• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Как могат да се подобрят книгите-игри?

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
03 Фев 2020 19:09 09 Фев 2020 19:38 от ze BG.
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 92
Topic Author
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134058
Темата е отцепена от тук

Като редактор по игровата част, прегледах коментарите за Хижата. Пропускът е мой и поемам вината, че в дневника на приключението не е изрично упоменато, че Контролните Суми отиват само нагоре. Например, ако в текста е упоменато, че КС2 трябва да бъде променена на 10, но тя вече има стойност 20, превес взема по-високото число.

Мисля, че при тестването и аз бях срещнал някъде възможност Контролна Сума да бъде занижена и затова мислех да сложим бележка в дневника, че "Контролните суми се променят само към по-високо число, дори в текста да е упоменато друго" или нещо в този контекст.

Литературата можеше да бъде подобрена. Същото важи за абсолютно всяко литературно произведение, дори и тези на великите писатели. В крайна сметка, ние играем книги-игри заради гимнастиката на мозъчните гънки, а не заради качеството на литературата. Който иска да чете силна литература, нека се пренасочи към традиционните книги, но и там няма гаранция, че ще му бъдат задоволени нереалистичните изисквания.

Дарвинист и Майндкраймист
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Monevwww, Der

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Фев 2020 22:27 03 Фев 2020 22:29 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1317
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134068

sipko1 писа: писа:
Литературата можеше да бъде подобрена. Същото важи за абсолютно всяко литературно произведение, дори и тези на великите писатели. В крайна сметка, ние играем книги-игри заради гимнастиката на мозъчните гънки, а не заради качеството на литературата. Който иска да чете силна литература, нека се пренасочи към традиционните книги, но и там няма гаранция, че ще му бъдат задоволени нереалистичните изисквания.

Нереалистични ли са изискванията да няма неща като тези:

„..други самоопределяли се с по-трезв разум“
„Дистанцията от годините не е измила болката у жената“
„Момчето тогава е било на шестнайсет години и не помнеше много“
„Антрето на практика беше тесен квадрат с две вътрешни врати“
„Измъчените ѝ черти издаваха тежък къртовски труд, присъщ на бедните селяни, свикнали на непрестанен труд“
и т.н.

Или ако ни дразнят и ни развалят кефа, значи харесваме "силна литература" и трябва се "пренасочим" към нея?
То и Witcher 3 e много яка игра, ама ако графиката ѝ беше като на Minecraft на квадратчета, май нямаше да е толкова яка, нали? Та нещо такова се получава и с книгите-игри, като залагаш на играта и ти е все тая за нивото на литературата.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, comics_ross, George-AL, Добромир

04 Фев 2020 00:47
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134071
Никса, прав си, че на места не са съвсем както трябва нещата. Просто не ми се нрави всичкото "хранене" по отношение на литературата на малкото автори като Неделчо, които все още се опитват да донесат нещо ново и нашенско. Истината е, че много хора се отказват от писането, а други са се задълбали в някакъв проект от години и този проект най-вероятно няма да види бял свят въобще. Само се чува за него по нещо си, тук-там из форума и това е. Аз харесвам Неделчо, защото е продуктивен и доставя завършен продукт. Вярно е, че не е съвършен, но все пак е нещо завършено. На такива хора трябва да помагаме кой с каквото може: някои с идеи по играта, други с редакция на литературата. Браво на Неделчо! Искам да видя повече завършени игри, а на нас редакторите пожелавам да вършим по-добре работата си в бъдеще.

А, и само да добавя, че както Неделчо, така и аз, много добре осъзнаваме, че литературата ни не е добра, но така и не се намери някой от критиците, който да ни обясни как да я подобрим с конкретни примери.

04 Фев 2020 01:32 04 Фев 2020 02:08 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134072
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

А, и само да добавя, че както Неделчо, така и аз, много добре осъзнаваме, че литературата ни не е добра, но така и не се намери някой от критиците, който да ни обясни как да я подобрим с конкретни примери.

Всъщност не, Петре, намериха се хора, които да дадат много конкретни примери и на теб, и на Неделчо, както за литературата, така и за играта. Разликата е, че Неделчо слуша и дори и сега ежедневно дискутираме всичко от правопис и граматика до геймплей с него, а ти не можеш да преглътнеш егото си и не чуваш нищо. Не казвам, че отзивите, които сте получили, са злато - лично аз гледам да помагам с каквото мога, до колкото ми позволяват възможностите, а колко е добро е винаги субективно. Ако не бъркам, на теб ти отдели време и ти върна и отзиви и Майндкрайм. И не малко други хора са дали добре структурирани отзиви и на теб, и на Неделчо, и кажи речи на всеки автор тук. Да, не е поднесена с sugar topping. Малко ми е смешно и донякъде обидно да се оплакваш от липсата на градивна критика.

Да изкараш слабо редактиран продукт пред хората и после да ходиш да обясняваш, че не трябва да си изразяват мнението, влизайки в детайли или не, за да не наранят чувствата на някой автор или редактор, е меко казано нелепо. Това ли според теб помага на един автор? Всъщност отзивите, гадни или не, са нужни на авторите. Тези, които се вслушват и се надъхват следващият път да са по-добри - те са тези, които прогресират и в крайна сметка постигат нещо. И какво мислиш, че като повтаряш постоянно неаргументираната си и всъщност невярна теория, че в книгите-игри не може да има добра литература и сякаш че 2) че повишаването на нивото на литературата не повишава нивото на книгите-игри, мислиш че правиш услуга на авторите и на жанра? Точно в контекст на едната книга-игра, която е всъщност 95% литература и 5% игра? Мен, честно казано, ми се струва като оправдание пред теб самия да не седнеш да се научиш да пишеш по-добре, а браненето на Неделчовата гордост е пак от твоята камбанария чувството за "онеправданите" автори. Аз съм сигурен, че Неделчо не се е завайкал от критиките тук и по-скоро оценява отзивите. Доста повече shit е понесъл мъжката за доста по-сериозни свои проекти и това не го е спряло. Хората, които са писали негативи за произведението тук може и да се заяждат с него и с кого ли не, но това не значи, че нямат някакво уважение към него или творчеството му, примерно Никсата, който според теб така му съсипва егото и ще го откаже от писането, му е купил "Дон Мон", прочел го е, дал му е 5 звезди в goodreads и е отделил време да напише ревю. Понякога нещата са добре направени, понякога не и е важно да се казва кой как е усетил едно произведение. Според мен това е много, много по-добрият вариант от това само да се тупаме всички по рамото и, да, забележките са по-важни от похвалите, макар е важно и двете да ги има, където са заслужени.

Сега ще ми се издразниш за този отзив, вместо да се замислиш дали не бъркаш някъде.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Асен, Cliff_Burton, Shin, nixata, George-AL, Добромир

04 Фев 2020 04:05
sipko1's Avatar
sipko1
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134075
Не, Торофиев. Не ти се дразня на коментара. Точно обратното, замислям се. Сигурно разстоянието и невъзможността ми да присъствам на формумните срещи ме оставят с грешно впечатление и приемам коментарите тук като чиста монета критика, а не старание за помощ. Вероятно ми е трудно да разбера добронамереността, без да съм се срещнал очи в очи с някого.

04 Фев 2020 09:45 04 Фев 2020 09:57 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134078
Торо,
опитай се да разбереш какво иска да ти каже Петър.
Добра литература в КИ - да има такава, но ако трябва да я сравня с нивото на литература при Сандърсън, Абъркромби, Балдачи, Кори и т.н....амии издиша (издиша с много). Кажи ми, трябва ли всеки път да ровя и да се вайкам как не са на това ниво КИ по отношение на литературата и да давам за пример Пътят на кралете, Левиатан се пробужда или Преди да увиснат на въжето, за да натривам носовете на Авторите на КИ?
Аз така разбирам Петър - литературата (като плътност на описания, построяване на сетинг, социалнопсихологически интеракции, емоционални преживявания и пр.) при КИ не може да е на нивото на обикновената проза (романи, новели) при световноизвестни автори.
Разбирам, че вие искате да ни кажете, че нивото на литература при Неделчо дори и за КИ не е ОК. Прочетох няколко епизода от Хижата..амии харесаха ми повече от Кладенеца например, който е издаден в ПГ. Да, има си трески за дялане, можело е и по-добре, ама чак път тотал щета (пискелизирана графика), хайде не!
Може и аз да съм прост и неук и да не ги разбирам нещата, разбира се...

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww

04 Фев 2020 12:57
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1202
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134084
Кире сега аз ли да адвокатствам на Торо?
Книгите-игри не са нещо по-долно от стандартната проза и това че е книга-игра не трябва да е оправдание за по-слаб текст. редактора може да се оправдае с „не ги знам тия неща”, „нямах време”, „за без пари толкоз”, ама да кажеш: „Това е книга-игра, на кой му пука за литературата?” - не е ОК.
Всички които „храним” не го правим с цел да откажем автора, а да покажем какво има да се подобри в преработката или в бъдещи творби. Ако искаш да те тупат по рамото колко си велик има Лазарус.
Другаря Агапов казва „но така и не се намери някой от критиците, който да ни обясни как да я подобрим с конкретни примери.”, а точно в предишния пост никсата му прави извадка на проблемните текстове. Е да, не е дал алтернативен пример за редакция и как би звучало по-добре, но то затова има хора които си се занимават с редактиране. Пък ако не си такъв но все пак ти се занимава с редакция виж извадените проблемни текстове, ако не виждаш проблема питай: „Какво точно не му е народе на шато с малка буква?” и ще ти отговорят.
Работата по Списанието не е основна за никой от екипа и се прави колкото е възможно в свободното време, но извинения като това че книгите-игри са нещо по-долно си е обида особено пък на този форум.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, George-AL

04 Фев 2020 15:17
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134086

Книгите-игри не са нещо по-долно от стандартната проза и това че е книга-игра не трябва да е оправдание за по-слаб текст.

Абсолютно си прав, не виждам аз да съм казал нещо различно. Чети внимателно какво пиша, преди да извеждаш неправилни умозаключения на база мои твърдения.

Всички които „храним” не го правим с цел да откажем автора, а да покажем какво има да се подобри в преработката или в бъдещи творби. Ако искаш да те тупат по рамото колко си велик има Лазарус.

Мисля, че ясно заявих, че литературно добрите КИ отстъпват на Романите (от Брандън, Кори и т.н.). Това ако не е антилазаруско, не знам кое точно е.

Е да, не е дал алтернативен пример за редакция и как би звучало по-добре, но то затова има хора които си се занимават с редактиране.

Именно за това призовава Агапов - за дадените "лоши" примери е хубаво да се даде алтернатива.

извинения като това че книгите-игри са нещо по-долно си е обида особено пък на този форум.

Книгите-игри не са нито "по-долни", нито "по-добри"...пак някакви свободни съждения без основа.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

04 Фев 2020 21:41 04 Фев 2020 22:11 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134093
Кире, не знам как да го кажа за стотен път това за литературата, без да обидя някого. Няма логика в това, тъй като същата тази литература е компонент от книгите-игри и няма реална причина да не е също толкова силна. При положение, че спрямо 1 книга-игра статистически съществуват вероятно 100,000 неинтерактивни книги, нормално е рядко да има такава, която да е сред най-добрите. Но то това може да го кажем и за стандартната литература като аргумент - о, не, неинтерактивните книги никога не могат да са добри колкото неинтерактивните книги! Кажи ми едно неинтерактивно българско фентъзи за тези няколко години, което да е добро като Толкин, Абъркромби и т.н. Кажи ми българско фентъзи или роман за периода, които превъзхождат качествено като литература книгите-игри на Краси Стоева, Слави Ганев, Стефан Стефанов, Явор и други. Чета ги, и не виждам да са по-добри, чисто литературно. Дайте логическа обосновка защо като се развиват герои в КИ не могат да са интересни или като се пише текст, той не може да е грамотен? Защо не може или не бива да се редактира?

Твърдиш ли, че ако седнем с Абъркромби, и сложим едни избори и разклоненост в негови книги, те ще станат изведнъж слаби литературно? Каква е логиката в това, ако човек има опит в интерактивното разказвачество?

Радетелите на слабата литература в книгите-игри, това е то... Не ме дразни, че се фокусирате в друга част. Не твърдя, че не може да има читава книга-игра с посредствена литература - да, игралните качества могат да я осмислят, дори литературата да е слаба. Дразни ме, че отричате този толкова фундаментален елемент на книгите-игри без даже да се замисляте защо и че си го повтаряте най-вече пред себе си, защото ви е слабата страна. Ако картофите ти са изгнили, колкото и да ти е добра каймата, мусаката ти няма да е номер едно.

И докога ще го повтаряте това, при положение че последните десет години едно от най-читавите фентъзи и фантастика от български автори като качество на литературата е точно в книгите-игри? Погледнете и на запад - там също са се преориентирали към силни литературни КИ, с много качествени автори. Най-успешните KS и генерално като отзиви са точно такива. Никой не си умира вече да хвърля зарчета и да смята Сила и Живот, да избира дали да тръгне наляво или надясно. Не можеш ли да напишеш прилична история, лоша работа.

Никой не съди никого тук като човек - който колкото може да пише и прави игри, толкова. Никой не е казал - Неделчо, що не ги резнеш тези вени, момче, "Хижата" не ме кефи. Даваме отзиви за произведения. Защо промотирате редакторското претупване? Защо искате да бъде порязано желанието на авторите да се развиват и като писатели и вярвате ли наистина, че няма да доведе до по-качествено произведение? Ок, вие нямате такива амбиции, няма проблем. Трябва ли никой да ги няма?

И каква е тази теория, че не само че дават оценка хората, което е достатъчно само по себе си и смислено;
не само че посочват какво не им харесва, което вече е много;
не само че дават и конкретни примери, което е редакторска работа, впрочем, а не читателски отзиви; не всеки читател може да си анализира в детайли потребителското преживяване и да каже къде точно са проблемите;
а че трябва и задължително да кажат как да стане, което си е вече преподаване; и съвсем вече не е работа на един читател да знае как да стане;
Има едно генерално правило точно в обратната посока, дори - един автор в най-общ смисъл трябва да вижда отвъд отзивите, да усети какво и как ги е причинило, а не да слуша дословно кой какво е казал, че иска.
Айде малко да се замисляме над тези неща. Който иска да е по-просторен, нека, но може ли да казваме, че другите отзиви не са стойностни и са зловредни? Мен да питаш, ако някой се откаже от няколко критични отзива, то явно му се прави услуга - закъде е тръгнал. Дори да стане перфектен, пак ще н*****т всичко, което изкара на бял свят.

Аз, например, съм благодарен на всеки не-тролски отзив. Може да ме нахрани някой и да не се аргументира - поне ще мога да си извадя някаква статистика за дадено произведение колко се харесва. Може да каже какво не му харесва - моя работа е да седна и да се замисля защо и дали не съм могъл да го направя по-добре и как. Може да не се съглася с голямата част от нещата, примерно като с на Шин ревюто на "Рандеву" (т.е. да не е усетил или разбрал нещата в посоката, в която съм ги замислил, което не прави мнението му невярно), но пък има неща, с които съм съгласен, и човекът ми е отделил време да сподели сериозно разяснено СВОЕТО преживяване с книгата. Ако се окаже, че повече хора имат същите проблеми, ще трябва да седна сериозно да се замисля. Добромир, с който сме се драчили като говеда, седна, спори с мен и ме научи на нещо, което не знаех. И следващият път ще съм по-добър. Но не мисля, че ми беше длъжен. Ако беше казал "Частта с пушката не струва" нямаше да ми помогне толкова, но пак щеше да е нещо и в плюс. За къде съм без тази критика? Ще тъпча на едно място и ще ме тупате по рамото - "Браво, супер е". Да, може да ме издразни някаква наредба на нещо, може да ме извади от кожата някакво кофти неуважение към нещо, в което безвъзмездно съм вложил труд и сърце, но отдавна съм осъзнал, че правилната реакция е да седна и да помисля какво е усетил потребителят, защо го е усетил, с какво да го спечеля следващия път и как да не го отблъскам; или поне ако попада в целевата аудитория на това, което съм направил, защото някои неща просто не са за някои потребители и е ок ако определени елементи не им допадат.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, Асен, Cliff_Burton, gbm, Shin, ze BG, kiril_ps, nixata, ninja_senso, dechoto, Леден Дракон, comics_ross, George-AL, the_arsonist, lordbulb

05 Фев 2020 08:41 05 Фев 2020 09:05 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134098
Торо,
благодаря първо за подробното разяснение. С оглед на това, че съм съгласен с почти всичко, което си написал, вероятно или аз не съм се изразил правилно, или ти не си разбрал какво съм имал предвид.
Ще се опитам да се опра на формалната логика (неумело):
Кирил: X (литерура в КИ) не е ( и не може да бъде) Y (литература при Кори "Експанзията")
Торо за мнението на Кирил: Ако X не е Y, то X e Z (слаба литература).
Аз харесвам нивото на литература в Капана, Зъби и т.н. В никакъв случай не искам да кажа, че ако не е като Абъркромби, значи е слабо.

Радетелите на слабата литература в книгите-игри, това е то...
Не, не съм! Не искам да чета литература на нивото на Редника (тотал щета) или Кръвта на зомбитата (ужас направо). Искам да чета нивото на Сикамор, Торо и т.н. Колкото до Хижата - за съжаление съм прочел само няколко епизода. Въпреки това мисля, че на фона на всички КИ, които съм прочел, литературното ниво при Неделчо е приемливо (не добро). Не е пикселизиран Уичър, а Уичър, в който има зле моделирани обекти (пикселизирани).

Твърдиш ли, че ако седнем с Абъркромби, и сложим едни избори и разклоненост в негови книги, те ще станат изведнъж слаби литературно? Каква е логиката в това, ако човек има опит в интерактивното разказвачество?
Изчел съм много КИ, но досега ниво, като в посочените по-горе от мен романи не съм срещнал. Да, хипотетично е възможно, но на практика го няма.
Ако Сандърсън седне и напише роман от 500 стр. и книга-игра от 500 стр., къде литературата ще е по-богата, по-плътна, по задълбочена, с по-развити персонажи, по-концентрирана? (ако говорим за добре разклонена КИ, разбира се, а не експеримента на Лисичков с Робинзон Крузо)

Кажи ми едно неинтерактивно българско фентъзи за тези няколко години, което да е добро като Толкин, Абъркромби и т.н.
Не чета БГ фентъзи. Кажи ми, защо трябва да гледам БК "Левски Лукойл", а не ЛА Клипърс? Пробвал съм - не ме кефи.

а че трябва и задължително да кажат как да стане, което си е вече преподаване; и съвсем вече не е работа на един читател да знае как да стане;
Тук съм сигурен, че не си чел внимателно поста ми, ако той те е провокирал да напишеш това. Написал съм "хубаво е да се даде алтернатива", а не "задължително пишете алтернатива". Да, никой не е длъжен да става редактор. Аз лично си направих труда в темата за Класна стая да дам варианти (да, може да са тъпи). Вярвам, че не е кой знае какво усилие за няколко примера. Добре ще е за автора и редактора да видят читателско виждане.

Аз искам авторите на КИ да се развиват литературно, но да са наясно с ограниченията/особеностите на формата КИ. Не искам обаче, това да се разбира като - литературата не е важна, гледайте играта.

kiril-ps.itch.io/

05 Фев 2020 11:57 05 Фев 2020 12:02 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134103

Ако Сандърсън седне и напише роман от 500 стр. и книга-игра от 500 стр., къде литературата ще е по-богата, по-плътна, по задълбочена, с по-развити персонажи, по-концентрирана?

Задаваш си грешни въпроси и затова си достигаш до грешните отговори и изводи. Не се знае къде ще е по-качествена литературата. Качеството не е функция на обема. В неинтерактивното произведение ще ти представи повече, но не задължително нещо по-добро. Така че това трябва да ти говори много. Ако напише разказ, който е 5 страници, пак може да ми хареса повече от романа му от 500. Ако напише 5000 страници интерактивни по-добри ли ще са от неинтерактивните? Ами ако са 50,000? Единственото, до което ще достигнеш по тази пътека, че идеалният за теб обем на една книга-игра и на една неинтерактивна книга са различни и да, за развитието на дадена история и брой герои в "идеализиран" вариант е нужен различен обем, но това няма нищо общо с качеството.
Трябва да се отчетат допълнително фактите, че 95% от тези книги са към детска аудитория, което няма да покрие изискванията ти за велика литература (там е нужна простота на езика, по-малко описания, по-прост сюжет) и че игралните сили позволяват средно-статистически по-некачествени литературно продукти да могат да се издават, защото има с какво друго да привлекат.

Изчел съм много КИ, но досега ниво, като в посочените по-горе от мен романи не съм срещнал. Да, хипотетично е възможно, но на практика го няма.

Това не означава нищо за интерактивната форма. Прочети 500 напълно произволни книги и шансът да срещнеш посоченото от теб ниво статистически не е по-голям, отколкото при книгите игри. Всякакъв извод за корелация между качество на литературата и интерактивност по тази нишка е не по-смислен от "Баба ми пи ракия всеки ден и живя до 100 години, значи алкохолът е полезен".

Продължаваш да бълваш доводи, които са несъстоятелни и няма адекватна причинно следствена връзка с изводите и темата "Невъзможно ли е да се пише добра или дори велика литература в интерактивен формат." Не видях нещо, което адекватно да защитава тезата, че не е.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Shin, George-AL

05 Фев 2020 13:18 05 Фев 2020 14:55 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134105
Задаваш си грешни въпроси и затова си достигаш до грешните отговори и изводи. Не се знае къде ще е по-качествена литературата. Качеството не е функция на обема.
Да, много добре знам, че 10 страници разказ може да е по-добър от 1000 страници роман (особено ако е написан от моя милост). Да, в този случай обемът е ирелевантен.

Единственото, до което ще достигнеш по тази пътека, че идеалният за теб обем на една книга-игра и на една неинтерактивна книга са различни и да, за развитието на дадена история и брой герои в "идеализиран" вариант е нужен различен обем, но това няма нищо общо с качеството.
Да, ако Авторът няма ограничение в обема, то тогава обемът е без значение и качеството няма да отстъпва на неинтерактивната литература.

Това не означава нищо за интерактивната форма. Прочети 500 напълно произволни книги и шансът да срещнеш посоченото от теб ниво статистически не е по-голям, отколкото при книгите игри.
Тук не съм съгласен. КИ на това ниво не вярвам да има (най-доброто, което съм чел, е Rider of the black sun). Все още не съм срещал "Левиатан се пробужда" или "Пътят на кралете" като КИ. И да, има КИ с литературно ниво, което превъзхожда доста от неинтерактивните произведения.

Продължаваш да бълваш доводи, които са несъстоятелни и няма адекватна причинно следствена връзка с изводите и темата "Невъзможно ли е да се пише добра или дори велика литература в интерактивен формат." Не видях нещо, което адекватно да защитава тезата, че не е.
Повтарям - Да, хипотетично е възможно, но на практика аз не съм го срещал.

Да, искам добра литература в КИ. Надали някой друг е на различно мнение.

kiril-ps.itch.io/

06 Фев 2020 02:17 06 Фев 2020 02:19 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134121
И като пример за литература намерихте да дадете точно Абъркромби и Сандърсън? Ами да ви напомня тогава, че Дик Чейни (ТнСМ и ЧО) е в пъти по-интересен като литература, а Кървав меч има далеч по-добър сетинг :evil: !

И да, чел съм и двамата. ОК, при Мъглородните трябва да кажа "опитах се, загубиха ме по средата...явно някъде в мъглите".

Та, отговорът на въпроса дали може в една КИ да има по-добра литература, отколкото в популярна неинтерактивна книга, за мен е ясен - това вече е факт.

Друга тема е, че - както казахте в темата - при КИ има други неща, които могат да "спасят" книгата. (А могат и да я развалят, ако са претупани. Както и да е).
А трета и четвърта теми са - дали трябва да се прави забележки за литература на авторите, които поне се опитват да пишат КИ (ако съдим по това колко получават, имате основание да сравнявате техните творения само с фенфикшън), както и с какъв тон е приемливо да се правят... :hello:

Никому Ненужна Теория [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Основната трудност при изграждането на литературната страна на една КИ е липсата на единен главен персонаж.
Какво ще рече това?
Просто: в голяма част от КИ самият автор не знае какъв персонаж преминава през написаната поредица от епизоди! За справки вижте Пътя на Тигъра: за повечето истории въпросът дали главният герой използва отровни игли би бил важна част от характеризацията на персонажа, разкриващ "що за нинджа" е и дали си пада по коварни методи...
За Пътя на Тигъра това е въпрос, който е решен предварително от играча. Шансът за отговор "да" е 3/8.
След това стигаме до решенията в самата игра. Дали ще тръгне да спасява елфка, отвлечена, за да бъде принесена в жертва на скверното божество Нулак?
За автора на книга това е важен въпрос, разкриващ на какво държи персонажът - и като разкрие очевидният за него отговор, го разкрива и на читателите и може да "гради" върху него.
За автора на КИ това е въпрос, чийто отговор не е известен предварително и зависи от увереността на играча в собствените си способности. И в крайна сметка е въпрос, който най-вероятно няма да има отношение към последвалите събития: намирането на Скиптъра и Сферата. (Но може да е от значение в друга книга...почти съм сигурен, че в 7-а книха имаше такива моменти с действията на Отмъстителя в предишни книги).

Сега -има начини да се заобиколи този проблем. Можете да стартирате с предварително известен персонаж (например, Дик Чейни...и в по-малка степен, Отмъстителя). Можете да вземете важни решения за персонажа (каквото и да направите, Отмъстителят се бие с голи ръце, хвърля шакени и владее промъкването в сенките и Седемте Роли). Можете да направите определени избори вместо персонажа (просто не давайте избор в края на епизода). Всичко това не ви спира да напишете КИ с добра литература...
Но ви ограничава до голяма степен в това, какъв вид КИ ще напишете. И не винаги може да искате да пишете КИ, която ще намира начините да заобиколи тези проблеми.
В противен случай обаче, най-доброто, на което можете да разчитате, е да достигнете нивото на Кървав меч: серия КИ, в които литературата се фокусира основно върху разкриването на богатия гоблен на сетинга, антагонистите и второстепенните персонажи...а гглавните герои са преди всичко двигател на действието и ви показват това, което авторът е замислил.
Същата функция, между другото, изпълнява персонажът на Конан.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Darth Sparhawk, sipko1

06 Фев 2020 05:27
Sando
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 70
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134122
Хават, кой е Дик Чейни?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, zebra

06 Фев 2020 11:01
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1317
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134127
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Sando писа: писа:
Хават, кой е Дик Чейни?

Е как не знаеш бившия вицепрезидент на Щатите от времето на Буш..

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Darth Sparhawk, zebra, Sando

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.096 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (6 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • Yesterday 14:46
    • Ледено Безмълвие (17 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Върджил Дриймънд
    • от Вълева
    • Yesterday 13:42
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (530 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 11 Ное 2025 09:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност