• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Куестовете и книгите-игри

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
19 Мар 2013 18:31
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Куестовете и книгите-игри #70121
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
мненията бяха отцепени от тази тема: viewtopic.php?f=106&t=1209

Куестовете винаги са ми били един от най-тъпите принципи в игрите (компютърните). Жалко, че Боби се е вдъхновил И от тях навремето, но поне му е минало за 2 книги. (лично мнение)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Мар 2013 18:34
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Куестовете и книгите-игри #70122
Как куестовете са "принципи" в игрите? Не са ли самите те игри с (много разнообразни) принципи?
На мен Арфата ми прилича най-вече на настолна игра с опроизволени междинни "събития" - недобре реализирана.

Занаятчийски основи на писането

19 Мар 2013 18:39
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Куестовете и книгите-игри #70123
Трип, не ми се пишеше "куестовостта". Нали знаеш, дето ходиш от протка на протка и всеки те отпраща шото искал не знам си кво си - което пък магически се озовава у съседа. Безумно тъпо просто - досадно, гадно и антилогично. Разбира се, на фона на другите принципи във водещите комп. жанрове може да си е съвсем на място. :twisted: Но в КИ само замърсява, според мен (ерзац заместител на нормален сюжет). Съгласен и с твоята оценка.

19 Мар 2013 18:42
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 12
Куестовете и книгите-игри #70124
Мен пък ми харесва, но в Арфата прекалено много се разчита на късмет. Харпър по ми допада.

19 Мар 2013 18:47
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Куестовете и книгите-игри #70125

Ейдриън Уейн писа: писа:
Трип, не ми се пишеше "куестовостта". Нали знаеш, дето ходиш от протка на протка и всеки те отпраща шото искал не знам си кво си - което пък магически се озовава у съседа. Безумно тъпо просто - досадно, гадно и антилогично. Разбира се, на фона на другите принципи във водещите комп. жанрове може да си е съвсем на място. :twisted: Но в КИ само замърсява, според мен. Съгласен и с твоята оценка.

Аз бих го нарекъл, за най-голяма яснота, поръчителствца :) Щото целта на героя в силно историйна игра пак може да се нарече "куест", а и има цял жанр, дето се казва така, и въобще... Но така де, дразни - но ако е наистина под формата на поръчителствце. Може и много по-елегантно да се вкара по същество идентичен компонент, почти съм сигурен.

19 Мар 2013 19:49
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Куестовете и книгите-игри #70133
Името на жанра е adventure game - приключенска игра.
www.mobygames.com/genre/sheet/adventure/

Quest ("поход") e само едно oтделно задание или поръчение, което се изпълянва в играта. en.wikipedia.org/wiki/Quest_%28video_gaming%29

Поръчките в "Арфата" се завъртат в някакъв безумен кръг, който прави надписа мрежова игра равнозначен на "клопка за лековерни читатели" ("риби"). Преходите са ужасни - вместо наслуки да ти се падат разни повтарящи се неприятности, можеше да се направи по един определен преход за пътя между всеки две места от картата. И с по-смислено разиграни ситуации. Шансът е използван тъкмо там, където най-малко трябва. Иначе образите и предметите, както и ситуациите, в които трябва да се действа, общо взето са забавни. Целта на мисията също. Обаче самата мрежова игра е ужасна, поне в този си вид.

19 Мар 2013 20:03
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1636
Куестовете и книгите-игри #70134
Quest е задача. Чиста задача, която можеш да свършиш или можеш да не свършиш. Ако основната ти задача е да унищожиш главния лошковец няма как да се откажеш от нея, защото трябва да се откажеш от цялата игра. Странични задачи можеш да отказваш, защото не те изхвърлят логически от играта, но пък ти помагат с нещо повече в играта. WoW е цяла енциклопедия за видове задачи. :)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

19 Мар 2013 20:22
Шангри
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Куестовете и книгите-игри #70137
Quest, освен поръчение или задача в компютърните игри, е и отделен жанр (но това е само при нас - странен превод). Друга тема е, че въпросния жанр е на командно дишане от много отдавна. Навремето Сиера правеха много такива. Характерна черта на въпросния жанр е, че разни предмети се използват по най-шантавия възможен начин (включително комбинациите им).

"Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника."

19 Мар 2013 20:26
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Куестовете и книгите-игри #70138
Българските геймъри им викат куестове от деветдесетте години още ;) И куестовете-поръчения могат да са с всякаква важност - особено в нелинейни игри. Като се замисля, Уейн по-скоро има против конкретни типове поръчения, като "иди ми донеси оня предмет", което е проблем не на куестовата система, а на типа куест.

А както е на командно дишане жанрът, така casual browser-based игри като EchoBazaar процъфтяват, както и interactive fiction течението, а The Walking Dead обра разни награди и похвали. Никой с амбицията да пише КИ-подобни неща няма сметка да гледа на куестовете като на нещо мъртво, защото КИ са в същата ниша почти с двата крака.

Досадното ползване на предмети и въртене на ръчки ги има в определен adventure поджанр само.

20 Мар 2013 01:51
Шангри
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Куестовете и книгите-игри #70181

Trip писа: писа:
Досадното ползване на предмети и въртене на ръчки ги има в определен adventure поджанр само.

Е, нали точно този поджанр в България е известен като жанр Куест. Да флаш игрички видях, че има доста такива. Говоря, че големите разработчици бягат от жанра като дявол от таман. А доколкото мога да кажа, Уейн харесва PC игри само тип Mortаl Combat и явно RPG-тата хич не му се нравят. А тези куестове се срещат обикновено при тях.

20 Мар 2013 01:56
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Куестовете и книгите-игри #70182
Изобщо не харесвам каквито и да е ПЦ игри и не смятам, че имат място в литературата, да. :) Така че не ме слушайте, предубеден съм.

Харесвах само аркадните - и конзолни донякъде - турнирни тупалки началото на 90те, когато всичко това още беше нещо ново, а аз бях на детски акъл. После ми омръзнаха, а компютърните игри така и не можаха да ме заинтригуват с каквото и да е. Ако искам да гледам нещо красиво, има си кинофилми. Ако искам история и герои, има си романи. Ако искам всичко това ПЛЮС геймплей - има си книги-игри. 8-)

Темата (за куестовите принципи и мястото им в КИ) обаче вече плаче за отцепване.

20 Мар 2013 10:52
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Куестовете и книгите-игри #70202
Не е това темата ;) И да, струва си да се отцепи, айде сега, 2 клика е.

Шангри, а другият поджанр (с по-малко/несложни пъзели и по-силна история) като какво е известен? Ще повторя също така за The Walking Dead. Може би най-награждаваната игра за 2012 г. A доколкото инди-подходът и нишовостта СА мейнстриймът в момента, това какво правят големите разработчици няма много голямо значение.

20 Мар 2013 19:10
Шангри
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Куестовете и книгите-игри #70294
Може и да повече от един друг поджанр. Ето ти нещо, което не съм писал аз.

Това са забавни приключенски (adventure) игри, познати като куести (quest). Напълно безплатни, тези игри ще ви осигурят часове забавление.

Спокойно можем да наречем всички игри приключенски, нали все за приключения става въпрос.
Ако жанр (поджанр) quest е неуместен заради името си, то същото важи и за жанр adventure.

20 Мар 2013 23:13
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Куестовете и книгите-игри #70331
Въпросът ми беше - българските геймъри по различен начин от "куестове" ли наричат тия с фокус върху историята, а не пъзелите? Беше също така риторичен. Не, не ги наричат по различен начин. Пак куестове си им викат :)

21 Мар 2013 01:29
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Куестовете и книгите-игри #70362
Наскоро преиграх един вехт куест. Star Control 3, много богат сюжет, с оригинален поглед върху цикличността във Вселената. Там е пълно с донеси-занеси, които обаче не висят, като пришити, а подреждат историята тухла по тухла.

Отнесено към книга-игра, вместо:

донеси ми три кила дренки, че ми трябват и ще ти дам ключа за спалнята на принцесата

можеш:

донеси ми три кила дренки, за осъществяването на древен ритуал. Единствено чреез него, ще можем да умилостивим древния пазител на ключа, който витае тук, откакто Евлампи Трети обезглави всички весталки от храма. (всеки от горните персонажи се допълва по малко с всяка събрана дренка)

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.086 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Землянинът (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • Today 12:03
    • Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към покол... (13 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Etom
    • Today 01:18
    • Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, к... (7 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от koldKat
    • Yesterday 16:35

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност