• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Десет години Нова вълна!

Десет години Нова вълна!

• 1
  • 1
06 Ян 2021 10:23 06 Ян 2021 10:31 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 710
Topic Author
Десет години Нова вълна! #137123
Новата вълна тази година навършва десет години.
Когато се регистрирах на форума бях на 30 години..
Какво се случи през моята т.н. когнитивна перцепция в люлката на Новата вълна?
Всичко започна, когато в един пролетен ден през 2011 влязох в една книжарница и докато търсех фентъзи романи, забелязах книга-игра! Леле, не бях виждал подобно нещо от 12-13 години поне. Огледах я, помислих, че авторът Ал Торо е някакъв испанец. Реших, че няма смисъл да я купувам, т.е. книгите-игри отдавна са зад гърба ми.
Минаха два-три месеца и случайно попаднах на банер за сайта книги-игри нет. Кликнах и...нещо се отприщи, носталгията вероятно. Благодаря на Ян и Вилиан.
По-долу ще отбележа случки, събития, които смятам за ключови за "стамината" на новата вълна:

2011 - Големите надежди на Новата вълна
Котаракът и АнП бяха издадени, като на последните им страници бяха дадени заявки за големи проекти и уникални поредици. Бях запленен от Възраждането. Четях старите КИ с един носталгичен трепет и търсех изданията, които не съм играл (най-вече на любимия ми Автор - ММ).
Завързах нови запознанства с форумни потребители, подкрепих възраждането с дарения на КИ и пари (скромно).
ММ обяви, че ще напише КИ ако се изпълнят условията на инициативата.
Въображението ми виждаше грандиозно завръщане на КИ!
Може би е имало доза егоизъм - аз също щях да пиша КИ и всички щяха да ми се възхищават колко съм Велик! Разбира се, последвалите години показаха колко съм несериозен, некадърен и мързелив.

2012-2014 - Възходът на Новата вълна
Много заряд, емоции и немалка доза сеир. Форумът на моменти се превръщаше в каубойска кръчма с престрелки на всякакви теми.
Най-силният форумен конкурс бе тогава - Хуаранг, Люлката, Сгнарк.
Излезе първият брой на ПГ и Списанието, като ИККИ също беше активна. Калоян също излезе успешно. Ян и Вилиан връчваха награди. Даряваха се една камара КИ по фестове. Снимки с Ливингстън на Он-фест, Г-н Райков се активизира. ММ написа КИ!
Бъдещето на КИ изглеждаше розово и армия от фенове ни чакаше...

2015 - 2017 - Златният век на Новата вълна
Не точно век, разбира се.
Излезе Българ и стана мейнстрийм! Блонд и Неделчо разбиха всякакви класации. Книга-игра отново бе на върха! Да, не заради всичко покрай Новата вълна или носталгията по старата, а благодарение на анимацията Българ, но все пак си е успех за формата КИ.
Таласъмчето вече беше набрало скорост и последваха други приказки-игри.
Излязоха най-добрите КИ на Ал Торо - Дракона и Рандеву. Списанието се видоизмени и изглеждаше вече далеч по-професионално. Никсата даже пусна три преводни КИ в една година! ИККИ все още бе на пазара.
Форумът продължаваше да предлага entertainment, особено около Зланта/пъстра никса.
Носталгията по старите КИ все още бе жива...

2018 - 2020 - Залезът на Новата вълна
Вече и на най-заклетите фенове ставаше ясно, че КИ ще се държи на мускули. На отдадеността на заклетите фенове и че на "големите" издателства не им дреме за КИ. Младите така и не ги заинтригуваха тия КИ - инициатива от големи за малки претърпя пълен колапс в изпълнение на зададената цел. ИККИ се оттегли от издаването. Форумът заприлича на тих и спокоен санаториум, форумните конкурси по-добре да не се коментират.
Вече два пъти бях отхвърлен от участие в ПГ, което бе показателно за "качествата" ми като Автор на КИ. В списанието не ме публикуваха, защото ме домързя да се саморедактирам. С една дума - некадърник.
Носталгията по старите КИ вече бе затихнала.
Инициатива ММ - тотал щета (лично мнение).
Безинтересът зае трона и не се очертава в скоро време да бъде свален от власт.

Вече сме 2021, дали ни очаква дълга нощ...трудно ми е да преценя, но определено за младите не вярвам да се заинтересуват. Ние, чичковците, вероятно ще продължаваме да си "начесваме" крастата, но не това си представяхме в периода на Големите надежди.
Оставям настрана егоистичния си копнеж да бъда световнопризнат автор на КИ. Но безинтересът на потенциалните фенове е убийствен за ентусиазма на новите автори на КИ. И да си го кажем честно - незаплащането за положения труд също е фактор. Едно е да обявиш конкурс с награда 1000 лева, друго със 100.

Хубаво е да имаме качествени КИ, но не винаги качественото заинтригува нови фенове, понякога това прави бляскавото, панаирджийското. Може би това липсваше на Новата вълна - "лансиране на дрънкулки". Да, не дрънкулки желаем, но понякога и те са нужни, за да привлечеш вниманието и впоследствие евентуално да покажеш "верния" път.

Аз лично съм благодарен на Новата вълна най-вече заради хората, с които се запознах. Знам, че има и такива, които ме смятат за малоумник. Аз лично не ги виждам като ембицили, но всеки си преценява.

Много неща съм позабравил и/или пропуснал в мнението си вероятно, но се постарах да бъда максимално откровен и безпощаден.
No mercy!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, George-AL, Stayfun

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Ян 2021 12:15 06 Ян 2021 12:15 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 716
Десет години Нова вълна! #137124
В моите очи описваш историята на форума и форумната общност тук, а не съдбата на книгите-игри и Новата вълна. Включвам се само, за да направя това разграничение. Разбира се, смятам, че го правиш и отчасти, за да провокираш форумна активност, която най-много ти липсва.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Stayfun

06 Ян 2021 12:19
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 122
Десет години Нова вълна! #137125
Жанрът е жив - в сърцата ни!

Нищо друго няма значение! :-)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Darth Sparhawk, Stayfun

06 Ян 2021 13:37
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Десет години Нова вълна! #137127

ringlas писа: писа:
В моите очи описваш историята на форума и форумната общност тук, а не съдбата на книгите-игри и Новата вълна. Включвам се само, за да направя това разграничение. Разбира се, смятам, че го правиш и отчасти, за да провокираш форумна активност, която най-много ти липсва.
АМи според мен двете неща са неразривно свързани. Да се говори за Новата вълна без форума ми се струва несериозно с оглед на това, че тук са Неделчо, СКИ, ИККИ (бяха тук), Геймтейлс, Праймгеймс, Списанието...
Да, това са си мои размисли и страсти по принцип.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

06 Ян 2021 13:59 06 Ян 2021 14:00 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Десет години Нова вълна! #137129

kiril_ps писа: писа:
АМи според мен двете неща са неразривно свързани. Да се говори за Новата вълна без форума ми се струва несериозно с оглед на това, че тук са Неделчо, СКИ, ИККИ (бяха тук), Геймтейлс, Праймгеймс, Списанието...
Да, това са си мои размисли и страсти по принцип.

Сходна аналогия, макар и неточна, е да се заключи по състоянието на сайта GamebookNews за съществуването на феновете на Битки Безброй или Самотния вълк, или КИ в Италия и Франция. Разбира се, че този сайт е част от родната Нова вълна и особено в нейния зародиш. Форумът е платформата, която ни е събрала, но не и причината да ни движи. Например, аз влагам усилия в сайта като хоби, като начин да допринеса към тази общност, като признателност към хора като Никола, Торо и Никсата, докато в Прайм Геймс влагам всичките си усилия като работа, с която да се издържам. Дали ще просъществува Прайм Геймс не зависи от форума. Аудиторията на Таласъмчето няма да дойде на този форум, дори и да порасне и да има интерес към книгите-игри, просто защото форумите са явление от нашите интернет младини и не са част от днешното семейство социални мрежи. Аудиторията на Българ също няма почти нищо общо с аудиторията тук освен случайни единици. Пак повтарям, че според мен омешваш твърде много една платформа, която доказано си отива навсякъде в интернет с много примери, с нещо по-голямо от нея, което са хората и индивидите, които движат вълната.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, Rahvin

06 Ян 2021 14:24 06 Ян 2021 14:25 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Десет години Нова вълна! #137131
Никъде не съм писал, че без форума, Неделчо е нямало да издаде Българ. Много ясно, че не му е трябвало форума, но въпреки това изрично съм споменал Българ като най-успешен по отношение на популярност т.е. форумът няма нищо общо с издаването на най-популярната КИ. НО форумът е част от Новата вълна през цялото ѝ съществуване и това няма как да бъде пренебрегнато и затова съм го упоменавал през всички фази.

06 Ян 2021 14:28
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Десет години Нова вълна! #137132
Да, и според мен бъркаш активността на форума и общността тук със Залеза на цялата Нова вълна, правейки опити за спасяване на тази активност с подобно становище.

06 Ян 2021 14:57 06 Ян 2021 14:58 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Десет години Нова вълна! #137133

ringlas писа: писа:
Да, и според мен бъркаш активността на форума и общността тук със Залеза на цялата Нова вълна, правейки опити за спасяване на тази активност с подобно становище.
Доколкото разбирам, ти смяташ, че отъждествявам спада на форумната активност със залеза или няма форумна активност=няма нова вълна. Не е точно така, но е важен атестат според мен.

06 Ян 2021 16:54 06 Ян 2021 16:56 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Десет години Нова вълна! #137135
Добре, стигаш до същността на нещата - липсата на метрика или метрики, при това такива, които лесно ще се счетат за общоприети. За теб форумната активност е важен атестат, за друг - друго. Причината да няма метрики, е, че това не е бизнес, а е хоби. Дори професионално да се занимаваш с книгоиздаване в България е трудно и неблагодарно. Никола е хубаво изключение, но не знам дали ще се разрасне в идните 5 години или ще продължи по текущия си път. А носталгичните па́ри на Старата вълна се изчерпват, няма начин. От самото начало Новата вълна е ентусиазъм и заряд. Тези неща се носят от конкретни личности. Ако екипът на СКИ утре се измори и спре да издава, със сигурност ще има сериозна дупка, истинско изпитание за останалите ентусиасти. Техният принос за толкова години упорита издателска дейност под формата на скъпо хоби е да заразят други хора. Покрай тях се появяват исторически книги-игри, нови преводни Битки Безброй, все инициативи извън тази общност. Съмнявам се да бъдат някога финансово успешни, така че да заинтригуват кой да е стратегически инвеститор. Новата вълна са все хоби, самиздат и бутикови проекти (или усвояване на нечии финансови средства), каквато е формата на КИ в днешни дни и на Запад. Не виждам да има спънки и след време да продължава да съществува под тази форма ако качеството на живот в България не тръгне рязко надолу.

Вече ако заговорим за друг медиум, в който интерактивното изкуство е намерило своето идеално поприще - дигиталния, вярвам ще наблюдаваме как той ще продължи да се разраства с добри темпове и у нас, а какво по-хубаво от това придобилите опит в интерактивната творба, гейм дизайна и гейм механиките да успеят да намерят добре заплатена работа в това поприще?

Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps

06 Ян 2021 17:03
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 526
Десет години Нова вълна! #137137
Гледам истерията тия дни за плейстейшън 5 и сайбърпънк.
Графика та графика и прочее викове и красъци, преди се сещам имаше и ред други истерии по ред други игри. Общото е че струват май към 40-50 паунда нови и ти дават 20 часа линеен геймплей.

Идеята според мен е, че хората без въображение сега имат своя ренесанс. Като четеш книга трябва да виждаш нещата като на филм, кухите лейки не могат това дори да си го въобразят.. затова от 2005 всички заглавия като гледам спадат идейно, логично има велики неща в периферията ама самото ядро е холивудско като за щастие там нещата с черните и обратните не вървят много, защото игрите са пари, ама лично видях как обратните съсипаха Близард и съкрушиха всички свесни компании до момента.

Общото с КИ е че за да ги купува някой трябва да има малко над три грама мозък, които използва щото четенето не е за всеки, четенето с правила пък хептем.

Аз казах че издаване на хартия е готино ако го правим за да е фенщина.

Благодаря за вълка и нинджата още един път, но ако търсим нови хора формата е малко по друг. Щото е срам книги игри да могат да се намерят главно в шестте големи града. Това е като комикса на сатанистите, които използват един магазин за комикси в Лестър скуеър и там продават и разпространяват своя комикс в другите магазини за комикси като Забранената планетата и Борсата за обмяна където не съм виждал такива ексцесии.
Давам пример не да дразня, а защото е показателен според мен. Комиксите и КИ имат доста общо отколкото другите четива на пазара... Ако гледаме как се развиват комиксите може да дадем и оценка за книгите игри на теория.

За десет години започнахме добре, но проблема според мен си остана финансов. В България от 2000 година се нароиха всякакви монополи, примерно книжарниците, където шефовете им са орки от бандата на Саруман, а частните книжарници са на принципа,,дай ни на консигнация,,. Това промени пазара и го уби напрактика. От там насетне според мен формата не може да достигне своя пълен размах и заради липсата на художници, нещо напоследък са станали мързеливи и зли като дърти дракони от които искаш да издоиш мляко.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Darth Sparhawk, kiril_ps, George-AL

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Десет години Нова вълна!
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Мината на Орките" е вече налична за сва... (4 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от vikenti
    • Today 14:33
    • Кой какви неща е намерил в нета (665 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от kiril_ps
    • Yesterday 16:34
    • Пролетен базар на книгата 2022 г. (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • Yesterday 12:48

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg