• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Залезът на Новата вълнa...

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 24
  • 1
  • 2
  • 3
  • 24
18 Мар 2020 21:20 29 Ное 2021 21:01 от Ал Торо.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Topic Author
Залезът на Новата вълнa... #134986

Според мен 2020 е подходящ край на втората вълна в книгите игри.
Очаквам през 2025-30 Третата вълна.

Rahvin
Идва ли краят на Ренесанса? Ще си върнат ли КИ обратно в забвение? Въпрос, който вълнува малцината останали на този форум заклети фенове.
Ето и някои признаци, предвещаващи евентуален край на Новата вълна:
1. ИККИ - къде е?
2. СКИ - прехвърлиха КИ към Артлайн, издателство, което надали знае кой е Джейми например. Че и замалко да няма щанд, ако не беше Ефикс и други опълченци. Като че ли ентусиазмът при тях вече не е със същия заряд. Да, все още се трудят, но цифрите говорят - Парадокси ( кратка) и ПГ, нищо друго през 2019. Според мен има вероятност 2020 да е последният им щурм.
3. Неделчо Богданов заряза писането на КИ и се отдаде на писане на фентъзи епос.
4. Списанието - въпреки подобренията, въпреки големия обем, така и не отиде в книжарниците или другаде, освен на панаирите или легаси. Така и не видяхме нещо БГ в него, което да ни очарова като Жертвоприношението. А и Уиндахмър го няма вече.
5. Котарака - след Абаносовия нищо не се случи. Колко години минаха от написването му...не ми се брои. Ясно е.
6. Разколът в чата - няма как това да не допринесе за загниването в комуникацията между феновете.
7. Корона вирус и евентуална икономическа криза
8. ММ така и не пусна нещо след ОЗ, ако и през 2020 не пусне...може да стане през 2025.
9. Форумните конкурси - няма място за сравнение с 2012.
10. Незавършени поредици - даже не ми се изброяват.

Как ще познаем, че е дошъл краят? Най-вероятно няма да е така ясно изразен, като при Първата вълна, а ще затихне постепенно и ще е трудно да се определи границата. Дали ще се превърнем в газови лампи в епохата на лед светлини, дали ще стискаме носталгията, фенщината в нас до сетния си дъх...само един Торо знае.
Какво би спряло залеза, трябва ли изобщо да бъде спрян...това са въпроси, чиито отговори ще продължаваме да търсим.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, Асен, Rahvin, George-AL, Bob Moran

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

18 Мар 2020 21:51
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Залезът на Новата вълнa... #134988
Ти ги виждаш нещата както ги виждам и аз. Само че моля нека се отбележи едно много важно нещо. В този форум има може би 80% от втората вълна ама нали, не е 100% от нея. В крайна сметка едни виждат нещата по - един начин,а други по друг. Не ми станаха ясни някой неща, защо не се направиха ама аз разбрах, че хората толкова могат. Сим Николов толкова можеше, а брат му можеше повече, повече от тях можеше ММ ама пък ей го на 2020 и нищо не може. Сега всички тия неща отиват в темата с боклука щото не е хубаво да остават черно на бяло.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, George-AL

18 Мар 2020 21:52 18 Мар 2020 21:54 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Залезът на Новата вълнa... #134989
Преди 5 години казах, че краят ще е 2021 (началото 2019 и окончателния 2021)
Откъде предположих точно 2021г. - много просто. Чисто енергично много трудно се прехвърля десетилетката. Ако субект х поддържа интерес и след 10 години, такъв, какъвто бил и в началото, то би издържал много повече. Ако интересът нараства - още по-добре. Ако затихва, субектът го очаква гибел.
Изброените точки за края са ок, но има една още по фрапантна - безинтересът към книгите игри. Вижте колко ревюта са получили книгите игри от 2019г. Аз не мога да се оплача, но колко се изписа за ПГ - 0! Колко се изписа за Списанието - 0! Колко се изписа за другите - не знам... Някои ще кажат: ами то се иска време за да се прочетат... боже, какво време се изисква да се прочете футболната игра в ПГ? Два часа и, ако ти е харесала, да кажеш във форума, че авторът да се надъха да напише още нещо...

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, George-AL

18 Мар 2020 21:59
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Залезът на Новата вълнa... #134990
Неделчо в тоя форум се правят ревюта на странни книги игри... не се правят на интересни и други. Свидетел съм как някой КИ бяха убити точно заради това, някой очакваше нещо повече от феновете, а се разбра че фенове има ама на прасетата, а другите животни от Фермата... еми там не са им фенове, нещо.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

18 Мар 2020 23:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Залезът на Новата вълнa... #134992
Модерация: Темата е преместена в подходящия раздел.

19 Мар 2020 08:10 19 Мар 2020 08:12 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Залезът на Новата вълнa... #134993

Изброените точки за края са ок, но има една още по фрапантна - безинтересът към книгите игри.

Да, това е важна точка. Чудя се дали изобщо се е възраждал интересът към КИ, освен мимолетната носталгична тръпка. Вярвам, че към настоящия момент безинтересът властва по нашите ширини. Ако тук, във форума, цари равнодушие, то какво да кажем за интереса към КИ по книжарниците (били те онлайн или реални обекти). Това е пагубно за мотивацията на Авторите, все пак и те са хора, и те биха желали една добра дума (или интересна критика) по положения труд, още повече, че e бил безплатен - само заради фенщината.
Дали ние, активните потребитили във форума, сме допринесли с бездействието си (или с неоправдано хладно отношение) за влошаващата се ситуация? Сещам се за случая с Авторът на Класна стая. Нов Автор, нов потребител, потенциални нови потребители покрай него...

Друго, което искам да посоча като признак за наближаващото свечеряване, е кампанията "От големи за малки" (не си спомням точното наименование). Старите фенове дариха една камара КИ от Първата вълна. Сигурен съм, че са се раздали десетки КИ по събития на подрастващи. Резултатът според мен е плачевен, няма нужда да се заблуждаваме. Да, зарадвали сме някои деца с подарък, но целта на кампанията беше нещо повече - да запалим онзи пламък в тях, който пламтеше у нас през 90-те. Защо не се получи? Ясно е - електронните забавления и новите ярко оцветени тийн книги надделяват над вехти КИ от 90-те.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

19 Мар 2020 11:22
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 511
Залезът на Новата вълнa... #134996
Бих заложил на това, че интересът към книгите-игри постепенно намалява. Пишат се все по-малко ревюта, което значи, че или не се чете, или четящите не искат да наранят нечии чувства с негативен коментар.
Освен това, през 2019 излязоха прекалено много книги-игри. Привърженик съм на тезата, че "големият избор е малък избор". Тоест, когато имаш прекалено много материал за четене, не знаеш от къде да започнеш и накрая изобщо не го правиш.

Always Outnumbered, Never Outgunned
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Stayfun

19 Мар 2020 13:35
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Залезът на Новата вълнa... #134999

