• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
Въпроси към Ал Торо

Въпроси към Ал Торо

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
20 Юни 2011 16:34
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Topic Author
Въпроси към Ал Торо #16525
И така, като сме я почнали, нека ги подхванем всички. Лично на мен ми е интересно да питам Ал Торо няколко неща, а като сме я подхванали, няма да е зле всички такива питания да ги събираме в тоя форум. Даже очаквам някой заинтересован да подхване и Уейн. :)

Мен не ме закачайте (поне засега), и без тва ви надувам главата в толкова теми. -Уейн
:)

1. Какво работиш, човече? И как смогваш?
2. Как се появи Крея? По себе си знам, че човек се вдъхновява от някъде. Та, какви са твоите вдъхновения - книга, филм, поредици някакви?
3. Кога ще излиза Ролевата Игра по света на Крея? Любопитно ми е да видя още една българска РИ, която може пък и да ми пасне на стила на групата :D
4. Само за Крея ли смяташ да пишеш? Или искаш да опиташ и в други светове?
5. Абе, каква музика слушаш? Интересно ми е :D

Ето ги мойте пет стотинки (пет въпроса де) за сега. После може още да има. :)
Айде народе, пишете и го затрупвайте с въпроси :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Юни 2011 17:07
Altras Benin
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Въпроси към Ал Торо #16528
Моят въпрос е свързан с предстоящите книгите за Котарака.
По-конкретно - предвиждат ли се някакви карти в тях? Ще е готино да има карта на Карсеп, както и на останалите по-важни географски локации в света на Крея, където ще се развива действието. Винаги съм бил почитател на визуализирането на даден realm и мисля, че това само ще допринесе за потапянето в атмосферата на книгите. Така веднага се сещам за Светът на Стария свят и Империята от поредицата за Гуор или за Валенсианските хроники. Все заглавия с богато съставени карти на световете от книгите.
Поздрави и успех, Ал!

I pray to Myself for Myself

20 Юни 2011 19:45
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2370
Въпроси към Ал Торо #16537
Благодаря за темата и въпросите. :)

1. Какво работиш, човече? И как смогваш?
Embedded/firmware developper съм (програмист на ниско ниво). Проекти от сорта на тези:
www.subsea-tech.com/userfiles/im ... 90119b.JPG
www.gpscontrol.bg/?act=show_razd ... 65&lang=bg
www.gpscontrol.bg/?act=show_razd ... 68&lang=bg
Обичам си работата, защото постоянно трябва да си размърдвам мозъка, да измислям нови решения, да интегрирам всякакви нови системи, сензори и т.н.
Не смогвам много, сега съм се нагърбил освен с редовната си работа и книгите игри (Черният Нарцис все още ми взема много време) с въвеждане и доошлайфане на ролевата система Legacy of Kreya и допълнително правя Game Design за една игра за GSM-и от по-ново поколение. Като цяло като се хвана да правя нещо съм много продуктивен и до момента, в който умората се натрупа успявам да свърша много работа. Освен това редувайки тези проекти постигам нужното разнообразие и фактът, че всеки от тях ми доставя удоволствие, допринася за продуктивността и избягване на преумората.

2. Как се появи Крея? По себе си знам, че човек се вдъхновява от някъде. Та, какви са твоите вдъхновения - книга, филм, поредици някакви?
3. Кога ще излиза Ролевата Игра по света на Крея? Любопитно ми е да видя още една българска РИ, която може пък и да ми пасне на стила на групата :D
Крея се появи след първата ролева сесия, която играх :). Бях запален геймър и фен на фентъзи тематиката като цяло (за книгите-игри не е нужно да споменавам даже). Та играхме WildBlades и си казах, че РПГ-то е нещо много велико и безгранично. Тогава вече имах добър опит в правенето на настолни игри, бях писал един куп детински аматьорски книги-игри и това да направя ролева система, която да ми харесва, беше логичната следваща стъпка. Минаха повече от десет години от тогава, системата се развива постоянно, а светът на Крея заедно с нея. Този свят се е развивал на ХИЛЯДИ ролеви сесии от тогава насам, така че има доста по него - за нещастие само в главите на хората около системата.
По-скоро покрай излизането на първата книга за Котарака решихме да пуснем и РПГ-то, в последствие решихме да е безплатно за БГ, тъй като пазара не може да оправдае разходите за книжен вариант, а плащанията за Online вариант ще са незначителни. Вероятно ще сложим някаква опция за donation, в случай че някой ползва и уважава това, което сме направили там.
Кога ще излиза - надявам се съвсем скоро - почти сме качили основните правила, отнема много време преформатирането и пренаписването на части от текста. Мисля че до няколко седмици ще бъдат качени базовите правила, достатъчни за игра. Сложното в случая е да създадем описания и разделение на правилата, така че да е достъпна за по-нови играчи, тъй като системата е по-скоро от сложните.

4. Само за Крея ли смяташ да пишеш? Или искаш да опиташ и в други светове?
Цял живот няма да ми стигне да напиша всичко за Крея. По принцип имам доста развита в главата ми идея (и половин дузина разкази) за един много готин сетинг (sci-fi), в който хората са "поробени" от извънземна раса същества с изключителни психически способности. Бих написал с голям кеф книги-игри в него. Пиша също и разкази с крими/трилър тематика или чисто социални/битови. С две думи бих писал на всякаква тема. Постоянството обаче е една от чертите ми, на които много държа. Преди да развия поредиците за Котарака и още 3-4 героя в Крея (сумарно 20тина книжки примерно), не мисля да разводнявам с друго. Може да има, но ще е изключение.

5. Абе, каква музика слушаш? Интересно ми е :D
В темата за любими групи можеш да видиш доста. Сега съм на White Stripes, Metallica, Rammstein и Cage the Elephant основно. Всеки ден различно, в общи линии, днес примерно послушах малко изпълнения на Patton (на поне 4 от групите му) и Offspring.
knigi-igri.net/index.php?option= ... 4&start=10

20 Юни 2011 19:54
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #16538

Altras Benin писа: писа:
Моят въпрос е свързан с предстоящите книгите за Котарака.
По-конкретно - предвиждат ли се някакви карти в тях? Ще е готино да има карта на Карсеп, както и на останалите по-важни географски локации в света на Крея, където ще се развива действието. Винаги съм бил почитател на визуализирането на даден realm и мисля, че това само ще допринесе за потапянето в атмосферата на книгите. Така веднага се сещам за Светът на Стария свят и Империята от поредицата за Гуор или за Валенсианските хроники. Все заглавия с богато съставени карти на световете от книгите.
Наистина този похват помага за изграждането на свят. Добър пример е и "Пътя на Тигъра". Въпросът с картите е още по-съществен за ролевата система, тъй като в нея те не са опция, а нещо задължително. Дори има нарисувани отпреди десетина години две карти - една обща на света и една на Кралството на Морските Народи. Те обаче не стават - намачкани, надраскани, рисувани с молив, протрити и т.н. Скоро ще се погрижим за нови и съответно ще влязат и в книгите-игри, защо не? :)
Нещо повече, има и разни легенди за света, ще се напишат още и ще се качат на <!-- w -->www.LegacyOfKreya.com<!-- w -->

Altras Benin писа: писа:
Поздрави и успех, Ал!
Благодарско :)

21 Юни 2011 09:19
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Въпроси към Ал Торо #16560
Псевдонима ти има ли общо с Ранд Ал Тор ? :)

21 Юни 2011 10:32
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #16568

Nichy писа: писа:
Псевдонима ти има ли общо с Ранд Ал Тор ? :)
Чисто съвпадение, освен ако Робърт Джордан не ми е таен фен ;)
Не съм чел Колелото, а и не бих си сложил псевдоним на герой от книга - все пак това е авторски псевдоним, а не nickname за някой 3D shooter.

21 Юни 2011 11:41
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #16578
Има доза истина (добре де, голяма).

08 Юли 2011 13:50
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Въпроси към Ал Торо #18506
Би ли написал нормален роман, а не КИ? Мислил ли си да се развиваш като писател на художествена литература въобще, а не само на КИ?

<!-- w --> www.cherepov.free.bg <!-- w -->
... e=youtu.be

08 Юли 2011 14:05
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #18507

invincible писа: писа:
Би ли написал нормален роман, а не КИ? Мислил ли си да се развиваш като писател на художествена литература въобще, а не само на КИ?
Като цяло държа на развитие като писател, работя много в тази посока, но съм човек, пристрастен към игрането. Не виждам защо да има нещо, в което не играеш, когато е възможно да се направи така, че да играеш. Една книга-игра може да има силна история и добре развити герои, точно като в роман. Искам да мога да пиша книги игри с не по-ниско качество от това на романите. Искам понятията книга-игра и "сериозна" литература да не са противоположности.
Освен това аз не съм автор, който се занимава с игри, а съм game designer, който се занимава с писане :)

Романите са много сериозно начинание, трудоемко и времеемко, за което няма да ми стигнат силите на този етап, като странична дейност. Виж късият разказ е друго нещо, сядаш и наведнъж го написваш, независимо дали е изблик на вдъхновение, или идеята е лежала в главата ти 6 месеца. Горе долу съм посъбрал разкази колкото за сборник (макар и прекалено различни жанрово - от битовизми до научна фантастика), но в момента не виждам публика и нещо, което да оправдае усилията за отпечатване и разпространение (за средствата не говорим, те няма да са кой знае колко за малък тираж и обем). Ако някой ден има издател, който прояви интерес, давам ги веднага :)

Та за роман - не е изключено, но със сигурност няма да е скоро и не е от набелязаните цели.

08 Юли 2011 15:00
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #18511
Еми, аз пък ти пожелавам, след като завършиш поредицата за Котарака и си изпълнил с живот света на Крея :) , да имаш вдъхновение, желание и време да напишеш роман. Тъкмо ще си се развил стилово, ще имаш и опит. Щото има хляб в теб да напишеш и нещо за възрастни.

... e=youtu.be

08 Юли 2011 19:30
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Въпроси към Ал Торо #18522
Какво ще рече за възрастни? Щото поправи ме ако греша ама тука определено не ври и кипи от тийн ... а книгите игри си се четат :rolleyes:

08 Юли 2011 20:15
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #18527
Мерси Ваньо :)
Иначе споделям мнението на Invincible, според мен книгите-игри могат да са подходящи за всякакви възрасти, но разбирам какво имаш предвид.
Нормално е в момента жанрът да се приема като детска литература (с оглед на първата вълна), в което няма нищо лошо, така беше ориентиран. Но като всяко едно нещо се надявам да се развие и еволюира с времето и може би точно в момента го прави.

08 Юли 2011 21:37
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #18535
Ваньо_л, ако навремето, все още деца, не бяхме попаднали на КИ, сега на по 30 и повече дали щяхме да им обърнем някакво внимание? Тук сме онези, които навремето сме ги чели като деца. Разбирам, че много от вас още изпитват удоволствие от КИ, но аз лично не успях да изиграя нито една от старите, за мое огромно съжаление. :( Явно нещо в мен се е изгубило. И понеже виждам в Ал Торо потенциал да реализира нещо като за мен, си го коткам.:) Аз затова и бях зачекнал темата в каква аудитория се цели т.нар. Нова вълна. Изключвам, разбира се твърдия "електорат" от стотина души, въртящи се около този форум.

... e=youtu.be

10 Юли 2011 22:23
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Въпроси към Ал Торо #18673
Ми не, естествено че нямаше да им обръщаме внимание сега, ако навремето не бяха ни омагьосали.
Но за да припечелва нещо, един автор трябва да е ориентиран първо към тези, дето го купуват и после към тези дето иска да го купуват. Щото ако не успее да реализира желанието си да не вземе да изгуби и "твърдия" електорат ;) А конкретно за Котарака - мисля че е книга дето да се хареса на всички възрасти Дано и другите от поредицата да са такива. А за класически неинтерактивен роман струва ми се е доста раничко.

10 Юли 2011 22:31
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Въпроси към Ал Торо #18675

vanio_l писа: писа:
Ми не, естествено че нямаше да им обръщаме внимание сега, ако навремето не бяха ни омагьосали.
Но за да припечелва нещо, един автор трябва да е ориентиран първо към тези, дето го купуват и после към тези дето иска да го купуват. Щото ако не успее да реализира желанието си да не вземе да изгуби и "твърдия" електорат ;) А конкретно за Котарака - мисля че е книга дето да се хареса на всички възрасти Дано и другите от поредицата да са такива. А за класически неинтерактивен роман струва ми се е доста раничко.

Май, май, съм напълно съгласен с това мнение. Само, според различните автори, можем да разменяме "Но за да припечелва нещо" с "Но за да го четат" :)

... e=youtu.be

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/