• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Денят на един орк - Травис С. Кейси

Денят на един орк - Травис С. Кейси

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
24 Май 2017 00:30
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
Topic Author
Денят на един орк - Травис С. Кейси #121955
"В тази книга влизаш в ролята на орк – просто винтче в голямата машина на фантазията, предопределен да бъде убит от герой, без дори да има достойнството на собственото име."
Животът на героя в това приключение не е лек - всеки ден стои в стая десет на десет в подземието на Галрос Немъртвия, пази сандък (вероятно със съкровище) и чака някой герой да дойде и да го убие...- читателят влиза в грубата кожа на този орк и ще определи съдбата му.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Май 2017 02:07 28 Май 2017 02:12 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2430
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122027
Хумористично произведение, което успя да ме позабавлява. Не можем да говорим за кой знае каква литература, но стилът е приятен и цялото приключение гаври mindless RPG сесиите по готин начин.
Играта ме ошамари докато разбера как работи и съвсем бързо загинах в опит за героична битка - тук не си герой.
На второ разиграване с по-оптимизирани точки стигнах до края за да разбера, че точките, които съм се борил да трупам всъщност са ми негатив и оценката поощрява точно обратното разиграване. Това разиграване ми отне около 5 минути и май беше най-дългото от всичките ми,
След това направих още няколко игри до оптимизиране на началните показатели и попроучване на играта - повечето от тях не загубих, но свършиха неочаквано рано и не можах да натрупам достатъчно висока оценка.
Така след 15-тина минути успях да оптимизирам началното разпределение и да стигна по-навътре в "историята" и събрах около 7 точки от възможни 9 - трудно е да се прецени, защото "оценката" е написана в свободен текст и е малко сложно да прецениш на кои от критериите реално отговаряш.
Ако някой тръгне да търси перфектното разиграване, вероятно ще прекара около час с играта - ще трябва първо да разкости книгата и второ да поразсъждава върху началното разпределение.
Бойната система и най-вече проверките работят доста добре, предметите и парите не използвах никъде, в нито едно от разиграванията, така че ми се струват малко излишно сложни правилата там.

В заключение - доволен съм, зариби ме, мисля че това е най-забавното приключение в сборника. Бързо и непретенциозно, нестандартно и предлагащо доста поле за преиграваемост, особено за амбицираните да постигнат максимален резултат. Личният ми фаворит за броя (макар че още не съм препрочел "Изкуплението", може пък този път да ми хареса).

Малко умувания по правилата, старта и битките; да се чете само от играли книгата амбициозни за точки играчи:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
P.S. Според вас може ли да се приеме, че могат да се слагат отрицателни точки? Защото "да разпределиш 10 точки" някак си не го предполага, но според мен това се е загубило в превода и е валидна тактика, най-малкото се адресира в началото.
Моята оптимална тактика беше:
мускули (-1) за да мога все пак да удрям противниците като хвърля 12 (пробива 11 защита)
съобразителност 0 - да е повече от мускули
кураж - 3
късмет 8 (това прави героят безсмъртен в битки, защото максималната атака е 10 и винаги се предпазва от нея).
Така се започва с доста добра Оркска природа - 3, която бързо се сваля до 0.

Ето и едно предизвикателство: напишете най-доброто си изиграване с описание на началните си точки, през кои епизоди сте минали (какви решения сте взели) и на колко точки сте завършили. За целите приемете, че за проверките хвърляте винаги 7, а при битките - статистически по-вероятната страна.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww

28 Май 2017 03:18 28 Май 2017 03:19 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 612
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122028
Да, мога. отрицателни точки
има в НПН с наказанията, отрицателни точки имахме във Вещицата, отрицателни точки имахме във Синът На Пустинята (Печелиш 3 наказателни точки), отрицателните точки в никакъв смисъл са дори нещо полезно. ОТдавна твърдя, че известно време може да си "на минус" точки и после да те съживят. Подобен момент съм имал в някои ролеви игри - героя умира, след битката го го "възкресяват" и го "слагат на минмума"

умирам за сън, утре ще я разкоствам.

Истината ще те направи свободен

28 Май 2017 09:06 28 Май 2017 09:07 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1587
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122029
Първа игра

Стартирам със следните показатели и получавам max бонуси, избягвайки всички наказания:

Мускули = 5
Съобразителност = 3
Кураж = 3
Късмет = 0
Оркска природа = 6
Живот = 5

Атака = 2 зара + 5 + оръжието
Защита = 2 зара + 3 + доспехите

Стилът е забавен и комичен. Сякаш автора е искал да ни внуши, че ти не си герой. Ти си NPC. Искал е да ни накара да видим света на героите през очите на едно обикновен NPC. Започвам играта и с първите си два избора разчупвам играта и намалявам природата си с 2 точки. Искам да съм герой! Сбивам се е Морти, който е доста корав в този си вариант 10/8 и Живот=6 точки. На 2 точки Живот се докарвам до епизод 63. Спечелвам си възможността да имам име и природата ми на орк става наполовина, вече на 3 точки. Проверявам си куража (3) срещу природата (3) и повеждам Великата оркска революция! Liberty, Freedom and Justice for All. Кой е Ал не знаем, но продължаваме напред. Природата ми става 2, още малко и ще имам вече име! Литературният стил сериозно вече наподобява този на Джордж М. Джордж и пиксисата. Механиката вече е ясна - ще планираме! Намалявам я още с 1 точка и вече е само 1 точка. Отиваме да претърсим покоите на Морти и намираме разни благинки и наложницата на Галрос. Ами правилно, революция без жена в схемата не се прави. Правя безсмислената вече проверка на оркска природа 1 срещу трудност 10 и естествено успявам. На епизод 51 вече имам оркска природа = 0. Целта е изпълнена - вече имам име. Казвам се Грогмар, приятно ми е. Взимам бонусите от епизод 33 , а имиджмейкъра ми ме издокарва пред ммм момата? Дава ми магическа кама +1. Революцията буквално помита зомби-трола и се стоварва право пред Галрос. Пича е сериозно напомпан и зомбиран 10/11, но ние сме много и сме силни орки! Използваме и лечебната отвара и го побеждаваме. Епизод 100 и Громар е новия лидер на ООС или Обединените оркски сили. Да видим сега оценката и тя е ... максимума 9. Хип-хип ура!

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

28 Май 2017 10:13
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122031

Efix7 писа: писа:
Първа игра

Стартирам със следните показатели и получавам max бонуси, избягвайки всички наказания:

Мускули = 5
Съобразителност = 3
Кураж = 3
Късмет = 0
Оркска природа = 6
Живот = 5

Стилът е забавен и комичен. Сякаш автора е искал да ни внуши, че ти не си герой. Ти си NPC. Искал е да ни накара да видим света на героите през очите на едно обикновен NPC. Започвам играта и с първите си два избора разчупвам играта и намалявам природата си с 2 точки. Искам да съм герой! Сбивам се е Морти, който е доста корав в този си вариант 10/8 и Живот=6 точки. На 2 точки Живот се докарвам до епизод 63. Спечелвам си възможността да имам име и природата ми на орк става наполовина, вече на 3 точки. Проверявам си куража (3) срещу природата (3) и повеждам Великата оркска революция! Liberty, Freedom and Justice for All. Кой е Ал не знаем, но продължаваме напред. Природата ми става 2, още малко и ще имам вече име! Литературният стил сериозно вече наподобява този на Джордж М. Джордж и пиксисата. Механиката вече е ясна - ще планираме! Намалявам я още с 1 точка и вече е само 1 точка. Отиваме да претърсим покоите на Морти и намираме разни благинки и наложницата на Галрос. Ами правилно, революция без жена в схемата не се прави. Правя безсмислената вече проверка на оркска природа 1 срещу трудност 10 и естествено успявам. На епизод 51 вече имам оркска природа = 0. Целта е изпълнена - вече имам име. Казвам се Грогмар, приятно ми е. Взимам бонусите от епизод 33 , а имиджмейкъра ми ме издокарва пред ммм момата? Дава ми магическа кама +1. Революцията буквално помита зомби-трола и се стоварва право пред Галрос. Пича е сериозно напомпан и зомбиран 10/11, но ние сме много и сме силни орки! Използваме и лечебната отвара и го побеждаваме. Епизод 100 и Громар е новия лидер на ООС или Обединените оркски сили. Да видим сега оценката и тя е ... максимума 9. Хип-хип ура!

Ако не друго си си объркал началните точки.

28 Май 2017 11:24
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122033

Ал Торо писа: писа:

Efix7 писа: писа:
Първа игра

Мускули = 5
Съобразителност = 3
Кураж = 3
Късмет = 0
Оркска природа = 6
Живот = 5

Ако не друго си си объркал началните точки.

В такъв случай става още по-лесно, защото още отначало се свалят 3 точки от оркска природа и мъките са много по-малко. :)

Мускули = 4
Съобразителност = 6
Кураж = -1
Късмет = 1
Оркска природа = 6 - 3 = 3

28 Май 2017 11:36
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122035
Качвам частта с разпределянето на точките от правилата в оригинал:
Muscle/Wits/Courage/Luck
You have ten points to put into these. Place them however you please, so long as the total does not exceed ten.

Orcishness
You start with an Orcishness of 6. Modify as follows:

If you put a negative number in any score: -1. Orcs don’t know about negative numbers.
If your Wits is higher than your Muscle: -1. Orcs aren’t supposed to be clever.
If your Luck is higher than zero: -1. If you had any luck, you shouldn’t be an orc.
If your Muscle is your highest score: +1. Now that’s an orc!
If your Courage is higher than your Wits: +1. Too dumb to run away... that’s an orc, all right.
If your Courage is higher than 2: -1. Orcs aren’t supposed to be very brave.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

28 Май 2017 11:58
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122036
Мда, правилата дават да разпределяш точки, но не и да отнемаш, т.е. по-склонен съм да смятам, че това с отрицателните е бъзик.

28 Май 2017 12:54
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122038
При положение, че има реален бонус, не виждам как това може да е бъзик. Освен, ако и самия бонус не е бъзик ... :)

28 Май 2017 14:59 28 Май 2017 15:03 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 612
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122043
Ревю: изключителна готина игра. След като прометох нестарданата книга ОРки - Кръвна вражда на Стен Никълъс и поредицата за Полуорките на Д.далглиш, дойде чадът и на Денят на един Орк на Травис Кейс да ме очарова.
Какво имате? Героят е един орк. Симпатичното е, че от известното време се прави опит да се погледне през очите на "лошиге" герои, разчупен е шаблона, при това разказа е силно хумористичен, напомня ми за Стен Никълъс. Главният герй е орк - на него му вродено да бъде лош, но това не значи че това му харесва. В хода на събитията успях да сведа своята орксака природа до 3 точки.
имате механика, която по своите проверки малко ми напомни на НПН, но е значително по-опростено. Също като в НПН има възможност за отрицателна оркска природа.
има разбира се и бъзици. Ако в началото някои уменията са ви излезли отрицателни, това е защото орките не могат да смятат......т.е. не бива да излизат по нула в началните си умения, въпреки, че оркската ви оценка може да падне и под тази стойност ( стремитке се да се превърнете в Не-орк). Аз за съжаление поведох с такъв устрем Славната Орска Революция че се превърнах в Герой....и оттам до превръщането ми в Нов Тъмен Лорд имаше само една крачка.
оценявам този разказ много високо.

начални оценки - мускули 4, съобразителносто - 2, късмет - 2 кураж - 2, живот 5
минах през епизоди
18-80-98-72-95-8-26-72 -22 - 86 - 83-93- 55 - 100

Истината ще те направи свободен

28 Май 2017 18:08 28 Май 2017 18:45 от Monevwww.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122050
Не съм на 100% сигурен, но мисля, че най-трудно от нещата се получаваше целувката с мацката...
Май е добре да си го припомня разказа :)
Понеже още не съм се прибрал си свалих День Орка - апликацията на играта разработена от руския форум...забавно е - при битката с Мортимър е сложена снимка на Азис! Сега я разигравам....идеално е за такава кратка апликация...само да добавя - парите се ползват при играта на комар с другите орки и Мортимър. Изиграх я сумати пъти, но максимален резултат не постигам...довечера пак.
Само да кажа, че на апликацията не могат да се поставя отрицателни оценки...и да това с отрицатвлните оценки си изглежда като ебавка...

06 Юни 2017 13:58 06 Юни 2017 14:36 от Monevwww.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122244
Така това мнение може някой да го изтрие :)

06 Юни 2017 14:08
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122245
Оркът на мен най-малко ми харесва, но това е поради пародийния му характер и това че има много неща, които не са уточнени.
Сюжет - Е, орк си, има приключенци, зъл Тъмен Лорд, други орки, сандък...абе всичко, което си трябва за "Тъмници и дракони" (Спасе, няма такова нещо като "Зандани и Змейове" ). Пародия...но на моменти смешна...има си и своите качества. Играе се бързо, но има много варианти за преиграване.
Игрова система - преиграване - много възможности, показатели, предмети (част от тях не се използват даже), пари, и зарове за проверки...+ възможност за оценка. Тук нещата са ок, включително и за битките, които могат да се проточат, но се играят.
Оформление - можеше и по-добре
Удоволствие
Удоволствието идва от преиграването, опознаването на всички пътища и стремеж да постигнеш всички предизвикателства (включително да станеш приключенец)

Постиженията могат по различни начини да бъдат спечелени, но постигането на 9 точки е изключително трудно, защото се иска да научиш името на момичето и да се целунете (ужас как се целува с орк). За целта трябва да станеш пазач на покоите на Мортимър, да изчакаш да дойдат орките, да им отвориш вратата и да заговориш момичето, в последвалата схватка трябва да стане така, че да я убият, но ти да победиш. След това нещата се случват...

Лично аз не слагам отрицателна оценка никъде, просто смятам, че не би било честно. Залагам на Мускули и Съобразителност и 1 точка късмет. Оркската природа лесно пада до 0 при правилни избори.

15 Юни 2017 23:06
Opk's Avatar
Opk
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122478
Перлата на броя. Малко се разминава с тази в телефона, но пък на хартия се разкоства по-лесно. За съжаление има нещо сбъркано накрая в оценките - невъзможно е да се постигне сочения максимум. Някои от оценките са взаимно изключващи се или са неясно преведени оценените събития. Но това е без значение за Оркската Революция!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww

15 Юни 2017 23:57
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Денят на един орк - Травис С. Кейси #122481
Да има разлика с апликацията на руснаците, където има и трудности и т.н. А иначе аз бях писал, но не съм ги изброил:
За 9-те точки - или е ебавка от страна на авторите, защото 8 ги постигам, но 9 имам само един вариант, който е доста свободно разбиране на оценките - ставаш пазач на покоите на Мортимър, там се сбиваш с орките пред мацката, гледаш да умре (за е сигурно, че целувката е с устни, че после пак те целува..ама не знам, дали се брои), даваш и еликсир за я съживиш, после отиваш по дългия път, там на изхода се сблъскваш с орк, биеш се с него, после с Галрос и отиваш на оценка. Така се (само)оценявам - останал съм жив, получил съм име, намалил съм орска природа до 0 - тези са задължителни - 3 точки; целувал съм се с мацката, научил съм, че се казва Бетани и двамата сме живи - 3 точки; Победил съм Галрос -1 точка = Станаха 7 и понеже битката е на изхода на подземието - 1 точка, че съм излязъл от подземието и 1 точка (доста субективно), че мога сам да определям съдбата си и така стават 9

Иначе 8 се правят по-лесно - поемате по краткия път, побеждаваш зомби трола и така се приключва с 8 точки!

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/