• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
04 Окт 2022 17:35
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Topic Author
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140775
Ще бъда кратък.
Нека си представим Сонора на Уейн. Името Сонора е името на една митична долина, изпозлва го Джек Лондон. Действието е в бъдещето, имаме извънземни които ядат ябълки с шест ръце.
Сядам да пиша продължение, сто процента неофициално продължение.
Уейн решава да ме съди, ще може ли според вас?

Имаме подобен случай. Блонд се съди с Уомбъри от относно преводите му на властелина
В резултат Блонд спечели делото ама получихме най дървения превод, който можеше да бъде направен. За мен Билбо е Торбинс не багинс и. прочее.

Нека вземем и на гн. Николов култовата серия за Вълшебника и Дърваря. Ако пишем за света 30 години чо късно и споменем всички герои от предишните книги трябва ли да искаме позволение от автора? Знаете ли какво гласи закона?

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, dechoto

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Окт 2022 19:46 04 Окт 2022 19:51 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140776
Темата е наистина интересна и се свежда до авторско право - кое е обект на такова и кога елементи, обект на авторско право могат да се използват (тъй наречения fair use). Имаше няколко статии на български по въпроса, сещам се за една на Буквите, може би на Иван Богданов (не съм 100% сигурен). Много често нещата са в сива зона между позволеното и непозволеното, със сигурност често се случва и да се пристъпва авторското право, без да има последствия и не на последно място има разлики в законодателството от държава до държава, както и в практиките за запазване на имена, изрази и т.н. като търговска марка.

Според мен за горния пример, ако впишеш произведение, което е видимо в света на друг автор и са замесени изградени от него герои - да, отвсякъде има основа да бъдеш осъден.

За който се интересува от темата, добре е да прочете това, преди да си чешем езиците и напрягаме умовете.
lex.bg/laws/ldoc/2133094401

04 Окт 2022 20:08
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140777
Всъщност пропуснах да спомена ако е пародия и има заемки от близо още десет книги, игри и филми и е упоменато откъде е взет всеки един персонаж и защо, какво става тогава. Не се заяждам я питам. Чел съм пародии, не мисля че трябва да чакам 75 години от смъртта на Сим Николов за да използвам някое неговото легендарно оръжие в моя лнига, това е нелепо като цяло.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

04 Окт 2022 20:15
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140778
Включвам се със следния въпрос:

Защо от десетките Вселени в книгите-игри, реши да се "забиеш" точно в Сонора?

И втори въпрос, още по-груб и не полит-коректен:

Нямаш ли си ЕГО, което да ти каже да си измислиш своя Вселена, където да се развива действието?

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

04 Окт 2022 23:52
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140779
Сонора свят на Уейн, той е блокиран тук. Това значи че ако питам точно за Сонора няма да има някой фанатик кой да кресне не.
Принципно ММ с Суперагента и всичките му клиширани книги плаче да бъде направен на КИ от който и да е. Там няма свят, Суперагента не може да бъде уникално име, самия сетинг го има в всеки шпионски роман, а ММ е черпил щедро от книгите на Карл Май защото очилатия германец беше умрял от преди бая години и всеки може да пише за Олд Шетърхейнд и Олд не знам какво си в Изгрева на Мрачното слънце. Ако бях дал баш тоя пример ще има вълна след вълна зомбита без нищо конкретно да се каже, не ми е това целта.

Ефикс ако седнем и търсим сериозно светове от първата вълна... няма много такива ако визираме българските автори.
Ако пишеш мрачна пародия да кажем, използваш светове които искаш и които можеш. В една друга паралелна вселена много подобна на тази в коя.... почти същите герой, да не кажем същите им се случиха коренно различни ситуации.

Оставам с впечатлението че в България или аз не познавам закона или бая хора идея нямат за какво иде реч.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

05 Окт 2022 08:50
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140780
Двете не се изключват.

05 Окт 2022 09:19
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140781
Може да съм юрист, но не съм специалист в тази област (то е като при лекарите). Така поставен въпросът няма как да има еднозначен отговор. Много са условностите, за които се сещам само от обща култура. Това, по което пишеш първо как са му уредени правата и къде. Дали някой го е регистрирал като марка, като име.... защото това вече няма общо с авторските права. Тази марка само за ЕС ли е.. за трети страни ли е и т.н. Давам пример с Конан. Може Хауърд да е отдавна починал и творчеството му да е свободно за ползване без договаряне на авторски права, но една фирма в Щатите държи правата, както за него, така и за почти всичко свързано със света му. До скоро беше дала правата на Марвел, а от 2023 вече ще са към Titan comics. И явно позициите са им толкова силни, че дори френския издател на комикси "си върза гащите" яко и издаде комикси по Конан под името "The Cimmerian" и всичките бяха само по оригиналните разкази на Хауърд.

Що се отнася до нашите книги-игри. Това сме го дискутирали много пъти тук. Важно е как са били уреждани нещата между издателствата и авторите, най-вече с какви договори. Дали са уреждали само конкретното произведение, дали самия свят и герои и т.н. Има вариант правата за произведенията да са останали в самите издателства, каквото и друго да твърдят авторите. Но това няма как да се разбере, докато не се стигне до съд и всеки започне да вади документи и доказателства.

Без тези неща всичко е като при "Минута е много"..."Гадаете! Гадаете!" :)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, turbobobi

05 Окт 2022 10:01 05 Окт 2022 10:47 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140782
Струва ми се, че може и да грешиш в няколко направления, поне за България.
Авторското право произлиза при самото създаване на произведението и е изключително, не може да се преотстъпва. Не мисля че има начин това да се промени това, независимо от договора. Допълнително:

Чл. 37 (2) Договорът за използване на произведение може да се сключи за срок до десет години. Когато този договор е сключен за по-дълъг срок, той има сила за десет години. Това ограничение не се прилага спрямо договорите за произведения на архитектурата.

Т.е. каквито и договори да е имало с издателствата, освен нещо супер извъртяно, за което силно се съмнявам, едва ли имат какви да е права върху произведенията - тук може да се направи единстено някакво допускане, че Плеяда са отишли и са регистрирали "супер агента" като търговска марка и са възложили на Майндкрайм да напише книга-игра за него, но това ми се струва абсурдно на практика. Може би най-близкия до това случай за български книги-игри е този по поредицата Българ. За произведенията от първата вълна според мен може спокойно да отпишете издателствата като притежател на какви да е права към настояща дата.

Допълнително:
Чл. 42. (1) Авторското право върху произведение, създадено по поръчка, принадлежи на автора на произведението, освен ако в договора за възлагане е предвидено друго.

ПП. Хммм, може и да не грешиш :)

05 Окт 2022 11:09 05 Окт 2022 11:09 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140783
Забавно е как точно цитатът на закона точно те опровергава:

"освен ако в договора за възлагане е предвидено друго"

Същото, което написах и аз, че трябва да се знае каквто точно е подписано. И пак не правите разлика между авторско право и марка. Разсъждавате върху авторско право върху конкретно произведение. Това не е тъждествено с права върху свят.. имена на герои и т.н.

Ама няма проблем всеки да си каже какво мисли :)

П.П. Сега видях твоя П.П :)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

05 Окт 2022 11:28 05 Окт 2022 11:30 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140784
Така де, ясно е че са различни, точно заради това писах "Плеяда са отишли и са регистрирали "супер агента" като търговска марка". Тя, за разлика от авторското право, се регистрира и се съмнявам това да се е случило. Не е безплатно, нужни са усилия, трябва да се подновява на 10 години, едва ли може да стане и без участието на държателя на авторските права на съответното произведение, елемент от което е обектът на търговска марка и т.н.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

05 Окт 2022 16:53
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140785
Може да съм лаик, но имам някакъв спомен, че освен авторски права, има и сродни права. Авторското право е признанието, че еди кой си е написал КИ и друг няма право да претендира че е автор на тази КИ. Търговските права са съвсем друга бира. Обикновено издателствата купуват правото да издадат нечие произведение срещу хонорар и ангажимент на автора да не подписва с друго издателство за същото произведение за определен период от време. Ето в момента един казус - и БАРД и Плеяда издават книги на Стивън Кинг. Ако решиш да напишеш книга във вселената на Властелина, ще те осъдят ако ползваш имена на герои, вероятно и топоними и т.н. Но ако напишеш подобен на Властелина роман, с други герои и топоними, които допълват тази вселена вероятно нищо не могат да ти кажат собствениците на правата. А ако пък не използваш за търговски цели и да печелиш от нея, абсолютно нищо никой не може да ти каже.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

05 Окт 2022 20:38
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140786
В Англия съм си купувал книга за Малкия магьосник, която имитира Хари Потър...

Интересно ми е в България как стоят нещата.
Има и един друг интересен момент ето нека вземем вълшебника Сиан, който може да е вълшебника Сиян, Агамор, може да е Агъмор и така нататъка.
Ако опишеш също, че действието се развива в паралелна вселена мисля че също може да се използва. Аз иначе не виждам авторски български светове освен в ролевите игри като ендивал и онази другата Магнамунд...

08 Окт 2022 10:50
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140797
Всъщност лично Л. Николов се бори за моята теза.

Любомир Николов не се бои от обвинения в плагиатство. Защо?
"Защото Толкин на практика е жив - аргументира се писателят. - Ако погледнем от културна и обществена гледна точка, той е много по-жив, отколкото, да речем, някой неизвестен Джон Доу. Толкин продължава да влияе върху милиони хора, все едно че е жив. Проблемът е, че не може вече да пише. И тук се разглеждам не като Любомир Николов, а като ръката, която позволява на Толкин да пише. И съм се старал да пиша така, както би писал той. Вече читателите ще кажат дали съм успял, но това ми е било желанието."

Готови ли сте, уважаеми читатели, с мнението си за дързостта на българския писател Любомир Николов?
Преди да отговорите, чуйте само още един негов аргумент.

"Имам такова сравнение: ако видя Толкин да се скита бездомен, премръзнал и гладен, нима не е най-нормалното да го поканя, да го приютя и да го нахраня. В момента той е на най-студеното място. Аз просто съм го приютил..."
Сега вие сте на ход.

В един момент и аз пожелах да яхна коня на Толкин - признава Николов. - Вероятно всеки негов читател е изпитвал болката, която идва от следния факт. Според един критик Толкин се е превърнал в творчески еквивалент на своя народ. Но въпреки всичко човешкият живот не стига за такава огромна задача. И по-голямата част от неговия замисъл е останала нереализирана. Светът, който е създал, е пълен с бели полета. И аз изпитах необходимост да тръгна с коня му по тези бели полета..."

Просто в един момент трябва да си пожелаеш и ако всичко е правилно написъно можеш да допишеш белите полета.

08 Окт 2022 11:00
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140798
dir.bg
dir.bg
назад
Българин написа продължение на ”Властелинът”
автор: Ивайло Петров
Българин написа продължение на ”Властелинът”
Любомир Николов написа продължение на "Властелинът на пръстените". Книгата ще се раздава като безплатно приложение - на 16-и декември във "Военния театър".

14:29 | 3 декември 2014 34 213

Вечерта, с която ще завърши "книжовната акция" в театъра (с начало 5-и декември), е празник за почитателите на съвременното фентъзи и по-специално на Дж. Р. Р. Толкин.

На 16-и декември ще бъдат представени две томчета - едното е романът "Наследникът" на писателя Любомир Николов - книга, изцяло вдъхновена от творчеството на Толкин. Другото заглавие, също от Николов, е "Забравени сказания" - продължение на фантастичния епос на Толкин. То ще се раздава като безплатното 250-странично приложение, съобщават от БТА.

08 Окт 2022 20:44
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Кое е легално и кое не. Може или ще има последствия. #140799
На Саруман глупостите и жалките извъртания...
Никога не е бил особено добър в аргументирането, винаги се е позовавал на неосезаеми, недоказуеми усещания, когато е трябвало да си защити някоя своя постъпка. Като някоя кифла.
В повечето случаи няма никакви последствия, защото не са изкарани достатъчно пари, ако изобщо са изкарани някакви чрез търговска дейност.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Time to create page: 0.099 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg