• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За цените на КИ

За цените на КИ

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
04 Апр 2012 13:42
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
За цените на КИ #51944

Рони, в тази връзка, заповядай и пусни книга на 5-6 лева. :lol: Дори да изглежда толкова добре, колкото Асасините, никой няма да я погледне. Просто защото цената и ще е абсурдна и за всеки читател ще означава директно: "това е пълен боклук/самиздатка/пране на пари, щом е на такава цена - а всички други романи са на 12, 15 (най-често), 20 и нагоре лева". Чаткаш ли, логиката е обратна. Всеки който купува книги от книжарница знае много добре какви са реалните и нормални цени.

Да, ако пусна КИ (макар че не знам за какъв чеп бих се занимавал), ще държа да бъде със сходна цена. Няма да изглежда толкова добре както Асасините, по-скоро би била сходна със стилната и изчистена корица на Вещерът. Няма да има кой да я "гледа", защото сигурно няма да я има в книжарниците. Може би е добре да не заклеймяваш самиздатките, защото и Асасините, и Котето са в тази категория. И не знам защо си мислиш, че познаваш мисленето на "всеки читател", моето поне не е такова.

Цени от рода на 20 лв не са нормални и не водят до никъде.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Апр 2012 13:45
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 154
За цените на КИ #51945
Ми Рони Уейн ти разказа от челен пример какво се губи директно по разпространителската верига. От тук натам ако за 3 лева на бройка успееш да платиш за печат, художници и оформление, че и за теб да остане - браво. Но цените на книжния пазар май "говорят" против такова уравнение.

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...

04 Апр 2012 13:48
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
За цените на КИ #51947

Рони# Мейдей писа: писа:
Цени от рода на 5-6 лева също. Точка.

С по-малко от 10 лева в наши дни можеш да пазаруваш в квартална бакалия (не че ще стигнат много далече :D ), но не и в книжарница.

Ако говориш за самиздатки, които не се разпространяват в книжарниците (това е определението) - а ти май за това говориш - тогава пък няма никакво място за сравнение.

04 Апр 2012 13:53
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
За цените на КИ #51948

Ейдриън Уейн писа: писа:

Цени от рода на 5-6 лева също. Точка.

С по-малко от 10 лева в наши дни можеш да пазаруваш в квартална бакалия (не че ще стигнат много далече :D ), но не и в книжарница.
Тъжно е, но такива са фактите. :(

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

04 Апр 2012 13:53
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
За цените на КИ #51949
Не разбирам защо цена от 20 лв. да не е нормална - сега гледам, че от последните 6 книги, които съм си купил през март само една струва под 15 (и тя беше от някаква сергия пред метрото за 5 лв.), 4 са по 20 точно, една е 15.

Нормалната цена на една бира в софийско заведение е 2.50-3 лв. Някак си, не мога да възприема добре идеята една книга да струва колкото две бири.

04 Апр 2012 14:12
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За цените на КИ #51955
Анардил, наистина не си спомням какви бяха цените тогава, това, което казваш има смисъл. Обаче, иска ми се да има и бюджетни КИ.

04 Апр 2012 14:14
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
За цените на КИ #51956
Не мисля, че реално някой може да си позволи да издава книги с крайна цена под 8-10 лева, и дори тия цифри ще са посилни само на големите издателства с изградени контакти и понатрупани ресурси. Аз съм вън от тия неща, и говоря само като читател. Предпечат, печат, дистрибуция, реклама... Айде, ще печатаме на амбалажна хартия и ще пратим автора да продава бройки по подлезите. Вярно, той няма да спечели и лев, ама важното е, че Ронина ще си купи книга за 6 лева. (Стига да успее да открие правилният подлез, де. Малко ще е трудно без реклама, ама нали влиза във форума, тук ще прочете къде да отиде.)

My deviantART page.

04 Апр 2012 14:20
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
За цените на КИ #51957

Анардил, наистина не си спомням какви бяха цените тогава, това, което казваш има смисъл. Обаче, иска ми се да има и бюджетни КИ.
Има. Но тогава ги обиждат на "тетрадка" и ги избягват точно заради въшния вид и ниската цена.

Това се опитвам да ти обясня. Навремето и аз гледах да пускам на абсурдно ниска цена, за да е достъпно за всички и да "спечеля от оборот" - и се получаваше точно обратното. :lol:

"Бюджетната цена" за КИ занапред ще си е точно 10 лева (дано удържи дълго). А като почнат да стават още по-дебели (Котака 2), се гласете за накъм 15лв. Аз ще държа 10-11 до последно - но това ме ограничава донякъде откъм обем. Тва е.

04 Апр 2012 14:27
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
За цените на КИ #51959

ringlas писа: писа:

hameleona писа: писа:
Хами, не мога да разбера защо се изказваш като някой всевишен всезнайко! Какво е това отношение към нашите "безсмислени философий"? За издателствата търговската отстъпка е варираща между 15 и 25 процента, а за физически лица до 40 процента. А рекламата, която ти не засягаш, защото не може да я сложиш към разпространението, варира за всяка книга. Ако искаш да ти го кажа 6435427 пъти? Показвай някакво уважение към мнението на другите и давай някакви доводи вместо голословни твърдения, омаловажаващи нашите "философий".
Ми хайде, издай книга с цена 6 лева :lol:

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Апр 2012 14:41
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За цените на КИ #51961

Вярно, той няма да спечели и лев, ама важното е, че Ронина ще си купи книга за 6 лева. (Стига да успее да открие правилният подлез, де. Малко ще е трудно без реклама, ама нали влиза във форума, тук ще прочете къде да отиде.)

Коблине, идеята ми е по-скоро да издам такава КИ. Е, бих си и купил, но съм потенциален участник от другата страна.

Има. Но тогава ги обиждат на "тетрадка" и ги избягват точно заради въшния вид и ниската цена.

Това се опитвам да ти обясня. Навремето и аз гледах да пускам на абсурдно ниска цена, за да е достъпно за всички и да "спечеля от оборот" - и се получаваше точно обратното. :lol:

Може и да идваш оттам, накъдето съм се насочил аз. Като цяло ми се струва, че търпиш повече критика за по-елитното си произведение. Ако наистина си сложил и спирала, тогава те признавам за гений (по още един показател). Аз дори съм си мислел за иновативни варианти като текстилна корица (не знам дали ще е по-евтино, но определено оценява всякакви опити за разчупване на модела.

Иначе, не съм тръгнал да печеля. Явно със списанието може да се разчита на 50-100 прочитания, което мен лично ме устройва. А със нещо извън разпространителската мрежа, едва ли ще мога да достигна до повече.

Уейн, заповядай в Русе или Бургас и да видим на колко места ще можеш да намериш Асасините.

04 Апр 2012 14:42
Blackjack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
За цените на КИ #51962
Признавам си, че съм доста бос в книгоиздаването и нямам идея къде по веригата между писателя и читателя какви разходи има, но тъй като темата е за лично мнение да кажа и аз :-)

Според мен една книга-игра трябва да струва над 10 лева, като 15 ми се струва добра цена. Разбира се имам предвид качествено изпълнение; книга-игра тип 1001 нощ със сигурност трябва да струва по-малко. Може сумата и да изглежда голяма, но истината е, че в момента книгите-игри са си нишов пазар с малък тираж, а малкия тираж, както всички знаем, носи със себе си много повече раходи на бройка от големия.

По-важното, според мен, е да се поограничи броя посредници между писателя и читателя. Затова смятам, че развитието на сайта и форума, даващи възможност за директна поръчка от авторите, е не по-малко важно от пускането на книгите-игри по големите книжарници.

Не знам дали примерът, който ще дам е коректен, но ако не е, моля да простите невежеството ми. :-) Вчера си купих 10те тома на Малазанска книга на мъртвите от Стивън Ериксън директно от сайта на Бард, като така получих 20% отстъпка от коричната цена (отстъпката важеше и при взета само една книга). Предполагам, че тези 20% са надценката, която ползват големите книжарници, за да излагат книгите. В случая на книгите-игри, при закупуване директно от сайта тези 20% ще отидат при автора, а не при разпространителите, което според мен си е доста по-добър вариант.

04 Апр 2012 15:03
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
За цените на КИ #51966
Малко опростена теория:

За печат правилото е: удвоен тираж намалява цената на една бройка с 30-40% (важи за определен диапазон от тиражи)
Ако прашинките на Хам излизат от печатницата на 6 лева при 1000 тираж, при 2000 тираж ще излизат на 4 лева. При 4000 тираж ще излезе на 3 лв.
На Хам книгата включва 2 бона хонорар на втора, 1 бон за художника, 3 бона за печатницата. Имаш 6 бона производствена цена.
За хиляда бройки получавате 6 лева.
При 2000 тираж печатницата ще вземе 3*1,6=4800+3(автор художник)=7000/2000=3,50 лв. на бройка
При 4000 тираж печатницата взема 4800*1,6=7,7+3=10 700/4000=2 лв. бр.

Друг е въпросът Хам от де ще извади тия 11 бона и колко време трябва да продава 4000 тираж за да си вземе хонорара, защото всичко останало се плаща предварително.

Друго.
На Юри сметките не са му баш верни относно замъка на престола, защото 6 години *4% инфлация ти дава 24% оскъпяване, а 6*1,24=7,44 не 8-9 лв.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

04 Апр 2012 15:12
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
За цените на КИ #51967
всъщност процента инфлация за 6 години не е ли 0.04 на шеста?

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Апр 2012 15:16
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 154
За цените на КИ #51968

hameleona писа: писа:
всъщност процента инфлация за 6 години не е ли 0.04 на шеста?
1.04 ^6 - иначе няма да ти излезе.

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...

04 Апр 2012 15:22
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
За цените на КИ #51970
Сложна лихва, нещо? При 4 процента на годишна база, за 6 години инфлацията е около 26.5%, а не 24 - и тук сте едни математици :mrgreen:.

Anyway, реалната инфлация през последните 6 години всъщност е: 6.5% за 2006, 12.5% за 2007, 7.8% за 2008, 0.6% за 2009, 4.5% за 2010 и 2.8% за 2011 или около 40% оскъпяване общо за периода на прима виста (сега ще видя колко е точно)!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За цените на КИ
Time to create page: 0.118 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към покол... (9 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Meriadoc
    • Today 19:07
    • Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, к... (7 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от koldKat
    • Today 16:35
    • Лигата на крадците (12 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 11:23

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност