• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Как могат да се подобрят книгите-игри?

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
09 Фев 2020 19:26 09 Фев 2020 19:32 от ze BG.
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 228
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134240
Имах предвид да започнем поне от правилното изписване на името на темата. Това "могата" стои откакто темата я има.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Фев 2020 19:36 09 Фев 2020 19:39 от ze BG.
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 399
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134242
Оправено е заглавието.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, sycamore_bright

09 Фев 2020 20:01 09 Фев 2020 21:53 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134243
Интересна тема се подхвана. Искам да припомня, че под едно или друго име сме я започвали няколко пъти. Като се почне от "Чирашки основи на писането" - (нещо такова беше) и минем през ""Информативния избор", "Обща теория на избора"... та до "Структура на играта" (тук обсъждахме разните схеми: "железници, паяжини, сандбокс и какво ли не). Нека да не се повтаряме. Ще е много хубаво, ако някой с по-добър опит и късмет в търсенето на теми ги открие и ги сложи като линкове в първи пост. Или дори да се направи подраздел в "Общи", ако си заслужава.

"Как могат да се подобрят книгите-игри" е амбициозно начинание. И най-добрите теоритици сред нас могат да опишат единствено собствените си схващания отрязяващи "кое за мен е добро" и "как смятам, че трябва да се направи". Даването на препоръки на база личен опит и предпочитания всъщност е най-доброто за такъв дебат. Когато напишеш "аз бих постъпил така и така" или "когато аз пиша книга игра следвам следните принцити" - е интересно да се прочете. Ако личното предпочитание се даде ултимативно "така трябва да се прави" поражда съпротива и почват спорове.

Всеки, който е писал и има намерение да пише книга-игра може да сподели опит и предпочитания и да бъде повече или по-малко полезен. Препоръчвам да се избягват обобщения и глобализиране. Материята, която се обсъжда тук няма точни критерии върху които да се строят тези това е добро онова лошо.

Вижте как се разви дебатът с качеството на текста като литература. Торо се опита да глобализира и идеализитра. Всичко което написа доказваше тезата му, че няма причина книгте-игри да са с лош литературен стил, и че стремежа към по-добър стил е силно желателен. Това уж никой не го оспорваше, ама се стигна до посочване на докзателства как и защо е е трудно да се напише книга-игра с "качествена литература" едва ли не като антитеза. Прочетете поста на psicho_lg има добри обобщения.

Асен дава препоръки под формата на "теория", направил ги е на базата "читател с много богат опит". Разсъжденията са от типа "как да избягваме такива грешки." Неделчо споделя личен опит. Ефикс много амбициозно се опитва да вкара всичко в рамка.

Аз на времето работех по един начин, сега правя структури и "дизайн на играта" по много различна методика. Да я облека в "литературен текст" не мога, затова и книга-игра от мен едва ли ше се пръкне. Всеки един от участниците в дискусията има свой подход, иначе ще имаме еднакви книги-игри с вариации на историите.

Във форума има хора, които могат да дадат препоръки на базата на реален опит на читател/тестер/редактор на книги-игри. Има и автори получили куп препоръки и анализи. Добре е и те да си кажат мнението преди да се прави теория или глобална схема. Въобще схема за правене на книга игра, още повече "теория"... не ми се вярва да излезе нещо. Снижете прага.

Ако наистина ще се търси начина "как могат да се подобрят книгите-игри" за сега виждам следните подходи:
1. Постига се консенсус по някаква обща база за оценка и се дават възможно най-общи критерии. Ама да не почваме с накъсано изброяване на кой каквото се сети и хаотчини примери. Точно това уби всичките опити да се пише "теория на книгите-игри". - Пробвали сме, мисля, че е губене на време да започваме пак.

2. Всеки, който има виждане по темата и мисли, че може да бъде полезен да направи някаква стройна, подредена, обоснована и подходящо илюстрирана с примери разработка поне на ниво "диплома работа от гимназиалния курс" или по-високо. Очевидно ще е на файл, ще е трудоемко и ще се пише и чете от ентусиасти. С кратки статии няма да стане.

3. Продължаваме както досега, споделя се личен опит и виждания. Налагаме си дисциплина и не критикуваме безогледно детайлите като пренебрегваме тезата. Никакви личностни подмятания и тъповат хумор! Пише се аргументирано, отговаря се аргументирано и не се караме. Имаме такъв сравнително успешен опит с темата за ролята на редактора.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Асен, ze BG, Efix7, Leidrin, Леден Дракон, George-AL, sipko1

10 Фев 2020 10:12
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 439
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134261

Присъединявам се към молбата да се промени името на темата. Нещо от рода на Теория от непрактикуващи, или Как еди- кой- си смята, че се пишат книги- игри.

Лейдрин, приемам включването ти като заяждане и ще ти отговоря.
Никой не е създавал тема с такова заглавие, тя беше преименувана своеволно от някой админ и може съвсем спокойно да се оплачеш към тях.
А след като пък те вълнува, взми седни да си опишеш практикуващия опит, вместо да натривааш носовете на нас непрактикуващите.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Асен, Efix7, George-AL, Der

10 Фев 2020 16:38
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 156
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134296
Бих искал официално да помоля за извинение всички "практици", които съм засегнал с предното си мнение. То беше породено от мнение на включилия се в средата на темата завърнал се потребител Асен. Поправете ме, ако бъркам, но той е единственият, който реши да развие ННТ, без да има наистина практически опит в това. Не че има лошо, всеки може да развие каквато теория си иска. Това, което ме подразни бе тона, с който бе направено това. Малко ми е странно, че останалите автори, които съм засегнал без да го целя, всъщност не реагираха по подобен начин. Но след като е по-добре да съм обстоятелствен, вместо язвителен - ще бъда. Аз лично намирам кръстената от Асен ННТ, за почти изцяло погрешна, не просто без полза. И понеже обещах да изложа доводите си срещу това и то любезно – ето ги по-долу в спойлер таг, както бях помолен:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
1. Основна трудност при изграждането на литературната страна на една КИ е липсата на единен главен персонаж. Просто: в голяма част от КИ самият автор не знае какъв персонаж минава през поредица от епизоди.
Коментар: Изначално невярно. Всяка книга-игра си има единен главен персонаж. Той е поне бегло описан от автора, като просто като войн, крадец, рицар, сваляч, има поне кратко описание на живота му довел го до тази история (виж почти всички Битки Безброй), когато автора води повествованието от второ лице. Когато автора разказва от първо лице – тук той има повече свобода, може да сложи конкретни характеристики на героя си - физически и личностни. Повествованието често се води и от трето лице. Поне според мен тук автора има най-голямо поле за действие. Някой биха нарекли описанието и окачествяването на главния персонаж като отдалечаване от това читателя да е главния герой. Ами не е така. В никоя книга игра читателя не е главния герой. И в ролевите игри пак не е главния герой. Но говорим за КИ. Автора не разполага с безкрайно място, за да предвиди как би постъпил всеки различен тип читател във всяка ситуация. Това което автора може да направи е да напасне главния си персонаж към определени общи читателски предпочитания, като постави ключови места за вземане на решения в книгата. Авторът може и ограничава читателя дотолкова, доколкото е решил за всяка конкретна история. Майсторството тук е в това читателя да не разбере за това. Котараците на Сашо са много добър пример.
2. За справки вижте Пътя на Тигъра: за повечето истории въпросът дали главният герой използва отровни игли би бил важна част от характеризацията на персонажа, разкриващ "що за нинджа" е и дали си пада по коварни методи
Коментар: Не намирам аргумента за валиден. Не смятам, че в стандартна книга това дали нинджата използва отровни игли би имало огромно значение за изграждането на неговия характер. Това не разкрива „що за нинджа“ е и дали си пада по коварни методи, защото всеки нинджа си пада по такива.
3. След това стигаме до решенията в самата игра. Дали ще тръгне да спасява елфка, отвлечена, за да бъде принесена в жертва на скверното божество Нулак?
За автора на книга това е важен въпрос, разкриващ на какво държи персонажът - и като разкрие очевидният за него отговор, го разкрива и на читателите и може да "гради" върху него.
Коментар: Повярвай ми за автора на КИ това е също толкова важен въпрос.
4. Сега -има начини да се заобиколи този проблем.
Коментар: Както вече Сашо спомена – това не е проблем. Това е възможност.
5. Всичко това не ви спира да напишете КИ с добра литература...
Но ви ограничава до голяма степен в това, какъв вид КИ ще напишете. И не винаги може да искате да пишете КИ, която ще намира начините да заобиколи тези проблеми.
Коментар: Нищо не би трябвало да спира един автор да пише КИ с добра литература, освен собственото му умение. Не, това не ограничава автора какъв вид КИ ще пише. Един автор винаги би могъл да иска и би искал да пише КИ, която да му предостави такива възможности.
6. КИ, в които литературата се фокусира основно върху разкриването на богатия гоблен на сетинга, антагонистите и второстепенните персонажи...а гглавните герои са преди всичко двигател на действието и ви показват това, което авторът е замислил.
Същата функция, между другото, изпълнява персонажът на Конан.
Коментар: Това как точно доказва тезата : не е възможен пълнокръвен главен персонаж в КИ, защото поне според мен й противоречи.
7. Сега...да приемем че сте решили да пишете КИ без предварително установен главен персонаж. Или дори с установен такъв, но без предварително да вземете решение за характера на героя
Коментар: Ако приемем горното, то това би било една трудна и скучна за писане КИ. Хайде да приемем, че имаме предварително установен главен персонаж и сме взели базисно решение за характера му. Тогава би било и по-лесно и по-интересно. Например Суперагента, Хлапето, Котарака, войн който е смел и находчив, чалнат монах, ловък крадец, господин Никой, млад Казанова, нахъсан мениджър, чирак на магьосник. Все някой типаж играе ролята на главен персонаж. Този типаж вече е определил немалка част от характера на героя. Това ограничава вариантите, но само за добро – книгата-игра е осъществима.
8. Според мен обаче, тук преди да можете да определите било литературата, било играта, си задайте въпроса: Как точно ще структурирате действието в играта?
Коментар: Според мен, преди да може да се определи каквото и да е, автора трябва да има готов поне скелета на историята, която иска да напише. Това вече определя и начина на водене на повествование и донякъде какви игрови механики би приложил.
9. Как точно ще структурирате действието в играта?
Има значение и за литературата, да. Защото това, как структурирате действието ще ви наложи донякъде различен подход при описанията.
Коментар: Това ми е трудно да си го представя на практика. Защо това как структурирам историята би довело до различен подход при описанията?
10. По-надолу твърдиш, че в зависимост от структурирането на КИ имаш най-различни ограничения при изграждането на главен персонаж. В отговор на това бих изказал следното смело твърдение –изграждането на пълнокръвен персонаж е независимо от избора на структуриране на КИ и избора на игрови механики.
Нима в книга-игра от типа на Пътят на тигъра да е невъзможно да има елементи на сандбокс? Или в сандбокс да няма начин да разбереш кога и откъде е минал читателя и какво решение е взел? И защо това да не просто да не пречи, а да помага на автора да напасне пълнокръвността на главния персонаж спрямо играта на читателя? Да, няма да има 100% припокриване, но е възможно голямо такова. Какво общо има титлата „Най-плитко изграден основен герой“ със сандбокс? Напротив – това дава възможност на автора да предвиди няколко основни вариации на характера на главния персонаж и да ги представи спрямо посетени локации, взети решения, извършени/неизвършени действия, които в последствие да отключват промяна у настроенията на второстепенните герой, отношението към главния персонаж и прочее варианти, които автора би искал и се е сетил и е имал възможност да опише.
И изобщо относно противопоставянето на главен персонаж от обикновена и интерактивна проза поне за мен е странно. Повярвай ми, не само твоят прочит на Котарака има много малко общо с този на други читатели. Прочита на която и да е книга има много малко общо от читател до читател. Никой не си представя Ранд или Конан както аз бих си ги представил, или Ричард и Калан, или Том Сойер, или Смехурко.

Неделчо, все още не съм прочел Дон Мон и Хижата. Ще го направя скоро и ще споделя мнението си. Моят опит считам за не достатъчно добър за пример, за да споделям, но ако има нещо, което те интересува - питай. Отново, простете ми за мнението, не съм целял да засегна теб, Кирчо, Деян и другите "колеги". Не бях и не съм съгласен с написаното от Асен, което си е мое право, описах какво и смятам, че се аргументирах.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Shin, nixata, Леден Дракон, comics_ross

10 Фев 2020 17:30
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1664
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134301

Leidrin писа: писа:
Поправете ме, ако бъркам, но той е единственият, който реши да развие ННТ
Аз съм втория, ако не и четвъртия. На мен ми стана интересно какво мисли по темата, защото смятам, че като дългогодишен водещ на РИ, ще има какво да каже по въпроса. Както впоследствие стана ясно, на още трима им е ценно това и му благодариха.

Това, което ме подразни бе тона, с който бе направено това.
Аз го помолих да напише ННТ 2 и тонът му за мен е добре. Ти защо си се подразнил, нямам идея. Не възприемай всеки един коментар по темата като директно обръщение към теб.

Аз лично намирам кръстената от Асен ННТ, за почти изцяло погрешна, не просто без полза.
Това е твое право и никой не се дразни от това. Възприемаме твоята позиция, като "колега".

gbm писа: писа:
2. Всеки, който има виждане по темата и мисли, че може да бъде полезен да направи някаква стройна, подредена, обоснована и подходящо илюстрирана с примери разработка поне на ниво "диплома работа от гимназиалния курс" или по-високо. Очевидно ще е на файл, ще е трудоемко и ще се пише и чете от ентусиасти. С кратки статии няма да стане.

Аз съм за този вариант и бих направил нещо такова. В тази "диплома работа от гимназиалния курс" бих защитил 2 тези, които да подкрепя със личен опит и мои възгледи. Като структура бих се придържал към следното:

(възгледите и опита на Ефикс)
1. Въведение
(или защо е нужно да се подобряват)
2. Иновациите - един от пътищата за тяхното подобрение (теза 1)
2.1. Теория - защо иновациите? (теоретични аргументи)
2.2. Практика - примери, опит, какво и как съм написал досега (практически аргументи)
3. Тестовете - друг от пътищата за тяхното подобрение (теза 2)
3.1. Теория - защо тестовете? (теоретични аргументи)
3.2. Практика - примери, опит, какво и как съм написал досега (практически аргументи)
4. Заключение

Какво ще кажеш за подобно "планче"?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, gbm, George-AL

10 Фев 2020 21:27 10 Фев 2020 21:28 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 439
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134311
Ама защо го даваш като ощипана девойка:) никой не се е опитвал да те уязви, ти бе този, който влезе с лошо.
Лейдрин, ще се обърна към теб с добър тон, защото, мисля, не сме врагове и по форумните винаги има какво да си кажем. Ще се престоря, че не съм видял кавичките в последното ти мнение :). Вече с втория ти пост нещата си идват на място. Включваш се в дебата и излагаш гледната си точка.
Фен съм на първия Хуаранг и знам, че има какво да споделиш от опита си. Също така знам, че хора, които непредизвикано влизат в конфликт с някой друг, с цел да му натрият опита си, съвсем не са искрени, когато твърдят, че не смятат собствения си опит за „не достатъчно добър за пример”. Тоест вярвам, че щом така влизаш в темата да хокаш кой може и кой не може да се изкаже, значи си съвсем наясно, че ни превъзхождаш.
Подразнил те тона на Асен. Кой тон? Доколкото виждам Асен (без да пуска тема „как да се подобрят книгите игри) е сложил разсъжденията си в спойлер и, забележи, го е кръстил „Никому нужна теория”. Уви дори и с това той не успява да избегне нападка. Не разбирам изобщо от къде се акумулира раздразнението ти. Трябва ли всеки да е бил издаден някъде за да не заслужи кавичките ти и острото ти порицание. Ти сам избра да се въвлечеш в темата. Сам рискува да ти отговоря. Можеше ли да подходиш по друг начин? Само ти си знаеш :)
Виждам, че подигравателно се извиняваш и „мен Кирчо и Ефикс” не ни бръснеш за разбирачи, защото не сме издавани колкото теб или сме неграмотни, или идиоти, или все тая какви, но пак не разбирам дали не можеш да подходиш другояче. Един път присъствах на караница между поп-фолк изпълнителка и екипа, който ѝ правеше 3D мапинга за предстоящото шоу. Спореха дали някаква песен била добра или не, но пък си бяха приятели. Накрая мацката не издържа и им каза: Когато напишете и изпълните своя песен, тогава ще коментирате.
Та; трябва ли да напиша и изпълня чалга песен, за да имам право да коментирам други чалга песни. Какво според теб трябва да направи Асен(освен слагането на коментар в спойлер и кръщаването му „Не е за никого”), за да не бъде посрещнат така от теб, само защото те дразни. Мен повече ме дразни, че доста често някакви потребители тук непредизвикано тормозят други. Не си спомням някой да ти е държал сметка, пробвай се и ти да не държиш такава. Като цяло тук всеки се дразни на друг (дори сега виждам как никсата, мм и още трима-четирима се дразнят на моя пост) Проблема обаче е кой на кого скача, а не кой на кого се дразни. Асен не ти е скачал на теб, ти скочи на Асен. Дайте му съвет на човека, къде може да пише, че сигурно вече му е тъпо от държането на повечето тук.
Никога и никъде не съм казал, че искам, ти или някой друг да четете Дон Мон и най-малкото очаквам коментари(освен на Никола и на Сашо, с които си комуникирам лично). Веднъж вече излязла по книжарниците, книгата е на читателите и никой не е длъжен да ми се отчита какво е преживял с нея. Но е факт, че колкото и да е зле и неадекватно написан, то в отношението на играта Дон Мон е близо 120 000 думи и 80-100 КД. Някои от тях се получават в Глава 1 и се изискват чак в последните Глави. Много е лесно в такъв мащаб изобщо да бъде забравена и да „се изгуби”. Споделил съм, как съм се справил. Ето въпрос към теб: Ти как се справи? Как се справяш с епизодите, с кодовите думи и с величините, ако нямаш отделен файл за тях?

ПП: за останалите от мъпет-шоу. Да, знам; за кой се взех, кви ги ръся, по-добре пак да спра да пиша, разсъждението не ми се удава, виж как сам си знам, много дразня, тъп съм, логиката ми е непонятна, майкъл е велик, асен да се мята у дерето, кирчо е малоумник, психо си гласува сам за себе си, никсата се притеснява от офтопик, хижата е пълен боклук, дон мон е порнография, добре че повече няма да пиша книги-игри, аман от философи като мен, написа една книга и си повярва, баси самочувствието, само ни разваля мравуняка, пий си хапчетата.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, kiril_ps, nixata, Efix7, Леден Дракон, George-AL

10 Фев 2020 21:52
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1334
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134312
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Nedelcho Bogdanov писа: писа:

ПП: за останалите от мъпет-шоу. Да, знам; за кой се взех, кви ги ръся, по-добре пак да спра да пиша, разсъждението не ми се удава, виж как сам си знам, много дразня, тъп съм, логиката ми е непонятна, майкъл е велик, асен да се мята у дерето, кирчо е малоумник, психо си гласува сам за себе си, никсата се притеснява от офтопик, хижата е пълен боклук, дон мон е порнография, добре че повече няма да пиша книги-игри, аман от философи като мен, написа една книга и си повярва, баси самочувствието, само ни разваля мравуняка, пий си хапчетата.

Човек, ако искаш вярвай ама докато четех тази част и буквално си те представях като Еминем от "8 mile". :woohoo: Toва изобщо не го казвам с цел заяждане, а и може би ми влияе, че от една седмица по цял ден слушам новия му албум "Music To Be Murdered By".

П.П. Притесних се!:S

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Nedelcho Bogdanov

10 Фев 2020 22:01 10 Фев 2020 23:13 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1005
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134313
Как да се подобрят КИ¿

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

10 Фев 2020 22:04
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134314
Leidrin, благодаря, че сложи всичко в спойлъртаг, както помолих :)!

А сега те моля да ме извиниш, но няма да ти отговоря тази вечер. Току-що си затворих таба, докато пишех... а започнах преди два часа ;).
Случва се - поствам само, за да кажа, че не съм те забравил и ще отговоря на възраженията ти срещу моята теория.

Държа само да подчертая, че изрично съм я обозначил като теория (макар че всъщност я прилагам при водене на ролеви игри, които следват същия "производствен цикъл" описание-решение-последствия, готов съм да приема, че за теб това са различни неща). Но за създаването на читава теория, така или иначе, не е нужна практика.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

10 Фев 2020 22:58 10 Фев 2020 22:59 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134319
Към Асен: Моля не ми се сърди, но мисля, че ако напишеш "възражение на възражението" само ще задълбочиш конфликта. Особено ако го направиш като коментари абзац по абзац. Leidrin, написа мнението си по този начин и предизвика остри реакции, като според мен причината е формата, не съдържанието на поста му.
Ти написа твоята теория, Leidrin, написа своето възражение. Двете менения са ясни. Разбирам, че всеки има право да се защити, но дайте да е теза срещу теза. Задъбочаването на обясненията "какво съм искал да кажа във всяко изречение" само поражда съмнението, че предишният пост е бил неясен или непълен, следователн с право е подложен на критика. Анализирането абзац по абзац винаги поражда съпротива.

Nedelcho Bogdanov, не е необходимо да приемаш всичко казано като обида. Пиша ти го с опита на "тоя който предизвика краха на книгите-игри". Никой не обича критика, особено ако я смята за необоснована. В началото скачах и се зъбех, сърдих се, напусках форума... и се убедих, че от сръдня няма полза. Всеки си има мение и е готов да го брани със зъби и нокти. Колкото повече се обясняваш толкова повече те нападат.

Към Nedelcho Bogdanov и kiril_ps, мисля, че в темата този тип хумор е неуместен, особено при поредния зараждащ се конфликт.

На времето няколко седмици обсъждахме "какъв е цвета на роклята" без да се скараме, сега във всяка тема за книгите-игри почваме да се ръфаме един друг.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, nixata, Leidrin, Леден Дракон

11 Фев 2020 00:47 11 Фев 2020 01:02 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 156
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134320
Неделчо,
Именно понеже наистина нямам нищо против теб, не те смятам за враг, нещо повече смятам, че направи не малко за популяризацията на жанра, ще започна така:
Виж, аз съм откровен човек. Не комуникирам със заобикалки. Дълго време съм се занимавал с продажби и ми е останало от там - добрият sales е ясен и откровен с хората, дори когато е най-добре да не им продава нищо. Та, приеми, че в написаното от мен, няма задни мисли с цел заяждане, омаловажаване, или незачитане на твоят или на Деян, или на Кирчо принос към жанра и общността. Извинението ми беше и все още е искрено. Не, не смятам нито теб, нито Кирчо, нито Деян за идиоти, или неграмотни. Това че имам издадени произведения не ме кара да се чувствам като хванал Дядо Боже за шлифера и съвсем не ви смятам за неразбирачи. Сега надявам се, това недоразумение е изчистено и отново се извинявам. Колкото до кавичките - сещам се защо си се засегнал. Неделчо, ако се върнеш назад и прегледаш мненията в оная тема, за авторството - там няма да видиш мое мнение. Има си причина за това. Не съм запознат със случая, за да дам обосновано такова. Обаче, книгите-игри за Българ май са в началото на класацията като тираж. За продажби - не знам, но предполагам, че също водят. Беше издадена твоя книга-игра и твой разказ-игра. Мисля, че е време да спреш да се засягаш на тема авторство. Кавичките са в моето мнение по друга причина - аз не смятам себе си за професионален автор, въпреки това, че имам издадени произведения. Всъщност никой от нас не си вади хляба с авторството, затова и сложих "колеги" в кавички. В бъдеще ще избягвам да го правя при комуникация с теб, а ако го направя, вече знаеш защо. Предполагам, че реакцията ти е предизвикана от предистория, която не знам, защото не съм особено активен и като читател тук. Само дето съм сигурен, че не съм си позволявал нападки по твой адрес. Кой тон ме е подразнил в мнението на Асен? Тонът в Теорията му, както и доводите в нея.
Кирчо,
Радвам се, че изтри онова дето го беше написал по-рано. То не е вярно. Поне според мен.
Деяне,
Прочети цялото изречение, не само частта, която си цитирал. Написал съм : Поправете ме, ако бъркам, но той е единственият, който реши да развие ННТ, без да има практически опит.
Сега прочети следното изречение написано от Асен: Но за създаването на читава теория, така или иначе, не е нужна практика.
Сега и тримата ми кажете, като хора писали разкази-игри и книги-игри, че това е вярно.
Аз смятам, че читавата теория е проверена в практиката. Иначе е недоказуема.
Асене, моля те, не пилей нови два часа от времето си, за да ми отговаряш, освен ако не го смяташ за крайно наложително. Аз няма да те репликирам. Не виждам как ще стигнем до някакъв консенсус.

Последно, Неделчо, аз наистина не съм добър пример за това как трябва да се подхожда при писане на КИ. Комуникираш с Торо - питай го и той може да ти обясни защо. Вече не помня, но в първия Хуаранг, май имаше около 55 - 60 КД. Някои от тях бяха сложни, носеха повече от едно следствие, при комбинация с други водеха до различен ефект и т.н. За него направих таблица с КД, за улеснение на редакторите, докато работихме по него. Аз помнех всеки един вариант. Не е добър пример. За втората част си водех записки с химикал, като Паисий. Ама само аз си го разбирах и таблицата пак я правих за улеснение на редакторите. Как се справям с епизодите? Рандомизацията за Хуаранг 2 я направих за около 6 часа, в последния момент. Включая проверка епизод по епизод и препратка по препратка. Не е добър пример. Но така работя аз и това работи за мен. Със сигурност не го препоръчвам на друг. Сашо работи далеч по-подредено. Сигурен съм и за Явор (Сикамор). И все пак е индивидуално. Със сигурност таблицата помага и със сигурност не си го разбрал от ННТ, а от практика, нали?

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Nedelcho Bogdanov

11 Фев 2020 01:23 11 Фев 2020 01:34 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134321

gbm писа: писа:
Към Асен: Моля не ми се сърди, но мисля, че ако напишеш "възражение на възражението" само ще задълбочиш конфликта. Особено ако го направиш като коментари абзац по абзац. Leidrin, написа мнението си по този начин и предизвика остри реакции, като според мен причината е формата, не съдържанието на поста му.
Ти написа твоята теория, Leidrin, написа своето възражение. Двете менения са ясни. Разбирам, че всеки има право да се защити, но дайте да е теза срещу теза. Задъбочаването на обясненията "какво съм искал да кажа във всяко изречение" само поражда съмнението, че предишният пост е бил неясен или непълен, следователн с право е подложен на критика. Анализирането абзац по абзац винаги поражда съпротива.
Няма да го правя абзац по абзац, Джордж :) . Само смятам да приведа примери и да изясня нещо, за което не сме се разбрали. За което вероятно вината е моя, а вероятно не ни помага и фактът, че пишем на форум. Подозирам, че ако седнем на една маса с Лейдрин, ще се разберем доста по-бързо, или поне ще сме сигурни за какво не просто не сме съгласни, а и няма смисъл да спорим.

Нямам нищо против и съмненията, че предишния ми пост с право е подложен на критика. Напълно е възможно.

Също така, нямам нищо против идеята, че това е тема, в която само написалите и публикували книга-игра могат да обсъждат как се прави по-добре. Ако обаче това е била идеята, моля да се отрази в заглавието на темата, или поне в първия пост, за да не допускат и други хора подобна грешка, поставайки тук - а аз ще спра да съм в нарушение ;)!

От моя гледна точка - теорията трябва да се провери. Не е задължително обаче да е проверена преди да се изложи. Случаи на теории, които са били непроверени при публикуването си, има достатъчно.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

11 Фев 2020 09:39
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1664
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134326

Прочети цялото изречение, не само частта, която си цитирал. Написал съм : Поправете ме, ако бъркам, но той е единственият, който реши да развие ННТ, без да има практически опит. Сега прочети следното изречение написано от Асен: Но за създаването на читава теория, така или иначе, не е нужна практика.
Сега и тримата ми кажете, като хора писали разкази-игри и книги-игри, че това е вярно. Аз смятам, че читавата теория е проверена в практиката. Иначе е недоказуема.

Прав си - всяка теория се проверява в практиката. Но доколкото знам, Асен води РИ от години и има сериозна практика и познания. Затова и ми стана интересно какво би могъл да сподели той. И колкото повече проверки и практика, толкова по-добре. :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

11 Фев 2020 09:57
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1216
Как могат да се подобрят книгите-игри? #134328
бележка [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Асен има написан поне един разказ игра на форума. Нещо фенско свързано с трошача беше.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.149 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Гората на обречените - Иън Ливингстън - ББ БГ2 (6 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Efix7
    • Yesterday 16:29
    • Ивайло - добрият цар (57 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Etom
    • 12 Авг 2026 21:31
    • Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм (221 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от Златаров
    • 12 Авг 2026 12:13

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност