• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
За тактическите схеми и литеретурата

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
10 Окт 2014 12:03
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 12
За тактическите схеми и литеретурата #97156

hameleona писа: писа:
[offtopic]Чудя се, защо всеки път, кат седнете да говорите за литература и т.н. се сещам за три неща:
1. Спора, дали Van Canto са метъл или не.
2. Tова:

3. Ся се сетих, че ще ме баннат, ако кажа за тая точка.

На кратко - става ми смешно.[/offtopic]

По темата.
Тактически избори като в СнП може да напише всеки, включително 16 годишната ми племенничка. Г/д толкова ще са и логични, особено тия в битките. СнП е КИ от която да се вземат много примери, но точно по логичност на каквото и да е се класира ниско по скалата.

Така доста често взе да споменаваш тези свои слова. Дай ми няколко примера за битки в Синът на Пустинята. И ми кажи кое според теб е нелогичното, да видим дали наистина е така? Щот не съм много убеден, че е така, в действителност имаше няколко случая дето наистина не бе особено логично, но в повечето случаи не съм точно на това мнение.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

10 Окт 2014 12:08
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1218
За тактическите схеми и литеретурата #97157
Ами аз се сещам за битката с кораба където разполагаш бойците си, но май никъде не беше казано от кой борд идва нападението и ако сложиш хора на срещуположния те си бъркат в носа.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

10 Окт 2014 12:11
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 12
За тактическите схеми и литеретурата #97158
Това с кораба наистина не беше направено много добре, и аз много не го схванах, за нея признавам, но пък беше интересно като идея, макар и неизпипано като изпълнение.

10 Окт 2014 12:14
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1218
За тактическите схеми и литеретурата #97159
Не, в Сънът има страшно много добри и новаторски идеи, за това неможе да става спор. Блонд обаче наистина не разбира от математика, а и от схеми до голяма степен и затова реализацията му куца.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

10 Окт 2014 14:20
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
За тактическите схеми и литеретурата #97163

stalk писа: писа:
Така доста често взе да споменаваш тези свои слова. Дай ми няколко примера за битки в Синът на Пустинята. И ми кажи кое според теб е нелогичното, да видим дали наистина е така? Щот не съм много убеден, че е така, в действителност имаше няколко случая дето наистина не бе особено логично, но в повечето случаи не съм точно на това мнение.

Ами, да дам няколко примера:

Еп. 3.
Идеята да се долепиш с гръб до стена, разполагайки с късо оръжие е... весела. Предполагам, че се нарежда по изобретателност и тактическа стойност до идеята на ония луд в същия епизод, дето атакува със скок. Уникално е, как да се изнесеш с гръб навътре в стаята, за да го убиеш е оценено наравно с това да го заколиш фронтално. Дори няма да споменавам, че не знам, къде точно се вписват конете в тая картинка.

еп. 397.
Невъзможния избор. Да финтираш (с гъвкавия и повратлив Бенин) е оценено като еднакъв разряд тъпота, както и да обикаляш около факира в пълна с противници зала. Бтв. ако решиш да финтираш се намесва акробатиката най-сетне. След понасянето на наказанието. Оставям на теб да прецениш колко тактически добре е изградена първата битка в играта.

И за да не губя 2 часа в ровене из книгата, един обобщаващ пример:
еп. 187.
Ще останеш ли на коня си с камата или ще се спешиш? Ок, логично, ако си достатъчно тъп, че да се мъчиш с кама да се биеш от кон си заслужаваш боя. Но след като се спешаваш описанието на "смешно бавното копие" мисля, че показва идеално знанията на Блонд за хладните оръжия и техниките за бой с тях.

Не казвам, че всеки избор в бой е ужасен, просто посочвам, че битките често са или недообмислени, или недоклатени. Книгата не страда чак толкоз от това, поради факта, че е толкова лековато фентъзи, че да не ти прави впечатление. А и пропилените възможности в края й засенчват тактическите неразбории в общото впечатление.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

10 Окт 2014 17:07
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Topic Author
За тактическите схеми и литеретурата #97169

Ейдриън Уейн писа: писа:
Тактика е КИ термин, който означава битки без шанс и система, а само с избори.

За 69ти път.

Това означава ли, че Арена е тактическа книга-игра?

Избери своето приключение

10 Окт 2014 17:20
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
За тактическите схеми и литеретурата #97171
Не и такава. Само моите са такива, повечето + Синът на Пустинята и Небето ви чака + донякъде на Були книжката.

10 Окт 2014 18:21
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
За тактическите схеми и литеретурата #97173

Ейдриън Уейн писа: писа:
Тактика е КИ термин, който означава битки без шанс и система, а само с избори.

За 69ти път.

Интересно ми е дали само на мен ми прави впечатление колко слабо е това определение.

На първо място, наличието на избори дефинира наличието на система. Системата не е нищо повече от съвкупността от игрови механики в една игра, а механиките са правилата на играта. "Следвай внимателно указанията в края на всеки епизод и направи избор, когато имаш възможност за такъв" е правило, което дефинира определен тип механика, а оттам и определена система. Книгите-игри, които се базират единствено на избори, не са безсистемни, тяхната система просто в общия случай е по-опростена от тази на другите.

Така че не става съвсем ясно какво точно се опитва да каже Уейн с "битки без шанс и система" и аз искрено се надявам да не е другата опция - липсващ систематичен подход към логиката на повествованието.

Ако приемем, че той просто има предвид битки, в които читателят не трябва да отчита променливи... пак е странно. Това би означавало, че под тактическа разбираме битка, в която имаш избор от типа на "отляво надясно ли ще замахнеш (2) или отдясно наляво (3)", но не е тактическа игра, в която ръководиш армия от 500 стрелци, 500 копиеносци и 500 конници и трябва да следиш за броя и разположението на отрядите си по карта :wink:.

Нелепо е някак си въобще да се използва "битки без шанс и система, а само с избори" като определение за игра, която вече е дефинирана като "тактическа". Самата дума "тактически" си има смисъл, който изобщо не се припокрива с горния, и той по-скоро би ни насочил към "игри, в които шансът или отсъства, или не е застъпен, а (по-голямата част от) изборите не са ситуационни - т.е. не са свързани с това как ще реагираш на някаква непосредствена промяна в средата - а са насочени към планиране при ясни цели и (относително) ясни препятствия".

В тази връзка, класически пример за игри, към които думата "тактически" би имала смисъл, са Клопка за победители и Черната маска (въпреки че сигурно може да се спори дали наличието на отначало ясна крайна цел не ги определя по-скоро като "стратегически").

Бтв, ако може някой да отдели безсмислените ни мнения с Леидрин - за провокирането на които си посипвам главата с пепел - и да остави онези, които имат смисъл от гледна точка на заглавието, ще бъде супер. И като споменах заглавието, оправете го това "литеретурата" :-).

10 Окт 2014 19:31
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 576
За тактическите схеми и литеретурата #97175
Мисля, че просто на никой сериозен човек вече не му прави впечатление какви глупости пише Уейн. Ясно е, че човекът няма капка здрав разум и приказва врели-некипели. Ако някой смята, че книгата му ще се продава по-добре или ще впечатли някого, да праска едно "тактическа" отпред - няма кой да го накаже.

Ако някой може да посочи някоя книга-игра с добри тактически избори, с радост ще прочета аргументираното му мнение, а може би и книгата.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

10 Окт 2014 19:41
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
За тактическите схеми и литеретурата #97177
Да обиждаш каквото не разбираш е най-ниското стъпало в общуването, Славейков. Пробвай една идея по-високо: да не го коментираш.

Аз самият обсъждам КИ теория само с хора (десетки), които разбират смисъла на съответния поджанр. На останалите избягвам да давам дори едноредови отговори вече. :-)

Свободен си да коментираш стратове, настолни, собствените си системи и т н с хора на които са им интересни - и стой настрана от другите парчета от огромната територия на КИ, които не ти прилягат. Точно това правя аз.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.072 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Топ 9 любими книги (Блонд и Уейн) (10 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Elan Morin Tedronai
    • Today 17:44
    • Филми - общата тема (1119 Мнения)
    • в Общи приказки / Кино
    • от Count Monte Kristo
    • Today 09:16
    • Топ 9 любими книги (преводни) (12 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 22:57

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност