• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Брой 15 - обща тема

Брой 15 - обща тема

• 1
  • 1
14 Дек 2020 11:01 14 Дек 2020 11:10 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1100
Topic Author
Брой 15 - обща тема #136973
Covers.png

15-ти брой на списанието е малко по-различен от останалите и предлага оформление и съдържание, които са променени. Ще забележите, че има две корици - една стандартна и една нестандартна. Заслугата при предпечата за тях е на доайена на българското интерактивно книгоиздаване, Спасимир Игнатов - Вилорп.

Предната корица е дело на Дияна Нанева - един човек, колкото добър на белия лист, толкова добър и на живо, когато веднъж имах възможността да я срещна лице в лице. Също тя е илюстрирала и основното произведение в броя - "Мостът на Лагран"

Ще забележите, че редакционът е написан в стил "Gamer`s Workshop" и не е просто изброяване на произведенията в броя. За целта има съдържание, където всяко произведение е представено със своя уникален шрифт.

All-Buildings.PNG
All-Illustrations.PNG

Започваме с произведенията в броя и на първо място трябва да споменем основното такова, а то се казва "Мостът на Лагран". В него целта на играча е да построи мост, в определения за целта срок, съобразявайки се с наличните материални и трудови ресурси. Да, точно така, това е страт, а негов автор е Ваян Дечков. В произведението имате управление и мениджмънт, нива на трудност и случайни събития, неуказани в текста интеракции и дори лов на кралски елен. Вътрешното оформление е богато на графични елементи и икони, а дневникът е най-сложното нещо, което сте виждали някога в списанието. Но, спокойно, той е направен за ваше удобство, след като играта е тествана няколко десетки пъти. Също така "Мостът на Лагран" е победител в конкурс и дори беше разигран на живо в Twitch за тези, които искат да видят какво представлява. По-редовните ни читатели ще забележат, че това произведение е част от един по-голям цикъл произведения, "Приключения в Балара". Те започнаха своя път от брой 9 на списанието с кратката история за Керус и Шадара.

Следва рубриката "Разпарчетосване", където този път Ал Торо подлага на дисекция "Ездача на черното слънце". Кой е Ал Торо, няма нужда да обяснявам, а коя е тази книга-игра, е, това ще прочетете в неговия материал по темата.

След него е първият от двата дебюта в този брой на списанието. Авторката се казва Силвия Бароко и тя дебютира с "Параноя". Това е напрегнат психотрилър, който както подсказва заглавието, се разиграва основно в ума на главната героиня Юлия Андреева. Шрифтът е специално подбран за това произведение, за да допринася за потапяне в атмосферата. Част от вътрешния монолог на героинята е подчертан с него, което подсилва чувството за тревожност у читателя. Защото тревожност е нещото, което ще изпитате, след като го прочетете, гарантирам ви!

Рубриката "Чикагска трибуна" този път ще ни покаже как създаваме предател в началото на нашето приключение в коя да е книга-игра, вместо да създадем герой. Това е един определено любопитен материал на Петър Агапов, който ви съветвам да не пропускате.

След него попадаме на най-разрушителното произведение в броя, а именно "Развилняване". И точно за това става дума в него, за развилняване! В него влизате в ролята на вилнеещо чудовище в гномския град Боулдър Форд, чиято единствена цел е храната, плячката и хаоса, който може да създаде в него. Хумористичният заряд е на висота и ще предложи неангажиращо и забавно прекарване на времето.

Отпочивайки си от "Развилняване" можем да прочетем какъв е бил "Пътят до Пъдпъдъка" - фенското преводно издание на годината, чийто статус премина незабавно в култов след изчерпването на първоначалния тираж за по-малко от седмица, което наложи скоростна допечатка. В материла се разказва за автора и художника на книгата, а неговият преводач е същият, който преведе книгата – Георги Димитров - Der.

В рубриката "Игротека" е поместена третата част на "Мините на Алдара" – една кратка фентъзи история за главния герой, търсач на приключения и съкровища и неговия приятел, джуджето Том Тобинс. Какво препятствие има този път пред тях, това ще разберете, когато го прочетете.

Надникването в кухнята на майстора предлага този път една интересна игрална механика, наречена Неуказани в Текста Интеракции. Както става ясно, тя идва като директен заместител на кодовите думи в интерактивната литература, като същевременно предлага по-високо ниво на защита срещу чийтване. Към статията има добавен практически пример, с използване на различни НТИ, наречен "Изумрудената планина".

И стигаме до втория дебют в броя, този на Кирил Иванов, по-известен като kiril_ps. „Бърза схватка“ е постапокалиптичен екшън, в който главният герой трябва да се спаси от банда мародери. Оформлението отговаря на бързото мислене, което трябва да демонстрирате, за да стигнете до успешния финал. Внимание заслужава и интересната механика за битка и нейното описване в самия текст. В края на разказа ще забележите една реклама за "Сърце от лед" от Дейв Морис. Авторът на "Бърза схватка" е и преводачът в тази фенска инициатива, която се очаква през 2021 година.

Обиколката в света на книгите-игри продължава в този брой, с обзор на жанра в Чехия. Авторът отново е Ивайло “Арлекин” Динков, който се е постарал сериозно, за да ни запознае с жанра при братята чехи. В края на материала, пак той е оповестил едно неочаквано разкритие и е подготвил едно кратко демо, но нека те останат изненади засега. ;)

Не на последно място (а ако завъртим списанието откъм втората му корица, ще го направим на първо място), отново Harlequin се е постарал и предлага на вашето внимание комикс-играта за съдия Дред. Точно така, и комикс, и игра в култовия черно-бял оттенък, с култов герой, който прави култови неща. Неговият превод, подбор на шрифт, специални ефекти на български език са на изключително високо ниво и можем само да му благодарим, че успя да направи това за списанието.

Untitled_2020-12-14.png

Надявам се този 15-ти брой на списанието да ви хареса и, както се казва в интерактивния жанр, "Игрите с вас!"

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
Covers.png
All-Buildings.PNG
All-Illustrations.PNG
Untitled_2020-12-14.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, harlequin, Monevwww, George-AL, Der, the_arsonist, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Дек 2020 12:46 19 Дек 2020 12:48 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1998
Брой 15 - обща тема #137000
За този брой по изключение ще съм сравнително кратък. Не ми донесе много забавление, но тук мнението ми е прекалено субективно, тъй като предварително съм чел над 50% от него. Тъй като на мен допълнителните материали са ми любимата част в списанията, не мога да не отбележа липсата на интервю, новини от света (логично да няма при един месец разлика между броевете, естествено), наше село и т.н. "Братя по меч и магия" е страхотна статия, "Чикагска трибуна" по-скоро ми хареса този път и съм съгласен с основната идея (но не с всичко). "От кухнята на майстора" - по-скоро е предадена прекалена научност на простата механика със скрити преходи; анализът като цяло е ок.
В броят липсват и емблематичните за списанието илюстрации, което се набива на очи предвид много богатите в това отношение миналогодишни броеве. Не бих го съдил тежко за това, обаче, бюджетът му все пак трябва да е по-свит, предвид сравнително ниските тиражи. Тези от Дияна Нанева са приятна добавка към мостът, но са свити на по 10 квадратни сантиметра, като някои от тях видимо можеха да са на половин страница, примерно. Има и други проблеми по оформлението, например двете еднакви снимки на един разтвор в статията за "Пътят до Пъдпъдъка", нелогичната подредба на 80-а страница и т.н., но се преживяват.

"Мостът на Лагран" е интересна игра, но съм далеч от нея като целева аудитория - струва ми се прекалено тежка и сложна, правилата са на моменти объркващи, има прекалено много взаимовръзки между отделните компоненти, а те от своя страна са прекалено много сами по себе си. Не мисля, че много хора в момента ще се обърнат към подобен вид игра, защото с толкова сметки и записки на такъв обем текст се чувства повече като работа, отколкото като забавление. Сама по себе си идеята не е лоша, играта е такава, че при първо разиграване няма достатъчно опит, на която да стъпи човек и е малко на сляпо (аналогично на Торнадо 6) и по-скоро когато разбереш всичко навсякъде, можеш да седнеш и да смяташ оптимален път. Литературата е на заден план, за мен идеята за някаква наглед малка и изолирана цел е по-скоро чаровна.

"Параноя" пък е фокусирана върху литературата и постига нещо много добре - усещането на несигурност на героинята е наистина добре пренесено върху читателя. Игровата част е на заден план и е лека и непретенциозна. Виждам не малко подобрения, които вярвам до голяма степен са в следствие на отзивите и неспоменатата редакция от екипа на "Призвание герой", радвам се, че са били полезни на авторката и че е имала амбицията да направи такива сериозни преработки. Ще ми е интересно да чуя мнението на повече читатели за този дебют.

"Развилняване" на Андрю Райт е някакъв КИ аналог на играта Rampage - ти си чудовище, което вилнее в град и оценката зависи от плячка, създаден хаос и събрана храна. Има много готини хрумки в системата и принципно това е типа игра, която би ме накарала да я изчовъркам цялата, за да намеря начин да постигна максимални резултати (например аналогично на "Борбата за елита"). За съжаление всичко това е опропастено от доминиращата роля на зара и такъв тип разиграване е напълно безсмислено, а друг смисъл в тази игра не виждам. Отдавна не бях умирал на епизод 1 без да съм направил и един избор в играта, освен избор на герой, но тук това ми се случи (макар и при малкия шанс 1:32). За мен хумористичен стил би паснал много добре на това лековато приключение, но като цяло имаме само абсолютно обран и сравнително бездушен фентъзи стил. Представете си сцената в блатото от "Пурпурния змей", но в 50 епизода - нямаше ли да е яко? "Развилняване" е напълно ок, не дразни по никакъв, но имаше потенциал да е нещо повече.

Изумрудената планина - по-скоро презентация на механика, отколкото "книга-игра" - изиграва се в 6-7 кратки епизода за под 5 минути. Не мисля, че има много за коментиране на литература и игра, освен лошо описаните и отново ненужно тежки спрямо приложението им правила, предвид че я проведеш битка, я не. Мисля, че това е основният недостатък на Ваян - прекаленият фокус върху механики, без достатъчно замисляне какво точно ще донесат те на произведението и играта и колко ще натоварят. Но пък относно онагледяване на механиките (НТИ), мисля че задачата е изпълнена.

Този, който гроб копае други му (демо) Този хумористичен уестърн за мен е много обещаващ - готин хумор прозира през лошия превод, а преводът е изключително решаващ за хумористично произведение. Много бих се зарадвал да я видим на български със стабилен преводач и редактор (до колкото може да се съди по 11 епизода).

Бърза схватка съм коментирал другаде, на който му е интересно може да потърси отзивите за това произведение към темата на съответния конкурс, за който беше написано.

Съдия Дред в Къщата на Смъртта Най-после, комикс-игра! Стилен е и е готино илюстриран (не и блестящо). Кадрите изглеждат добре подбрани и може би това му е най-голямата сила, но съм много бос в комиксите, така че по-скоро ще е интересно някой комикс фен да каже. Игра почти няма, сюжетно не очаквайте много но... хей, имаме комикс-игра!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ze BG, Rahvin, the_arsonist

19 Дек 2020 22:29
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Брой 15 - обща тема #137001

Ал Торо писа: писа:
"Параноя" пък е фокусирана върху литературата и постига нещо много добре - усещането на несигурност на героинята е наистина добре пренесено върху читателя. Игровата част е на заден план и е лека и непретенциозна. Виждам не малко подобрения, които вярвам до голяма степен са в следствие на отзивите и неспоменатата редакция от екипа на "Призвание герой", радвам се, че са били полезни на авторката и че е имала амбицията да направи такива сериозни преработки. Ще ми е интересно да чуя мнението на повече читатели за този дебют.

Мда, коректно е да уточним, че произведението влезе в броя, след като получихме контакт от екипа на ПГ и че авторката го беше преработила първоначално на база бележките, които е получила.

07 Ян 2021 20:57
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1100
Topic Author
Брой 15 - обща тема #137162
Errata:

Приложение IV към "Мостът на Лагран" е отпечатано с разменени секции 4 и 6.
Става въпрос за страница 54 и по-точно горната половина от нея. Разминаването е по моя вина.
Прилагам правилното приложение.
Untitled_2021-01-07.png

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
Untitled_2021-01-07.png

15 Май 2021 10:35
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Брой 15 - обща тема #137945
Така ето и моето кратко представяне на Брой 15

Съдия Дред в Къщата на Смъртта - комикс-игра :woohoo: : и то Дред. Сюжет - има сигнал, Дред отива и решава проблемите по единствения възможен за него начин - избива...пардон, дава правосъдие на всички и всичко :) Играта е свързана с хвърляне на зар, мислех си, че точките издръжливост ще са повече от достатъчни, ами може и да не са при кофти зарове :) Стилът е мрачен, хареса ми.

"Мостът на Лагран"
- както казвам, това е история като тази на Спондж от Мегаигра,само че без пародийните елементи ;). Системата идва тежичка, случките между отчитането на работата дават разнообразие. Авторът е оставил възможност и просто да се прочете историята.

"Параноя" - много добър дебют - млада жена е изгубила контакт със свой приятел и се притеснява,освен това почва да се съмнява, че има психични проблеми - дали умът и си прави шега с нея или наистина се е случило нещо лошо, то зависи от решенията,които ще се вземат. Игрово произведението не предлага нещо кой знае какво, но като история е увлекателно.

"Развилняване" - това произведение много ми харесва - ти си чудовище, писнало ти е и отиваш в близкия гномски град, за да си отмъстиш на досадните му обитатели. Произведението е игрово - като се разчита на зар и проверките му. Обикаляш из града - грабиш и разрушаваш. Интересното е, което щеше да е по-добре, ако е в началото, е в края - възможност за създаване на свой собствен герой с умения :) Отделете му половин час в мятане на зар.

Бърза схватка - също като Развилняване - игрово произведение, победител в постапокалиптичен конкурс. Светът е загинал,но не и ти, всички,които са живи са опасни , ти си сам срещу всички. Лудият Макс

Този, който гроб копае други му (демо) - интересно начало на нещо :)

Изумрудената планина - като демо за механиката върши своето предназначение.

Допълнителните материали са страхотни. Особено този за Чехия и разкритието за Огнена пустиня.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Лисичков, harlequin, the_arsonist

16 Май 2021 01:10
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 502
Брой 15 - обща тема #137955
Параноя от Силвия Бароко

Историята е увлекателна и ми хареса. Имаше мистерия, имаше вътрешни терзания, имаше интересна развръзка...
Играта е леко на заден план и ми се струва, че показателите са нагласявани впоследствие. При първото четене завърших много на минус и вероятно е възможно да се мине на ниво Параноик, само ако е играна няколко пъти и се следва конкретен път.
Липсваше ми още една идея литературна редакция, но като изключим паразита "определено", нямаше кой знае какви правещи впечатление неща.
В заключение препоръчвам разказа и се надявам авторката да продължи да твори в интерактивния жанр!

Always Outnumbered, Never Outgunned

16 Май 2021 10:40
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 502
Брой 15 - обща тема #137958
Бърза схватка от Кирил Иванов

Готино е. Бърз екшън със зар и умения. Харесват ми правилата и трудностите. В различните ситуации могат да ти помогнат уменията, а когато правиш добър избор, тогава и проверката е по-ниска.
Бях чел конкурсната версия и още тогава ми допадна. Хубаво са направени и таблиците за битките. Англоговорящите книгоиграчи биха оценили подобаващо този разказ.

Always Outnumbered, Never Outgunned

24 Юли 2022 12:47 24 Юли 2022 12:47 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 791
Брой 15 - обща тема #140436
Параноя
Интересна концепция, реализирана несигурно.
Началото започва интригуващо, тревожността и натрапчиво усещане за надвиснала опасност са пресъздадени сравнително успешно. Историята, изборите са логични и бих казал интересни (срещата с психиатъра например). Въпреки това след като приключих играта, останах с горчивото чувство за нереализиран потенциал за по-дълбинен психо-трилър (особено накрая, при развръзката).
Допадна ми механиката на игра, лека и ненатоварваща с излишни сметки, като е наблегнато повече на игра с мислите и чувствата на главния герой. Искрени адмирации от моя страна!
Общо взето: Параноя не ме впечатли, но ми допадна.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, Monevwww

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Брой 15 - обща тема
Time to create page: 0.293 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (23 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Meriadoc
    • Today 22:29
    • Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg