• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Работна тема - Отдел "Популяризиране"

• 1
  • ...
  • 23
  • 24
  • 25
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
17 Май 2017 18:51 18 Май 2017 11:32 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1616
Topic Author
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #121828
Идеята ми е до края на годината да направя нещо като компас на книгите-игри.

George-AL - забележката ти е правилна, благодаря

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

18 Май 2017 19:57
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #121865
Efix7, какво означава тази схема? Какво трябва да показват стрелките? Дай малко разаснения по понатията и връзките. На мен ми прилича на "Дървото на живота" в Кабала. Едва ли това си търсил.

George-AL, Една дребна забележка. Конвенционален означава "общо приет", "обикновен" или "приет по някаква договорка". Мисля, че конвенционална литератута е по-общо понятие от художествена литература. Efix7 за сега е сложил само проза и поезия, ама прозата не е само художествена.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

18 Май 2017 20:43
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #121867

gbm писа: писа:
Efix7, какво означава тази схема? Какво трябва да показват стрелките? Дай малко разаснения по понатията и връзките. На мен ми прилича на "Дървото на живота" в Кабала. Едва ли това си търсил.

George-AL, Една дребна забележка. Конвенционален означава "общо приет", "обикновен" или "приет по някаква договорка". Мисля, че конвенционална литератута е по-общо понятие от художествена литература. Efix7 за сега е сложил само проза и поезия, ама прозата не е само художествена.

Ами нещо като компас за човек, който иска да се ориентира в света на книгите-игри. Но ще видим за в бъдеще дали ще имам време да я развия.

18 Май 2017 20:56
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #121869
Да, аз това го разбрах за компаса. Въпрос ми е как работи подобна схема, какво означават стрелките? Че едното води към другото или че са свързани по някава дефиниция (тогава трябва да се дадат обяснения). За момента ми изглежда доста произволно свързване и подреждане.

Efix7, прочетох тук там чата... не опитвам да те дразня. Познаваме се, знаеш че не мога да съм сериозен даже когато бият "елфа магьосник" във Фандалинската кръчма.

18 Май 2017 21:02
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #121870
Ще се опитам да я подобря за в бъдеще. За момента е само схема и не работи така, както би ми се искало. :)

Какво говориш, с теб съм играй най-хубавата FreeStyle DnD сесия в живота си! :)

20 Ное 2019 20:29 20 Ное 2019 20:30 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #132688
Как писах и в чата - работя върху нова версия на компаса. Засега само за заглавията от Новата вълна.

По абцисата ще е КНИГА ................................. ИГРА разпределението. А по ординатата - различните жанрове. Примерно, фентъзи, исторически, ужаси и т.н.

Ще е полезно за нови и съществуващи читатели, които искат лесно да се ориентират в "географията" на Новата вълна.

Untitled_2019-11-20.jpg

Прикачени файлове:
Untitled_2019-11-20.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ninja_senso, George-AL

25 Ное 2019 20:13 25 Ное 2019 20:15 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #132739
Компасът на Новата вълна е готов. В него са отразени всички ПГ и Списания, както и останалите значими произведения.
Вървял съм по темата с премиерните дати и съм се съобразявал с нея.

Класирането по жанрове - версия 2019.12

1. Фентъзи - 36 произведения
2. Съвременни - 23 творби
3. Фантастика - 13 броя
3. Исторически - 13 произведения
5. Ужаси - 12 творби
6. Мистерия - 8 броя
7. Криминални - 6 произведения
8. Спортни - 3 творби

Първо разпечатах една A2-ка, но стана голям чаршафа и затова го събрах на една A3-ка. Ето как изглежда:

Untitled3.jpg

Прилагам PDF файла, като моля да го закачите за темата с премиерните дати или където сметнете за добре да стои. Може и в темата с дигитализираните книги - ще служи за ориентир. Или пък на сайта? Както прецените....

Прикаченият файл е скрит за гости.
Моля влезте в системата или се регистрирайте, за да получите достъп.

Прикачени файлове:
Untitled3.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Rahvin, ninja_senso

25 Ное 2019 20:56 25 Ное 2019 21:14 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2458
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #132741
По никакъв начин не го казвам да се заяждам, но освен че повечето неща са субективни, според мен голяма част са грешни.
Примерно "Зона 51" как е "съвременна" и не е фантастика, а също и "Българ"? Пътуваш във времето или космоса или по пиратски острови в Черно море. "Ловци на кости" е историческа?
Също, "съвременна" не е точно жанрово определение, за сметка на това липсват "драма", "комедия" и "приключенска", които биха били най-точни за някои от книгите. Може би и категория "детска" / "приказка" няма да е излишна. Поначало разделение на такава карта по жанрове не е много удачно, защото много от произведенията тук (и по принцип) са смесица от жанрове.

Разделението игра/книга също е много субективно, честно казано не ми хрумва как може да се стигне до извода че "Голямото приключение на малкото таласъмче", чиято единствена механика е правене на избори, да е повече игра от "Зъби", която има характеристики на героя (дарби), предмети, пари, кодови думи, някаква свобода в движение по локации, отчитане на време, зарове и т.н. "Седемте живота на Мая" също е дълбоко в сектора на игровите, а това е вероятно книгата-игра с най-дълги епизоди средно и отново - почти без игрални механики; пълен акцент на литературата.

Т.е. поне според мен има мнооого неща да се оправят по "компаса", иначе е готина инициатива. Лично аз далеч не бих го представил като официална информация преди да се подкрепи и обработи от повече хора, иначе като лично начинание си е валиден какъвто е - всеки е, разбира се, свободен да си представи гледната точка. Може би вместо за жанрове, ординатата може да се използва за възрастова насоченост или обем на книгата, или нещо друго, а жанровете да се направят с някакво цветово кодиране или нещо от сорта. Може да се пусне анкета, в която хората дават оценки от 0 до 10 за книга спрямо игра и каквото друго ще се отчита - сигурен съм, че ще се включат прилична част от потребителите.

ПП. Ох, сега гледам "Историческите"... "Ловци на кости", "Асасините на Персия", "Хуаранг и Кумихо"... Много условно могат да останат максимум 3 от книгите в тази графа.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, Efix7, ninja_senso, George-AL

25 Ное 2019 21:23
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #132743

Ал Торо писа: писа:
......

Още на следващата форумна може да се пренареди за половин час.

После да се дообогати и т.н.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

26 Ное 2019 11:35
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 638
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #132753
На мен ми харесва тази идея - интересно е да има подобна схема. Но наистина има доста неща, които трябва да се преподредят. Като добие структурния си вид, би могло да се направи някакъв по-красив дизайн и тогава да се публикува "официално".

26 Ное 2019 12:45 26 Ное 2019 12:59 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 613
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #132755
Ефикс, схемата по принцип е добра, но този червен фон е ужасен. Малките букви са абсолютно нечетивни. по-добре използвай черно и бяло. Или някакви други контрастни цветове. Например червено и бяло. може и синьо и бяло.„

Аз също съм на мнението на Торо - това "съвременни" не дава никаква информация, защото напр. повечето спортни са съвременни и т.н. за сметка на това ако ще спазваме делението битуващо в програмата на телевизията на жанрове (което е сходно)нямаш "екшъни", защото да речем "Сърце от Камък" си е чист брутален екшън, от 90-те години едно добро ченге в стил Мръсния Хари, застрелва лошите мафиоти. книгите на Моралес също са екшъни. да не говорим че има и смесени жанрове като "зона 51" -там е фантастика/екшън

Ужасите трябва да са точно до мистериите. Прави ми впечатление, че ужаси спортни и т.н. са един шрифт, а Фентъзи и фантастика - друг, което не е гот. Трябва да има симетрия. Убежището е дистопия, т.е. постапокалиптична фантастика. И въобще не е съвременно, защото действието се развива след като Земята преживява катастрофа, т.е. в бъдещето. Съвременно нещо, значи в наши дни. Понеже се загледах, че си сложил Паднали АНгели в Криминални. Пак казвам, има книги, които са смесени жанрове. ЯАко гледаме на така на нещата и Катарзис и Проблясък може да бъде определена едновременно като фантастика и криминална, нали обикаляш и събираш улики, докато си в скафандъра. Е, фантастика ли е или криминална?

казвам всичко това, не за да се зажядам, а за да съм полезен. Идеята е добра и интересна, но иска дообработка

Истината ще те направи свободен

26 Ное 2019 12:50 26 Ное 2019 12:51 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Работна тема - Отдел "Популяризиране" #132756

Meriadoc писа: писа:
На мен ми харесва тази идея - интересно е да има подобна схема. Но наистина има доста неща, които трябва да се преподредят. Като добие структурния си вид, би могло да се направи някакъв по-красив дизайн и тогава да се публикува "официално".

Наречи го бета версия, която може само да се надгражда, подрежда и доизкосурява. Ако бях тръгнал да правя анкети и народни запитвания, нямаше да успея за 3 дена да го сглобя в този му вариант. Щеше да отнеме месеци, защото една част щяха да го оплюят, друга, да го подкрепят, трета да спамят, четвърта да внасят нови предложения и т.н. Не са нужни 20 човека с 20 различни мнения, които да сравняват Х произведения, които са чели, с Y произведения, за които само са чували. И един човек е достатъчен, стига да ги е чел/редактирал в някакъв етап от тяхното създаване. Пример - Торо.

А за красивия вариант и аз съм много за, но не мога да го направя. Не съм графичен дизайнер, мога само на ниво концепция да го добутам. Глазурата се добавя накрая.

@George-AL - влизаш, за да потвърдиш моите думи по-горе - благодаря :) Червен фон - няма, виж PDF-a. Снимах листа вчера на две лампи и затова излиза така.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

• 1
  • ...
  • 23
  • 24
  • 25
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.210 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Коментари и въпроси относно Инициативата (512 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Today 11:22
    • Размисли за писането на критика за книги-игри (29 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 11:15
    • Какво е книга-игра? Кои са псевдо книги-игри? (35 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 22:06

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност