• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
Въпроси към всички автори

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
07 Юли 2011 11:46
Посетител
Посетител
Topic Author
Въпроси към всички автори #18351
Понеже не намерих тема, която да е до всички...

1. Би ми било интересно авторите да се включат в коментарите в личното творчество. Засега там май е малко... Като в музей. А да си го кажем право - за всеки начинаещ/пишман писател си е тръпка, да пуска произведенията си, когато би могъл да получи мнение за тях от някой "истински" автор.

2. Пак да си задам текущия въпрос относно насочеността на книгите от "новата вълна", т.е.: А за жени ще има ли?! :) Все пак има и жена автор. Тук подозирам, че може да се развие доста дискусия, но какво пък...

3. Тези дни ми хрумна, че у нас имаме много книги-игри. Звучи идеално, когато имаш и малко дете. Все пак целевата аудитория на повечето КИ са именно децата и подрастващите. Дотук звучи, като да нямам проблем, обаче... Все пак детето идва твърде малко :( Та въпросът е: дали някой от авторите е мислил за КИ за по-малки деца. Подходяща като обем, сюжет, стил, механика на игра, илюстрации... Детската литература си е доста сложна материя, но пък децата се учат от малки да четат, така че откъм тази страна имате доста "незарибена" аудитория. А и много родители биха купили КИ по-скоро на 7-8 годишното си дете, отколкото на домашния си тийнейджър.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Юли 2011 13:27
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2428
Въпроси към всички автори #18369

Ashlie писа: писа:
1. Би ми било интересно авторите да се включат в коментарите в личното творчество.
Наистина ще е много добре. По принцип чета доста често аматьорски български разкази и подобни, но в момента съм затрупан от купища ангажименти и имам някои по-приоритетни за четене неща. При първа възможност ще изчета всичко там или поне по едно произведение на автор :) Може да разчитате и на откровена критика.

2. Пак да си задам текущия въпрос относно насочеността на книгите от "новата вълна", т.е.: А за жени ще има ли?! :)
Посоката на въпроса ми е малко размита. Ако питаш за подходящи книги-игри за женската аудитория, аз се старая моите да са такива (не е основна цел, но имам едно на ум), освен това стилово гледам да не ги пиша детински, което според мен е основен фактор, отблъскващ жените, а били те й малки. Насочил съм се към малко по-горна възрастова група, като вярвам, че човек на 13-14-15 години може спокойно да чете всякаква литература. На базата на читателските мнения в тези две посоки, за момента съм доволен от резултатите в тези две направления. До колкото знам за Асасините на Персия, поредицата също ще са подходящи за женската аудитория.
Ако си говорим за главен герой жена, което си е съвсем отделна тема, като цяло няма лошо, но лично аз не знам до колко ще се справя с нещо подобно. Имам дори два женски героя, чиито приключения искам да развия, но това ще е в малко по-далечното бъдеще. Притеснява ме дали ще мога достатъчно добре да предам света през женски поглед, а и като си познавам света на Крея, тревожи ме как ще трябва да прекарвам половината фатални епизоди през изнасилване преди смъртта :?

3. Та въпросът е: дали някой от авторите е мислил за КИ за по-малки деца.
Нямам интерес в писане в този стил, не ми е на сърцето. По мое мнение Любо Николов може да се справи в тази посока много по-добре, от всеки друг автор на книги-игри в БГ.

07 Юли 2011 18:07
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към всички автори #18425
Теза: трудно приложимо е да се напише "двуполова" книга-игра с някаква дълбочина, а за такава без - ефектът е малък, рядък и козметичен (но не пречи).

Такааа...
Значи, първо, очевидно е, че полът на героя и target читателите (в случая разделени по пол) нямат пряка връзка и не бива да се разглеждат заедно.

За пола на главния герой сте написали доста интересни мнения, като особено интересно ми стана дискутирането на една книга с възможност за изиграване с двата пола. Трябва да отчетете обаче стил на книгата, трудностите за написването на нещо подобно и въобще дали е практично да се прави.
Да, ако имаме някакъв повърхностен стил на писане и приключения, в които героите на практика нямат особен характер, не се задълбава в психология, нито в някакви отношения - ок. Ходиш, биеш дракони и зомбита по картата, в две ситуации в книгата си в кръчмата и там има 4 различни епизода в зависимост от пола - ОК, може. Но ако говорим за нещо, което не е толкова повърхностно, то разликите са толкова сериозни, че не трябва да има един общ епизод в книгата. Т.е. все едно са две различни книги в една, които се опитват и да делят обща история. Ами предпочитам да си напиша две различни, като история, развитие и персонажи, с някаква плътност на главните герои. Универсалните (общи) епизоди ще са безполови и плитки в отношение "характер". Въобще, ще е слабо.
Иначе за mainstream-а на книгите-игри, още повече важи за западните, мисля че е почти без значение - ако героите са безполови и безхарактерни е лесно, но ако говорим за този тип книги-игри, има ли въобще стойност дискусията за пол на героя?

Помислете си колко трудоемко е да се преобразуват към двуполовост следните книги-игри и какъв ще е резултатът:
- кървав меч (въобще мъже ли са), гората на обречените (Fighting Fantasy), ледено безмълвие
- гората на демона (среден вариант)
- Хлапето или първата 1/3 от Тъмната страна на земята

@аТоро: Благодаря за изчерпателния отговор. Колкото до фаталните епизоди - ем, чак пък толкова много изнасилвания преди смъртта... Някои може да са и след Но сериозно - няма нужда да се прекалява чак до там, че накрая ще напишете Мери Сю, което всички - и добри и лоши - искат да опънат Ще се радвам (а подозирам и не само аз) ако прочета приключенията на тези твои героини, и ако потърсиш женската гледна точка във форума бихме ти я дали.

Аз благодаря за отзивчивостта :). По принцип съм от хората, които много обичат да се набъркват в чуждите глави и да търсят как работи нечий мозък и съзнание, в това число и женските. Въпреки това, считам за ужасно трудно за мъж да напише книга и дори разказ, в който да предаде убедително женски мироглед. Споделената гледна точка на читатели е нещо безценно, но точно в тази ситуация по никакъв начин не може да помогне. Ще помогнат забележки след написването, но дори и това пак не гарантира подобрение, ако просто не съумея да се справя с начинанието като автор. Наблюденията върху реален човек, влизането под кожата му и пренасянето на този реален характер или смесица от характери на няколко човека - това е пътят за мен към убедителен (женски) герой. Разбира се, винаги можеш да добавиш нещо от себе си или да хиперболизираш в някое отношение, но по-добра база от обграждащата ни реалност няма. Някои автори споделят същото и относно атмосфера, фабула, дори самите местности и селища в романите и т.н. С.К. разказва за някои от героите си в своята книга "За Писането", ако някои иска да прочете и неговото мнение по темата :) Отплеснах се малко тук...

Бяхме дискутирали с една позната психоложка за една моя героиня и каза, че съм описал женски мироглед, който перфектно отговаря на това как мъжете мислят, че жените виждат света :) Дори по този начин, разказът ще е убедителен за сериозна част поне от мъжката аудитория, но все пак е плашещо и трудоемко начинание и бих предпочел първо да натрупам повече опит, за да мога да убедя мъжете и поне и част от жените, че наистина играят с женски герой, а не с мъж с гърди и без... И с едни притеснения за цикъла няма да стане, дори и да има графа в дневника и да ти сменя статистиките :lol: Плюс това, със сигурност ще заложа на нещо по-повърхностно първоначално при едно такова начинание и вероятно героинята ще бъде първо второстепенен герой в една от книгите за Котарака. Но това - нататък...

07 Юли 2011 19:13
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Въпроси към всички автори #18434
само искам да вметна едно нещо, за "добри" и "лоши" образи на жени/мъже в книги.

Истината е проста - няма добри и лоши. Има силни и слаби. Или образа е разработен в дълбочина и действа както е логично за героя или е плитък и съответно - слаб. Ако се замислите, самия факт, че има може би 10тина различни мнения, кой автор прави добри женски образи, трябва да ви отговори на дискусията за тях.

А иначе - подкрепям Ал Торо и сарутобу. Важен е стилът на писане, а не главния герой и дали са "истински" или "не-истински" образите вътре. И да по-малко зарчета = по-лесно зарибяване на дамите, защото макар да има изключения - общата позиция е такава.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

07 Юли 2011 20:28
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Въпроси към всички автори #18445
Моят въпрос е към авторите, познати ни като К. Уолъмбъри и Р. Блонд

Наистина ли сте тук или само ни будалкат?

11 Юли 2011 12:32
Посетител
Посетител
Topic Author
Въпроси към всички автори #18720

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Нищо подобно - има си конкретни други теми за целта, нищо не пречи Радо да бъде поканен тук да направи включване там. :rolleyes:
[offtopic]Нищо-нещо... Радо май е любимец на модовете, а?! 8-) Ма така е - човек лесно се привързва към тролите, и докато се усети - нагазил в блатото...[/offtopic]

По темата за авторите (Алоооооооооу! Автор'тьеееееееее! Обадьет' са уа! Уейн, нидя са кри...):

4. Имате ли си някакви ритуали, задължителни елементи и пр., когато пишете? Елена спомена за пушенето (Ох, мъка-мъка! Напълно я разбирам.), но дали имате и други подобни? Музика? Любими текстообработващи програми? Или пък молив vs. химикалка? По кое време на денонощието пишете?

5. Интересно ми е как се отнасят близките ви към писането на КИ и към писането като цяло. Доколкото ми е известно за повечето автори писателството не е основен източник на доходи и се налага да го правят в свободното си време, което явно прави по-малко време с любимите хора. Как се справяте? А чувате ли често "Е, ти пак ли книги-игри си седнал да пишеш? Няма ли да напишеш най-сетне нещо сериозно?"

12 Юли 2011 00:30
Посетител
Посетител
Topic Author
Въпроси към всички автори #18833
[offtopic]Къде изчезнаха мненията?! Отново...[/offtopic]

12 Юли 2011 07:02
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Въпроси към всички автори #18845
[offtopic]Ако искаш вместо да си бъмпваш темата мога да я "закача". :rolleyes:[/offtopic]

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

12 Юли 2011 08:51
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Въпроси към всички автори #18850
Мненията отидиха в „Жените и книгите-игри - отново”, а последните три поста (и този включително) ще заминат в коша.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

19 Юли 2011 14:00
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Въпроси към всички автори #19809
Стана ми неудобно да отговарям в тази тема, понеже питате най-малко мен, пък аз най-много отговарям :) Та да подчертая, че не е от някакво себелюбие, просто темата е добра и си поемам моята част.

4. Имате ли си някакви ритуали, задължителни елементи и пр., когато пишете? Елена спомена за пушенето (Ох, мъка-мъка! Напълно я разбирам.), но дали имате и други подобни? Музика? Любими текстообработващи програми? Или пък молив vs. химикалка? По кое време на денонощието пишете?

Пиша само в пълна тишина и спокойствие, изцяло на компютър. Когато живея свободен живот пиша посред нощ, примерно от 01:00 до 06:00. За нещастие рядко имам достатъчно време да вляза в подобен режим поради много фактори, затова пиша вече когато имам време. С определени песни се надъхвам преди писане, но по време на самото писане предпочитам изолация от всяка форма на външни сигнали към мозъка ми.
Молив срещу химикал - пиша само с химикали, драскам много и имам изписани хиляди страници в game design посока, четими само за мен, със всякакви схеми и правила - в това число и за книгите игри. Разбира се, като си свършат работата отлитат в коша (след като минат няколко дена от пренасянето на комп).
За ритуали - имам черен писателски камък, кланям му се и му принасям жертви.

5. Интересно ми е как се отнасят близките ви към писането на КИ и към писането като цяло. Доколкото ми е известно за повечето автори писателството не е основен източник на доходи и се налага да го правят в свободното си време, което явно прави по-малко време с любимите хора. Как се справяте? А чувате ли често "Е, ти пак ли книги-игри си седнал да пишеш? Няма ли да напишеш най-сетне нещо сериозно?"

Близките ми вероятно гледаха по-скоро като някакво несериозно и невъзможно хоби, въобще на gamedesign-а във всяка една посока. След като излезе "Котаракът и Черният Нарцис", нещата са различни. Въпреки мирогледа им, за който не виня никого, няма нито един случай на проява на неуважение или пренебрежение на тази ми дейност - просто не й се отдаваше значимост. Нямам и нужда - моето и вашето мнение по въпроса ми стига напълно. Все едно да се очаква от майката на шампиона по starcraft на Канада да е била екзалтирана преди получаване на отличието му от това, че е бил добър Protoss и е играл по 16 часа на ден в мазата. Някои неща не могат да се оценят от външни за сферата хора. Вероятно над 99% от хората над 35-40 в България не могат да играят игри поради психологически задръжки и не могат да ги приемат като занимание за възрастни. Нашето поколение е друго - знам, че ще играем и на по 80, живот и здраве.

24 Юли 2011 11:55
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 530
Въпроси към всички автори #20429
Ал Торо писа: "Стана ми неудобно да отговарям в тази тема, понеже питате най-малко мен, пък аз най-много отговарям". Според мен е точно обратното: повечето въпроси са към авторите от новата вълна, а засега само Ал Торо е новата вълна, така че въпросите са главно към него.
Аз отговарям в тази тема като глас от миналото, предоставящ достоверни исторически сведения:)

авторите да се включат в коментарите в личното творчество
Обикновено не правя такива неща. Аз съм настроен да посочвам недостатъци и това често се определя като хейтърство, тролене и т.н., особено от хора, които са ми под нивото. Често и самият автор няма нужда от редакция, а от одобрение. И за тази цел получава насърчение най-малко от други автори, после им отвръща със същото и така се получава малък писателски кръг, изпълняващ терапевтична цел.

дали някой от авторите е мислил за КИ за по-малки деца
Поръчката на Хермес за "Островът на динозаврите" беше като за книга за малки деца, 7-10 годишни. Сам не си я харесвам, повечето от хората на този форум също споделят, че не са я харесали навремето. Много е трудно да се пише за такава аудитория. Трябва много внимателно да се прецени доколко тези деца могат да разбират и да прилагат правилата, доколко сложен да е дневника, системата... лично аз винаги съм се целел в 12-14 годишните, като съм се надявал книгата да е подходяща и за групите с по 1-2 години под и над целевата ми група. Искало ми се е хора на 18 -20 години да четат мои книги-игри, но съм осъзнавал, че е възможно главно ако са ме харесали, когато са били на 13-14.

да се напише "двуполова" книга-игра с някаква дълбочина
За мен е абсолютно излишно да се удвоява обема на книгата. Виж, ако става дума за браузер игра може да се получи добре.
Навремето обмислях да напиша книга-игра с двама герои, момче и момиче. Идеята беше тази книга да създаде предпоставки за "гаджосване" и с това да стане популярна, а след време дори култова. В същото време да може да се играе и от един човек, разбира се, за да не ограничаваме пазара. Все още вярвам, че има хляб в тази идея с подходяща реклама и качествена реализация. Навремето издателствата прецениха, че е много рисковано.

Имате ли си някакви ритуали, задължителни елементи и пр., когато пишете? Музика? Любими текстообработващи програми? Или пък молив vs. химикалка? По кое време на денонощието пишете?
Пишех в малка стая, на затворена врата и на пусната музика, изолиран от света.
При създаването на схемата музиката ми действаше добре. Непрекъснато слушах нещо, като обикновено си правех ден на някоя група. Примерно, цял ден слушам Мейдън или Куин. После, при наливането на текста, не можех така, разсейвах се. Но пък имах нужда от фон, затова често съм зациклял на един албум или дори на една песен и съм слушал само тях в продължение на седмица-две.
Първите си 4 книги-игри написах на пишещи машини, после събрах пари и си купих компютър. От лятото на 1994-а до лятото на 2000-ата година пишех само на Уърд 5.0 за ДОС, после конвертирах при познати към съвременен Уърд и давах файловете на издателите.
Схемите си ги правех с химикалка, използвах различни цветове, за да показвам типа на всеки епизод: избор, изискване за предмет, просто преходен...
Обикновено пишех между 10 вечерта и 8 сутринта, но само защото заспивах трудно. Имал съм успешни, при това съвсем редовни опити и в писане през деня.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

31 Юли 2011 13:47
Посетител
Посетител
Topic Author
Въпроси към всички автори #21445
Благодаря много за изчерпателните отговори!

Относно отговора на Майндкрайм за личното творчество: тру-тру! И все пак повечето тук са начинаещи и любители - имаме нужда от критики, дори и само за да ни се покаже, че е по-добре да насочим труда си в друга сфера :) А, аз все си мисля, че който го е страх от критика, не ходи да си пуска творчеството по форумите :) Все пак, ако търсиш само потупвания по рамото - все имаш някакви роднини и приятели, на които да пробутваш творчеството си. (Жалко, че няма да получа критика от теб! Съдейки по репутацията ти, а и от впечатленията, с които съм останала четейки коментарите ти, щеше да е най-малкото интересно и при всички случаи - експириънс...)

Още веднъж благодаря! Дерзайте и със здраве!

31 Юли 2011 23:48
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Въпроси към всички автори #21547
За личното творчество и коментарите към него: не е така.
Желанието да получиш коментари и реалното получаване на негативни мнения нямат връзка едно с друго. ВСЕКИ желае да получава само хубави коментари, ДОРИ ако твърди, че е отворен за критика и обикновено кофти нарязването с балтия води до ядосване на нарязания автор. Така че Майкъл е прав: публикациите по форумите се правят именно с цел получаване на хубави коментари и стимулиране за още графомания. Поне по идея с количеството се подобрява и качество на продуктите... А по броя и вида на хубавите коментари не е много трудно обективно да се съди за реалното качество на текста.
За съжаление, за целта са подходящи не форуми от типа на този, а специализиран тип сайтове за "самопубликация" - примерно ФикшънПрес, "фенска" платформа - фенфикшън.ком и подобни. У нас също има достатъчно такива. Не за КИ обаче.

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

01 Авг 2011 00:20
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Въпроси към всички автори #21549
Критиката не бива да се взема като някаква лична обида. Предпочитам да ми казват къде греша вместо да ме тупат по главата снизходително. Най вече за да мога да видя творбата си отстрани и да се поуча от грешките си. Позитивна или не, всяка критика е полезна стига да е добре обоснована.

My deviantART page.

01 Авг 2011 08:15
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Въпроси към всички автори #21556
Again: кой да ти каже къде грешиш? Събралите се в този форум (и в повечето други, където хора си публикуват творчеството) са непрофесионалисти. То в България не съм убедена доколко съществува професия "редактор" в смисъл на човек, който е способен и трениран да коригира идеи и писмен материал - да не се бърка с "коректор", дето оправя правописните грешки и словореда, и тук-там подобрява изреченията... това описание съответства на българската представа за редакция.
Тъй или иначе ЕДИНСТВЕНИТЕ хора, способни да дават качествено мнение са именно "американски тип" редактори, тренирани да бъзикат текст. Те са в състояние да извлекат същината и да преценят дали е добра; да оценят качеството на текста и възможностите той да бъде подобрен, възможностите за цялостна оптимизация на продукта, и да се произнесат става ли нещо от тоя графомански том или е за коша.
Връщам се отново на "фенските" платформи, макар че същото е валидно за произволен тип форум. Лесно може да се ориентира човек по броя на мненията\рецензиите, броя на маркиралите като харесвани 1 или повече произведения на даден автор и броя на маркиралите като харесван даден автор до каква степен текстовете му са добри (без да се четат директно имам предвид) и до каква степен се харесва дадена тематика. Преди няколко години доста си поиграх с една такава фенска платформа, беше ми крайно любопитна именно статистиката, пък и си потренирах английския.
Генерално негативно мнение, ще се повторя, НИКОЙ няма да приеме без бой и единственият извод на автора от такова мнение НЯМА да бъде, че не му струва произведението, а че даващият мнението е кретен, иска да го ядоса или нещо подобно. Умерено негативно мнение... Ми вижте темата на Кал за Приказки за юнаци. Там има един много показателен сектор, където са се опитали да му кажат какво куца в текста и как реагира той на това мнение... Приемаме, че Кал е "трениран" автор и се отнася добронамерено към критиката, която му правят.

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За авторите и художниците
/
Time to create page: 0.081 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Топ 9 любими книги (Колин Уолъмбъри) (4 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Count Monte Kristo
    • Today 21:38
    • Топ 9 любими книги (Блонд и Уейн) (6 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от MrMoustache
    • Today 21:24
    • Топ 9 любими книги (преводни) (11 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от MrMoustache
    • Today 21:18

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност