• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

494 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
2012-годината на КИ+системни размисли

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 7
09 Фев 2012 11:57
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1001
2012-годината на КИ+системни размисли #46569
Vg,
разгледал ли си интерактивните новели, които се предлагат в Амазон? Аз лично не съм всички, но може да има и качествени заглавия. Предстои в края на 2012 - Sol Invictus :), ами Hive of the dead?

kiril-ps.itch.io/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Фев 2012 12:01
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 90
Topic Author
2012-годината на КИ+системни размисли #46570

vg писа: писа:
Говоря не за настолни и ролеви, а за КНИГИ-ИГРИ. Можеш ли да назовеш няколко англоезични книги- игри със сложна система без шанс ?

Не, аз не мога. Не мога да ти разбера и идеята.
И аз мога да почна с контравъпрос - посочи ми български книги - игри със сложна система и без да използват зарове. Не ми посочвай Джордж /ако той има системи без зарове, въобще де/, щото половината от нещата му не работеха.
Но първо трябва да ми дадеш дефиниция за сложна.

Повечето западни книги - игри са с олекотени системи, взети от настолните ролеви игри. Къкрвав меч си е на основата на DnD като базова концепция. Принципно съм на мнение, че трудно можеш да направиш сложна гейм система без използването на каквито и да е случайни числа. Освен, ако не искаш да играеш шах, то в повечето игри има шанс. Но си мисля , че Хамелеонът може да даде по - добри примери и ако знае за ролева система без зарове да я назове.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

09 Фев 2012 12:21
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
2012-годината на КИ+системни размисли #46573
Само асен може да ти посочи РИ система без зарове. Оказва се, че не бачкат особено добре.
Бтв, хвалената като една от най-реалистичните симулации на реална битка от трениращите фехтовка система е дайс-пуул.

Лисичков, КМ е базиран напълно върху светът Легенда и частично върху Ролевата игра Dragon Warriors, не върху ДнД, макар че много хора просто си нямат идея, че такава РИ съществува.

А и честно казано... системи като в Битки Безброй се правят за 10 минути и проста таблица с шансове. Признавам, че други чужди КИ не съм чел, освен беглите ми сблъсъци с Пътя на Тигъра, та не мога да коментирам системите им като хората.

ПП: А да, четох и Самотния Вълк. Системата е учудващо стабилна за изключително бездарната игра, която я съпътства.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

09 Фев 2012 12:27
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
2012-годината на КИ+системни размисли #46575

hameleona писа: писа:
Лисичков, КМ е базиран напълно върху светът Легенда и частично върху Ролевата игра Dragon Warriors, не върху ДнД, макар че много хора просто си нямат идея, че такава РИ съществува.

Не бе , ясно върху какво е базирана, аз говоря за съвсем първообраза. ;)

09 Фев 2012 12:36
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
2012-годината на КИ+системни размисли #46577
А, в това отношение - да. Но чисто системно разликите са големи.

09 Фев 2012 12:54
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 12
2012-годината на КИ+системни размисли #46583
Те нямат разнообразие от системи, не е нужно да са много сложни за да са интересни, системите на Майкъл във Викингите, Клопка за Победители и т.н. са интересни и са без шанс, дори може да се каже, че са сравнително сложни.
Аз лично никога не съм харесвал шанса и затова не се кефя на западните книги-игри, те за тактически битки сигурно не са и чували.

09 Фев 2012 13:02
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
2012-годината на КИ+системни размисли #46585
Лисичков, щом не можеш, друг път не бързай с подигравателния тон. Сложна система означава обединяваща множество елементи, били те множество показатели, които си взаимодействат помежду си и с изборите на читателя в хода на играта, или пък множество игрални похвати. Български книги-игри със сложна сиситема, която не се основава на постоянно хвърляне на зарове, има доста. Дори употребата на шанс в малък брой ограничени ситуации не променя основната система. Мога да давам Джордж за пример колкото си искам, явно паметта ти изневерява. Във всички книги-игри на Джорж за Астрала и в първите две Арени има сложна система и употребата на шанс е оставена за малобройни особени случаи, избираема или изобщо няма случайни числа. В книгите за Викините на Майкъл шанс има само на няколко места, в поредицата за орките няма шанс, в Клопка за победители шансът изобщо не играе, в Пробивът има малко шанс, а системата е все сложна. В Синът на пустинята играта е сложна не заради много оценки, а заради множество похвати: умения, предмети, много тактически избори, игра по карти. Има малко шанс в Джонатан Харпър и Войната на сенките, но той не е основен за системата на игра. Да прибавим и поредицата на Върдж за Дъгата. Още и Гоол! Българи юнаци и Надпреварата във ф1 на К.Слейтър.

09 Фев 2012 13:21
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
2012-годината на КИ+системни размисли #46589
Аз лично мисля, че проблемът ти не е във шанса като шанс, а в бездарното му прилагане ;)

09 Фев 2012 13:25
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
2012-годината на КИ+системни размисли #46591

hameleona писа: писа:
Аз лично мисля, че проблемът ти не е във шанса като шанс, а в бездарното му прилагане ;)

Това не разбрах дали е насочено към vg или към мен, но ако става въпрос за мен, бездарно прилагане на хвърляне на зарчета ми звучи като бездарно прилагане на хвърляне ези, тора. Много често изобщо не се занимавам със заровете и изобщо не го прилагам, така че трудно може да е бездарно. За МЕН, шансът е ПЪЛНА ГЛУПОСТ! Това е!
А след като наскоро победих на някаква ролева игра със зарове, която дори не разбрах за какво точно става дума, едва ли ми е много бездарно хвърлянето на зарчета.

09 Фев 2012 13:36
belavoda
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
2012-годината на КИ+системни размисли #46595
И аз не обичам шанса в битките. Така нищо не зависи от теб и е безинтересно. Системите на Майкъл са най-добри и при самата игра, и в битките. Ако ви се хвърлят зарове играйте "Не се сърди човече".

09 Фев 2012 13:37
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
2012-годината на КИ+системни размисли #46596
Да не си играл при наш Спас?

Бездарно прилагане на шанс значи най-вече забиването му на безсмислени неща. Примерно, героят ти има 30 точки живот, бие се с противници, които имат около 0% шанс да му нанесат 1 щета, но му се налага да премине 10 рунда, за да ги победи.

Също така и манията по един боен показател - не смятам, че има смисъл от безумно мятане на зарове в продължение на 10-20 рунда, при положение, че щетите не зависят по никакъв начин от разликата в уменията (т.е. и с 1 и с 10 да си хвърлил повече - все тая, пак нанасяш 2 щета).

Боя се, че повечето български КИ с шанс в битките са бездарно измислени. Поне тези, които съм чел.

Просто не знам, защо всички си мислите, че шанс=всичко зависи от зара.

09 Фев 2012 13:39
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
2012-годината на КИ+системни размисли #46597
Не знам къде видя подигравателен тон...

В нито една от тези книги, които си изброил, няма сложна система, по начинът по който аз приемам какво трябва значи сложна система. Ето давам ти пример - за мен системата за битки в DnD е сложна, системата за битки във FF е опростена. Класическата система е сложна, поради наличието на един тон статистики, взаимодествието им с околната среда и действията на персонажа и наличието на абсурдно висок брой скилове. DnD се опитва да наподоби реалността с всичките си статистики. И за да не се стига до абсурдност доста действия се определят от зара. Много трудно се изгражда наративен/виртуален свят без използването на случайни неща. Не можем да очакваме авторът на книгата игра или водещият на едно настолно приключение да влезе в ролята на бог и да определи всичко.

Наистина нямам голям спомен от системата на книгите на Джордж. Помня незнайно защо доста добре обаче една негова под псевдонима Боб Куин - "Сенки от Мрака". Това си беше напълно молоумно събиране на показатели и обикаляне по книгата , докато не се изправиш пред финалния гад. Орките на Майкъл не бяха кой знае колко по - различни. Обещавам да препрочета една от тях и да си напиша мнението за сложната им система...

Ако нямаш шанс по време на приключението или такъв сведен до минимум, то тогава ще имаш предварително зададен шанс от автора. Той може да се изрази в какво ли не - дали ще минеш по този или онзи път, дали ще говориш с този или онзи.

Да не говорим, че ако искаме битки без някакви рандъм числа нещата най - накрая ще опрат до сравняване на статистики или до предварително режисиран от автора сцинарий. Литературно описаните битки като тези в Синът на пустинята са предварително рандомизирани и определени от автора - това е правилното движение и ето това е грешното. Да, има описание на ситуацията, но нали разбираш, че при едни и същи решения винаги имаш един и същ изход.

Въпросът по - скоро е до колко възприемаме книгете - игри като игри. Ако не ги възприемаме по този начин, въпросът може да се смята за приключил. Аз лично не сещам за много игри без никакъв шанс изобщо, не че ги няма, не са много, а тези, които са наистина добри и всепризнати се броят на пръстите на едната ми ръка.

09 Фев 2012 13:43
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
2012-годината на КИ+системни размисли #46601
Да вкарам 2 уточнения към мнението на Лисичков:

1. ДнД се стреми да отрази максимално сетинги в стил ДнД. Не нашия свят.
и
2. "За лично не сещам за много игри без никакъв шанс изобщо, не че ги няма, не са много, а тези, които са наистина добри и всепризнати се броят на пръстите на едната ми ръка."
да се чете
"За лично не сещам за много игри за един човек без никакъв шанс изобщо, не че ги няма, не са много, а тези, които са наистина добри и всепризнати се броят на пръстите на едната ми ръка."

;)

09 Фев 2012 13:49
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
2012-годината на КИ+системни размисли #46604

belavoda писа: писа:
И аз не обичам шанса в битките. Така нищо не зависи от теб и е безинтересно. Системите на Майкъл са най-добри и при самата игра, и в битките. Ако ви се хвърлят зарове играйте "Не се сърди човече".
Що се касае до битките при Майкъл, според мен, не са добри, това може би е най-слабото място в книгите му. Направени изключително сложно и пак има шанс, Шангри е показателен пример за това. Във финалните битки във Викингите също имаше шанс и бяха тъпо направени по мое мнение. Единствено може би в Хлапето са що годе добри.
A, що се касае до щети и прочие, отдавна не съм играл книги с шанс и допълнителни усложнени правила, като малък съм играл Кървав Меч, не помня какво точно съм правил, играх си битки и всичко, но така и не и станах кой знае какъв фен, даже изобщо не съм и фен. Просто използването на шанс не ми допада, а допълнителното усложняване ме дразни допълнително. Ако така и така ще има шанс, предпочитам да е по-просто, вместо хем да хвърлям непрекъснато зарчета, хем един час да пиша.

P.S. Не, не съм играл със Спас.

09 Фев 2012 13:53
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
2012-годината на КИ+системни размисли #46605
Тук има бая дълга дискусия за шанса в КИ:

viewtopic.php?f=55&t=486

Има и за КИ без шанс:

viewtopic.php?f=55&t=601

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО (44 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 18 Апр 2026 00:15
    • Неразказани Легенди: коментари и ревюта (27 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 17 Апр 2026 23:23
    • Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (9 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 17 Апр 2026 00:26

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност