• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Мъчителната смърт на носталгията

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
17 Фев 2011 23:59
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Topic Author
Мъчителната смърт на носталгията #1859
Здрач и прах над старите кумири. Вярата я няма вече.
Вече прочетох откъслечни мнения в същия дух, но все пак държа да го кажа и аз, ясно и в отделна тема: цялото това навлизане във фактологията зад книгите-игри, което стана до голяма степен чрез този форум, само навреди на приказните ми детински спомени. Натрупаха се доста неприятни мисли и усещания. Не искам да посочвам виновници, но просто не мога да не изразя разочарованието си. Колкото повече узнавам за авторите и издателствата, толкова по-гнусно и безсмислено ми се струва онова потапяне в измислени светове. Образът на автора е нещо митично-сакрално и когато веднъж е свален на равнище всекидневен живот, зейва бездна, която не може да се запълни и обаянието на миналото пропада в нея. Вече не може да се живее във въображението, както някога. Неприятно ми е да чета остри забележки за книги, автори, издателства, включително и своите собствени отрицателни мнения, а особено неприятно е когато критиките са основателни. Навестява ме черната мисъл, че любовта към книгите-игри е просто проява на детска наивност тогава и житейска безпътица в сегашно време.

Не ми се влиза в никакви прения в ТАЗИ тема. По-добре всеки, който донякъде споделя впечатленията ми, да си излее мъката.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

18 Фев 2011 04:06
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 500
Мъчителната смърт на носталгията #1865
Вярно е, че изскочиха някои тъпи факти, но на мен това по никакъв начин не ми влияе на кефа от книгите-игри. Това е все едно Майкъл Джексън като е педофил да се откажа от великите му песни. А тук дори няма педофили. Уейн и Майндкрайм, които писаха мнения ми се сториха много готини и ги харесвам дори повече от преди, Любо, който не писа си ми остава може би любимия автор, творчеството на Сим и Върджил все така не ми харесва, въпреки, че Сим ми стана малко симпатичен, поради всеобщата ненавист към него - книгите му може да не струват, но ако човека е готин? :) Може би съм разочарован от Блонд, който излезе като сноб, но това по никакъв начин не ме кара да спра да харесвам Валенсианските хроники.

18 Фев 2011 09:18
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 127
Мъчителната смърт на носталгията #1869
vg, ако позволиш, това "вадене на кирливи ризи" за авторите, както ще го нарека, започна много отдавна. Първо Майнкрайм се счепка безмислено с повечето автори които пишеха по същото време, после МЕГА наляха още масло в огъня с "този е такъв, онзи е онакъв". Още от тогава не мога с пълно доверие да се "топна" в атмосферата на някоя книга игра, при условие че на публиката са били натрапвани разни задкулисни истории свързани пряко или косвено с нея, и то без никаква нужда. Като стана патакламата между авторите искрено се чудих кой е крив и кой прав, и трябваше да мине много време за да отсея резултата за себе си.

Когато МЕГА наводниха пазара гледах към тях с големи надежди, защото точно това обещаваха - да бъдат "Меката" на книгите игри. Вместо това се оказаха още едно комерсиално издателство, което за разлика от останалите не се посвени да разкрие пред читателите подробностите относно неуспешните си бизнес проекти по особено грозен начин. (Което, повярвай ми, го има във всеки бизнес. Когато сделката се окаже невъзможна често настроенията ескалират поради балканската ни натура.) По тази причина (а и наред с други) от МЕГА останах жестоко разочарован.

Затова и се разбунтувах срещу включването на Езъл - просто не исках форума да се превърне в още една арена за чесане на его и злободневни клюки. За щастие, май никой не го взима насериозно. :D

Това което описваш съпътства книгите-игри от много отдавна, всичко което можем да направим тук е да не му обръщаме внимание - книгите ще си останат книги, и само ние можем да си изберем какво да ни дадат.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

18 Фев 2011 14:12
Elan Morin Tedronai's Avatar
Elan Morin Tedronai
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Мъчителната смърт на носталгията #1890
Когато избрах да се включа идеята да качим книги-игри на някои автори ми допадна неимоверно. Естествено някои са качени в Читанка.инфо, но това не ни отклонява от пътеката. Просто всички работим по това да популяризираме този жанр. Кой знае - може Уейн и Блонд да напишат нова книга-игра, която да пуснем тук за сваляне от потребителите... Но това не е важното. Важното е че сме се събрали по обща цел, обща любов и желание, които ни водят. Не мисля, че може предишните дрязги да ни разделят или да ни обезсърчат. Това, което ни е разделяло сега може само да ни събере. А и не мисля, че има нещо, което може да ни раздели. Преди, сега и завбъдеще сме обединени в тази форумна общност и фенска маса за запазването на книгите-игри като литературно богатство на България.

Всеки ден, във всяко едно отношение, положението става все по-добро и по-добро. Винаги гледай напред.

18 Фев 2011 14:59
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Мъчителната смърт на носталгията #1895
Моето мнение е най-близко до Мериадок.
Така и така сме си отворили тема за оплаквания и мрънкане, ще се включа и аз.

Разбира се, както писателите, така и издателите, са хора като хора и никой не е съвършен. Освен това става въпрос за доста комерсиален бизнес, така че конфликта на интереси е последното, което може да ни учудва.
За мен е крайно излишно да "вадим кирливи ризи", да"обръщаме камъни" (и т.н. клишета), за да извадим на яве някакви подобни истории; да се бъркаме в личния живот на тези хора по-навътре, отколкото те искат да ни допуснат и да правим ала-журналистически морални нападки за някакво изречение, което някой някога казал.
Книгите игри и техните светове са си това, което си бяха, за мен.

А разни впрягания на тема наркотици и подобни е най-смешното възможно за мен. Чудно ми е как бяха подминати ебавките на тема педофилия. Цензурата е едно от най-безсмислените неща в съвременното общество, а черният хумор е хумор. И да не забравяме на колко години са били авторите, когато са писали тези книги.

Аз съм 100% "за" долнопробната осанка на "Хлапето" и ако някое дете тръгне в посока наркотици (примерно), тази книга ще е последното нещо, което го е повлиявало.

Тази тематика е много разисквана в САЩ, как разни убийства и т.н. (престъпления) са породени от музика, филми, gaming и т.н.
За контра аргумент беше дадена скандинавска държава, в която е популярен всякакъв black gore viking metal, гледат се horror бруталии и играят подобни игри не по-малко от в САЩ, но престъпленията от този сорт на глава от населението е в порядъци надолу.

С такива обвинения към Manson, Stephen King (какъв психопат и наркоман пък бил и той) не виждам защо един интелигентен човек би се занимавал. Същото важи за литературата на Майндкрайм в случая. The devil's music, the devil's literature.

Да кажа предварително - нямам време и намерение да се аргументирам по-стабилно, на който му е интересно да проучи въпроса, който не иска да вярва - да не вярва :) Само споделям мнение.

When a dude's gettin bullied and shoots up your school
And they blame it on Marilyn - and the heroin
Where were the parents at?
And look at where it's at middle America
Now it's a tragedy
Now it's so sad to see
An upper class city having this happening
Then attack Eminem cause I rap this way

Now I know I'm not a saint, I been a sinner all my life
I ain't tryin' to hide my flaws, I'd rather keep them in the light
They wanna criticize, scrutinize, cast another stone
Burn me at the stake and sit and watch it from the throne

They say the devil is my pal, I do a lotta drugs
The crowd will only like me if they're really fuckin' drunk
They think they know my thoughts, but they don't know the least
If they listened to the words they'd find the message that's beneath

But it goes in one ear and right out the other
People talkin' shit even though they never bother
It goes in one ear and right out the other
People talkin' shit, they can kiss the back of my hand

Here's the moral to the story, we don't do it for the glory
We don't do it for the money, we don't do it for the things
So all the critics who despise us go ahead and criticize us
It's your charity that drives us, adds the fire to our flames

21 Фев 2011 15:04
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Мъчителната смърт на носталгията #2057
Това не е тема за мрънкане, не знам защо така сте си помислили. Не е тема за охулване или защитаване на тоя или оня. Не сте разбрали и сте се упражнили в либерално-непукистки тиради. Хипария до припадък. Ако не ми беше досадно да ви чета, щеше да ми е смешно.

К'ви дроги, к'ви Майкъловци, к'ви пет лева ? Не съм отварял дума за такива работи.

Всичките ви писаници са не по темата. Най-добре цялата да се изтрие.

21 Фев 2011 15:16
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Мъчителната смърт на носталгията #2058

vg писа: писа:
Това не е тема за мрънкане, не знам защо така сте си помислили. Не е тема за охулване или защитаване на тоя или оня. Не сте разбрали и сте се упражнили в либерално-непукистки тиради. Хипария до припадък. Ако не ми беше досадно да ви чета, щеше да ми е смешно.

К'ви дроги, к'ви Майкъловци, к'ви пет лева ? Не съм отварял дума за такива работи.

Мисля че започна темата доста добре и всички се включиха в резонанс с първоначалния ти пост. Не виждам причина темата да се "коригира", още повече че е очевидно интересна за другите потребителите.
Ако искаш да ни споделиш нещо друго можеш да отвориш нова тема. :)

21 Фев 2011 15:29
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Мъчителната смърт на носталгията #2060

aToro писа: писа:
С такива обвинения към Manson, Stephen King (какъв психопат и наркоман пък бил и той) не виждам защо един интелигентен човек би се занимавал. Същото важи за литературата на Майндкрайм в случая. The devil's music, the devil's literature.

Никой разумен човек не би се занимавал да слуша Manson или да чете King за повече от пет минути в живота си. Същото НЕ важи за книгите-игри на Майкъл Майндкрайм, въпреки всички дразнещи неща в тях. Колкото до Майкъл Джексън - бих го убил лично (със силата на мисълта !), мечтал съм си за това и то дори и само заради сценичните му изяви. :mrgreen:

21 Фев 2011 15:36
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Мъчителната смърт на носталгията #2061

Elan Morin Tedronai писа: писа:
Когато избрах да се включа идеята да качим книги-игри на някои автори ми допадна неимоверно. Естествено някои са качени в Читанка.инфо, но това не ни отклонява от пътеката. Просто всички работим по това да популяризираме този жанр. Кой знае - може Уейн и Блонд да напишат нова книга-игра, която да пуснем тук за сваляне от потребителите... Но това не е важното. Важното е че сме се събрали по обща цел, обща любов и желание, които ни водят. Не мисля, че може предишните дрязги да ни разделят или да ни обезсърчат. Това, което ни е разделяло сега може само да ни събере. А и не мисля, че има нещо, което може да ни раздели. Преди, сега и завбъдеще сме обединени в тази форумна общност и фенска маса за запазването на книгите-игри като литературно богатство на България.

Дано да е така, както казваш. Обаче тоя форум си стана говорилня за к'во ли не и май ще е трудно обединяването около какъвто и да е общ смисъл.

21 Фев 2011 17:04
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Мъчителната смърт на носталгията #2079

Никой разумен човек не би се занимавал да слуша Manson или да чете King за повече от пет минути в живота си. Същото НЕ важи за книгите-игри на Майкъл Майндкрайм, въпреки всички дразнещи неща в тях. Колкото до Майкъл Джексън - бих го убил лично (със силата на мисълта !), мечтал съм си за това и то дори и само заради сценичните му изяви.

Уважаеми vg, ( :lol: )

Аз се извинявам, ако съм бил offtopic, изглежда въпреки недвусмисленото й заглавие и дефиниращия ясна посока откриващ пост, не съм успял да хвана основната тематика. Моля за снизхождение от Вас и администраторите, все пак не можете да се очаква от човек, слушал повече от 5 минути MM, MJ или чел SK, да се справи особено добре в каквото и да е отношение. Поради някакви причини аз все още нямам "edit" бутон и не мога да уважа желанието Ви, изтривайки поста си, но Ви уверявам, че повече няма да преча на темата.

Повечето неща наистина се случват поради психични (какво ще си помислиш), а не физични (какво ще направиш) причини в книгите на Сим Николов.

Относно Майкъл Джексън, възможно е наистина Вие да сте го убили по някакви психични, а не физични приоми.

21 Фев 2011 17:17
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Мъчителната смърт на носталгията #2082
Междутекстови връзки, а ? Много напредничаво.

Колкото до триенето на собствени мнения - добър вариант е, прибягвал съм до него доста пъти.

За жалост не съм имал честта да убия съществото, познато на милиони разлигавени момиченца и момченца като MJ. Когато се спомина, не само не мислех нищо добро, ами съвсем не мислех за него. Защо ? Защото не си струва да се мисли за тъпотии.

21 Фев 2011 17:40
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Мъчителната смърт на носталгията #2085

Meriadoc писа: писа:
Уейн и Майндкрайм, които писаха мнения ми се сториха много готини и ги харесвам дори повече от преди, Любо, който не писа си ми остава може би любимия автор, творчеството на Сим и Върджил все така не ми харесва, въпреки, че Сим ми стана малко симпатичен, поради всеобщата ненавист към него - книгите му може да не струват, но ако човека е готин? :) Може би съм разочарован от Блонд, който излезе като сноб, но това по никакъв начин не ме кара да спра да харесвам Валенсианските хроники.
Уейн не беше на върха на вълната като самостоятелен автор, така че не съм имал ясна представа за него като личност.

Майндкрайм си го знаем от едно време, малкото му мнения му във форума напълно отговарят на добре изградения образ на човек, който вярва, че дава винаги най-доброто от себе си и поддържа вижданията си праволинейно и докрай, най-вече когато греши. Иначе високите му качества като автор са несъмнени.

И на мен Сим взе да ми става по-симпатичен след толкова подбиви и обиди, които се сипят към него тук.

Блонд беше изключителен млад автор - преди петнайсетина години, тогава беше най-добрият в жанра, поне така мислех. Сега е треторазредна публична персона. Дразни ме тъкмо разликата между двата му статуса. Дори да беше най-свестният от всички, пак "развитието" му е падение...

За Любомир Николов каквото и да се каже, все ще е по-малко добро от нужното.

21 Фев 2011 21:49
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Мъчителната смърт на носталгията #2092

vg писа: писа:
И на мен Сим взе да ми става по-симпатичен след толкова подбиви и обиди, които се сипят към него тук.

...

За Любомир Николов каквото и да се каже, все ще е по-малко добро от нужното.

Без съвсем да му е мястото, ще отбележа че ми е попадал поне един роман на Сим Николов, който наистина си струваше четенето - "Грешка от един милион години". Аз и книгите му ги чета с една такава скрита надежда - че ей-сега ще лъсне нещо хубаво... Ама не би.

За Любо Николов също е вярно казаното.

aToro, от екипа също сме в покруса затова как наводнихте темата на колегата! :o
Добре че се извинихте навреме! :!: Вече сме сигурни че ще бъдете добро дете! :geek:

:D :D :D

21 Фев 2011 23:54
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Мъчителната смърт на носталгията #2116
Аз пък не съм в покруса от тия разпалени възхвали на популярна култура. Изпитвам лека досада и толкоз.

Pe6ka, би ли казал накратко за какво става дума в споменатия от теб роман на Сим Николов "Грешка на един милион години". Заглавието е чудато.

22 Фев 2011 00:29
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Мъчителната смърт на носталгията #2124
Апокалиптична история за замръзваща планета - Алия, чието слънце се превръща в бяло джудже, и чиити запаси от уран свършват. Технологично хората там са толкова напреднали, че напрактика им трябва само енергиен източник за съществуване - но те са на изчерпване.
Стават едни калабалъци, в резултат на което живота на Земята е "по погрешка" индуциран от студент по физика от Алия - последното наследство на изчезващия свят. :geek:

Тия дни съм намислил да си я купя.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.072 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Покана за Булгакон 2023 Пловдив (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от ringlas
    • Today 08:33
    • Карибски вълни 2: Съкровището на вълчицата (67 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Georgi
    • Yesterday 15:41
    • Приключения в Балара (171 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • 20 Сеп 2023 13:37

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg