Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
:Пляс по челото:Всъщност нещата са прости. На читателя или му харесва нещо или не му харесва. В случая говорим за нещо, което явно не се харесва от повечето читатели. Не можеш да кажеш на някой, че трябва да харесва нещо, което е ясно, че не му допада... ама изобщо. Може само да се търсят причините за нехаресването, но не и да се вадят от десет кладенеца води за да се обясни на мнозинството, че това дето не му харесва всъщност е супер, хипер, мега яко.
Същото между другото може да се каже и за много други книги. Вземете например тетрадката. Тя вероятно е научила Уейн как да не издава книга. След Вълчан войвода, вече знаем, че освен ако авторът не е Радичков, да си илюстрира сам книгата е малко рисковано. От братята Николови пък знаем, че българският език е много тънка работа.
Правилно си го използвал, но всъщност, зависи от играта. В някои Ролеви игри това е напълно в правомощията на играчите. Въпросът е, че можем да вземем поука от тях. Да, някои системи ти го позволяват. Но няма ситуация, в която си принуден да прибягваш до този подход, ако не ти харесва!Доколкото разбрах, човекът е имал идея да промени ситуацията, в която е поставен читателят. Класическата книга-игра те поставя в среда, в която непрекъснато се случват някакви неща, а ти трябва да реагираш по правилния начин. Ако го направиш, тогава завършваш успешно. В неговите книги ти контролираш героя, но донякъде също и това, което се случва в средата. Образно казано, читателят става и малко Game Master по отношение на собственото си приключение (за термина не знам дали е точен - никога не съм играл РПГ).
Всъщност, проблемът беше по-скоро в липсата на смисъл в даваните избори. Ако ще влизам в ролята на определящия събитията, искам да има значение какво съм избрал.ОК, идеята е лоша по много причини. Първо, книгата-игра надали е формата, под която да разгърнеш такова нещо както трябва. Най-малкото, за да има дълбочина и широчина, вероятно ще трябва да напишеш 1 000 000 епизода, защото комбинациите ще нарастват експоненциално. Второ, не виждам как хем ще си на приключение, в което да трябва да сразиш Трошача и което трябва да те завладее, хем ще ти достави удоволствие да убиеш собствения си герой. Визирам изборите от тип "Какво искаш да се случи? Нищо - премини на 1. Да те пребие мечка - премини на 2".
Признавам, това е напълно възможно!Това, което е интересно е следното - ако не целият, дали малко от този похват може да се иползва в една книга-игра или не? Например избираш си героя, но казваш нещо и за света, в който искаш да го играеш.
От моя гледна точка, спазвал съм стратегия във всички книги-игри, които съм играл, където това е било възможно. Играл съм буквално "повече КИ, отколкото са излизали в България".В една компютърна игра това може да работи - например в пиратите на Сид Майер можеш да си избереш характеристиките на героя, но също и в коя ера да играеш, а и на коя страна. От там насетне играта продължава по стандартния начин - нещо се случва, ти реагираш, но спазвайки определена стратегия. В този ред на мисли, доколко играчът в една книга-игра може да следва стратегия, без книгата-игра да стане РПГ или бордова игра или да бъде от 1 000 000 страници.
Трябва да отбележим и нещо, което е особено важно за моментното състояние на жанра - проблемът с разпространението. Липсата на възможности за "разхвърлянето" на изданията из България може да съсипе всяка книга. Според мен това е допълнителен коз за издателствата.
Книги-игри в България, 1991–днес
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas