• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
30 Сеп 2011 03:59
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #31889
В предишната подобна тема обясних защо в началото си Новата вълна е насочена предимно към новите читатели. После го споменах пак и тук:
[offtopic]

Ейдриън Уейн писа: писа:
Мери, прав си че има принципна разлика между ИР и КИ - и доста точно го казваш в последния абзац. ОБАЧЕ - всяка следваща книга от 6те Асасини отива все повече към нормален КИ геймплей и разклоненост, така че скоро от характеристикте на интерактивния роман ще останат само силната история (но не за сметка на разклонеността), героите и стилът. Първата книга е нарочно крайна форма на ИР поджанра (макар и със силни КИ елементи като системата и тактиката в схватките), от която да се върви към максимално пълноценно сливане с КИ, като се запазят всички плюсове и нито един от минусите на двата поджанра.

Защо точно по този начин? За да се хванат и въведат в интерактивната идея мнозинството нови читатели (на нормални романи), разбира се, на повечето от които "книга-игра" неслучайно им звучи смешно. И които никога не биха се заинтересували от повечето от старите КИ (тези в които имаше само зарчета, но не и история).
[/offtopic]
Междувременно практиката отново доказа основния извод в онази тема: форумът по никакъв начин не е представителен за реалния пазар. Истината е точно обратната на очакванията на повечето хора тук, които смятат, че с членовете на общността на този етап (или даже с пишещите във форума и хардкор феновете) се изчерпва пазара за КИ. Както ви казах и тогава, форумът - дори добре посещаван като нашия - е много тясно място, на основа на което по никакъв начин не могат да се градят реални пазарни планове. Оказах се прав и за още нещо: интересът към книгите-игри никога не е умирал. При толкова читатели навремето, това просто няма как да стане. Това, което знаех от самото начало на теория - и никой не ми вярваше :) - се доказа на практика едва сега (нямаше как по-рано), при прекия контакт с широката публика.

Резултатите говорят сами за себе си: само за трите фестивални полудни последния месец до читателите са стигнали повече нови книги-игри отколкото покрай целия форум/общност дотогава. :!: Поне три до пет пъти по толкова пък допълнителни хора съм зарибил (само аз, не знам за другите), разказвайки им намясто за сайта, форума, общността и книгите-игри. Немалка част от тях бяха съвсем нови читатели, които за първи път научаваха какво е книга-игра. Реакцията им винаги беше една и съща: широко разтворени очи и "това звучи невероятно интересно". :)

Малка част от тези хора вече видяхме на форума - забелязали сте, че новите попълнения нарастват рязко след фестивал. Много от тях тепърва ще се включват - и дано заварят хубаво място тук, каквото беше навремето. Но отново по никакъв начин не бива да се прави пряка връзка - защото на 30 записали се нови потребители след един фестивал отговарят най-малко 300 нови човека, които вече са научили за нас и очакват следващите книги. Просто голямото мнозинство обикновени/нормални хора никога не са имали излишно време или желание за писане или дори четене на форуми. :idea:

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Сеп 2011 05:18
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #31893
(отделено във втори пост, че да не мъчи очите стената от текст)

Така че това е добрата "новина". Книгите-игри ще ги бъде. Просто, освен на всичко друго, ще трябва да заложим (най-вече) на прекия контакт с новата публика: фестивали, представяния, гостувания, даряване/спонсорство с нови КИ и т.н. По НИКАКЪВ друг начин не може да се създаде (достатъчно бързо и сигурно) реален, действащ пазар. И дори така ще отнеме малко време. Но фестивали и подобни възможности за щастие има предостатъчно - просто към всичките ми задължения се добавя и още едно, защото няма кой да ми го свърши вместо мен: лично да се представят книгите-игри, наживо, пред колкото повече хора е възможно, стари и нови читатели. Впоследствие се надявам да ме отменят и други колеги (особено като се стигне до обиколки на училищата), но те по принцип са много заети хора - дори да нямат нищо против публичните изяви.

Така че който иска НАИСТИНА да помогне нещата РЕАЛНО да тръгнат, нека последва примера на безценни ентусиасти като Козия, Танер и Миткоив. Казвайте на всичките си познати. Пратете най-сетне инфо на приятелите си във Фейсбук, да речем. Пуснете тема в някой форум, в който още не ни знаят. Помислете дали нямате познати в медиите. Сещате ли се за фестивал или панаир или все едно каква публична изява - все едно в София или в друг град? Всичко, което ще ни помогне да стигнем наживо до хората. Сигурен съм, че и след трийсет фестивала все още основната част от публиката НЯМА да е научила за книгите-игри. (Но пък тези, които вече са научили, ще са повече от достатъчно. 8-) )

Още ведъж: пазар за книги-игри ИМА и ЩЕ има реален такъв занапред. Дори ако трябва да го създам (по единствения възможен начин) с ей тия две ръце. Всеки, който желае да помогне, е добре дошъл да го направи. Останалите няколко на форума пък са добре дошли да си продължават както и досега - и да се възползват наготово от труда ни, когато сме събрали достатъчно читатели.

Иначе всичко си върви според най-общия план, въпреки че изброеното по-горе напоследък отнемаше немалка част от свободното ми време. (Като пусна Асасините1 по реповете и книжарниците, ще обявя на форума, разбира се.) От 20-ти септември насам разполагаме и с уреден от мен (за цял месец!) щанд/маса на едно от най-многолюдните места в София, Орлов мост - като част от представянето на Неформалното образование. Но едва ли ще мога и занапред да седя по цял ден там - така че смятам да се съсредоточа върху фестивалите като публични изяви. Само през октомври има ТРИ такива, засега. :D Така че заповядайте този уикенд в Борисовата viewtopic.php?f=76&t=1620 и пишете (само) конкретни предложения в тази тема . Занапред ще отговарям по-навреме, за да не се чудите какво става. Но поне вече би трябвало да сте разбрали, че ако не си губя времето във форума, това е добре за всички. 8-)

30 Сеп 2011 11:00
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #31912
За да се създаде реален пазар на книги-игри ни трябва едно от най-важните неща - Книги-игри. С две книги бум не се прави, но пък се ходи да се рекламират за да разберат хората, че ги има, че са тука сред нас.
Когато има повече издадени нови книги, то тогава може да се каже, че има солидна база и да сме готови за всякакви мероприятия.
Но не е хубаво да изтъкваш, че камо ли не ти носиш всичко на гърба си. Разбери че не е хубаво това.
Аз сигурно ще присъствам на това в Борисовата градина, защото по това време имам среща с няколко приятелки и приятели, които ще са наоколо.
Освен това трябва да се смени транспаранта, който го имаме с друг и вече наистина по-качествен. Трябват истински плакати, както за Асасините, така и за Котарака. След като си приготвил мощен рекламен бум и да не си се погрижил за плакати........

Освен това ти пак говориш за книги-игри. Кажи ми точно на корицата на Асасините къде на видно място пише Книги-игри?
Старите фенове търсят книга-игра, а не интерактивен роман. Когато се разпространи както ти викаш и те видят книгата ти и я погледнат едва ли ще намерят някаква връзка между книга игра и интерактивен роман.

Избери своето приключение

30 Сеп 2011 17:28
seriosblack's Avatar
seriosblack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #32070
Една идея от мене. Чува ли ли сте за буккросинг
www.bookcrossing.hit.bg/
Тук можжете да резберете за какво говоря. Според мен може да бъде полезно на новата вълна. Това е главно за Уейн и управата на сайта, но всеки ентусиаст може да помогне.

The dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be...unnatural

30 Сеп 2011 17:33
SecondShoe
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #32073
Няма да е зле да има конкуренция. Поне две издателства, които се борят за място на пазара. Сега има само едно. Не става така.

30 Сеп 2011 17:45
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #32081
Няма нужда от издателства - достатъчно е да има повече автори. Засега са Уейн и Торо, да се надяваме скоро да има още :)

08 Ян 2012 22:26
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41220

yoyovec писа: писа:
Уейн, от чисто любпитство питам, колко Асасини се продадоха? Същият ми въпрос е и към Торо, ако не е някаква тайна, разбира се...
Направило ви е впечатление, че Торо никога не би отговорил на такъв въпрос. И с право. За точни числа не се говори.

Аз отговарям. И то не само с числа, които нямат никакво значение извън контекста, а директно с изводите - които са действително ценното и ни касаят всички.

"Втора вълна" в рамките на досегашната общност не може да има. Реалните продажби са, да го кажем весело, смешни. Ако се примирим с това, ще си останем завинаги с каквото имаме дотук:
1. Безплатно списание (както виждате, действително мисля няколко хода напред).
[offtopic]Въпросната точка е докладване и поради тази причина е поставена в таг
2. Скъпоплатени излишни "инициативи", при които ще трябва да се плаща - в аванс и десетократно поне - издаването на книги в смешни тиражи, които после ще се въртят измежду същите тези 100-150 човека (при което никаква реална полза за жанра няма от тях, тъй като не достигат до нови хора).
- тук - да уточня, щом трябва - нямам предвид инициативата за книга на Майкъл, а принципният й модел[/offtopic]

За сметка на това директният контакт с широката публика, както е описано подробно в началните постове тук, доказа наличието на огромен пазар, особено на фона на повсеместно слабите тиражи на ВСИЧКИ книги издавани у нас.

Така че всичките ни усилия (както от самото начало неуморно действам аз самия) трябва да са насочени към максимално широко разпространение и разгласяване на Новата вълна и жанра. За да се стигне до момента, в който - след достатъчно акумулиране на стари и нови читатели в публиката - ще можем просто да пускаме една книга в нормален тираж от 1000 бройки по книжарниците - и тя да ПРОДАВА по-голямата част от тиража си, в рамките на година, да речем.

Ето ТОВА е що годе нормален пазар. Макар че и тогава до издателството ще стигат има няма 4 хиляди лева - които я покрият дори само разходите по издаването, я не. (Напомням, че книжарниците удържат 55% от коричната цена, като се сметне всичко.) Сега обаче сме БЕЗКРАЙНО далеч от този момент. Ако сега издаваме книги на този, нормален принцип, ще ги пускаме с тираж не 1000, а: 200 . Максимум.

08 Ян 2012 22:36
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41221
Така че напълно разбирам защо Любо и даже Джордж не са се втурнали да си завършват новите книги-игри още. Защо да го правят сега, при продаваем тираж 200 - а не след година-две, когато ще сме достигнали успешния бг стандарт от 1000 и ще сме осмислили труда им?

Така че нека пробваме да мислим малко по в перспектива. Иначе нищо хубаво не ни чака. Сигурно си мислите, например, че 5 нови книги-игри са ПЕТ пъти по-добре от една? ;) Но не е така, не и на този етап. Ако тези 5 книги са по 200 тираж, ползата от тях ще е колкото от една аналогична КИ, но в голям тираж от 1000-1500. Просто защото тя ще може да стигне до нови хора и да разшири публиката, а те ще се въртят в старите кръгове. (Така или иначе не си струва да се издават книги в такива тиражи де.)

Това се каня да подчертая от доста време. :) Книги-игри могат да бъдат написани много. Никакъв проблем. Че и издадени - ако има кой издател да хвърля пари на вятъра, както досега. Но ако няма кой да ги КУПУВА, всичко е безсмислено - и ще свърши много бързо и сигурно.

Така че това, че в следващите месеци ще излязат няколко нови КИ наистина трябва да ни радва - но не с елементарната егоистична радост, че ще има какво ново и хубаво да четем. А с това, че от издателите отново ще бъде поет финансов риск/жертва, за да могат книгите да излязат в НОРМАЛЕН тираж - и да стигнат постепенно до хиляди нови/стари фенове на КИ. Защото само така може да се изгради пазар, който да остане и за в бъдеще и да ражда нови автори и книги.

Знаем приказката: дай на човека риба - и ще е сит за ден; научи го да лови риба - и ще е сит цял живот. В нашия случай е: напиши на човека книга-игра - и ще има какво да чете днес; СЪЗДАЙ му пазар за книги-игри - и ще има какво да чете цял живот. :) Така си е.

08 Ян 2012 23:06
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41226

Направило ви е впечатление, че Торо никога не би отговорил на такъв въпрос. И с право.

Аз отговарям. И то не само с цифри, които нямат никакво значение извън контекста, а директно с изводите - които са действително ценното и ни касаят всички.

Уейн, от къде знаеш, че Торо не би отговорил на въпроса и да не би да си телепат или екстрасенс или не знам какво още, че да знаш какво ще направи или няма да направи някой или конкретно той? Пък и ти не даваш отговор в числа (не е правилно смислово да се казва цифри), а изводите си ги правят хората, а не е нужно ти да им ги даваш - за това са изводи, защото изискват смилане на информация т.е. конкретните числови стойности. Ако не смяташ да отговориш просто не го прави, а не обвинявай другите в липса на отговор за да замажеш положението и да не се види, че ти всъщност си този, който не отговаря.

Така че пробвайте да мислите малко по в перспектива. Иначе наистина всичко е обречено. Сигурно си мислите, например, че 5 нови книги-игри са ПЕТ пъти по-добре от една, ако не и повече. Пълни глупости. ;) Ако тези 5 книги са по 200 тираж, ползата от тях ще е ТОЧНО колкото - ако не и по-малко! - от една КИ като тях, но в голям тираж от 1000-1500.
Ами не знам дали мисля в преспектива, но ще ти обясня аз защо смятам, че 5 книги са по-добре от една. Просто и ясно е - 5 книги имат много по-голям шанс да се харесат на повече хората с различно вкусове отколкото една книга. Не виждам как може да спориш за това.
А въпросът с това колко да са тиражите си е пълна безсмислица - адекватните тиражи са по 500-1000 бройки и съм убедена, че при по-добър маркетингов подход ще се разграбват като топъл хляб.

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

08 Ян 2012 23:13
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41227
Цифрите мисля, че станаха ясни за всеки, което е тревожно на фона на още една тежка финансова година, която ни очаква. Но най-лошого за мен е, че в тоя форум май няма нито един потребител, на който Асасините или Котарака да му е първа книга-игра...няма свежи хора.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

08 Ян 2012 23:14
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41228
Имаше бе... няколко се бяха мернали покрай Асасините.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

08 Ян 2012 23:17
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41229
Ами издавайте и продавайте тогава, СилвърУлф, какво чакате. ;) Съветът ми обаче е да почнете със 150 тираж, иначе така и ще си останат.

Първият ти абзац не е нужен. След като цитирам Торо, значи знам какво говоря. За разлика от теб. И мисля, че се бяхме съгласили, че ако не сме се разбрали нещо, първо се питаме по скайп. Така че нека продължим да си го спазваме.

yoyovec писа: писа:
Цифрите мисля, че станаха ясни за всеки, което е тревожно на фона на още една тежка финансова година, която ни очаква. Но най-лошого за мен е, че в тоя форум май няма нито един потребител, на който Асасините или Котарака да му е първа книга-игра...няма свежи хора.
Напротив, нищо тревожно няма. Просто повечето от читателите НЕ пишат по форуми. До тях се стига по съвсем други начини, за което ми беше и приказката.

08 Ян 2012 23:33
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41236
[offtopic]

Ами издавайте и продавайте тогава, СилвърУлф, какво чакате. ;) Съветът ми обаче е да почнете със 150 тираж, иначе така и ще си останат.
И мисля, че се бяхме разбрали, че ако не сме се разбрали нещо, първо се питаме по скайп. Така че нека продължим да си го спазваме.
Бяхме се разбрали ти да не пишеш глупости, а аз да не те критикувам... усещаш къде куца механиката, нали?
А колкото до издаването... май все пак едно конкурентно издателство ще ти дойде добре... и на егото и на стимула да подобриш качеството на продукта "книги-игри". Дали си заслужава усилията обаче е съвсем друг въпрос.[/offtopic]

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

09 Ян 2012 06:18
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41266

SilverWolf писа: писа:
А въпросът с това колко да са тиражите си е пълна безсмислица - адекватните тиражи са по 500-1000 бройки и съм убедена, че при по-добър маркетингов подход ще се разграбват като топъл хляб.
Ама не казваме аз и ти колко да са тиражите. Публиката казва (ако изобщо разбере за новите КИ). Пазарът казва (ако изобщо бъде създаден). Затова са тия постове с вътрешно инфо, за да знаете в какво положение сме и какво трябва да се направи.

Нищо по-хубаво от повече автори и издатели. Дано стигнем скоро и дотам. Но точно отначало, на най-трудното, никой друг няма да се хвърли на помощ, уви. Иначе искам да ви уверя, че от старите издателства внимателно следят какво правим. ;) Вече имах няколко разговора на Панаира. Така че тръгнат ли нещата, пак ще има "много маймуни на клона", както казваше Любо. :mrgreen:

09 Ян 2012 09:46
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41278
www.capital.bg/biznes/stoki_i_pr ... _okolo_20/

Това е линка кън статията от вестник Капитал. Положението като цяло не е хич розово, българинът купува по половин книга годишно, докато в Европа по 10-11 и за две години иима спад 15%. Простите сметки показват, че средният продаден тираж на една книга е 700 броя и това е цифрата, около която трябва да се правят плановете поне засега.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.090 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Ярост" - ревюта и коментари (39 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от Mindcrime
    • Yesterday 21:20
    • Топ 9 любими книги (Върджил Дриймънд) (5 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Върджил Дриймънд
    • от Efix7
    • Yesterday 20:04
    • Финална надпревара - ревюта и коментари (26 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от comics_ross
    • Yesterday 15:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност