• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За цените на КИ

За цените на КИ

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
03 Апр 2012 21:58
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
За цените на КИ #51833
Предполагам, че това е темата, заради която някои хора ще ме намразят. Но все пак, ми е интересно какво мислят останалите потребители. Въпросът ми е, колко трябва да струва една КИ? В момента имаме 2 КИ от 2-рата вълна, на цена 10 и почти 11 лв със сходен обем от около 45 000 думи.

Разбира се, важни са разходите на брой, включително и тези за задължителния депозит за централната библиотека, бонус за тестърите, художника и т.н. (които следва да се разпределят върху останалите за продажба). Всъщност, тази тема сме я дъвкали вече. Това, което искам да кажа е, че според мен Новата Вълна ще е по-успешна с цени около 6 лева, отколкото около 10. Защо?

Както Делян написа (между другото, добре дошъл във форума), безплатно и легално могат да бъдат играни култови поредици като Самотния Вълк и Фейбълд Ландс. Безплатни са разказите-игри в Списанието. Безплатно и нелегално могат да се намерят още доста (или поне така съм чувал :dry: ). Евтино могат да се намерят електронните КИ на Тин Ман Геймс ($3), които (според коментари) явно са с обема на Варварския Бог.

И на фона на цялото многообразие - 10 лв.

По принцип, прагът за участие в инициативата на Ксенокс от 30 лв ми се струва висок, много ми е интересно колко внушителна тухла трябва да е.

Всъщност, сходно ми е мнението за повечето нови книги, които съм виждал. Ситуацията ми напомня малко на един виц на Годжи, който обясняваше, че може и сам да си направи шоу с цена на билета 500 лв ("двама да влязат само...). В същото време, от антикварна книжарница можеш да попаднеш на златни класики за 1-2 лв.

Според мен, политиката на издателствата е грешна и несъобразена с кризата и Уейн и Торо малко се увличат в нейното следване (което може и да не е съвсем вярно - само те си знаят какво са им разходите).

Иска ми се да видя какво ще стане, ако се появи КИ с цена 6 лв, дори и да е 30 000 думи, вместо 45 000. Ще е по-добре и за новите читатели, които сигурно ще си кажат "не знам дали ще ми хареса и какво точно е, но на такава цена бих се пробвал".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Апр 2012 22:24
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
За цените на КИ #51837
Ако ще говорим за цени на книги-игри, нека да ги сравняваме с цени на други нови книги с книжно тяло, не с електронни или стари.

03 Апр 2012 22:30
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
За цените на КИ #51839
Този въпрос мисля, че разискван поне 10-на пъти в различни вариации...
Проблемът не е в цената на самата книга , а в цената на издаването по принцип... а тя не е никак малка.
Орязването на обема също не е добро решение защото ще доведе или до намаляване на качеството или до "разпокъсване' на историята в няколко тома, а това ще оскъпи крайния продукт - завършената история.
Реално най-добрия вариант според мен е да се мине в електронен формат с опция за поръчка на книжно издание.
На крактко в момента се сещам за следния пример - пращаш SMS за 2 или 3лв. и получаваш парола, с която да се регистрираш в сайта на книгата и да можеш да изиграеш играта веднъж... за второ преиграване следва същата процедура.
В случай, че искаш книгата на хартия да има опция да си я поръчваш и тогава си плащаш цената за издаването и доставката +2 или 3лв. отгоре и си получаваш книжката.
Това ми се вижда евтино и ефективно, но май не е много печелившо за авторите освен ако не се направи голяма рклама и много хора не се зарибят да играят online.

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

03 Апр 2012 22:33
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1057
За цените на КИ #51842
Рони, няма как цената да е 6 лв на тези книги поради дъъълга редица фактори. Политиката на издателствата не е диктувана от някакви странни подбуди, а от българския пазар. Понякога с каквото брашно разполагаш, с такова месиш хляба, за да не останеш гладен. Пускането на такава книга е неоправдан финансов риск, който клони към огромно "вътрене". Ако имаме налични 6 книги-игри от новата вълна, които са се изкупили като топъл хляб, то може би тогава, едва тогава, щеше да е редно да се мисли и в такава насока.

@ Вълчицата

Това с SMS-ите и то вече отива към сюрреализъм, тъй като мобилните оператори одират кожата за тях. Трябва да е много мащабно и да се сключи директен договор със самите оператори, за да си заслужава. Освен това, всички игрови варианти се насочват към Free ot Play - Pay to Win модела, а не към затвореност. Но все пак говорим за книжния пазар. За електронен носител, цените са по-различни, както и цялата логика на разпространение, но наистина има огромен потенциал, за който и ти намекна.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

03 Апр 2012 22:47
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За цените на КИ #51850

ringlas писа: писа:
Вълчицата

Това с SMS-ите и то вече отива към сюрреализъм, тъй като мобилните оператори одират кожата за тях. Трябва да е много мащабно и да се сключи директен договор със самите оператори, за да си заслужава. Освен това, всички игрови варианти се насочват към Free ot Play - Pay to Win модела, а не към затвореност. Но все пак говорим за книжния пазар. За електронен носител, цените са по-различни, както и цялата логика на разпространение, но наистина има огромен потенциал, за който и ти намекна.

Примерът ми не беше от най-удачните, но мисъла ми беше, че електронният формат изисква по-малка инвестиция на финанси от книжното издание. Реално не виждам друг начин да се намали цената без авторите да са на загуба.

Arbitrium vincit omnia

03 Апр 2012 22:55
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За цените на КИ #51855
@Ринглас: Пускането на такава КИ няма да е актуално при 6 успешни КИ. Според мен, би било актуално сега. Защо смяташ, че пазарът на книги е очарован от високите цени, които поддържат издателствата. И дали това не е една от основните причини за ниски продажби?

Реално най-добрия вариант според мен е да се мине в електронен формат с опция за поръчка на книжно издание.

Абсолютно съм съгласен. Надявам се скоро някой да предложи такава опция.

03 Апр 2012 22:59
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
За цените на КИ #51857

Рони# Мейдей писа: писа:

Абсолютно съм съгласен. Надявам се скоро някой да предложи такава опция.

Това ще оскъпи още повече, тъй като ще има печатане на единични бройки, което ще доведе до оскъпяване на продукта.

Избери своето приключение

03 Апр 2012 23:08
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За цените на КИ #51861
Да, това определено е така, но си има един куп други предимства (но това е друга тема):
1. Никакъв риск от непродадени копия
2. Безплатен продукт (в електронна форма)
3. Твърдо копие, което можеш да ползваш далече от електронно устройство.
4. Електронната форма промотира твърдото копие.

03 Апр 2012 23:15
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 221
За цените на КИ #51862
Безплатните електронни копия няма да помогнат на пазара справка: ако най-новия албум на металика бъде пуснат в замунда и всички знаят,че го има там колко хора според теб ще си купят оригиналния диск?

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

03 Апр 2012 23:22
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
За цените на КИ #51866
А колко хора ще отидат на концерт?

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

03 Апр 2012 23:24
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За цените на КИ #51867
Мисля, че сравнението не е много добро. Една песен, свалена от замундата не се различава от оригинала. Усещането да четеш нещо отпечатано и нещо на екран може да бъде различно по ред причини. Тук съм пуснал анкета с въпрос, който е близо до темата viewtopic.php?f=55&t=2319

03 Апр 2012 23:25
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За цените на КИ #51868
"Металика" печелят от концерти, а не от продажба на дискове. Освен това Online книгите не е нужно да са безплатни, а просто да не включват в себе си цената за издаване. Високите цени са резулат точно от високите цени за издаването, а не от "алчността" на авторите.

Който държи на книжното издание ще се оръси да си плати издаването на копието.

Arbitrium vincit omnia

03 Апр 2012 23:26
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
За цените на КИ #51869
Тва литературно четене ли ще да е/концерта/ :lol: Сега сериозно на концерт ще отидат върлите фенове,а идеята е масовост.

България над всичко

03 Апр 2012 23:31
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
За цените на КИ #51870
Е аз съм на мнение че няма да има много хора които биха платили за онлайн изданеие,а още по малко ще са тези,които след това ще дадат пари и за допъниелно книжно тяло.Може и да има такива,но така няма да се постигне така бленуваната нова вълна читатели.

България над всичко

03 Апр 2012 23:37
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1057
За цените на КИ #51871

Рони# Мейдей писа: писа:
Защо смяташ, че пазарът на книги е очарован от високите цени, които поддържат издателствата. И дали това не е една от основните причини за ниски продажби?.

Ще го кажа така:

Когато правиш сладкиши, купуваш продукти - яйца, брашно, какао, олио, набухватели, сметана, череши, ябълки и т.н. (Без претенции за изчерпателност.) Освен това ти трябва и оборудване и пособия - миксери, тави, печки. Колкото и да си добър в правенето на сладкиши, си зависим от разходите, които трябва да дадеш за всички необходими потребности. Накрая, когато си изпекъл вкусните си и сладки изделия, изложил си ги на витрината, пък се оказва, че хората се смятат за дебели, други пък стягат коланите си, защото немотията в обществото ги кара да мислят за това как да си набавят самун хляб на софрата си. Да не говорим, че трябва и да знаят много хора, че на ъгъла на тази улица може да се открият въпросните сладкиши.

Винаги обаче има парадокси, като съседната сладкарница, която изкарва на щанда си сладкиши, които са с вампирски зъби и блестят като диамантени на слънцето, отгоре на всичко изобщо не са вкусни, но някак се купуват на фона на цялата абсурдност, така както цигари в казармата.

Не зависи всичко от издателите, те също се съобразяват с неща, които са отвъд всичките им "маркетингови" похвати. Не е като да пуснеш 2 дюнера за 1.70 и да предизвикаш фурор у гладния народ. Българите нямат в момента пари за култура и това е жестоката истина. Хората, които пък имат пари, не са културни. За да продаваш като чалгата на Азис трябва да имаш масов продукт, а стойностните книги не са това. Когато нещата поулегнат и хората успокоят финансовото си състояние, ще започнат да търсят отново духовното у себе си.

От своя страна, младите хора, които търсят електронно забавление се увеличават, и преходът на книгата към този тип носител е въпрос на време, а интерактивността й ще събуди известен интерес.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За цените на КИ
Time to create page: 0.090 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• 52. Софийски международен панаир на книгата 2025 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Etom
    • Yesterday 17:10
    • Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) (38 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Yesterday 05:50
    • "Връх на стрела", из „Полетът на гарвана... (18 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Radko
    • 05 Дек 2025 13:28

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност