• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Книгите игри и RPG компютърните игри.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
01 Май 2021 16:29
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137878
От известно време се пипам следния въпрос. Една книга игра не е ли най-удачния сценарий по който да се направи една реална RPG (Role-playing game) компютърните игри? Наистина има много кино филми, които са писани по романи. А защо да няма игри от описания жанр, които са създадени следвайки конкретна книга-игра.

Смисълът от подобен въпрос е в това, че може би писането на книги-игри може да се окаже печелившо занимание, дори и ако на книжния пазар творението е провал. Именно, ако то се окаже наистина подходящо при създаването на интересна RPG игра.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

01 Май 2021 19:59
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137879
"Най-удачният сценарий" е силно казано - двете форми имат много различни възможности, мащаб и ограничения. Като минимум ти трябва "адаптация" на въпросната книга-игра, но със същия успех можеш да базираш RPG играта на роман или филм или каквото се сетиш. По мое мнение, поне. Важното е да имаш идея как да направиш качествено тази игра; откъде ще са взети сетингът и историята няма толкова значение, ако са добри и можеш да ги разгърнеш, подсилиш, запазиш есенцията им... въобще да ги представиш добре в тази нова форма. Като цяло не е много висок процентът от книгите-игри, които да впечатляват с изграждане на герои, свят и сюжет - особено в старата вълна и западната школа нивото средностатистически е по-ниско в тези отношения спрямо неинтерактивните книги, просто защото голяма част от книгите-игри не се и опитват да постигнат кой знае какво в литературно отношение.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, ze BG

01 Май 2021 20:16
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 781
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137880
Вече 4 години се занимавам с това - www.primegames.bg/en/

Най-голямото ми заглавие, което е най-близкото до класическите компютърни RPG игри, предстои да излезе в края на май ето тук: store.steampowered.com/app/1299620/Fabled_Lands/

Бих се включил с удоволствие повече по темата, но това е максимумът ми поне до въпросната премиера.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, ze BG

03 Май 2021 07:38
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137885
Ал Торо повече от ясно е, че адаптация е задължително да се направи, но това е някак нормално като изискване. Да базираш RPG игра на книга или филм е практически невъзможно, заради това че имаме само една нишка на развитие на сюжета, за разлика от книгите игри, където е друго положението. Виж обратното е възможно и е правено дори (да направиш филм по компютърна игра).

Ще споделя и защо поставих темата. Интересува ме какво количество от авторите на книги игри (измежду тези във форума тук) допускат тяхна книга-игра да може евентуално да стане основата на сюжет на RPG игра. Това е важно относно разработвания от мен софтуер за книги игри (който представям в една друга тема) във връзка със следното. Книгите игри обикновено са не само тест, но съдържат и илюстрации. Направата на последните като рендирани 3d модели е много "скъпо" начинание, т. е. много повече работа отколкото да се нарисуват директно от художник. От друга страна ако книгата има потенциал по нея да се прави бъдеща RPG игра, то това вече е допълнителен интерес за 3d дизайнерите, при евентуален успех на начинанието. Наистина RPG игрите са доста по-скъпо и търсено нещо от обикновените книги, а това да вземеш "директно" 3d моделите от оригиналната книгата е част от допълнителния интерес, който може да предизвика самата компютърна играта.

03 Май 2021 11:33 03 Май 2021 11:46 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137886
Ето, започваш да мислиш в правилната посока - както липсата на опции, мащаб и разклонения във филм са недостатъчни за ролева игра, така е и с книга-игра, т.е. единственото, което можеш да ползваш и в двата случая е само основа. Лично за мен компютъризирна книга-игра не е "ролева игра" или поне много оскъдна такава - за да имаш пълнокръвна компютърна игра трябва да предадеш историята по съвсем различен начин, а не текстови, да добавиш в пъти (и порядъци) повече съдържание и сюжет, системата на книга-игра тотално не ти върши работа, тъй като не предоставя нужния избор и прогресия и т.н. Иначе при по-широко тълкуване можем да наречем компютъризираните книги-игри RPGs, но горе долу по същия начин бихме могли да го сторим за Warcraft III или Call of Duty 4 - нали имаш герои, умения, прогресия, екипировка и история. Да, книгите-игри са по-близки, но все пак достатъчно обособени и различни като формат.

Иначе че е практически невъзможно да базираш RPG игра на книга или филм... хммм... да, невъзможно е. Witcher, Starwars: Knights of the Old Republic - тези никога не са съществували.

Според мен по-скоро не разсъждавай в посока, че създаваш платформа за направата на Ролеви игри, такива впрочем има доста напреднали (RPG Maker) и винаги може да се ползва и директно нещо от сорта на Unity, а по-скоро в посока, че правиш платформа за дигитални версии на книги-игри с екстри към тях, както прави и Ринглас - това вече е нещо, което не е дотам развито и предлагано. Съвсем различни качества и умения биха се изисквали и от самия автор. А ако ти се прави нещо по-мащабно, винаги се търсят хора в Black Sea Games, Snapshot, Creative Assembly и Ubisoft.

Не искам да ти "отнемам вятъра", де, няма лошо и да се побориш в каквато посока прецениш - само ще натрупаш опит. Виждам, че си млад и още ти липсва, стискам палци да се развиеш покрай правенето на това приложение и после да ти влезе в употреба наученото.

03 Май 2021 12:23 03 Май 2021 12:23 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137887
Интересува ме какво количество от авторите на книги игри (измежду тези във форума тук) допускат тяхна книга-игра да може евентуално да стане основата на сюжет на RPG игра.

С удоволствие бих се включил подобен експеримент. За едното от приключенията в света на Балара са ми казвали, че може да се реализира много добре в компютърен формат. Адаптирането ще е лесно и от друга страна - аз не пиша класически книги-игри, а интерактивна литература. И това дава много повече out-of-box възможности и съответно решения за развитие на сюжета и историята. Сигурно ще попиташ каква е разликата между двете? Ами няма да стане с писане във форума - трябва да се видим на живо и да ти отговоря на този и на всички следващи твои въпроси.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

03 Май 2021 12:30
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137888
Да, особено виждането на живо е ключово, ако примерно си зает и нямаш време за чуване онлайн :)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

03 Май 2021 12:52
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137889
Има едни програми за 2д игри. Правиш едно 2д приключение и си готов. Доколкото знам Ринглас прави нещо подобно което прилича на Кингс баунти, Хероес, Ейдж оф Уондърс 1и 2, warlords battlecry series и ще бъде рпг по книги игри наречени Фабед ландс, които на практика нямат изиграване освен ако не си носител на мозък, което пък е рядкост при повечето хуманоиди така че....
Прочети ако ти се чете какво стана с Lord of the clans на близард, как се пънаха 5 години с рпг по варкрафт и как се отказаха от проекта си.... защо се отказаха най вече... след това можеш да си намериш емулатор на досовски игри и да удариш Острова на маймуните, Легенди за Кирандия 1,2,3,4,5, Загубените викинги, Betrothal of Krondor и ще ти стане ясно предполагам защо в Златна ера на рпг имаше такива велики игри, а сега имаме игри за дебилки главно на платоформи.
Като говорим за платоформи вземивиж Heavy rain за Плейстейшън 3 там се опитаха да имат рпг за конзола.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

03 Май 2021 14:34
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137890
То проблемът не е, че ти се прави компютърна игра по книга-игра.

Проблемът е, че после - и някак си - тази игра трябва да стигне до хората.

С файлове във форума на този етап не знам дали е удачно :-)

03 Май 2021 17:41 03 Май 2021 17:45 от qrsoft.
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137891
Ал Торо подвеждаш хората или просто аз лошо се изразявам.

Когато отидеш на кино, понякога най-вече в началото се казва - по романа еди кой си на еди кой си. Това не значи, че романът е писан от писателя с цел да се прави филм по него, но очевидно е станал подходящ за такъв. Именно това аз наричам проект базиран на друг проект - ползва скелета на идеята, след което надгражда, за да пригоди представянето според жанра (кино вместо художествено литература). Когато дадена PRG игра е правена имайки предвид конкретен филм, тогава се казва по-мотиви или нещо подобно, но нямаме базиране на начинанието, защото то просто е разширено и добавено много яко, като само някакъв общ дух на двете начинания се цели да бъде постигнат.

Това за което говоря е пълна аналогия на описаното по-горе. Прави се книга игра, която не цели да е RPG компютърна такава, но нейният скелет на действието може да се окаже доста подходящ за плетеницата от местата където може да обхожда даден RPG герой. Аз не правя софтуер за компютъризирана RPG игра, а такъв който да е удобен на авторите при съставянето на стандартна текстова книга игра. Идеята е по-нататък ако някое гейм студио би се заинтересувало от сюжета на книгата, като основа на действието в съответна такава RPG игра.

Rahvin къде мога да прочета за причината близард да се откажат? Това изглежда доста по темата.

03 Май 2021 21:47
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137892
Извинявам се, ако съм подвел някого - не знаех, че имаш самостоятелна дефиниция на значението "базирана на", тъй като това е общоприетото определение за примерите, които дадох. Наистина ми е трудно да разбера какво означава нещо да ползва "скелета на идеята" и какво е да е "по мотиви на" и тъй като явно говорим на различни езици и без да го желая явно преча на дискусията, ще пожелая успех и ще се изтегля, но ще наблюдавам с интерес как изграждате дигитална книга-игра, чийто скелет на действието ще бъде подходящ за плетеница от местата, които могат да бъдат обхождани от RPG героя - вярвам че това ще е първата такава популярна ролева игра, ако успеете и ще е несъмнено голям успех за жанра.

03 Май 2021 22:56
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137893
www.pcgamer.com/uk/warcraft-adventures-download/

примерно тук. Някакъв руснак явно я е пуснал прикърпена и прочее. Изглежда добре, но... мисля че ако имаш оригинален диск на Варкрафт там имаше реклами и може да се види интрото. И а го и в ютиб доколкото помня.

Проблема на близард беше че те искаха чудо невиждано с особенна графика и бойна система, ама по онова време явно нямаше как да стане. За мен 1998 си е ей сега, ама за 22 години игрите заприличаха на това което исках да играя през 1998 като за сметка на това идеите бяха поразени напълно.

Ако си добър в програмите мога да ти кажа как се пише ролва книга игра за компютър или апликация. Аз не съм добър и затова знам само теорията. Можеш да ми пишеш на лс.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

04 Май 2021 17:49
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137894
Понеже не обичам необмислени ходове, то реших за момента само набързо да нахвърля план за действие. Може би след седмица вече идеята ще е доста по-добре обмислена и тогава може дори да се мисли за евентуални online разговори.

Първото нещо е това което се опитвах да обяснява на Ал Торо да бъде представено наистина ясно и човешки. И наистина въвеждането на термини като думата "базирано" за която може да се разбира както се казва 100 неща не е подходящо - трябва да се обясни по друг начин. Сравнението с филмите по романи е добро, но и тук явно аналогията не е толкова очевидна, че да е достатъчно като аргумент.

Второто нещо след описания по-горе първи етап е да адаптирам софтуера който правя в другата тема към начинанието. Това е важно, защото в него се планира да участват както хора пишещи книги игри, то и такива които изработват 3d обекти. Именно на последните трябва им се предостави много удобна среда за работа, за да проявят интерес към начинанието. Къстъм софтуер е най-доброто решение, стига да е пределно ясно какво се иска.

Третата стъпка е вече по-творческа част, т. е. кой какви книги да пише и какви 3d герои да се търсят за 3d реализиране. Тук е момента на всякакви разговори анализи и представяне на различни отчети за кое как да се организира. Тук също така е и момента в който трябва вече разработения от мен софтуер за книги игри да го адаптирам според конкретни нужди на писателите.

Четвърто като дейност е вече етапа на писане на книги игри. Компютъризиран е самия процес на писане, но крайния е напълно класически в техническо отношение (т. е. резултатът е текст, който е подходящ да се разпечата в хартиена книга). В този етап попътно трябва да се агитират 3d дизайнери, като тук идеята е да се търсят такива от форума на 3dbg.com. Много рядко се пише във въпросния форум, но изглежда че доста хора все пак от време на време минават през него.

Петата стъпка вече е свързана по-директно с 3d игрите. Тук имам предвид един познат, но да видим дали мога да се свържа с него. Имам му телефона, но нямам представа дали не го е сменил, защото преди доста години са чухме за последно. Той е много запознат с енджините, а на времето дори успешно правеше 3d програмки и без такива (директна 3d графика с OpenGL).

04 Май 2021 21:06
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137895
Мисля, че ти бъркаш писането на книги-игри и гейм дизайн на ролеви игри с 3D моделиране на картинки...

3D моделирането е много важно, но е възможно най-далечният и краен етап на първите две. Само казвам :)

05 Май 2021 06:53
qrsoft
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Книгите игри и RPG компютърните игри. #137896

Мисля, че ти бъркаш писането на книги-игри и гейм дизайн на ролеви игри с 3D моделиране на картинки...

3D моделирането е много важно, но е възможно най-далечният и краен етап на първите две. Само казвам :)

Не го бъркам, просто целта на проекта не е да се прави инструмент за разработка на RPG игра. Идеята е фокусът изцяло да е насочен към написването на книгата-игра, а 3D моделирането на картинки да се ползва за илюстрациите в самата книга. Идеята е тези студия, които се занимават с гейм дизайн на ролеви игри, да могат да базират начинанието си на историята в книгата-игра и да използват вече направените 3d модели. Естествено те имат още много работа (включително и творческа такава), но така те вече не почват проектите си от самата нула - имат нещо на което да стъпят както се казва.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.096 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (16 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от harlequin
    • Yesterday 11:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Monevwww
    • Yesterday 10:44

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg