• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ

Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
09 Ян 2012 21:23
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41400

Ейдриън Уейн писа: писа:
За плакатите и сам го обмислях (вкл. в голям тираж за подарък към книга или отделна продажба) - но тениските са нова идея, мерси Улфи, водя си записки. :) (Парци, кориците на Асасините заслужават да са на всякакъв мърчандайзинг, щото си струват сами по себе си.)

Парци, имаш ли реална представа как става това със Сутрешния блок? Ако да - пиши. Ако не - ше видим кво ще измислим. още на първия фест ме беше поканило едно момче точмо от някво сутрешно предаване на БНТ, ма квато съм шматка, не му бях запаметил телефона. :rolleyes:
Не искам да обиждам колегата-творец на блага, но специално корицата на "Асасините"... е (доста) слаба, сори :( (искам да похваля обаче за илюстрациите - повечето са доста, доста добри). Не коментирам печат или фолийце, там, уатевър шайни тинги, а липсата на композиция, плановете са объркани (липсват), а не би трябвало да е така... наистина не му е тука мястото на това.
Знам че се гордееш с тази корица и е похвално, че няма нищо общо с ужасиите които бяха започнали да се настаняват на челото на книгите-игри преди да залязат, обаче е и доста далеч от истината. "Котарака" изглежда в пъти по-добре в тази насока.

За другото си за бой. С върбова пръчка. По петите.

Единственото което мога да се сетя за БНТ е да им разгледаш сайта и да видиш там къде да пратиш едно писмо. За "Денят започва с култура" са дали този мейл <!-- e --><a href="mailto:deniat_kultura@bnt.bg]deniat_kultura@bnt.bg[/url]<!-- e --> ама телефон не откривам. Предполагам би било в пъти по-добре, че по тоя начин може просто да не ти се обърне внимание. Затова и предложих Колин (на първо място). Него преди някакво време (половин година?) го гледах в някакво предаване за "Властелина", така че е познато лице там. Можеш да му звъннеш и да го попиташ. ;)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Ян 2012 21:26
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41401

... адреса на сайта и "Приключението Започва Отново!"...
Ъ-ъ-ъ... не беше ли слогана "Приключение е да си спомниш"? Нещо станаха много, ми се струва.

И... си избистри какво ще е логото, щото то е, което ще трябва да води и да дърпа. Няма и да има нужда от картинки и скъпи щампи ако е само с черно бяло. Понякога е предостатъчно.

09 Ян 2012 21:29
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41403

Не съм обявил нищо такова, обратното, непрекъснато изтъквам всичката помощ, която получавам от сигурно половината форум. Много ясно, че сам човек няма да се бъхти безкрайно, без подкрепа съм за никъде.

Искам да си запомниш това мнение и да не го забравяш, макар че понякога не само го забравяш, но и го изхвърляш в боклука.

Един въпрос от мен.

Откри ли къде може да направиш сбирката във Варна?
(Понеже видях, че се чудиш в една друга тема касаеща за кой от кой град е)

Избери своето приключение

09 Ян 2012 21:38
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41406
Е, има време. Обиколка през страната (Пловдив-Хасково-Ст. Загора-Варна-Разград и др.) се очертава (с доста голяма сигурност) за средата на април. Като наближи, ще разкажа подробно. 8-)

09 Ян 2012 21:39
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #41407
Този път задължително мини през Стара Загора, че Лисичков и Рахвина лично ще те одерат пред журналисти.

Избери своето приключение

31 Ян 2012 04:25
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44332

Mindcrime писа: писа:
Досега потроши сума ти усилия, за да продадеш няколкостотин бройки, така че е странно да се изказваш пренебрежително за 6 000 лева.
Никога не е било до парите: до това да се изстискат като за последно шепата фенове. (Даже не "като за последно", ами буквално за последно, щом сам си определил очакваната след една година КИ като "лебедовата си песен".) Това вече го направиха предишните издатели 97ма-98ма. Затова и нямахме книги-игри 12 години.

Това, което активните хора в общността се опитваме да направим, е да създадем пазара, който ще осигури наново търсенето на книгите-игри в достатъчни мащаби, че да доведе до предлагане. Само така можем да имаме нови книги-игри и занапред. Разбира се, това е безкрайно трудна задача и наистина изисква да се "потрошат сума ти усилия" - не само от мен, а и от всеки, който може да помогне с нещо. Но поне си заслужава.

Последно, сигурно към 70-80% от продадените само дотук КИ бройки от Новата вълна са отишли в читатели ИЗВЪН общността - най-вече при представянията им наживо. Това са хора, прочели Котаракът и/или Асасините, които вече знаят за Новата вълна, и ще следят за още. След още няколко издадени книги, популяризирани по досегашния начин, публиката ще се е разраснала достатъчно, за да гарантира продажбите на един нормален тираж дори само в книжарската мрежа. Тогава ще мога да си отдъхна и да се занимавам само с писане и издаване. :) Просто. Тогава даже и старите издателства ще скочат обратно в играта, те отсега се ослушват. ;)

Това е. Общо взето обратното на търговския модел, който си прегърнал ти. (Отново нищо против, просто отговарям на въпроса ти.)

31 Ян 2012 07:54
Away
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 533
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44338
Както вече имах случай да кажа, нещата при теб клонят към патология.

Кои сте тези активни хора и какво точно правите? Торо вече заяви, че много добре и много преди мен е осъзнал невъзможността да се продава добре в България:

Всъщност, осъзнавам нулевата финансова перспектива на пазара, жанра и книгите в България въобще не по-малко от ММ.

Та, явно Торо не е в тази група активисти. Скалъпихте за 6 месеца един жалък първи брой от едно списание, главно с помощта на много странични материали от хора от форума... и толкоз. Напънала се планината и родила мишка. Но, разбира се, можеш да продължаваш да ги редиш като партиен секретар как се борите за светлото лъдеще, което скоро ще дойде. Преди година доста хора ти повярваха, сега сам виждаш как е...

За всеки зрял човек, който е имал късмета да те види на живо и да прекара известно време в компанията ти, слушайки търпеливо какво приказваш, бързо става ясно, че ти не разполагаш нито с пари, нито с компетентност, нито дори с енергия да направиш нещо. Само с едни евтини фрази от типа на тази "Никога не е било до парите".

Разбира се, не пропускаш случай да излееш още малко жлъч по адрес на Инициативата. Чудесно си го казал:

Никога не е било до парите: до това да се изстискат като за последно шепата фенове. (Даже не "като за последно", ами буквално за последно, щом сам си определил очакваната след една година КИ като "лебедовата си песен".) Това вече го направиха предишните издатели 97ма-98ма. Затова и нямахме книги-игри 12 години.

Точно това правим с Никсата, изстискваме като за последно феновете, та затова усилията ти няма да доведат до нищо. Въпреки всичките ти усилия, този път аз и Никсата ще сме виновни за преждевременната смърт на новата ти вълна - понеже сме изстискали феновете.
Пак отиди в някоя тема на Инициативата и им кажи, че си с тях и ги поздравяваш, после се чуди защо тези ти изказвания предизвикват присмех и презрение.

Това е поредната ти глупост:

Общо взето обратното на търговския модел, който си прегърнал ти.

Схващаш ли изобщо смисъла на думите и изразите? За какъв "търговски модел" може става дума, при положение, че вече многократно заявих, че няма да взема и стотинка? Някакси, използваш познати думи, но като ги наредиш в изречение и само ти и някаква все по-оредяваща групичка клакьори можете да откриеш някакъв смисъл в него.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

31 Ян 2012 08:18
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44342
Ми напълно си е прав човека за обратния "търговски модел". Доколкото разбирам, желанието му е и да припечели нещо, а не само да зарадва феновете си.
Пък те феновете толкова се изстискаха, че вече и на запитвания за инициативи не кълват :mrgreen:
Само да не съжалявам, че се набутвам между шамарите :oops:

31 Ян 2012 08:20
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44343
Мишо, просто отговорих на въпроса ти за парите - и то конкретно и точно. И изрично написах в края, че нямам абсолютно нищо против практиките ти. (Колко, и дали, от дарените ти безусловно средства ще задържиш за себе си си е изцяло твоя работа - нито изобщо съм говорил за това.)

На хората ще им е интересно защо в последвалия твой пост няма НИЩО конкретно - за сметка на половин дузина силно лични обръщения и квалификации. :) (Но както написах и в другата тема, те не ме бъркат и не получават отговор, защото в твоите уста не значат нищо.)

За Торо си в голяма грешка, както ще ти обясни и той самият. Ако той смяташе, че няма смисъл да работим, нямаше да хвърля парите и усилията, както и аз.

31 Ян 2012 08:47
Away
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44349
Айде нещо съвсем конкретно да посоча, белким го забележиш:

За Торо си в голяма грешка, както ще ти обясни и той самият. Ако той смяташе, че няма смисъл да работим, нямаше да хвърля парите и усилията, както и аз.

Ти разбираш ли изобщо какво ти се приказва, Уейн? Никога не съм казвал, че според Торо няма смисъл да се работи. Цитирал съм Торо съвсем точно. Щом се занимава да пише втори и трети Котарак, очевидно намира смисъл в писането на книги-игри. Но понеже темата е за това как да се създаде пазар за книги-игри в България, аз съм посочил, че според Торо... хайде да повторя цитата, който е съвсем пресен:

Всъщност, осъзнавам нулевата финансова перспектива на пазара, жанра и книгите в България въобще не по-малко от ММ.

След това твърдение на Торо... ти как смяташ, той идиот ли е, че хем да осъзнава невъзможността да се изкарват пари от книги-игри в България, хем да хвърля пари и усилия за създаване на пазар за книги-игри в България!?

[offtopic]Гризе ли те зеленоокото чудовище отвътре колко всъщност от тези 6 000 ще си ги скатая? :lol:[/offtopic]

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

31 Ян 2012 08:51
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44351

Mindcrime писа: писа:
хем да хвърля пари и усилия за създаване на пазар за книги-игри в България!?
Изключително добре те разбрах още първия път - и продължавам да твърдя, че ТОЧНО това прави Торо, редом с мен самия, както и самият той ще ти каже. :)

Ако познаваш хората лично и са ти приятели, не е необходимо да съдиш по откъслечни писания извън контекст, за да знаеш какво искат и правят. (Там иска да каже, че не разчита на печалба или дори възвръщаемост - но това е само на този, начален етап.)

31 Ян 2012 08:57
Away
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44353
Е, Торо не ми е приятел, но се поназнайваме с него. Но все пак само преди два дни прекарахме няколко часа с него, пък скоро ще излезем и със съвместна малка инициатива, която мотаем от няколко месеца... Не е като да не сме си говорили с часове за много неща, свързани както с игрите, така и с творческите планове. Та, недей да ме представяш като човек, който само чете оттук-оттам разни неща по форуми и си прави изводи на тяхна база. Отлично знаеш, че не е такова положението, но се опитваш да ме изкараш некомпетентен пред аудиторията на форума. Както на повечето ти лъжи и клевети, и на тази краката са страшно къси.

Hater

31 Ян 2012 09:04
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44355
Нищо подобно, просто казвах, че АЗ знам какво мисли по въпроса Торо, [u:3d3kv33c]въпреки[/u:3d3kv33c] онзи цитат - не че ти не знаеш. Но нека самият той си каже, за трети път казвам.

31 Ян 2012 09:19
Away
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44357
Пак си и упорит... Нито на този "начален" според теб етап, който вече трае цяла година, нито на някакъв по-късен етап Торо вижда възможност да изкарва пари от книги-игри на българския пазар. Бистрили сме го с Торо това с часове, няма какво да го чакам да го пише.

Неспособността да си признаваш грешките и да се учиш от тях е много сериозна слабост.

Hater

31 Ян 2012 10:06
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 89
Какво (трябва да) се прави, за да се създаде пазар за КИ #44363
Трябва да наричаме нещата с истинските им имена. Едва ли някой се съмнява, че Уейн прави цялата дандания за нещо различно от печелене на пари. Явно не се получава...

Ако всичко вървеше по мед и масло, както се опитва бодро - бодро да го представя Уейн, до момента щеше да е издал поне още една книга - игра. Ама...всички знаем. Уви, усещам, че така издадените Асасини по - скоро са довели до финансови загуби, отколкото до печалби, особено ако приемем за достоверен тиражът от 1000 копия.

Аз така и не мога да се ориентирам колко е продал Уейн, но от разни късчета информация разбирам за количество между 200 и 500 бройки. Тоест някъде между зануляването и загубата или...дори малка печалба. Последното като се вземе предвид, че Уейн е продал повечето книжки сам по панаирите, тоест без да дели с разпространителите.

Съответно трябва да прибавим и следното изказване на Уейн :

само за трите фестивални полудни последния месец до читателите са стигнали повече нови книги-игри отколкото покрай целия форум/общност дотогава. :!:

Фестивали през зимата няма - януари, февруари и март не позволяват на Уейн да продава количествата, които е продал през есента на 2011г.

Ако Уейн е видял полза и пазар в тази ситуация, явно "Новата вълна" ще е от есен до есен с по една - две книжки максимум годишно. Има ли някой който смята, че до края на настоящата година Уейн ще издаде 5 нови книги ?

Затова и в една съседна тема - анкета давам мнението си, че Уейн ще издаде Патрула юли - август, тамън преди панаирите и...още девет души смятат същото.

А иначе пазар за книги - игри явно има някакъв, ама не у нас. И ако го има то е отново на базата на носталгични фенове на по 30 - 35 години. Но като се има предвид, че говорим за Англия и САЩ то нещата стават ясни. Но ако забелязвате авторите на Fabled Lands примерно също плануват завършването й, само ако първите четири, преиздадени части се продават добре.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/