kiril_ps писа: писа:
1. ИККИ - къде е? - Продължава да развива дейност с ежеседмични промоции, а поне 5-6 книги-игри си чакат реда да бъдат пуснати в печат и качество което заслужава всяка книга-игра
2. СКИ - прехвърлиха КИ към Артлайн, издателство, което надали знае кой е Джейми например. - не е и нужно да знаят кой е Джейми щом са се наели с това да разтоварят Торо от голяма част от нещата които той движеше.
Че и замалко да няма щанд, ако не беше Ефикс и други опълченци. - Щанд така или иначе щеше да има, но е похвално това, че общността се събра и жргоншзшро, та да отмени някой от вечните дежурни.
Като че ли ентусиазмът при тях вече не е със същия заряд. Да, все още се трудят, но цифрите говорят - Парадокси ( кратка) и ПГ, нищо друго през 2019. - Има както дебели книги (Проблясък) така и тънки книги (Съновидение), дебелината не определя качеството и положените усилия. ПГ пък си излиза редовно. Отделно от тях се включиха няколко други големи и малки издателства, а фенските инициативи бележат своеобразен връх.
3. Неделчо Богданов заряза писането на КИ и се отдаде на писане на фентъзи епос. - Може би нямаш последния брай на списанието, но там има нова книга-игра от него, така че това твърдение не е коректно.
4. Списанието - въпреки подобренията, въпреки големия обем, така и не отиде в книжарниците или другаде, освен на панаирите или легаси. - Доста от нещата в него не са достатъчно „легални“, за да излязат по книжарниците, все пак деветдесетте години отминаха. Въпреки това ако се събере брой с разрешение за пачат на всички материяли новите ни приятели от Артлайн могат да бутнат едно рамо с разпространение по книжарниците.
Така и не видяхме нещо БГ в него, което да ни очарова като Жертвоприношението. - Тук въпросът е до голяма степен до вкус. Снарг, тесерактите, новата мистирия от Неделчо...
А и Уиндахмър го няма вече. - Това как влияе на втората вълна у нас освен че на негово място се появиха нови конкурси?
5. Котарака - след Абаносовия нищо не се случи. Колко години минаха от написването му... не ми се брои. Ясно е. - то и след нарциса минаха много години преди да излезе Абаноса, а ледената цитадела излезе с едни 20+ години закъснение въобще нямам да споменавам Калоян. Проекти които са отложени за определено време е имало както преди така и сега.
6. Разколът в чата - няма как това да не допринесе за загниването в комуникацията между феновете. - чата е улеснение за комуникацията, а и не е казано че всички трябва да са в едни общ канал за да си комуникират помежду си.
7. Корона вирус и евентуална икономическа криза - Както каза Ефикс - „това е повод да си седим в къщи, да пишем нови книги, да четем излезлите, да обрапотваме тези които отиват за печат...“. Колкото до икономическита криза - те са циклични, а и нека първо дойде.
8. ММ така и не пусна нещо след ОЗ, ако и през 2020 не пусне...може да стане през 2025. - Тази година със сигурност ще излезе нещо от него. Това го гарантирам.
9. Форумните конкурси - няма място за сравнение с 2012. - Тука си абсолютно прав! Има много повече конкурси за книги-игри отколкото през 2012-та.
10. Незавършени поредици - даже не ми се изброяват. - Както в старата така и в новата вълна.
Как ще познаем, че е дошъл краят? Най-вероятно няма да е така ясно изразен, като при Първата вълна, а ще затихне постепенно и ще е трудно да се определи границата. Дали ще се превърнем в газови лампи в епохата на лед светлини, дали ще стискаме носталгията, фенщината в нас до сетния си дъх...само един Торо знае. - Тук щях да ти пусна линк за цената на газовите лампи които са много по скъпи от лед светлините, ама ще те оставя да потърсиш сам.
Какво би спряло залеза, трябва ли изобщо да бъде спрян...това са въпроси, чиито отговори ще продължаваме да търсим.
След всеки залез идва изгрев, въпросът е дали ще го позволим или ще караме на бели нощи. Историците ще оценят.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Асен, kiril_ps, nixata, dechoto, Bob Moran, DeviousRio

19 Мар 2020 13:42 19 Мар 2020 13:45 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Залезът на Новата вълнa... #135000
Още един фактор - Демографският срив:
Последните десет години, в резултат на отрицателния естествен прираст и миграционните процеси, населението на България намалява с близо 56 433 хил. души средно на година, или с 0.7%. Т.е. през последните осем години населението е намаляло с над 564 хиляди души
Статия-източник
Тъжно, но факт. КИ зависят пряко от младите фенове, които намаляват в БГ.

knigi-igri.bg/shop/

19 Мар 2020 13:49 19 Мар 2020 13:51 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Залезът на Новата вълнa... #135002
Още една причина се сещам... малко косвена, но пак е релевантна.
Фактът, че сме сред малкото (да не кажа единствените), които твърдо държим никой друг да не ни оценява на Златната Никса, освен нас 20тимата тук, щото видиш ли, ще вземе да спечели някой, който не ни се нрави.
Избрали сме си да даваме наградата на този, когото ние искаме като общество, вместо шанса, чрез конкурса книгите игри да достигнат до други хора (ако се гласуваше през фейсбуци, на днешна дата можеше и да има по-голямо ядро или интерес към жанра)

Спасе, колкото и да си внушаваш, че даваш правдиви отговори, всъщност това не променя факта, че жанрът е в канавката...

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, kiril_ps, George-AL, Der

19 Мар 2020 17:26 19 Мар 2020 21:22 от ringlas.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Залезът на Новата вълнa... #135009
Значи, kiril_ps време да направиш документ по дизайна на последния си превод нямаш, ама да пускаш теми за залези имаш!?
Поне да беше сложил картинка на красив морски залез....

Почвам отзад-напред да коментирам

Неделчо, "Златна Никса" е повече за забавление, отколкото за ценност. За забавление на ядрото фенове...

kiril_ps, демографският срив не е от вчера, а от последните 25+ години и точно, когато беше най-зле, Новата вълна изгря ...

Вилорп добре е отговорил на половината неща, съгласен съм с него

Der, по-малкото ревюта не водят задължително след себе си по-малък брой прочетени книги, дори и да са като "ревютата" на Shin; не всички читатели пишат ревюта - просто някъде казват - това ми хареса, това не

kiril_ps, равнодушие не е точната дума, защото доста хора, включително и и ти си "замесен" в Новата вълна

1. ИККИ - къде е?
Уейн беше "жив клон" от "дървото" наречено Новата вълна, което беше "отрязано". Той е там, където е било "захвърлено" на пътя. Сега, дали ние искаме отново да го вдигнем и изтупаме от прахта, това зависи само от нас.

2. СКИ - прехвърлиха КИ към Артлайн
Не е имало опълченци - аз и няколко човека помогнахме на "ветераните" да си починат един панаир. Разреденото ПГ говори за липса на качествени произведения, които обаче са в пряка връзка със "свежата кръв" автори във форума. Някой трябва да ги приеме, да им каже една добра дума и т.н.

3. Неделчо Богданов заряза писането на КИ и се отдаде на писане на фентъзи епос.
Това пък в каква връзка е? То и аз междувременно пиша и неинтерактивна проза.

4. Списанието
Последния брой е най-големият брой, който някога е бил издаван. Линията на развитие е нагоре, а "ходенето" по книжарници е свързано с прибиране на 40-45% от коричната цена. Защо да го правим? Новия Ринглас може да се закупи само online, тъкмо заради тази цел.

5. Котарака
Торо не може да огрее навсякъде - досега в Новата вълна са се изявили две дузини автори и се издават други неща.

6. Разколът в чата
Това да има много канали, не е проблем и лесно може да се реши - виж в предложените от мен мерки по-долу.

7. Корона вирус и евентуална икономическа криза
Когато някой вижда проблем, аз виждам възможност. След епидемията и икономическите последици, много издателства няма да издържат и ще фалират. Това е възможност да завземем още по-голяма пазарна ниша. Дори и забити на щанд 439 в НДК доказахме, че имаме наша публика. Представи си да сме някъде в центъра на третия етаж и половината издателства да ги няма....

9. Форумните конкурси - няма място за сравнение с 2012
През 2020 имаме следните конкурси за момента - постоянния за ПГ9, безименния на Картача, ограничителния на Джордж. Очаква се поне още един, така че 4 конкурса са повече от достатъчни според мен.

10. Незавършени поредици - даже не ми се изброяват
Това в каква връзка е? Както Вилорп посочва, такива има и в Първата вълна.

Модерация на поста. Съдържанието е отцепено и преместено в съответния раздел.

Как ще познаем, че е дошъл краят?
Лесно - като няма вече ПГ и списание за КИ. Но за да ги има, трябва в тях да се влее "свежа кръв", които с нови произведения и идеи да продължат развитието на жанра напред.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, kiril_ps, dechoto, George-AL, Nedelcho Bogdanov

19 Мар 2020 17:30 19 Мар 2020 17:37 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Залезът на Новата вълнa... #135010

Фактът, че сме сред малкото (да не кажа единствените), които твърдо държим никой друг да не ни оценява на Златната Никса, освен нас 20тимата тук, щото видиш ли, ще вземе да спечели някой, който не ни се нрави.
Избрали сме си да даваме наградата на този, когото ние искаме като общество, вместо шанса, чрез конкурса книгите игри да достигнат до други хора (ако се гласуваше през фейсбуци, на днешна дата можеше и да има по-голямо ядро или интерес към жанра)

Да, защото конкурсите по фейсбук са най-добрият начин да популяризираш нещо... Според мен не са нужни прекалено задълбочени наблюдения за да се каже, че ефектът от такъв публичен конкурс би бил нулев, допълнително "Златна никса" по никакъв начин не спира създаването и провеждането на такъв конкурс.

Първо, на тази тема ѝ липсва ясна дефиниция. Какво значи край на втората вълна? Ако говорим за масовост, втора вълна въобще съществувала ли е? Ако не говорим за масовост, половината аргументи са абсолютно безсмислени.

Проблемите на новата вълна са проблемите на литературата по принцип. Има много и по-лесно достъпни забавления, които отнемат голяма част от потребителите на "книги". Слагаме фокуса върху България - пазарът е малък, можем да кажем за малко автори и книги, че са цъфнали и вързали - една на 100 излезли е истинска успешна (субективно понятие, не знам каква е дефиницията за успех на книга в тази тема). Една на 1000? Интересно е какъв процент правят продажби над 5000 тираж, примерно.

За да пробие една книга ѝ трябват лостове, което издателствата на КИ нямат и/или време и умения, които също липсват - с изключение на книгите на Никола и Неделчо, никоя от книгите-игри не е имала нужният PR да пробие, била тя и страхотна сама по себе си. Това е което липсва според мен за (субективния) успех на книгите-игри в момента и за в бъдеще ще си е все така.

А да се върнем на частта с издаването, вече абстрахирайки се от разпространението, защото до момента честно казано издаването е некомерсиално и не се влияе от успехите и неуспехите на книгите. Няма особена причина да спре, докато на хората, които го правят в момента, им се занимава. Има и много читави неща в момента по света и излизат честичко - ако не от родни автори, макар да не виждам защо биха изчезнали - винаги може да се превежда.

Иначе че от никаквата и от неуважителната реакция на феновете на жанра никой не се мотивира и някои се демотивират - да, абсолютен факт, така е, но пък се появяват нови автори, някои се задържат за по някоя и друга книга, на някои не им пука за реакцията на хората в интернет като цяло, още повече тук или в дискорд. Да, силно фен-общество няма, нито пък пазар - две неща, които биха мотивирали истински бум на жанра, защото като продукти и възможност за такива всичко е на лице и като продукционен процес разликата със старата вълна е фрапиращо голяма - процентът тотално неставащи книги, пълни с грешки и недоизмислени системи е много много по-нисък, не че всичко е 100% перфектно. Но такъв ни е пазара, такива са ни и феновете - някой ако е виждал по-добри в България и знае как да изгради такова общество, нека го направи.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, kiril_ps, Rahvin, dechoto, Monevwww, Bob Moran

19 Мар 2020 22:00
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Залезът на Новата вълнa... #135019

Да, защото конкурсите по фейсбук са най-добрият начин да популяризираш нещо... Според мен не са нужни прекалено задълбочени наблюдения за да се каже, че ефектът от такъв публичен конкурс би бил нулев, допълнително "Златна никса" по никакъв начин не спира създаването и провеждането на такъв конкурс.

Саш, не знам... много крайно се изказваш. Не се знае дали ефектът щеше да е нулев... фейса по едно време беше доста силен (около 2013-15)
Важното е, че все повече се усеща, че краят наближава :) преди 5 години се смяхме, напоследък коментираме причини и в края на краищата току виж без да искам съм познал годината с точност :)

пп: Понякога имам чувството, че съм преродената Баба Ванга, макар все още да беше жива, когато съм се родил.

19 Мар 2020 22:20 19 Мар 2020 22:29 от Ал Торо.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Залезът на Новата вълнa... #135020
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Първо какво значи Втора вълна? Нееднократно съм казвал че истинска Втора вълна няма, щом няма масовост. Но това понятие бе въведено от хората в този форум.
Факт е, че ентусиазма намаля. Няма втори Калоян, няма нов Българ, Уейн спря да издава - накратко всички извън СКИ спряха да издават. СКИ миналата година пусна доста малко неща и като качество и като количество - извън Списанието и ПГ, които са дежурни излезе само Парадокси, която е една малка книжка, а качеството е доста лошо (не говоря за технически детайли). Една книга излезе качествена като литература и преграваемост извън СКИ -Петият принц:Раазрушител - и принудихте Козия да напусне форума. Срещу Нед, който им своите успехи имше постоянни оплаквания от хора, които не могат да му стигнат на млкия пръст - нито като продадени бройки, нито като популярност. Постоянно се ревеше срещу Уейн, че преиздава Сонора като само малко я е "поизлъскал", сега СКИ прави същото с Т.О.Р.Н.А.Д.О. Нямам нищо против ТОРНАДО-то, но отново - двойни стандарти. То поне да излезе пустото Т.О.Р.Н.А.Д.О . а от една година - само обещания.
Постоянното присъствие във Форумът навремето е бил 200 души, като дойдох беше малко над 30, на тази пъстра никса гласуваха 18 човека. Дрязгите няма как да не се отразяват.
Хора като Неделчо или Никола Райков са постигнали своите успехи, но извън този форум никой не ги свързва с него. Защото те са самодейци (казвам го в добрия смисъл на думата), зад тях не стои някаква организация.
Никсата започна мощно с преводни книги, но изглежда го закъса? ОСвен Рей Гард има и други руснаци, но засега не виждаме нищо стойностно. Разбира се, че има обективни причини - пазара е малък. Но защо никой от СКИ не съумява да излезе да речем на английският пазар, който е голям и за каква Втора вълна говорим.
Не Втората вълна няма да спре отведнъж като Първата, по ред причнии (една от тях е, че се списва от фенове за фенове), но бавно ще замира. При положение, че само един-двама автори пишат за детска аудитория, а основният таргет сме фенове н по 40 г., и няма камара нови фенове тя просто ще си отмре от само себе си за около пет-десет години.

Трети пост за седмицата

Модерация: Внимание, постът е пълен с невярна фактология.

Истината ще те направи свободен

19 Мар 2020 22:24 19 Мар 2020 22:40 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Залезът на Новата вълнa... #135021
Модерация: Джордж Ал, отсега нататък всеки път като споменеш мен или СКИ в грешен контекст, направо ти трия целия пост, да знаеш. Това е официално предупреждение и това вече са двойни стандарти, но ги заслужаваш.
Проверявай си фактологията.
СКИ няма общо с Торнадо, нито със списанието, Никсата в момента подготвя 3 нови книги-игри и направи превод на четвърта за списанието. Козия сам си тръгна - може би е бил с мотивация, но не и принуда. В Торнадо има сериозна преработка на 3те приключения и добавяне на 4-то + 2 междинни разказа и над дузина нови илюстрации и нова корица, Сонора е почти 1:1 с оригинала и не мисля, че имаше кой знае какъв рев против това. Ако обичаш не сравнявай с претенции за двойни стандарти двете нямащи нищо общо дейности; ако искаш да сравняваш дейността по Торнадото, по-скоро можеш да го съпоставиш с направеното по Патрул за Ада 2в1.

Миналата година излязоха на хартиен носител 10 книги. От тях 2 са на СКИ, какво по дяволите означава освен СКИ всички спряха да издават. Имаш Сиела, Изток Запад, Горната земя, фенски инициативи, екипът на списанието и Bookmart. Как можеш да се изцепиш така точно след тази година?

Моля те не си хаби последните 2 поста да ми отговаряш.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Bob Moran

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 24
  • 1
  • 2
  • 3
  • 24
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (16 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от harlequin
    • Yesterday 11:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Monevwww
    • Yesterday 10:44

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg