Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Книгите-игри умряха заради пазара, сега, ако ще живеят, ще е заради любовта на малкото си истински почитатели.
vg, заради тези два цитата ще преработя основно всичките си истории и ще махна зарчетата и всякакви намеци за шанс!... обаче идеята за отпечатване при поръчка, както е в случая с Warhammer, изглежда доста добра в сегашното ни положение.
А така! Аз какво ви разправям. Ако човек иска да направи нещо винаги може да намери начин.печат в единични бройки при заявка: pechatnaknigi.com/%D0%98%D0%B7%D ... D0%B5.html
Забавното е че асасините по калкулатора от сайта излиза 10,95 ако се поръча само една бройка, без печалбата =Р
аз лично разсъждавам от гледната точка на читател, който винаги му е било интересно какво се продава и как се развиват книгите - игри. А защо на Запад ли ?! Ами там прохождат, там загиват, докарват я до сегашното си положение, там Fighting Fantasy продават 180 милиона копия.
У нас "Битки безброй" не е най-продаваната поредица, това е ясно. Нашата обща нагласа като народност е различна. Онова, което е в сила там, твърде често тук няма никаква тежест. Иначе сведенията, които даде, са любопитни. Но в никакъв случай не са показател за вярната посока в нашия случай. По-добре да си останем в сегашната бройка, отколкото съвсем да се загубим, както ще стане при разни изкривявания на определението за книга-игра. Смяташ ли, че ако у нас се издаде постно момичешко романче с празни изборчета (каквото е посоченото по-горе), това по някакъв начин ще улесни съществуването на истински книги-игри ?
... и заминаха една-две години в писане. Принципно, лично аз бих се радвал адски много, ако получа нещо подобно, но не мисля, че е възможно. Основно поради една причина - времето. Замислянето и изпълнението на достатъчно разклонена и достатъчно обемна история, та да не отстъпва на един роман, със сигурност изисква адски много време и усилия, които много малко хора са способни да отделят, а тези, които са, биха го направили за някой нормален роман, вместо за книга-игра. Съвсем отделно е замислянето и изпълнението на читава бойна система, която да отговаря на горните думи.Повечко възможностти за четящия да си избира системата на игра - дали да е голяма, малка или несъществуваща. Тактически битки, разпръснати по епизодите с описания на боя. История, неотстъпваща на тази на един роман.
В разумни граници може да се постигне и за това се боря всъщност. Ще видите в "Абаносовия дракон".
... и заминаха една-две години в писане.Повечко възможностти за четящия да си избира системата на игра - дали да е голяма, малка или несъществуваща. Тактически битки, разпръснати по епизодите с описания на боя. История, неотстъпваща на тази на един роман.
За това, че Колин е железен относно изчистване на нелогичните избори - не съм съгласен, не ме е впечатлил с това си свое качество в сравнителна степен с останалите автори. Наскоро се подразних при "нощта на върколака" - още в началото като избрах да го причакам край замъка се стига до смърт тип "Логично, той нали там се очаква да дойде и краля нали затова ви е събрал. Ама - хващат го преди това". Не мисля че идеята да търсиш да хващаш върколак из блатата, сам, е по-логична от това да нападнеш страховит войн. Имаше още един такъв директен прекратяващ избор в "Тайната на светещия мъх" тип - ако постъпиш разумно и не се занимаваш с туземците се прибираш в Англия и умираш от скука до края на живота си. Това според мен са типичен пример за избори, в които е очевидно метагейм, че трябва да постъпиш нелогично и просто не виждам защо са дадени на читателя въобще и с какво допринасят.Това не е единственият такъв пример, просто е от една от последните игри, които съм чел. В този ред на мисли Колин Уолъмбъри е железен, между другото - нямам спомен в негова игра да съм виждал нещо, което да ме подразни така.
Единственото откъм вид игра, което в българските книги-игри не беше въведено (с едно изключение, "Футболмания '98"), а при западните им събратя е било разгъранто в няколко различни поредици, е двубоят между двама души.В интерес на истината напълно съм склонен да вярвам,че нашите родни автори на книги - игри малко или много са като чукчата писател. Майкъл примерно някъде си призна, че въобще не се е интересувал от жанра, какво представлява, какво се продава извън нашата страна, какви са тенденциите. А аз все повече откривам многообразието и различните подходи. Но все пак говорим за ситуация при която Любо Николов вижда някаква книжка, пише няколко по неин аналог и впоследствие другите почват да копират и да доразвиват. А същевременно преводните поредици у нас не са толкова много, за да се видят чуждите образци. Е, да освен ако при пътувания в чужбина не си купували по някоя друга книжка.
[offtopic]Това, което написах за Колин, беше основно базирано на спомена ми за "Реката, от която никой не се завръща". "Нощта на върколака" за последно я четох твърде отдавна, а "Тайната на светещия мъх" не съм я чел, за нещастие. В "Реката..." подобни нелогичности не си спомням, но имаше друг проблем, доколкото помня - един от онези технически проблеми, за които споменах, а именно, че съществува възможност Халип и Кагор да стигнат до срещата с Брине, без да разберат, че могат да режат главите на чудовищата, но когато го срещат, те просто го знаят.[/offtopic][offtopic]
За това, че Колин е железен относно изчистване на нелогичните избори - не съм съгласен, не ме е впечатлил с това си свое качество в сравнителна степен с останалите автори. Наскоро се подразних при "нощта на върколака" - още в началото като избрах да го причакам край замъка се стига до смърт тип "Логично, той нали там се очаква да дойде и краля нали затова ви е събрал. Ама - хващат го преди това". Не мисля че идеята да търсиш да хващаш върколак из блатата, сам, е по-логична от това да нападнеш страховит войн. Имаше още един такъв директен прекратяващ избор в "Тайната на светещия мъх" тип - ако постъпиш разумно и не се занимаваш с туземците се прибираш в Англия и умираш от скука до края на живота си. Това според мен са типичен пример за избори, в които е очевидно метагейм, че трябва да постъпиш нелогично и просто не виждам защо са дадени на читателя въобще и с какво допринасят.Това не е единственият такъв пример, просто е от една от последните игри, които съм чел. В този ред на мисли Колин Уолъмбъри е железен, между другото - нямам спомен в негова игра да съм виждал нещо, което да ме подразни така.
Да не останете с погрешно мнение - Колин ми е от любимите автори, а Нощта на Върколака ми е от любимите книги-игри; Просто при неговите книги нелогичните избори според мен не са по-малко.[/offtopic]
Аз работих МНОГО по този въпрос още от '95-а нататък. Получи се чудесно, но не остана време да се донапише. Някой ден...Единственото откъм вид игра, което в българските книги-игри не беше въведено (с едно изключение, "Футболмания '98"), а при западните им събратя е било разгъранто в няколко различни поредици, е двубоят между двама души.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas