• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Брой 14 - обща тема

Брой 14 - обща тема

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
09 Ное 2020 13:48
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 791
Брой 14 - обща тема #136853

Част от мнението е скрито за гости. Моля, регистрирайте се или си влезте в профила за да го видите.

knigi-igri.bg/shop/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

09 Ное 2020 18:00 09 Ное 2020 18:01 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1998
Брой 14 - обща тема #136855
Преполових списанието, така че си е време за малко отзиви.

Корицата за мен е добра. Вътрешните илюстрации също са прилични и обогатяват броя, макар че си личи (или поне на мен така ми се струва), че не е вложен толкова труд по тях, колкото в някои от предните броеве - по-скоро имаме по няколко отделни елемента за произведението, отколкото по-сложни илюстрирани сцени и т.н. И може би това е по-разумно, защото все пак трябва да се търси сравнително бюджетен вариант. Тези на Dean Spencer за мен са ниво над останалите в броя, но пък това не прави останалите лоши.

Фанфаре
Нестандартно фентъзи, в което ще трябва да разпределите група митологични/фентъзи същества по задачи в един свят, в който са смесени науката и магията и тези създания живеят в общество и хармония помежду си и с хората.
"Герои" определено ми хареса, но далеч не съм от хората, които считат това произведение за едно от най-добрите у нас, пък дори и в рамките на годината му на издаване. Все пак, Ерик Берт предлага по-нестандартен геймплей, който те увлича и те кара да преиграеш толкова пъти книгите му, че да откриеш всяка тяхна тайна. Това е постигнал и във "Фанфаре", макар тя да е една идея по-слаба от "Герои" за мен. Концепцията за героите и света са интересни, но не са достатъчно разгърнати (например в сравнение с "Герои"), а и изказът е много завъртян и недоизчистен, така че е малко трудно човек да разбере пълноценно какво се случва. Авторът е избрал вместо пряко да предава интересните елементи да го описва индиректно и през погледа на някой от героите, което би било добре при по-плавен темп, но идва прекалено ударно в началото, а и като цяло. Това произведение като цяло е имало нужда от доста стабилна литературна редакция, по мое мнение, за да стане по-четивно, но дори и с нея, пак щеше да е леко тегаво в това отношение.
Геймплеят при първо четене е безсмислен, тук играта е най-вече да си извлечете цялата информация от книгата и да се опитате да наредите пъзела най-оптимално. Изборите, като при "Герои" са кого къде да пратите, но нямате как да знаете кои са правилните решения. Малко като логическа или дори предимно математическа загадка, а при първо четене всичките ви параметри са неизвестни. Въпреки, че съм редактирал геймплея под лупа, пак не успях да я мина на първо четене, защото то просто няма как да запомниш правилен от грешен избор, освен ако не наизустиш кой от 9-те героя в коя от локациите какво му се случва. Препоръчвам ви да играете за постиженията при второ-трето разиграване, това е истинското предизвикателство. А който не обича такъв тип игри - ами, едва ли Фанфаре ще е неговото нещо.

Аления крадец
Съгласен съм с редакционното - това (до момента) е най-доборото в броя. Много приятно като литература, текстът е гладък и остроумен; по-скоро лековат, определено и наивен - не трябва да се взема супер насериозно или да се търсят някакви кой знае какви кусури. Светът е интересен, сюжетно и стилово са смесени стиймпънк свят с малко ноар, а самият ален крадец (който не е главният герой) има нотки от "V for Vendetta" - мистериозна, интелигентна, пъргава, поетично и анархистично настроена личност, но и с някакъв морал. Рядко се смея на глас на книга, но тази ме разсмя, ще си позволя да цитирам абзаца, не е спойлър за нищо, като цяло целият 66-ти епизод е много добър:

- Не знам къде е - отвръщаш, а Макган въздъхва и започва да разкопчава ризата си. Това започва да те тревожи.
- Да ви разкажа ли една история, мосю Бьотроле? - пита той.
- Предпочитам да го направите облечен - отговаряш нервно.

Играта също не е лоша. Има много скрити преходи, скрити под симпатични, макар и лесни загадки. За съжаление една от задължителните такива е леко счупена, така че вижте ератата преди да я играете. Ще похвърляте зарче, ще попреиграете, докато направите нещата в правилния ред и така.

Последно заплащане
Ще започна с това, че произведението наистина е най-доброто на Каранго, което от моята уста не значи много, защото винаги съм считал неговите книги-игри за дъното на списанието (като отбелязвам, че все пак има и разкази на други автори, които се вкопават и по-надолу). "Последно заплащане" е прилична и си заслужава страниците, заделени за нея. Светът е относително интересен, представям си го като някакъв хибрид между "Блейд рънър" и "Универсален войник". Главният герой е наемен убиец - машина за убиване с три цели, които трябва да удари. Литературата е на много ниско ниво във всеки аспект (сюжет, описателност, стил), но не дразни и няма някакви претенции. Чете се лесно. Системата за битки е доста нестандартна и ми беше любопитно да я видя и поиграя. Една звездичка нагоре и за допълнителната "мисия" и алтернативен край при много успешно изиграване, което ще ви стимулира да изровичкате произведението из основи, т.е. да преиграете поне 1-2 пъти след първия си успешен финал.

Поглеждайки сега към Windhammer 2012 се чудя стабилно на този конкурс и това кой е оценявал произведенията. Далеч не съм чел всичките 22 произведения, но за мен е фрустриращо, че това е спечелило, а не съм никак впечатлен и от "Заветът на зендари", взел Merit Award. Това е при наличие на Хуаранг и Кумихо, Етер и Call of Khalris, три произведения, които в моите очи са поне ниво-две над отличените, а съм доста сигурен, че и Ulysses Ai не се е представил по-лошо. Това, лично за мен, поставя въпроси относно колко компетентно е било журито и дали няма някое скрито бижу на по-задни позиции, предвид и резултатите от 2015, 2013 и т.н.

Новините от света както винаги ми бяха интересни, интервюто с Блонд е добро и се смях и там също - искаше ми се да каже повече, но и тези кратки отговори са съдържателни. За мен допълнителните материали винаги са били каймакът на списанието. Журналистическото разследване за "Огнена пустиня" като цяло е интересна новост; аз самият не съм толкова супер разтърсен от това дали теорията вътре ще излезе вярна или не, но пък ми беше любопитно да го прочета - също хубав материал.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Leidrin, Monevwww, the_arsonist

10 Ное 2020 09:37 10 Ное 2020 09:49 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 791
Брой 14 - обща тема #136858
Последно заплащане
Сюжет - ти си наемен убиец, който трябва "насила" да елиминира три цели. Хубаво е, че авторът се е постарал да има обрат и известна мистерия, която не бива да спойлвам.
Литературно тази книга-игра ми прилича на Балдачи в седми клас, толкова е постна и нахвърляна, че чак отблъсква. Атмосферата е под нулата (но не по Целзий), героите са някакви-никакви, колкото да ги има там. Поне се чете лековато.
Положителните неща са в геймплея, като иновативната механика за битки, както и т.н. "инжекции", които вкарват интересни тактически моменти по време на играта.
За щастие Авторът се е постарал на места да сложи реални избори и не навсякъде е обичайното за западните КИ лутане.
Общ взето останах със смесени чувства и нито съм очарован, нито разочарован.

Частно разследване
Крими разказ-игра в една исторически алтернативна Великобритания и едно различно КГБ :)
След Каранго, това ми се стори по отношение на литературата, като Сандърсън в Пътят на кралете.
Определно ми допадна като атмосфера, като механика на игра и като избори. Направо си го казвам - това е моя тип книга-игра, жалко, че е само миниатюра, а не цялостно произведение.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Monevwww, the_arsonist

10 Ное 2020 16:39 10 Ное 2020 17:07 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Брой 14 - обща тема #136867
Частно разследване
Също както Киро, и мен ме грабна стилът на това произведение. Литературата беше на добро ниво - интригуващ сетинг; главен герой с някаква плътност, характер, недостатъци; приятно развити сцени; сюжет, поставящ доста въпроси, които да ти се иска да разгадаеш. Изборите също ми бяха относително интересни.
Минах я от първия път с най-добър резултат, но на практика нищо не успях да науча и си казах - хитрецо ти Мушински, пускаш ме да стигна до епипога, но истинската победа си покрил вътре из книгата. И я препрочетох, като този път изрових всичко вътре и... отново не получих отговор на нищо.
Ами, жалко. Произведението показва потенциал, но се усеща повече като демо на нещо, отколкото като завършено произведение, защото на практика не се стига до никаква развръзка по никоя от сюжетните нишки и в тази си форма до голяма степен те оставя с чувството за загубено, макар и не зле прекарано време.

Кой сте вие, господин Лъвкрафт
Първо, това е една нестандартна книга-игра, в която няма точно игра, а, в традициите на Сим Николов, си избираш какво точно да стане и то става. Още по-особено е, защото е в диалог - ти задаваш въпроси като главен герой и си отговаряш на тях от името на събеседника си. Иначе като ниво на текста е приятно, стилово има препратки към Лъвкрафт, но си остава странен експериментален формат - без игра и в общи линии без сюжет. Заглавието много точно го описва - измисляте си интересна история за това кой и какъв е бил Лъвкрафт :)

Фюракс
Тази книга-игра далеч не е нещо ужасяващо, но и нищо не ми даде. Плоски герои в безличен фентъзи свят с много базово ниво на текста и възможно най-клиширан сюжет, също толкова и наивен. За съжаление и изборите, и играта не предлагат абсолютно нищо интересно, в това число и загадката в края (елементарен танграм в неприятна хартиена форма).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, sarutobu, Efix7, the_arsonist

11 Ное 2020 13:59
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Брой 14 - обща тема #136876
Мачът на шампионите
За два епизода това беше "Дон Мон", след това още няколко епизода (практически 1 избор) беше "Финалът" и след това приключи. Стилът беше забавен, според мен ако Монев напише нещо в този дух, има шанс да се получи готино. Основният избор в играта е горе долу безсмислено дава една камара различни опции, които се оказват едни и същи - щеше да е достатъчно да се сведат до три варианта - връщаш, подаваш напред или биеш.

New Noir Investigation
Това е почти чист разказ, има един избор вътре - в коя от три локации да отидеш, без да е прекалено информиран. Добрата новина е, че се усеща напредък в чисто литературен план - най-вече в посока изграждане на главен герой и атмосфера. Сюжетът не е нищо особено и има странности в него.

Мините на Алдара II
Трудно ми е да видя много плюсове тук, освен че текстът сам по себе си е ок - непретенциозна фентъзи историйка (история е силно казано, по-скоро "случка"). Не мога да видя за кого са предназначени книги-игри със страница и половина правила за страница и половина игра. Има предмети от минало приключение, които не помните и не ви трябват за това; има правила за придвижване и карта, които са също ненужни - реално имате един избор и той е дали да посетите обект 4 или 5. Същото е за правилата за товар. И накрая, правила за битки, които са доста неясно обяснени и още повече, че се трупат още правила за втората битка. Важно е да се отбележи, че тези правила не водят до някакви итнересни избори или геймплей, просто ви карат да си упражните математиката за 2ри клас и да похвърляте зарове, което означава, че дори най-елементарната система би свършила същата работа.
Според мен ако Ваян поизчисти правилата, махне характерните за него напълно излишни усложнявания и направи едно 200 епизодно приключение в същия стил, ще може да се развие цялостен сюжет и има потенциал да се получи читаво, а играчът ще има време да навлезе в атмосферата и ще има смисъл да учи правилата.Може да стане добра игра и историйка от това и написаното не е неприятно. Но тези миниатюри... не знам какъв е смисълът в тях...

Интервюто с Дейв Морис е интересно, макар че можеше да се зададат доста по-интересни въпроси - по 4 различни начина се пита за настоящите и бъдещите му творчески проекти и той човека си повтаря един и същи отговор. Материалът му за "От кухнята на майстора" е добър, рядко съм бил по-съгласен с някого какво трябва да бъде една книга-игра в 21 век - че системно ориентираните зарометачки и FF нямат потенциал да се мерят с компютърните игри и литературата в една книга-игра трябва да е колкото се може по-добра, защото ако няма литературна стойност, губи битката отвсяктде Това го повтарям и аз 10 години. Не съм съгласен, че в компютърните игри е изключително трудно и скъпо да се създаде огромен свят - това беше вярно преди десет години, но в момента човек с въображение и време, предвид огромния набор от инструменти и готови asset-и може да направи феноменални неща и сам.

"Островът на илюзиите" идва като някаква подигравка след горния материал - миниатюра, лишена от литература, която сигурно е писана преди поне 30 години. Ок е в това, което се опитва да бъде, но то не е много - бърза и елементарна история за спасяване на принцеса от зъл магьосник, с не повече от 2-3 интересни избора в рамките на изиграване и малко мятане на зарче. Не е неприятна, става, но мнението ми тук е като за "Фюракс" - нищо ново или интересно.

В заключение, това е един от по-читавите броеве на списанието, може би малко по-добър от бр. 13 и малко по-слаб от бр. 12, но кажи речи на това ниво. Водещите книги-игри за мен са добри в това, което се опитват да бъдат, експериментите са що годе интересни. Личният ми фаворит за броя е "Аленият крадец". Най-интересното за мен, както винаги, са си допълнителните материали. Нямаше нещо, което да е отблъскващо или фрустриращо, но отново има много произведения, които се чувстват повече като парче от нещо, отколкото като завършено произведение, било то и миниатюра.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, sarutobu, kiril_ps, Monevwww, turbobobi, the_arsonist

04 Дек 2020 13:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Брой 14 - обща тема #136950
Пусната е допълнителна отстъпка за празниците на този брой, както и за следващият, който вече е достъпен за предварителна поръчка: www.legacyofkreya.com/bg/books/spisanie-knigi-igri-15

02 Ян 2021 22:31
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 150
Брой 14 - обща тема #137090
Ревю на броя от 29th shelf.

www.29thshelf.com/?p=1571

Мисля че един благодарствен пост там от редакцията няма да е излишен.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Monevwww, turbobobi

08 Ян 2021 18:52
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 40
Брой 14 - обща тема #137172
Предновогодишно успях да мина през предпоследния брой. Предната корица ме надъха допълнително за съдържанието - интересна концепция и много яко изпълнение! Напомни ми на играта Sir, Are Being Hunted и атмосферата, която носи!
Какво ми хареса?
"Аленият крадец" - истинско малко бижу с интересен сюжет и герои, а ла Bioshock Infinite или Dishonored, добре изпълнено и завършено.
"Фюракс" и "Островът на илюзиите" - кратки, елементарни олд-скуул фентъзи приключения, които предизвикаха у мен носталгия по детските години.
"Мачът с шампионите" - истински се забавлявах с тази игра; първата част е написана от човек, който наистина е стъпвал в Студентски град и познава архетиповете там (за разлика от случая с "Мис Ефект"). Главният персонаж е също съвсем пълнокръвен, поздравления за автора!

По средата
"New Noir Investigations" - хубава история, но не е книга-игра.
Частно разследване - аха да ми хареса и свърши. Но определено ми допадна модела, в който пост-фактум разбираш каква каша си забъркал. :)
"Фанфаре" - интересна идея, от първия път минах успешно само мисията в Гората. Обичам комбинаториката и отделих допълнително време, но все пак не беше преиграване, а по-скоро проверка на вероятностите и последствията. Би ми било интересно да видя нещо по-обширно и по-игрово в този свят.

Какво не ми допадна:
"Кой сте вие, господин Лъвкрафт?" - скука, скука, скука.
"Последно заплащане" - абсурдна история. Следващия път директно ще прескоча участието на Закари.
"Игротека" - не е моята бира, както писах и за Сектор-а - ако искам такъв тип игра, по-скоро ще я играя на компютър.

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, Monevwww, the_arsonist

31 Ян 2021 11:20
sarutobu's Avatar
sarutobu
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 14
Брой 14 - обща тема #137358
Днес прочетох брой 14, бих споделил моите впечатления. Допаднаха ми "Аленият крадец", "Мачът с шампионите", "Частно разследване" и "Фанфаре". Крадеца е готин и приятен за четене с добре развита история и интересни персонажи. Мачът е забавен заради преплитането и разнообразието в историята, много ми допадна как в толкова малък обем главния герой е толкова добре развит. Разследването започва добре и светът е интересен, но таман като потръгна и свърши. Определено системата с информацията е готина, бих искал да видя нещо по-дълго и развито с тази система. Фанфарето също ми хареса, подобно на Герои. За разлика от Герои обаче беше много по-трудно да се разбере какво става, и кой какъв е, което реално убива голяма част от удоволствието от четенето му.

ОК ми бяха "New Noir Investigations" и "Кой сте вие, господин Лъвкрафт?", но можеха направо да бъдат нормални разкази и според мен щяха да се получат по-добре. Не виждам нищо лошо да има някой и друг хубав разказ в списанието, въпреки че основната тематика са книгите-игри.

Слаби ми бяха "Фюракс", "Островът на илюзиите", "Последно заплащане" и "Игротека". Фюракс просто ми беше скучен, нямам идея какво трябва да се направи за да се подобри. Островът наистина е като контрапункт на интервюто преди това, дано новите неща на Дейв са по-добри. Заплащането не е чак толкова зле, сигурно просто всичко друго в Windhammer конкурса е било на по-ниско ниво. Игротеката също ми беше много скучна, погледнах го само диагонално.

Като цяло броя се е получил супер, има готини произведения. Бих предпочел в следващи броеве да се избягват такива супер кратки и схематични като Игротеката, просто не виждам смисъл от тях, и според мен влияят по-скоро негативно на общото впечатление на списанието.

Благодаря на целия екип за отдадеността и усърдието, при изготвянето на този брой :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, harlequin, Monevwww, the_arsonist

06 Мар 2021 21:26
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Брой 14 - обща тема #137581
Електронна версия на "Фанфаре" на Ерик Берт на английски:

ifarchive.org/if-archive/games/competiti...es/Chorus/index.html

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, banskidedo

08 Мар 2021 18:31
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 68
Брой 14 - обща тема #137590

nixata писа: писа:
Електронна версия на "Фанфаре" на Ерик Берт на английски:

ifarchive.org/if-archive/games/competiti...es/Chorus/index.html
Ники, това е много приятно мазен и функционален уеб интерфейс. Много кефи!

17 Май 2021 23:56
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Брой 14 - обща тема #137967
Един от най-добрите броеве до момента и един от най-комплексните. Браво на всички замесени. Супер много преводни, един дебют ::hello:
Допълнителните материали са много високо ниво! Интервюта с Блонд и Дейв Морис B)

Фанфаре - много интересно фентъзи, което препрочетох 3 пъти, за да разбера всички тайни и да пробвам различни варианти. Супер добро се е получило на Берт! Сюжетът, героите, доста добро. Накратко има 3 мисии, различни герои и трябва да се определи кой къде, като се и разбере какво е всичко това :)
Благодарности на Никсата за произведението и превода.

Аления крадец - страхотно произведение и като история и като игра. Стиймпънк! Седиш, пиеш си кафето и се озоваваш като най-издирвания престъпник, а си нямаш идея защо :) След теб са едни доста странни версии на Холмс и Уотсън.

Последно заплащане - най-доброто от Каранго, страхотна система за битки, на пръв поглед изглежда трудно, но не е така. Ти си наемен убиец в един киберпънк свят, върнат си по принуда на работа. Имаш 3 цели :) За успешна игра, просто трябва след почти всяка сериозна битка да пълниш живота си, парите са затова .

Частно разследване - стилът, сюжетът, интересната система със следите и доказателствата

Кой сте вие, господин Лъвкрафт - много ми допадна това :) Явно, защото харесвам Лъвкрафт - игра няма, но е интересно да разбереш всички възможни варианти. На друг няма да се хареса :)

Фюракс - леко игрово фентъзи, идеален филър за броя. Крадец с мисия :)

Мачът на шампионите
- уголеменото ми произведение, в интерес на истината за нещо, което е трябвало да бъде 1000 думи, ами добре се получи :))), мда можеше да не ме мързи толкова и да го развия повече, но така нямаше да е същото ;) В друго мнение, някога ще разправям за него. Благодарности на Арсониста за подкрепата, помощта и илюстрациите.

New Noir Investigation - интересен крими разказ, смятам, че добре се е получило.

Мините на Алдара II - и аз се присъединявам към горните мнения, че този тип игротеки не ми донесе някакво удовлетворение и май трябва да се върнем към нещо друго.

"Островът на илюзиите" - слабичко, но ДЕМО от 80-те, е такова не сме имали, та е интересно да се види.

Като цяло - не пропускайте този брой!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, nixata, the_arsonist

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Брой 14 - обща тема
Time to create page: 0.094 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (22 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от kartacha
    • Today 16:02
    • Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg