• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?”

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
05 Фев 2019 15:23 06 Фев 2019 09:43 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
Topic Author
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130445
Като цяло книгите-игри са „соло” приключения. Самотния войн срещу тази или онази гад заплашваща света, гората, финансовата независимост. Има обаче и някой птички които нарушават това статуква до известна степен.
Повечето от нас вероятно първо се сещат за поредицата Кървав меч, където имаме една относително тежка за книга-игра система, а играчите се движат в група и няма как да бъдат разделени. По-скоро имаме е един герой представен с различни умения под формата на различни персонажи. Проблемът там е тежестта на системата и това че за да се развие пълноценно трябва по-голяма поредица от книги. Също така персонажите са напълно безлични, а използването на умението на един от персонажите изрязва напълно останалите, като не им предоставя възможност да действат.
Друг вариант предложен Майндкрайм срещаме в Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6, където разполагаме с различни герой изпълняващи различни мисии по различни пътища и една обща цел. Групата вече не върви в блок, а действието се прехвърля между персонажите последователно, като се въвеждат и постиженията който трябва да изпълниш за оптимална игра. Като цяло лично на мен този тип игра ми допада, но бих добавил модификация, която да отразява влиянието на действията на единия герой върху играта на другите.
И тук стигаме до Крепост в облаците - където се предоставя възможност на грача да играе и за двете страни или по-скоро да си избере страна с която да превърти играта. тук карам доста по спомени, но като цяло нямаше възможност да подготвиш добре едната страна и след това да опиташ да я счупиш с по-добра игра от другата страна. И в двата случай играеш срещу ботове, а едно разиграване срещи реален противник би било само от полза.
Такова нещо имаме във Футболмания 98, където се изправят двама души един срещу друг и се получава нещо наистина епично, като изключим че е на спортна тематика и е за двама души, а самостоятелна та игра е доста спорна като възможност.
Съществуват разбира се и „паралелните” книги-игри на Джордж, където теоритично действията от едната книга трябва да оказват влияние в другата и обратно, а същото така да може да се преминава между самите книги. Последното е блян от много дълго време но поне аз не се сещам да е успешно реализирано някъде. Това може би е и най-близкия вариант за коопертивни книги-игри с възможност и за солово преминаване. За жалост и този проект остана недовършен.
Та това за което всъщност става дума, за всеки изчел описаното до тук е да споделите личното си виждане как според вас трябва да изглежда една книга-игра подходяща за четене от повече от един човек едновременно. Има ли почва за това у нас? Дали трябва да се наблегне повече на играта и персонажите да останат на заден план или трябва да се изградят „силни персонажи” с които играчите да искат да се идентифицират?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, dechoto

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Фев 2019 06:09
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130446
Спас и да не обърка нещо :dry:

Футболмания 98 е книгата.

Избери своето приключение

06 Фев 2019 09:42 06 Фев 2019 09:44 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130447
Да, благодаря, коригирам го.

И все пак как ги виждате тези книги, бихте ли желали да има такива има ли с кого да ги играете?

Цвят за модериране

06 Фев 2019 11:11
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2344
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130449
Как изправянето един срещу друг е "Кооперативно"?

Иначе, по темата, моето мнение си е, че книгите-игри могат да печелят аудитория само със силна литература - ако това липсва, моментално губят от настолни и компютърни игри, които имат други предимства.
Ако механиката изисква (освен в редки случаи) играчите да четат нещо различно или да се чакат един друг, това по-скоро няма да е забавно. От там нататък остава просто да са представени с различни герои - макар на практика да може да се управляват от един и същи човек, чисто като "вживяване" си е по-друго; това е вярно и за кооперативните настолни игри - почти всички могат да се играят и от сам човек. Евентуално различните играчи могат да имат право на избори за техните си герои - текстово, когато зависи пряко от тях дадено решение (Ако Авантюристът иска да отключи ключалката), или в рамките на някаква система да си управляват бойни действия, всеки да си хвърля заровете за неговия герой и т.н. - както е направено в Кървав меч и Зомбокалипсис. Според мен това си е добрата формула, въпрос на имплементация от там на сетне.

Като добавка може да се пробва по някаква тайна допълнителна мисия на различните герои (с някакъв конфликт между личен и общ интерес), да се разработи система за тежест на изборите (който определя кой решава, ако читателите не са единодушни) и т.н. Могат да се измислят интересни неща, но трябва да се пипа внимателно.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, Shin, dechoto

11 Фев 2019 12:51 11 Фев 2019 12:52 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 991
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130469

Иначе, по темата, моето мнение си е, че книгите-игри могат да печелят аудитория само със силна литература - ако това липсва, моментално губят от настолни и компютърни игри, които имат други предимства.

"само със силна литература" - колко силна? Като на Сандърсън, Абъркромби, Кинг и т.н. Няма как в КИ да имаш чак толкова силна литература, която да се сравнява със световноизвестни автори. Книгите-игри откъм литературна гледна точка веднага губят от горецитираните автори (както губят и при сравнение с комп. игри от игрова гледна точка).
Книгите-игри ще спечелят ако стигнат по кефометър поне 60% от кефометъра на компютърните игри и още толкова от кефометъра към Литература от Бестселър-Автори т.е. съчетанието от двата фактора е разковничето. Или според мен трябва най-много да се наблегне над ИЗБОРИТЕ, които са най-важния фактор в КИ.
Литература - да не пада под 40%
Игра - да не пада по 40%
Избори - на 100 %
:)

kiril-ps.itch.io/

11 Фев 2019 14:12
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Topic Author
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130470
Книгите-игри не се борят с компютърните игри за вниманието на хората. те и не могат да се борят там. Книгите-игри запълват дупките във времето когато децата/хората не висят в социалната мрежа и на компютрите. Примерно игри в междучасието, когато не може да се излезе навън. Игра докато пътуваш и не можеш да си пуснеш контрата или батефила или там което е модерната игра в момента. Може и преди лягане вечер да поигараш преди лягане след като са ти резнали компютъра или да я пъхнеш под тетрадката с домашното и при една внезапна проверка да я прикриеш.
както каза и Киро, литературата в книгите-игри няма как да е водеща, ако искаш литература четеш редовни книги. Ако искаш игри играеш компютърни или излизаш на вън да спортуваш.
В книгата-игра според мен основно трябва да е идеята, идея която да те грабне и да те задържи достатъчно, за да усетиш от атмосферата на конкретния свят, а хареса ли ти той идва време и за същинската игра и пълното потапяне. Навремето другарчетата разцъкваха ТОРНАДО6 точно в междучасието и именно за това повдигнах темата за кооперетивните игри - занимание за децата в голямото междучасие или в обедната почивка преди занималнята, когато времето не позволява да се играе на вън. Това е доста ограничена ниша, но ниша която съществува и е въпросът е има ли как да я запълним?

Цвят за модериране

11 Фев 2019 15:56
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130471

kiril_ps писа: писа:
"само със силна литература" - колко силна? Като на Сандърсън, Абъркромби, Кинг и т.н. Няма как в КИ да имаш чак толкова силна литература, която да се сравнява със световноизвестни автори.
Това пък как го измисли - ако сложат един избор в своите книги тези автори, литературата им ще стане на лайна ли? Това, че е трудно да си качествен автор е вярно, но няма нищо невъзможно. То е ясно, че и конвенционална литература 1 на милион може да пише на това ниво.
Вярно е, че в книгите-игри нещата се подсилват и можеш да компенсираш отчасти с едното за неумение в другото, но само отчасти.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, ze BG

11 Фев 2019 17:01
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130472
Торо,
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Наистина ли ми задаваш въпрос или просто излагаш мнението си? Не искам да спамя темата.

kiril-ps.itch.io/

11 Фев 2019 22:30 11 Фев 2019 23:08 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130475
Какво невалидно има във въпроса? Виждам го като ясен и свързан с темата - изказваш неаргументирано мнение, което ми се вижда и невалидно, питам защо смяташ така, да го перефразирам по-културно. Изразявам и несъгласие, ако предпочиташ всеки да пише каквото мисли и да не влизаме в диалог - ОК, но мислех, че това е форумна тема, а не анкета. Да питаш дали питам - да, това е спам. Отделно да разделяш "играта" от "изборите" е доста странно, тъй като играта е именно изборите, под една или друга форма и, айде, от време на време шанса. Нямаме литература/игра/избори, защото изборите спадат и реално са фундаментът на играта. Знам, че си избрал алитературен подход, но не мога да видя защо. Аргумент от сорта на "Няма как да е като Кинг" е валиден и за всички останали книги, сложи и нещо от сорта на "няма как да е като Starcraft" и изхвърлихме всичката литература и игри на света. Има как, опитваме се да сме като Кинг и Starcraft колкото можем и това е.

Спасе, не съм съгласен, че хората имат време X за пред компютъра и време Y за не-пред компютъра. Дори и да беше така, източниците на удоволствие от един тип пак са сравними един с друг в главите на хората и ако се разчиташе на мисълта "книгите-игри са скапани, но в момента нямам по-добра опция за гейминг, така че ще трябва да се задоволя с това" нямаше да има никакъв потенциал в тях въобще. Давам ти за пример книгите-игри по Българ - децата ги четат и им се кефят истински, забавни са им и затова са успешни. Гаранция, че това не е заради гениални механики и кой знае каква игра - не, те са приятна за тях литература, която е разчупена с известна интерактивност. Друг пример е "80 days" за телефони - страхотна литература, по всяка вероятност седемцифрена сума в приходи. "To be or not to be" - 500,000 $ в Kickstarter защото изглежда супер забавна - за системата нищо не е споменато, съмнително е да има такава. Не на последно място, "Ной" няма никаква система и спечели Националните Фантастични Награди :D

Хората с нагласа към четенето, като описаната по-горе, просто не четат - може би от нашето поколение е останало като навик на някои, но в следващото няма да е така. Няма момент, в който да нямаш таблет или телефон, има много яки компактни настолни / картови игри и т.н. Никой не би играл Торнадо 6 в голямото междучасие сега, за такива кратки разигравания се правят изпипани, бързи, изчистени настолни игри, социални/картови и не виждам как ще биеш това със страт - четенето в такава ситуация просто е слабото звено на цялото нещо. За мен този тип книги-игри са останка от миналото без бъдеще, които са просъществували наистина поради липсата на по-добри алтернативи, които да ти дават подобно усещане.

Та, за да си отговорим на въпроса какви трябва да бъдат кооперативните книги-игри в частност, първо трябва да си отговорим на това какви трябва да бъдат книгите-игри и оттам насетне да отчетем спецификите на "кооперативната" част.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: comics_ross

12 Фев 2019 00:08 12 Фев 2019 00:15 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130476
1. Не бях сигурен дали ми задаваш риторичен въпрос, за да ми покажеш колко греша.
2. Мисля, че нашият „спор“ относно литературата не е за тази тема и затова се боя да се разпростирам
3. Моето неаргументирано мнение е в отговор на твое неаргументирано мнение и затова е такова.
4. Играл съм видео игри, чиято игра ми е по-слаба от играта в някои КИ. Това го казвам в отговор на „Аргумент от сорта на "Няма как да е като Кинг" е валиден и за всички останали книги“. Защото по-горе мислех че говориш за добрите видео игри, а не и за „за всички останали“ игри.
5. Сериозно ли може да се сравни най-добрата литература в КИ с най-добрата литература в роман? Не го вярвам. При авторите на КИ няма почти никаква конкуренция сравнение с авторите на романи (говоря на запад, ясно е, че в БГ писателите са на световно ниво (за справка сайтът на един известен клуб)).
6. Нека вземем един роман и една КИ от 30К думи. При романа ще прочета всички думи, а при КИ около 30% при едно успешно изиграване. Къде авторът може да навлезе в повече детайли относно преживявания, интеракции между герои, описания на събития и прочие елементи на силната литература. Моят аргумент е, че КИ винаги ще е ощетена откъм обем и оттам откъм литературна палитра. Все едно да дам задача на двама художника (с еднакви способности) да ми нарисуват определен пейзаж за два часа, но от единия да поискам най-малко четири различни варианта. Ако разсъждавам правилно, единият ще я направи доста детайлна, а другият ще ми представи алтернативни виждания но с по-постно съдържание.
7. Сещам се за реален пример – Оливър Джонсън. Чел съм Светлоносеца ½ и КМ 1/2 . Да, Кървав меч е с добра литература, но за нивото на КИ. Мисля, че отстъпва на романа за Светлоносеца по отношение на развитие на главния герой, вътрешни преживявания, диалози и т.н.
8. Прав си, изборите са част от играта. Но някак си не мога да ги сравня като елемент при игрите тип пуцалки, тип диабло , та дори и стратегии като ейджа. Говоря за избори като в Рандеву, Отново заедно и т.н. Да, знам, че има и игри като Телтейл геймс.
9. Съгласен съм с теб, че това, че пишеш КИ не трябва да е оправдание за слаба литература. Напротив – трябва да положиш още повече усилия, защото самият формат те ограничава. Трябва за два часа да нарисуваш това, за което друг има време от 6 часа ( не ме хващайте за числата, те са спекулативни).
Ще дам и контра на аргументите за кооперативните КИ, утре.

kiril-ps.itch.io/

12 Фев 2019 00:42
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130477
Прозяааааав.
Добро ви утро.

Кооперативни книги-игри ще имате когато имате кооперативни книги. Не такива, дето могат да се слушат от пет човека докато някой чете, а такива които иска слушателите да си кооперират в... консумацията.

А кооперативни игри има - едни се казват настолни, други - ролеви...

Голям съм умник, а?!

Лека ви нощ.
Прозяаааав.

:hello:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

12 Фев 2019 01:58 12 Фев 2019 02:07 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130478
5. Сериозно ли може да се сравни най-добрата литература в КИ с най-добрата литература в роман? Не го вярвам. При авторите на КИ няма почти никаква конкуренция сравнение с авторите на романи (говоря на запад, ясно е, че в БГ писателите са на световно ниво (за справка сайтът на един известен клуб)).

> Да, сериозно може. Годишно се пишат около 2 милиона книги и, да речем, 200 книги-игри. От тия 2 милиона книги, да речем 1 на 1000 ще могат да се борят с летвата, която ти слагаш, може би 1:10,000; ще може да се счита за някакъв комерсиален успех на международно ниво, даже това ми се струва много - 2,000 книги годишно.
Ако вземем 10,000 книги-игри, със сигурност ще има сред тях такава, която да ми хареса повече от една или друга книга на Абъркромби или Кинг. Проблемът тук е чисто статистически, количествен, а не принципен. Ако вземем например една по-равностойна извадка, примерно българското фентъзи/фантастика от последните няколко години спрямо книгите-игри в същия жанр, смея да твърдя, че книгите-игри не изостават чисто литературно, дори, по мое пристрастно мнение, държат по-високо средно ниво и ако трябва да си направя топ 10, сигурно половината неща ще са интерактивни.

6. Нека вземем един роман и една КИ от 30К думи. При романа ще прочета всички думи, а при КИ около 30% при едно успешно изиграване. Къде авторът може да навлезе в повече детайли относно преживявания, интеракции между герои, описания на събития и прочие елементи на силната литература. Моят аргумент е, че КИ винаги ще е ощетена откъм обем и оттам откъм литературна палитра. Все едно да дам задача на двама художника (с еднакви способности) да ми нарисуват определен пейзаж за два часа, но от единия да поискам най-малко четири различни варианта. Ако разсъждавам правилно, единият ще я направи доста детайлна, а другият ще ми представи алтернативни виждания но с по-постно съдържание.
> Първо, обемът няма нищо общо с качеството. Второ, да речем ако историята е толкова разклонена, защо авторът на книгата-игра да не я напише в обем 90,000, при което да даде толкова история, колкото другия автор е дал в 30,000? Само че ще напише повече версии, освен тази основната, която не пречи да е 1:1 с тази на романиста. Т.е. този аргумент не ми казва нищо повече от "за да разкаже една история в избран детайл и дълбочина, авторът на книга-игра трябва да напише повече думи". Последно, има поне няколко метода, при които играчът изчита по-голяма част от произведението или дори почти всички епизоди - това съотношение силно варира според структурата на КИ и също не е качествен фактор. Не може имагинерно ограничение на обема да е нечие оправдание за слаба литература.

Всъщност тук леко се доближаваш до едни от истинските проблеми - как пишеш един силен и детайлен общ епизод (сцена), като има много вариации на събитията до момента. Как обединяваш поведение на един герой, като брат му може да е умрял преди 5 минути, или да е жив? На места ползваме разклонения, но колкото и да разкланяме, не можем да го правим за всичко и на места трябва да заобиколим възможните варианти, да вдигнем камерата малко по-нависоко. Друг провокативен въпрос - ако изберем един най-силен вариант на една история (не е трудно да се приеме, че такъв може да бъде определен, било то и за даден субект), то ако читателят не мине точно през него, не означава ли това, че е получил по-слаба история и че не е взел максимума от възможностите на автора, най-малкото в литературен аспект?
Това са част от трудностите пред книгите-игри и затова да направиш много силна такава ти трябват повече умения от тези на добрия писател (но и неговите в това число); това са известните негативи на книгата-игра. Но пък имаш много силна добавена стойност - тя е възможността да потопиш читателя още по-надълбоко, защото бидейки главния герой, той се вживява повече и историята му е още по-интересна. Интересните избори също ще добавят удоволствие и като цяло като теглим чертата, нещата трябва да са много много силни.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, harlequin, Shin, ze BG, comics_ross

12 Фев 2019 11:22
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130479
1.jpg

Приключение, в което героят си ТИ!
Точно така, ТИ, не ВИЕ или НИЕ .... или пък ТЕ!? Защото това не е DnD, не, не е .... но все пак, да поговорим за кооперацията в съвременните КИ. Мда, да .... такава няма! И защо? Защото рамката на класическото изпълнение за КИ е толкова тясна, че в нея може да се побере само един човек, който да си се забавлява там, мята зарчета, опитва се да хване "логиката" на автора и да докаже на егото си колко е умен и прочие.
КООП - кооперативна игра, където няколко човека играят/четат/приключенстват в името на обща цел, помагайки си и допълвайки своите алтер-егота в играта

Наличности в склада
Апчих! Наздраве! Къде се ровиш в стари неща, потънали под праха на времето? Искаш все пак отнякъде да започнеш, а? Ами добре, нека направим една лека инвентаризация и да караме по списъка на Вилорп.
- Кървав меч - прекрасна игра за соло, но в частта си за КООП не е направена както трябва и се получава някакъв лек вариант на DnD сесия
- Торнадо 6 - паралелни соло-приключения, които са вързани с една обща цел накрая; имитация на КООП игра
- Крепост в облаците - за какъв КООП става дума? все едно да играеш шах, сам срещу себе си ....
- Футболмания `98 - тук бих добавил и "Купата е наша" - и двете на спортна тематика, повече или по-малко има настолен елемент в играта
- Часът на Вещицата/Часът на Вампира - а, ето тук вече имаме нещо интересно, което за съжаление не е било продължено във времето; копира донякъде идеята от Торнадо-то, но с уговорката, че докато текат паралелните соло-та, те ще се преплитат междувременно и ще си влияят едно на друго, за да се получи нещо като усукана ДНК верига в тъканта на самата КИ; много е възможно обаче да е толкова сложно да се напише това под тази форма, че да се стигне до логически противоречия, които повече да объркат читателя, отколкото да го забавляват
- турнирните на Уейн - бих добавил и тях, защото подобни турнири са си на практика КООП игри, където много хора могат да участват

Няма слаби стилове, има слаби майстори
Всички тези опити за КООП игра не успяват, защото:
1. Те са в рамката на класическата КИ, която не може да "поеме" подобна КООП форма
2. Всички те са примери за "хоризонтален" КООП, който е бил опитан да бъде реализиран с някакъв "трик"
3. Нямат късмет на времето да се развият като хората и да стигнат до правилният вариант, а именно до "вертикалния" КООП

Вертикален КООП? Какво имаш предвид?
Имам предвид да се излезе от рамката на класическата КИ и да се мисли out-of-box как това може да се реализира. И за да не пиша суха теория, ще „облека“ идеята за вертикален КООП в пример. В него ще използвам Кървав меч, защото е добре познат.
При него имаме хоризонтален КООП, в който група от 4-ма герои играят заедно на една равнина в поредица от 5 книги. С други думи имаме 4-ма човека и 5 книжни тела. Но какво би станало, ако тези 5 книжни тела не бяха написани хоризонтално т.е. като последователни части от една история, а като отделни и различни point-of-view решения за всеки от героите?
По този начин, КНИГА ПЪРВА би се казвала да речем „ВОИН“ и тя събира в себе си цялата история на воина от А до Я, както е разпиляна из предишните 5 книжни тела. С други думи играчът, който играе ВОИН държи тази книжка и играе КООП с останалите, които държат в себе си книжки написани специално за техните герои – ТАРИКАТ, МЪДРЕЦ, МАГЪОСНИК. Така, вертикално ще е разделено цялото приключение, съобразно героя т.е. човека. А в последната, 5-та книжка може да са описани всички общи елементи на приключението и играта.
Този вертикален КООП води до някои трудности:
- тези техни КИ как ще са написани? – дали ще могат да се играят и соло, всяка от тях, дали ще са написани точно за 4-ка герои или може и за комбинации между тях?
- как ще се осъществява интеракцията между тях? – когато са разделени, могат да приключенстват соло, но като се срещнат, какво ще се случи?
Но води и до повече социална интеракция и DnD насоченост на приключението. Например, героите могат да начертаят план какво да правят, когато пристигнат в дадено селище – един да се лекува, други двама да посетят близката кръчма, а четвъртия през това време да свърши някаква работа или свой персонализиран куест. Получава се един вид модифицирана DnD/настолна/бордова/КИ сесия, в която всички елементи от тези жанрове са смесени, за да дадат най-доброто игрално изживяване на играчът.

Перспективи
Може на следващия конкурс за КИ заданието да бъде „Напишете КООП КИ“?

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
1.jpg

12 Фев 2019 12:31 12 Фев 2019 12:44 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130480
Торо, благодаря за подробните коментари.
Нека да продължим. :)

Ако вземем 10,000 книги-игри, със сигурност ще има сред тях такава, която да ми хареса повече от една или друга книга на Абъркромби или Кинг.

Не става дума за една или друга книга на Кинг, а за книга, която намираш за качествена, със силна литература. Ако тогава отговорът ти е пак положителен - тогава приемам, че съм в грешка т.е. добра КИ срещу добра книга на Кинг.
Но пак опираме до момента с по-големия детайл (аналогията с художниците)?

Първо, обемът няма нищо общо с качеството.

Тук си прав и разбирам, че може аз да съм се объркал в това, което имам предвид. Ставаше дума за силна литература. Тук аз намесвам и обемът по отношение на това колко време ще чета КИ (едно изиграване) и един роман с 30к думи, ако качеството (не знам какво точно разбираш под това?) на литературата е равностойно. Романът печели по това, че ще достави удоволствие по-дълго време (ако приемем само четенето като критериий).

Годишно се пишат около 2 милиона книги и, да речем, 200 книги-игри.

Това, че романите минават през по-голямо сито не качва ли тяхното качество? (просто питам)

Друг провокативен въпрос - ако изберем един най-силен вариант на една история (не е трудно да се приеме, че такъв може да бъде определен, било то и за даден субект), то ако читателят не мине точно през него, не означава ли това, че е получил по-слаба история и че не е взел максимума от възможностите на автора, най-малкото в литературен аспект?

Така е, но в интерес на настоящата дискусия нека приемем за отправна точка най-качественият от литературна гледна точка път в книгата-игра. Естествено, читателят може да приключи след два епизода четенето (Ледената цитадела).

За българските книги нищо не мога коментирам.

защото бидейки главния герой, той се вживява повече и историята му е още по-интересна.

Така е. Още повече ако може да играе с няколко героя като в ОЗ.

kiril-ps.itch.io/

12 Фев 2019 12:42 12 Фев 2019 12:44 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Кооперативни книги-игри: „Как и Що?” #130481
Кооперативни книги-игри.
В днешно време го виждам като мобилно приложение.
1. Вариант - като в Кървав меч. Играем трима човека и като прочетем даден епизод, чекваме че сме готови. Като стигнем до избор - всеки прави избор и превесът е решаващ. Ако има епизод само за Мъдреца, то го чете само единият играч (не мисля, че е проблем). Битките не знам как точно може да се осъществят при положение, че там също има тактически решения от отделните играчи.
2. Вариант - кооперативна книга-игра, но с успоредни сюжетни линии (като в Отново заедно). Всеки изиграва епизодите на отделния герой и накрая се съединяват и избират заедно.
3. Вариант - кооперативна книга-игра с преплитащи се сюжетни линни. Струва ми се най-интересно, но и най-трудно за постигане. Например КИ "Как да стана Ръката на Шефа"- Ако Пешо отиде да наклепа Сашо пред шефа, то оценката на Сашо за отношения с шефа спада, но Сашо не знае защо...

Мобилното приложение дава възможност за много по-голяма свобода и спестява една камара досадни сметки и писания.
Проблемът е пак с четенето. Единият ще е прочел и трябва да чака другия да прочете. Това може да се реши с таймер, но пак си има неудобства.

kiril-ps.itch.io/

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.141 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (522 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 14:37
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност