• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Еволюцията на КИ у нас и навън

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
24 Мар 2011 21:16
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Еволюцията на КИ у нас и навън #5393

Вилорп писа: писа:

Асен писа: писа:
Екстраполацията е проста. Гледам един относително пълен списък на КИ, излизали на Запад, и мисля каква е вероятността у нас да са излизали най-добрите. Чисто по бройка ми се струва по-малък от 5%, което за мен не са добри шансове.
От друга страна, ти се изсили да даваш гаранции, че няма по-добро. На теб се пада и да го докажеш :mrgreen: !

Асенски ич не си прав по тая точка, защото ако Еквуса са разполагали със същия списък и са имали с кой да се посъветват най вероятно ще изберат точно тия 5% дето са хубавите, а не да затворят очи и да бодът на посоки в списъка. Това твойто е все едно да кажеш че сага ако на запад се почуства глад за български книги игри ще хванат да издават всичко на ред вместо да подберат по-читавите заглавия. Възможно е, но щом ще говорим за вероятности значи е малко вероятно да постъпят така.
Ако Еквус са разполагали с целия списък, а не само с този на едно издателство, ако са имали бройки от всички, ако авторските права са били уредени за всички и ако е имало кой да ги консултира с нещо повече от заглавията, което за мен са твърде много неизвестни!

shayhiri писа: писа:

Асен писа: писа:
Екстраполацията е проста. Гледам един относително пълен списък на КИ, излизали на Запад, и мисля каква е вероятността у нас да са излизали най-добрите. Чисто по бройка ми се струва по-малък от 5%, което за мен не са добри шансове.
От друга страна, ти се изсили да даваш гаранции, че няма по-добро. На теб се пада и да го докажеш :mrgreen: !

Както и Вилорп ти каза, екстраполацията ти в случая е доста смешна - може би защото и липсва база. ;)

Другото безумие (АЗ да ти показвам нещо, което поначало го НЯМА!) изобщо няма да споменавам. :rolleyes:

Просто пускам ей тая блага темица:
viewtopic.php?f=79&t=393&p=5207#p5207
на КМ подфорума - и да ви видя, отворените. 8-)
Значи по-добре да отговоря на Вилорп, отколкото на теб. А ти ще показваш това, което твърдиш, или твърденията ти са необосновани ;).

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

25 Мар 2011 10:24
Kromodor
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Еволюцията на КИ у нас и навън #5505
Благодаря за линковете за Вълка! Тенкю гайс!

Изтеглете "Котаракът и Спасението на Аврея" безплатно
www.legacyofkreya.com
www.legacyofkreya.com/blog
www.facebook.com/legacyofkreya

26 Мар 2011 23:36
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 185
Еволюцията на КИ у нас и навън #5845

Радо писа: писа:
b.t.w. Справка с гугъл ми показа че може би най-титулуваната запана поредица е Lone Wоlf на Джо Дивър.
28 книги с един герой . Сюжета е свързан , има много предмети и умения .
Намерих ги безплатни в интернет формат
www.projectaon.org/en/Main/Books

и мисля да ги прегледам

Бог да те благослови! Казвай къде да ти вдигам паметника! Аз съм страховит фен на тая поредица. 8-)

"Код за достъп"
Nerd Zone

05 Фев 2026 14:58 05 Фев 2026 14:59 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1615
Еволюцията на КИ у нас и навън #144686
Мислех да правя нова тема, но гледам, че имало стара такава. Та ето, оставям това тук.

Evolution.png

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
Evolution.png

05 Фев 2026 15:40 05 Фев 2026 15:41 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1000
Еволюцията на КИ у нас и навън #144687
Нищо не разбрах от схемата на Ефикс. Може би трябва разяснения.
Иначе ето как протича Еволюцията:

1. Първа вълна (старата)
2. Втора вълна (нова) - ПГ, Агамор и др.
3. Възраждането (ИККИ) - Валенс, СнП....
4. Трета вълна (на Вилиан сайта с КИ) - кървав сняг и други
5. Приказка-игра вълна
6. Алфа и Омега
Във времеви аспект има припокривания, но това е без значение.

kiril-ps.itch.io/

06 Фев 2026 10:34
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Еволюцията на КИ у нас и навън #144698

kiril_ps писа:
Нищо не разбрах от схемата на Ефикс. Може би трябва разяснения.

Вървим отгоре-надолу и отляво-надясно по стъпките на еволюцията, описана според тази визия.

1. Първата вълна
Болшинството от КИ в нея имат едно начало, една история, която се разказва и един щастлив край.

2. Новата вълна
Забелязваме увеличаване на КИ, в които края има няколко варианта - някои щастливи, други не, трети безлични и прочие.
Примери: "Сезон на тайни", "Лед и цвете", "Код за достъп"

3. Новата вълна (спираловиден геймдизайн)
Имаме преиграване на произведението Х пъти, което е направено с подобна цел и дизайн, за да се достигне до един от няколкото финала.
Примери: "Кинцуги", "Код за достъп", "Парадокси", "Ринглас и боговете близнаци"

4. Новата вълна+
Героя може да започне от различно място, преди същинското приключение или няколко героя тръгват от различени места и после се срещат. Повече или по-малко тук се търсят комбинации между различните начала и различните краища, за да се получи висока преиграваемост.
Пример: В "Бойните ровове на Крарт", макар и частичен пример, но героите може да влязат в същинското приключение (рововете) под флага на мага Вил, Балтазар или Калюджън и това има своето значение впоследствие.

5. Новата вълна+ (спираловиден геймдизайн)
Мисля, че вече е ясно тук.
Примери: За момента не съм чел подобна КИ

06 Фев 2026 12:58 06 Фев 2026 12:59 от BERSERK. Причина: Typo
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 208
Еволюцията на КИ у нас и навън #144699
Ефикс спираловидния гейм дизайн се нарича roguelike в гейминга. Идеята е че колектваш временни итеми и постоянни такива (постоянните може да са и знание) и след като умреш пазиш постоянните и почваш отначало.

За мен този гейм дизайн е неприложим в книги игри защото това означава автора да ме кара да чета едни и същи текстове N на брой пъти само за да стигна веднъж до успешен край.

В гейминга също не съм голям фен на тези игри. Иска се много добро изпипване за да станат добри. Като добри примери в гейминга са игрите Арес и Арес 2.

За да се приложи в книга игра автора трябва да измисли как да не ме кара да чета едно и също само за да добутам до финала. Сега забравих коя книга от новата вълна бях чел с такъв дизайн, май беше разказ - но не останах доволен.

…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dechoto

06 Фев 2026 14:06 06 Фев 2026 14:09 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 115
Еволюцията на КИ у нас и навън #144700
В допълнение - напоследък става все по-популярен вириант при който можеш да достигнеш до различен епилог и вече са наистина много вариантите. Освен изброените п-горе от Ефикс може да добавим - "Щурмберг", "Убежището", "Онази зимна нощ", "Вълча дупка", "Капан за сънища"," Мистерията "Царичина", "Въздушен патрул", "И виж небесата се разтварят" и пр. А отделно има някои произведения, които имат и различно стартовото начало -. като най-отличителен пример е "Поробената принцеса", а от страта вълна - Мистерията Пегас 500 C. Просто читателите ценят варативноста, а това вдига преиграваемостта.

П.С. Ако говорим за "сейф" на знание/живот като в компютърните игри такъв модел бе приложен в "Градска вещица", но не срещна одобрение.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

06 Фев 2026 15:39 06 Фев 2026 15:39 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Еволюцията на КИ у нас и навън #144701

Count Monte Kristo писа:
В допълнение - напоследък става все по-популярен вириант при който можеш да достигнеш до различен епилог и вече са наистина много вариантите. Освен изброените п-горе от Ефикс може да добавим - "Щурмберг", "Убежището", "Онази зимна нощ", "Вълча дупка", "Капан за сънища"," Мистерията "Царичина", "Въздушен патрул", "И виж небесата се разтварят" и пр. А отделно има някои произведения, които имат и различно стартовото начало -. като най-отличителен пример е "Поробената принцеса", а от страта вълна - Мистерията Пегас 500 C. Просто читателите ценят варативноста, а това вдига преиграваемостта.

П.С. Ако говорим за "сейф" на знание/живот като в компютърните игри такъв модел бе приложен в "Градска вещица", но не срещна одобрение.

Благодаря за добавките, Джо!

Чистата система на save-овете в КИ реално е повече или по-малко козметика, при положение, че може да си правиш подобен save на едва ли не всеки епизод и да се връщаш по десетопръстната система назад.

По отношение на преиграваемостта, силно съм за нея, защото вдига рандемана. Какво имам предвид?

Чета обикновен роман от 50 глави и минавам през всичките глави от 1 до 50. Готово, 100% изчетено.

Чета книга-игра от 50 епизода и минавам през 1/3 от тях, колкото е приблизително средното за жанра. Готово, 30% изчетено. Чувствам ли се прецакан, че 70% от КИ не съм я прочел? Чувствам се. Искам ли да ги прочета? Искам, ама книгата е така направена, че в тях няма нищо интересно. Дизайна ѝ е такъв, не предполага второ интересно преминаване. Е, питам аз, това ли е потенциала на КИ?

Чета "Код за достъп", която е КИ от 50 епизода. При първия опит минавам 20% от тях, при втория 15%, а при третия още 10%. Сумарно, 45% В края на играта чета и всички останали епизоди, правя си схемата, за да проверя дали някъде може да си планирам "по-готин" маршрут. Взимам си поука и започвам нова игра. Готово, дотук съм прочел 100% от "Код за достъп". Доволен ли съм? Доволен съм. Прочел ли съм цялото произведение? Прочел съм го. Чувствам ли се прецакан? Не, изиграл съм сигурно 10+ игри, т.е. повече от десет пъти съм го преигравал. Колко са това 10х100%=1000%? Ами не са, ама какво от това?

Затова "Код за достъп" ми е GOTY 2025.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.107 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Размисли за писането на критика за книги-игри (28 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • Today 01:30
    • Какво е книга-игра? Кои са псевдо книги-игри? (35 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 22:06
    • Как се пише "жив" текст (7 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Rahvin
    • Yesterday 17:08

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност