• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Какво се иска от КИ, за да са успешни?

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
06 Мар 2012 11:39
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Topic Author
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49502

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
В случай че не разбрахте идеята е да се дискутира какво да се направи с книгите игри, така че да бъдат успешни като някои други форми на интерактивно забавление, в случай на примера на компютърните игри.
Много просто, всичко на макс:

откъм книжната страна:
1. Изненадващ, напрегнат и НЕПРЕДСКАЗУЕМ сюжет (ако е просто ходене по терена и рандъм случки/битки, не се брои за сюжет изобщо, що остава добър).
2. Култови герои, а не просто празен калъп за статове и егото на играча.
3. Интересни нови светове и жанрове, подобаващо изградени и/или разучени (а не старото изтъркано стандартно фентъзи/сай-фай/супергерои, бла-бла).
4. Авторов стил, който да не отстъпва на добрите жанрови романи, интелект, хумор.
5. Философия и истини за живота (това само като бонус ниво, под реалния текст).

откъм игровата страна:
6. Интелигентни, предизвикателни и НЕПРЕДСКАЗУЕМИ избори.
7. Всеки от които се отразява на положението на играча (а НЕ на случайни разклонения на маршрута му, това не е интерактивност, това е ходене наслуки през лабиринт).
8. Най-доброто от тактиката (преки избори на играча), коефициентите (презададени и променящи се статове) и малко шанс във ВСЯКА от системите (различни и оригинални за всяка игра).
9. Картите, илюстрациите и схемите, интегрирани в геймплея, не вредят. ;)
10. Има десетки типове геймплей (дори да говорим само за чисти избори, не за системи). За повечето от тях дори не сме се и сещали още. Непрекъснато трябва да се търсят, използват и развиват нови посоки.

Готово. 8-)

П.П.: Макар че това са изискванията (моите) за една наистина добра книга-игра. Практиката е показала, че далеч по-лоши могат да са популярни. Така че пуснете и вашите Топ10 с изисквания - като не забравяме да отчитаме, че това, което ни харесва на нас лично, това, което прави една КИ обективно добра, и това което би се харесало на широката публика (особено тези хора, които тепърва ще откриват КИ) съвсем не е едно и също.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Мар 2012 11:56
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 128
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49507
Хубава тема - и в това е същината на въпроса, само че поне на мен ми е трудно да оценя каквото и да е без да сравнявам - затова се залових да правя паралели. :neutral:
За да се наема да кажа какво трябва да е добрата книга игра трябва да имам пример докъде може да се развие - а еволюцията на КИ според мен спря по средата. Без някакво "скалиране" в определени категории интерпретациите на авторите за добра КИ могат доста да варират...

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

06 Мар 2012 12:20
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49511
Браво, Уейн. :clap:
Знаеш правилата... сега остава и да се научиш да ги спазваш и за нула време ще издадеш 3-4 бестселъра и ще настъпи Нова Златна ера за книгите-игри.
Искрено ти го пожелавам.

И мисля, че тази тема има отношение към тази knigi-igri.net/forum/viewtopic.php?f=55&t=424 и тази knigi-igri.net/forum/viewtopic.php?f=55&t=1621 теми, защото основното изискване за да бъде един продукт (било книга или нещо друго) успешен, е този продукт да е качествен.

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

06 Мар 2012 12:27
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 839
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49513
Прав е Уейн в мнението си, но според мен са нужни примери :)

1. Изненадващ, напрегнат и НЕПРЕДСКАЗУЕМ сюжет (ако е просто ходене по терена и рандъм случки/битки, не се брои за сюжет изобщо, що остава добър).
- Хлапето, Бягството, Асасините 1 .

2. Култови герои, а не просто празен калъп за статове и егото на играча.
- Хлапето, Валенс - за други не се сещам, дори при Асасините 1 все още не са достатъчно развити.

3. Интересни нови светове и жанрове, подобаващо изградени и/или разучени (а не старото изтъркано стандартно фентъзи/сай-фай/супергерои, бла-бла).
- Пътят на тигъра, Кървав меч

4. Авторов стил, който да не отстъпва на добрите жанрови романи, интелект, хумор.
- е тук не мога да се изкажа, всеки един автор ми е допадал и ме е разочаровал (изкл. Сим, Джак)

5. Философия и истини за живота (това само като бонус ниво, под реалния текст).
- Хлапето (отново)

6. Интелигентни, предизвикателни и НЕПРЕДСКАЗУЕМИ избори.
-сещам се за повечето КИ на ММ

8. Най-доброто от тактиката (преки избори на играча), коефициентите (презададени и променящи се статове) и малко шанс във ВСЯКА от системите (различни и оригинални за всяка игра).
- Повечето КИ на ММ, както и някои на Джордж

9. Картите, илюстрациите и схемите, интегрирани в геймплея, не вредят.
- Синът на пустинята е образец

Остава въпросът къде е голямото постижение на ММ - ПРОБИВЪТ - защо тази КИ (линейна, предсказуема) е толкова добра?

knigi-igri.bg/shop/

06 Мар 2012 13:06
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49517
[offtopic]

kiril_ps писа: писа:
Остава въпросът къде е голямото постижение на ММ - ПРОБИВЪТ - защо тази КИ (линейна, предсказуема) е толкова добра?

"Пробивът" (сега не е у мен, но си я спомням добре) е успешна по няколко причини:
  1. Сетингът е необичаен и мисля, че няма друга такава книга-игра с подобен сюжет.[/*:m]
  2. Изисква от играча да взима по-социални решения, които се отразяват не само на него, но и на неигровите персонажи и отношенията между тях.[/*:m]
  3. Има рок-енд-рол.[/*:m][/list:o]

Това са една част от причините... може да има и други, но както казах, книгата не е у мен за да я преиграя и да си ги спомня.[/offtopic]

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

06 Мар 2012 13:09
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49519
За мен нещата са така:

- 1. интересен сюжет и сетинг. Тоест още от анотацията да ми става любопитно. Лично аз предпочитам исторически и фентъзи сюжети (може и в комбинация), а най-хубаво ако има владетелски и военни избори. Мидъл-ейджът ме влече неудържимо. Пътувания по море и суша, война, магии, интрига, политика, тупаници, повечко детайли за света, в който се развива действието - всичко това е добре дошло. Не съм огромен фен на dungeon crawl, но и това приемам, ако се поднесе добре. Да няма тъпи и добре познати клишета в сюжета;
- 2. интересен геймплей. Лично аз обичам много умения, предмети, дневник, зарчета, относително редовни сблъсъци, но не чак непрестанно тепанье. Ако действието е разклонено, това е бонус;
- 3. хубаво писане. Колкото и да са яки сюжетът и геймплеят, самата история трябва да е добре изложена. Да има малко хумор, да има и мрачни моменти, атмосфера, хубави изречения, да е без отявлени логически, сюжетни или исторически абсурди... все пак това е и книга, не е само игра;
- 4. да има хубави илюстрации. Книгата-игра трябва да има картинки и то приятни за окото, къде без тях. Моите предпочитания са за черно-бели илюстрации с много детайли. Ако има и красиви карти на земи, градове и прочие, това е още по-хубаво;
- 5. епизодите да са повечко. От четиристотин нагоре, най-добре докъм хиляда, ако може. Обичам дебели томчета;
- 6. приключението може да е и в повече от един том, но нека всяко томче да е що-годе завършено, а да не ме оставя насред никъдето;
- 7. ако има вариант за отборна игра или поне за игра с повечко типове терои и NPC персонажи (включително движени от играча), това е повече от добре дошло;
- 8. да има връзка между детайлите на сетинга и развитието на играта. Тоест ако в първи том съвсем между другото прочетем, че в шпила на катедралата в Злинд е вложен мечът на крал Глуприх, то в трети том трябва отново да сме в града и за зла врага да ни притрябва точно този меч.Съответно да ни се наложи да катерим катедралата посред нощ, преследвани от градската стража, Инквизицията, кредитори, а може и от ято демони едновременно. И да има някаква изненадка, примерно случайно да се окаже, че не става дума за централния шпил. Което да послужи или за гибелта на нашия герой, ако е тъп, или за прецакване на враговете, ако сме късметлии.

Любимите ми книги-игри са няколко от Блонд и Уейн заедно, една-две от Блонд самостоятелно, повечето на Колин, няколко от "Битки безброй", както и поредиците "Пътят на Тигъра" и "Кървав меч". Надявам се в бъдеще да прочета (а защо не и да напиша, ако не ме мързи) някакъв микс от любимите си книги-игри.

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

06 Мар 2012 13:16
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49520

SilverWolf писа: писа:
[offtopic]

kiril_ps писа: писа:

"Пробивът" (сега не е у мен, но си я спомням добре) е успешна по няколко причини:
  1. Сетингът е необичаен и мисля, че няма друга такава книга-игра с подобен сюжет.[/*:m]
  2. Изисква от играча да взима по-социални решения, които се отразяват не само на него, но и на неигровите персонажи и отношенията между тях.[/*:m]
  3. Има рок-енд-рол.[/*:m][/list:o]

Това са една част от причините... може да има и други, но както казах, книгата не е у мен за да я преиграя и да си ги спомня.[/offtopic]
Точно това са причините. Тоест пак бележи по точка 3 и донякъде 7 (от моите). Достатъчно, за да е успешна и приятна.

П.П.: Тарикат, интересно ми е след ВСИЧКО, което изброи в прежния си пост, защо продължаваш да се държиш пренебрежително с Асасините, но ти си знаеш. :) (Явно К.Меч покрива много повече от изброените ти изисквания.)

06 Мар 2012 13:24
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49521
Уейн, грешка е автор да отговори на критик(ар), защото рискува да получи отговор на отговора. Но да речем, че причината е просто в субективността на всяка една читателска преценка и затова "Асасините" (или поне първата им част) не ме трогнаха чак до сълзи. Може пък да не съм в състояние да оценя поезията на Омар Хайям, кой знае? Може би предпочитам Хафез, Фирдоуси и Саади :)
Не, всъщност "КМ" наистина много ми е легнал на сърце.

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

06 Мар 2012 13:27
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49522
Аз нямам топ 10. Имам няколко неща, които смятам за изисквания:

1. Логичен сюжет, без дупки в него. По възможност да има 2+ различни (поне на 50%) начина за изиграване и 2+ начина за завършване на играта. Няма нужда от оригинален, изненадващ и бла=бла=бла сюжет. За всяка успешна книга или игра с оригинален сюжет успяват по 5+ със стандартен сюжет.

2. ЛОГИЧНИ избори.
3. ЯСНИ избори - ако не можете да направите достатъчно занимателна игра, че да ви се налага да слагате слепи избори - по-добре пишете романи!

4. Ако историята е линейна, то трябва да има високо количество микро-мениджмънт на отделните ситуации по линията (Синът на Пустинята е перфектен пример).

5. Работеща система.

6. Прилични илюстрации.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

06 Мар 2012 13:31
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49524

Тарикат ХХ ранг писа: писа:
Но да речем, че причината е просто в субективността на всяка една читателска преценка и затова "Асасините" (или поне първата им част) не ме трогнаха чак до сълзи. Може пък да не съм в състояние да оценя поезията на Омар Хайям, кой знае? Може би предпочитам Хафез, Фирдоуси и Саади :)
Не, всъщност "КМ" наистина много ми е легнал на сърце.
Ясно. И на мене.

Колкото до Хафез, Фирдоуси и Саади - мога да ти предложа само Руми като допълнение към Хайам (аз пък съм техен фен). И то едва в истинските романи по тази история (Танц с вятъра), не интерактивните (Асасините). /офф

П.П.: Хами, доста ниски изисквания. Но да, често и това е достатъчно.

06 Мар 2012 13:35
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49525
Не Уейн, това е задължително. Всичко над това е бонус.

06 Мар 2012 13:39
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49526
Така може. Обърках се, защото идеята на темата е по-скоро накъде могат (и трябва) да се развиват книгите-игри.

06 Мар 2012 13:42
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49528
Къде може и трябва го говорим за 1234 път. Едни минимуми са добре дошли според мен.

06 Мар 2012 13:59
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49529
Топ 10 за успешна книга
1. Бюджет за реклама, най-добре телевизия, специално за книгите игри - детските канали.
2. Добре изготвена рекламна кампания - качествена изработка на рекламните материали, къде кога и колко да се рекламира.
3. Добро разпространение и дистрибуция - онлайн продажби, книжарници, борси...
4. Достъпност като цена - да не се за налага потребителя да гладува месец за да си купи продукта - в часност с джобните за седмицата да може да си купи по една книга на месец.
5. Шайен външен вид - стабилен обем, било и само от хартия, шаренки корици, луксозно изглаждащи, заинтригуващи (виж точка 2), лакирани, ламинирани, блещукащи, бибиткаащи...
6. Въведението да е леко и опростено. - Няколко страници провила е далеч от целта.
7. Историята да е представена в лек неангажиращ стил. - Да не се налага да се чете едно изречения 4-5 пъти з да се вдене какво има в предвид разказа. За предпочитане къси и прости изречения със загатване за описателност вместо описателност.
8. Капка оригиналност в клиширан сюжет. Било вампир в училище, магия в трети клас, син на бог по невнимание...
9. Завършеност на произведението и отворен финал. - Няма нищо по разочароващо от: „очаквате продължение”, а продължението така и да не идва. За справка Ледени пирати и Коприна в нощта.
10. Добра история и игра без логически и системни дупки, както и сгрешени правила и препратки.

Според мен това прави една книга успешна, каж годе в този ред.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

06 Мар 2012 14:08
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Какво се иска от КИ, за да са успешни? #49530
Забелязвам, че Спас определено се е облегнал на презюмцията, че КИ са за деца :)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Продавам книги-игри на Английски език (1 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Yesterday 16:30
    • Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 (31 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Вилорп
    • Yesterday 15:05
    • Истинска Магия от Роджър Уилко (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Автори с малко издадени книги
    • от Aleks~
    • 28 Ное 2023 21:27

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg