориха с внимание. Нито един друг автор не си даде труда да направи такова нещо поне до времето, когато МЕГА беше купена от БАРД. А тогава вече беше твърде късно.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

07 Авг 2011 17:14
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Критики към авторите на книги-игри #22662

Rahvin писа: писа:
Тъмната страна на Земята - хамериканските хоръри са погубили не една или две бедни души.
Много се радвам, че се намери някой, който да го каже. И то толкова точно. Бях на път да си помисля, че всички освен мен харесват "Тъмната страна ма Земята", защото си падат по Стивън Кинг. :sick:

07 Авг 2011 17:37
Blackjack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Критики към авторите на книги-игри #22670
Какво общо имат Тъмната страна и Стивън Кинг - аз например много харесвам първото и въобще не харесвам втория!

07 Авг 2011 17:46
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Критики към авторите на книги-игри #22678
Ако честно си призная, че Тъмната страна така и не я четох, ще ми се смеете сигурно...
Обаче Стивън Кинг вероятно не харесваш, защото не си подходил от правилната му страна. Хубавото на Кинг е, че има "за всекиго по нещо" - дори ако не си "хорърист", лесно се намира какво да те грабне в него... и после изчиташ повечето неща, да не кажа всичко... Пътят е трениран с много познати, които а) тотално не харесват хорър или б) пробвали са да четат нещо на Кинг и не им е допаднало или в)...
Примерно, личната ми препоръка е възрастни читатели, които не обичат хорър, да започват със "Сърца в Атлантида" (предимно с онази част за картоиграчите в колежа, т.е. същинските Сърца в Атлантида) и после, зависи от читателя, да продължат с нещо друго от по-философските книги... Кеф ви "Момичето, което обичаше Том Гордън", кеф ви "Тайна градина, таен прозорец"... и после внимателно да им се подбере нещо по-хорър - например "Четири часа до полунощ"... Сборниците с разкази са особено успешни в това отношение... Много добър успех съм имала с Everything's eventual... И в подходящия момент - Тъмната кула, макар че изсипването й накуп е само за любители на дълги сериали. Обаче пък зарибява с гаранция, стигне ли човек до средата на втората (издържат ли му нервите сиреч), няма откъсване.
Просто... към Кинг трябва да се подхожда с познаване на читателя, неудобството му е именно в това, че е достатъчно разнообразен и едновременно теснолинеен - който му пасва този тип литература, му се кефи на ПОВЕЧЕТО неща и не харесва няколко (обикновено); който не му пасва този тип литература, няма да започне да я харесва, хващайки произволна книга. Но с подходящ избор... ще му пасне.

07 Авг 2011 17:58
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Критики към авторите на книги-игри #22684
От възрастните, които не са го почвали, съм забелязал че всички се кефят на "Мъртвата Зона". Ама яко. Тъй че, според мен също е нелош избор. Но пък трябва да знаем за кои възрастни говорим, все пак :roll:

• 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
Форум
/
Книги-игри