• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Защо жанрът западна ...

Защо жанрът западна ...

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
22 Юли 2011 11:25
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2080
Защо жанрът западна ... #20211
[offtopic]Разбира се, че си прав. Всеки си има своето мнение и ничие не е миродавно, аз за Дж. писах само като offtopic да изразя моето.
Към модераторите - спокойно можете да преместите другаде постовете, които не засягат темата.[/offtopic]

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Юли 2011 11:46
Tremal Naik
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Защо жанрът западна ... #20214
То цялата тема си почна като offtopic така че няма лошо :-)

22 Юли 2011 15:09
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
Защо жанрът западна ... #20260
Май спомогна и това, че разбрахме твърде много и твърде тривиални подробности от живота на авторите и с тях си отиде мистиката около загадъчните им личности. По-точно изведнъж личностите им излязоха на преден план (личните нападки са част от този феномен), а те се оказаха по-слаб продукт от книгите им.

Вярно, Любомир Николов се оказа енигматичен тип с брада, осанка на мъдрец и всичко както си трябва, но пък Майкъл, например, излезе някакъв хлапак дето намира за повод за гордост, че слуша Аеросмит и Куинсрайк, има слаб компютър в къщи и си пържи някакви работи в кухнята, а Елена развъжда въпросните кучета, което не ме интересува никак и определено не бих дал пари, за да чета за тая работа. Подобни неща може да си позволи да кажем Кърт Вонегът, чиито последни книги изобилстваха с подробности от живота му (че и не само последните). Нашите автори май злоупотребиха с човешкия си облик.

22 Юли 2011 15:17
Tremal Naik
Командос
Командос
Скрий Още
Защо жанрът западна ... #20261
Дааааааа - Любо си е роден за фентъзи както и да го погледнеш :-)

22 Юли 2011 15:33
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Защо жанрът западна ... #20263

Tremal Naik писа: писа:
Мдам. Добре е обаче (да продължим с офтопика за външния вид) че има различни поджанрове фентъзи. 8-) "Манга" фентъзи, да речем.

22 Юли 2011 15:41
seriosblack's Avatar
seriosblack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Защо жанрът западна ... #20264

Tremal Naik писа: писа:

Гандалф на жанра :D
Ей и в тая тема почнах само да спам :neutral:

The dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be...unnatural

22 Юли 2011 15:46
Tremal Naik
Командос
Командос
Скрий Още
Защо жанрът западна ... #20268
Така и трябва - нали говорим (с надежда) за възраждане на жанра - следователно черни мисли не ни трябват :-)

22 Юли 2011 16:24
illithid
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Защо жанрът западна ... #20278
Ами според мен са комплексни причините за западането, но основната е тази, която Майкъл посочи - откривайки, че КИ са лесна печалба, издателите започват да се стараят не да острижат овцата, а да я одерат.

Така пазарът се затлачва с калпави книги, между които и да е излизало нещо читаво (БГ или преводно) се е губело. Младият читател, който започва да открива КИ през 1997 г., статистически, има изключително голям шанс да попадне на калпава книга игра, за разлика от читателя през 1994 г., например. Старите фенове пък се уморяват да си купуват тъпи книги и постепенно се отдръпват. Върджил Дриймънд и късният Джордж имат основна заслуга тук, заедно с младите надежди на жанра, които не направиха нито една книга, сравнима със добрите неща на Блонд, Колин и Майкъл.

Стратовете, които си бяха някаква абоминация поначало, също изиграха своята роля. Все пак, книгата-игра би трябвало да е на първо място КНИГА, това е същностната и характеристика. На кой бяха нужни тези "Не-се-сърди-човечета" не ми е ясно.

Компютърните игри се развиха, Балдур'с гейт, това-онова, и станаха по-достъпни за широк кръг млади хора, но си мисля, че ако имаше по-гъста редакторска и издателска цедка, това нямаше да окаже решаващо влияние. Просто, в един момент излизаха буквално само боклуци, но пък на често.

Всичко това, разбира се, си е мое мнение и е оформено от субектините ми възпрятия на процеса, не е някаква меродавна констатация, нали :)

What can change the nature of a man?

22 Юли 2011 16:35
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Защо жанрът западна ... #20281
Сега, ако потръгнат нещата, надявам се ще има едно издателство с утвърдени имена, което ще има достатъчно авторитет, за да могат читателите да му се доверят и в същото време - достатъчно разум, за да си брани авторитета с качествени книги. Така дори да се навъдят боклуци от други издателства (ако видят, че има пари), читателя ще може лесно да ги отсява.

25 Юли 2011 00:45
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Защо жанрът западна ... #20523
Виж за стратегиите съм съгласен. Това си беше глупост голяма.

25 Юли 2011 09:29
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1214
Защо жанрът западна ... #20540
Защото порастнахме ... но само за малко.

:D

Редактор - 26 произведения
Автор - 20 книги (8 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2023

11 Авг 2011 23:32
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Защо жанрът западна ... #23689
Колкото и да се твърди, че жанрът е западнал заради слабите автори, все още не мога да се съглася с това твърдение. Много хора твърдят, че Върдж например е била слаб автор, но и тя си има свойте почитатели и фенове. Това също може да се види. Дори книгите-игри на Сим не можаха да направят, така че жанрът да западне, тъй че не виждам как някой друг би го постигнал. Дори той имаше почитатели. Да предположим, че е имало по един двама нови автори със слаби книги-игри. Но какво от това? Като виждате, че тези автори са слаби, защо не си купувате само на утвърдените като Колин Блонд, Майкъл и т.н.? Мен лично само стратегиите малко ме поотблъснаха от жанра, но и те имат фенове, така че и те може би не са кой знае каква причина, макар може би да са допринесли малко, поне за мен. Аз лично спрях да чета и играя книги-игри, когато точно в моят блок, пред нас направиха компютърен център в който се заселих и започнах да играя друг вид игри като Star Craft, Quake 2 и т.н., в интерес на истината книгите-игри ми бяха и поомръзнали. Тогава настана ерата на компютърните клубове и започнаха повече да се играят такива игри и да се ходи по тях. Освен това порастнахме и започнахме да мислиме за други неща.

16 Авг 2011 19:36
kalin.tsvetkov
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Защо жанрът западна ... #24666
Съгласен съм, че проблемите бяха много:
1. Некачествените неща - дето повече се рекламираха с надписа "КНИГА-ИГРА" написан точно така, отколкото показваха някакво качество.
2. Претупаните неща. Тук поставям и "стратегиите". Аз лично ги харесах и до сега смятам, че макар и да са абоминация/мутант/квото-и-да-е-там, все пак бяха иновативни. Подозирам, че се появиха просто защото и на самите автори им писна леко. Лошото обаче е че тия "абоминации" идваха недоизпипани, нодеизтествани. Как може да напишеш нещо и просто да го пуснеш за 1 месец, без да е играно поне веднъж (щото подозирам, че имаше и такива). Аз ако сега направя това в моята работа ... както и да е де. Четейки интервютатана Джордж и другите съдя, че основната заслуга за това беше на издателите. ... между другото и в моята работа така се получава :-)
3. Компютърните игри със сигурност имаха своя принос. Ние сме свидетели как компютъра постепенно от чисто изчислителна машина се превърна в развлекателна такава и естествено всики скокнаха.
4. Ми ... ние леко си попораснахме тогава точно и започнаха да ни вълнуват други неща.

... тука сигурно може да се изреждат още.

19 Авг 2011 11:24
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Защо жанрът западна ... #25056
Струва ми се, че се шири някаква гигантска заблуда относно слабите КИ и как те са направили така, че жанра да западне...
Сравнително наскоро прочетох "Нинджа", "Прокълната земя" и прегледах книжките от "Избери своето приключение" на Плеяда.... Все книги от ранния период на жанра. Навремето ми се бяха сторили, забавни, малко тъпички, добри за убиване на половин един час... Сега ми се сториха много зле. Да не навлизам в детайли, но при всички ситуации далеч под нивото на книгите на Върджил, късния Джордж и т.н. Вярно е, че излязоха и неща като "Вълчан войвода", но в този момент излизаха и книги на Колин, Майкъл и Блонд.
Струва ми се, тук да отбележа, че не ми се рови книга по книга и година по година на издаване, че ако разгледаме изданията по години, ще излезе, че в началото на жанра процента слаби книги не е значително по- малък отколкото в края.
Според мен причините за западането са други и на достатъчно места са споменати, както и в тази тема по нагоре ;)

09 Окт 2011 01:36
The Demon
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Защо жанрът западна ... #33406
Тези така наречените стратегически игри, бяха наистина много недоизпипани. Бяха ми интересни като идея, но от 6-те които съм си купил поне 5 не ставаха със сигурност за игра. Не помня заглавия, но наистина не бяха тествани изобщо. Издаваха се неща, които дори не могат да се наречат "бета версии". Липса на ясни правила, фатални грешки в указанията и печата... мога да продължавам и още. Вината в повечето случаи беше на издателствата и жаждата за лесни пари.

Дори на нормалните книги-игри имаше сбъркани препратки към епизоди. (което обезмисля всичко)
Даже една от последните, които си купих (беше някаква фантастика на Колин... Звезден Легионер мисля че се казваше) липсваха напечатани 5 страници. Може моята бройка да е била дефектна не знам, но доста се разочаровах. Надявам се да я намеря някъде сканирана, защото книгата беше приятна за четене.

Има място за такива книги, но трябва да са наистина изпипани, с добри идеи и написани увлекателно. Предпочитам дори да чета преводи, пред нещо некачествено.

П.П. Радвам се че открих този сайт, благодаря на човека който ми даде флайърче с адреса. (от една сергия с книги-игри в софия) Надявам се да има още издадени книги-игри в България (вече си поръчах една от новите) и да си изкарваме хубаво тук. :)

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За книгите-игри
/
Защо жанрът западна ...
Time to create page: 0.068 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Продавам книги-игри на Английски език (1 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Today 16:30
    • Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 (31 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Вилорп
    • Today 15:05
    • Истинска Магия от Роджър Уилко (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Автори с малко издадени книги
    • от Aleks~
    • Yesterday 21:27

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg