• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
03 Фев 2023 22:51
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 98
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141517

Ал Торо писа:
Мисля че много късно в историята е изложена нейната предистория и емоции - след като читателят вече е направил много избори по въпроса и си е изградил посока на действие; може би това ще спре повече читатели да са в нейния "отбор".

Ако визираш Лена, аз два пъти преигравам играта по коренно различен начин и не мога да намеря нещо, за което да се хвана и да не ми е ултра антипатична.
Що се касае до Алекс, не съм убеден, че някой я харесва особено също. Просто Лена е дори по-нелицеприятна. За мен и двете са с разлика най-антипатичните герои в творбата.

"Код за достъп"
Книги игри онлайн
Ревюта на "Призвание герой" разказите
"Печелившата ръка"

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Фев 2023 00:22 04 Фев 2023 00:22 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141520
Нямах толкова предвид, че става симпатична по-късно в историята (макар че и това може би е донякъде вярно, поне на относителна основа и разбира се - субективно), а че по-късно в историята въобще се разбира къде се намира емоционално, защо и т.н. Като читател това ми дойде объркващо, защото потъвам много в приключението и се опитвам да вляза в ролята, а после се оказва, че като съм правел изборите от гледната точка на Лена по-рано не съм имал въобще (ключова спрямо изборите) яснота за нейните емоции към останалите персонажи. Един вид да те питат дали искаш да тръгнеш наляво или надясно, да кажеш надясно и после да се окаже, че героят е знаел през цялото време, че там е пълно с крокодили (тъп пример, но се надявам да онагледява усещането).

По въпроса с антипатичните протагонисти в игри по някаква случайност съм писал моята гледна точка точно в статия на същия брой на списанието, но тук все пак истинският герой е групата, така че е по-особено. И последно, чисто литературно мисля, че Мери се е справил страхотно с изграждането на героите - симпатични или не, всеки ми е пълнокръвен и достатъчно убедителен, което е и най-силната част на Сезона, а може би и Убежището.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, BERSERK

04 Фев 2023 02:44 04 Фев 2023 02:56 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141522

Ал Торо писа:
а после се оказва, че като съм правел изборите от гледната точка на Лена по-рано не съм имал въобще (ключова спрямо изборите) яснота за нейните емоции към останалите персонажи. Един вид да те питат дали искаш да тръгнеш наляво или надясно, да кажеш надясно и после да се окаже, че героят е знаел през цялото време, че там е пълно с крокодили.
Хм, това е интересно за мен. Може би имаш предвид, че в началото не става достатъчно ясно защо се терзае и че въобще се терзае? Кое е това знание, което ти е липсвало, а Лена има, и което щеше да те накара да вземеш друг избор и да не влезеш при крокодилите (и къде зимуват те)?
На мен идеята ми за Лена е била следната - тя има още някакви чувства към Иван, но е изгаряна от противоречия дали да действа или не, защото той вече е зает и то с нейна много близка приятелка. Осъзнава и, че е допуснала грешка в отношенията им, макар да не е точно изневяра. В живота знаем, че ако стиснеш зъби в такава ситуация, с времето въпросните чувства ще избледнеят. Но може пък да имаш угризения, че не си се опитал. От такава гледна точка, аз целях да загатна това и читателят, според своите усещания, да прецени дали да атакува към Иван, като разбира се това е по-рисковано решение за отношенията между героите, но нека читателят да може да действа емоционално, ако го пожелае. Факт е, че някои важни разкрития за ситуацията на Лена идват късно, а може и въобще да не дойдат. Примерно, според мен, много важно емоционално разкритие е да вземеш код "диск", а това реално е трудно и вероятно много читатели пропускат да направят. Защото е въпрос на поредица от решения, а и проверка на Отношения за да го изкараш. Но аз реално исках това - Лена да е в началото аутсайдер, що се отнася до любовните предпочитания на читателя и евентуално постепенно той да започне да вижда, че не е толкова лоша. Ако изкараш код "диск", а и след това изиграеш нейните сцени в света на Крампус, ще имаш достатъчно инфо да прецениш дали ти харесва този характер, а решението реално се взима от Иван, при избора блондинка/брюнетка, който е в самия край. По това време Александра също е разкрила негативни черти - крила е, че е бременна, обмисляла е аборт; и от своя страна би трябвало да почва да пада в очите на читателя до степен той да иска да се замисли коя да спаси. Въпреки това, не очаквам изборът там да е 50:50. Има голям шанс Александра да е бременна (а и да не е, читателят да не е разбрал, че вече не е) и това е утежняващо обстоятелство за онзи избор. Освен това, читателите може да харесват Стоев - пак проблем да се избере Лена. Така че нейната не е лесна, особено при първо разиграване :(
Следните потребител(и) изказаха благодарност: BERSERK

04 Фев 2023 10:48
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141523
Мерси за подробното разяснение. Най-общо в началото на книгата реших да я играя така, че Иван вече е нещо в миналото за нея, макар да има остатъчни чувства и болка от раздялата - вече е със Стоев и гледа напред. Струваше ми се, че имам избор за тази позиция. Това като игра, точки и епилог се получава, но определени сцени и предистория ми въздействаха така, че да го почувствам като фалшиво и самозалъгване, неуспешен опит за заместител - от една страна от допълнителните разкрития, тежкото приемане на репликите на Мишо и т.н. от друга липсата на особени чувства, които могат да се покажат към Стоев.
Това е много субективно и базирано на единия ми прочит, но точково/игрово успях стабилно да заздравя двойките и мисля че не съм пропуснал много сцени в тази посока.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

04 Фев 2023 10:54
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141524
На мен пък Лена ми беше доста ясен образ още в началото. Тя е свикнала да получава лесно мъжко внимание и това я прави не особено логична в действията. Все пак логиката е да си седиш с този който си избрал и да забравиш бившия. Обаче на тая логика се облягат по невзрачните жени като Алекс. Лена знае че може да има и двамата (иван и стоев) и от тази позиция се лашка емоционално. Изкушава се.

Много говори и отношението на Алекс към Лена. Всъщност то разкрива доста от образа на Лена. Този вид неприязън и ревност жените изпитват към съперници, които намират за опасни. А опасни означава че могат да отнемат възлюбения им

Аз си обясних историята така - Иван като най алфа мъжкаря в групата е имал романс с Лена - съответно красавицата с чепар характер. Това е приключило защото връзката на подобни персонажи никога не е флат - има пикове и спадове. И вероятно са стигнали до някакъв разрив макар още да имат чувства един към друг. След това всеки се е утешил с по - невзрачен партньор - Иван с Алекс и Лена със Стоев. Връзка с такъв тип хора е по-лесна но няма как да носи същите емоции. За това на мен още в началото ми беше за цел да възстановя хармонията и да чифтосам Иван и Лена.

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо

04 Фев 2023 12:30 04 Фев 2023 12:34 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141525

BERSERK писа:
Аз си обясних историята така - Иван като най алфа мъжкаря в групата е имал романс с Лена - съответно красавицата с чепар характер. Това е приключило защото връзката на подобни персонажи никога не е флат - има пикове и спадове. И вероятно са стигнали до някакъв разрив макар още да имат чувства един към друг. След това всеки се е утешил с по - невзрачен партньор - Иван с Алекс и Лена със Стоев. Връзка с такъв тип хора е по-лесна но няма как да носи същите емоции. За това на мен още в началото ми беше за цел да възстановя хармонията и да чифтосам Иван и Лена.
Това е изключително точно тълкувание на това, което аз съм си представял. И Иван и Лена са привлекаелни, омайващи, желана цел за противоположния пол. Между тях има сериозна химия, но и двамата са експлозивни характери, които не са склонни да се примиряват и искат да са водещи във връзката. Когато претърпяват проблем в отношенията си, Алекс се намества и отива да утешава Иван. Лена се опитва още тогава да си го върне, но не успява и се оттегля като на свой ред намира Стоев, който също е примирение за нея. Все пак, макар да е стартирало така и тя все още да предпочита Иван, може би започва да харесва и Стоев истински. И в този момент двете двойки вече са оформени по-хармонично, с добра вероятност за дългосрочна перспектива, но и Лена и Иван имат своите чувства на ум. Тук е въпросът дали те ще пробват отново, което ще съсипе приятелските им отношения с другите, а не е на лице гаранцията, че няма да свършат отново при предишния резултат. Или ще си кротуват и ще заложат на сигурното. Картача беше казал, че от героите най-недоразвит му се е сторил Иван и това е за мен вярно наблюдение, което е нарочно направено. Исках Ивановите мисли да са по-неформирани, за да може неговият герой да се яви като аватар на читателя що се отнася до отношенията с двете жени. Чрез него, четящият да изрази собствения си поглед в любовния четириъгълник и да направи онзи избор накрая, защото в книгата не става ясно към коя от двете клони самият Иван. Честно казано да се играе по линията Иван-Лена ми се струва, че малко играчи ще предпочетат на първо преиграване, защото чителят-играч инстинктивно се опитва да спечели играта и той знае, че за това трябва да поддържа добри отношения между хората в групата. В такъв ред на мисли съм много приятно изненадн, че Берсерк е решил още на първо четене да играе за Лена. Нещо, което съм се надявал да се случва за някои читатели, но съм се опасявал, че може и да не се случва, особено като имаме такава малка извадка, четящи книги-игри.
Спомянм си, че за пръв път се сблъсках с алтернативните финали във видео играта Silent Hill 2. Това се случи през 2002-ра или 2003-та, след края на Първата вълна, което говори лошо за нея в този аспект. Та, превъртях играта, получих един доста задоволителен хепи енд, но разбрах, че можело да достигнеш още 4-5 завършека. Всичките по-гадни, но различни. Това много ме впечатли, направо разтърси. Играх отново играта, което отнема десетина часа и дори става досадно, само за да видя 3 минути алтернативен финал, който беше по-гаден от първия ми. Заради това аз винаги държа на достигане на коренно различни финали. В "Сезон на Тайни" ми е трудно да преценя, за мен лично, кое възприемам като хепиенд. Да, последния епилог изглежда като тотален хепиенд - всички герои се събират и обичат, спомнят си за страшните премеждия на чаша вино в коледен уют. Има и друга алтернативна вселена обаче, в която Иван и Лена се събират и празнуват сами, но доста щастливи, а пък Стоев кани Алекс на кино. Трудно ми е да преценя кое ми харесва повече от двата варианта.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, BERSERK

05 Фев 2023 01:17
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141528
Аз лично не можах да усетя Иван като мой аватар, макар че виждах, че е написан така. Просто ситуацията, в която е изпаднал, е ситуация, в която не мога да си представя, че бих могъл да съм генерално. И тримата му приятели са непоносими. Не бих могъл да си представя, че мога да съм в дългогодишни отношение с тия хора и даже да съм бил във връзка с двама от тях. Предполагам, че си е лично преживяване де.

"Код за достъп"
Книги игри онлайн
"Печелившата ръка"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, banskidedo

05 Фев 2023 02:46
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141529
Изглежда си голям късметлия в живота :lol:

05 Фев 2023 09:46
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141530

Meriadoc писа:
Утре (4.2.2023) kartacha ще разиграва "Сезон на Тайни" на стрийм в канала си в Туич: www.twitch.tv/kartacha .
Програмата започва в 19:00, ако ви е интересно - заповядайте. Гледането става без регистрация, а ако искате да участвате във взимането на решения - ще ви трябва.

Вчера бях свидетел (и скромен участник) на едно от най-силните разигравания на КИ от Новата вълна.

Поздравления и благодарности към Картача, за изпълнението и към Мери, за написването на творбата.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

05 Фев 2023 11:57
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141531
Аз вече благодарих на Картача, но нека да използвам и тази платформа, като по-официална :) Страхотно изпълнение. Има отработен глас, приятен тембър, беше се подготвил с музика, която сменяше за отделните сцени, пускаше и саунд ефекти (далечно мърморене в кръчмата), попълваше дневник, дирижираше аудиторията... Беше подготвил и пазар, при който читателите могат да плащат с валута за да спечелят право да управляват ексклузивно един от героите в следващо специално разиграване. Това много ми хареса като автор - да гледам как героите, които съм написал, се разикрават на комар и хората искат да търкат билетче, за да играят с Алекс или Стоев :) Надявам се той да продължи серията с разигравания на книги-игри и дори да повиши акцента върху тях, защото снощи се получи много интересно - имаше драма, равностойни гласувания и аз лично не разбрах как са минали 5 часа, усещах ги по-скоро като 2. Благодаря и на всички, които се включиха да играят, защото без гласуващи няма как да се получи така интересно.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kartacha

05 Фев 2023 12:20 05 Фев 2023 12:39 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141532
Пазарът на лотарийни билетчета продължава в следващите две седмици. За да спечелите ексклузивно право да играете с любимия си герой, можете да си закупите билетче от канала на Картача. Прави ми впечатление, че в момента Лена е на промоция и струва колкото обикновен герой. Аз не бих пропуснал тази оферта!

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

05 Фев 2023 12:54
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141533

Meriadoc писа:
Прави ми впечатление, че в момента Лена е на промоция и струва колкото обикновен герой. Аз не бих пропуснал тази оферта!

И да се пуска Алекс на промоция, никой няма да иска, прав си..

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

06 Фев 2023 10:16
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141535
Радо ме беше питал да споделя индивидуалните герои колко човека засега са се пуснали за тях. За игра с:
- Иван има 5 човека
- Мишо има 4 човека
- Алекс има 5 човека
- Лена има 5 човека
- Стоев има 6 човека

Горе-долу както очаквах, между другото. Мисля, че ще се позапишат още хора тук-там, но нещата ще останат що-годе равни с вероятен лек превес на Иван или Стоев.

"Код за достъп"
Книги игри онлайн
"Печелившата ръка"

16 Фев 2023 23:22 16 Фев 2023 23:24 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141552
В събота, 18-ти, от 19:00, Картача продължава четенето на "Сезон на тайни" на канала си в Туич: www.twitch.tv/kartacha
Ако искате да се включите, но сте пропуснали първата част, можете да изгледате долния трейлър, който проследява историята до момента. Съдържа спойлери.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ze BG, Efix7, Etom, banskidedo

05 Мар 2023 16:31
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141565
Вчера Картача проведе специалното разиграване на "Сезон на тайни", в което един зрител контролираше един конкретен герой. Още когато ми каза, че има такава идея, ми се стори много интересно. Защото докато контролираш петимата герои, малко или много се стремиш да поддържаш балансирани отношения и да попълваш дупки. Когато един човек играе един герой, може да се отпусне повече и да изрази по-характерно виждане за героя си. Мисля, че се получи много добре. Бях сигурен, че организацията на такова нещо ще е проблемна, защото не може да очакваш и петимата избрани да са 5-6 часа нон стоп на линия и да отговарят за решенията, които са пред тях. Очаквах да трябва да се включват резерви, да има паузи докато се търси следващ играч, но останах много приятно изненадан. И петимата избрани, геройски не помръднаха от местата си в продължение на почти 6 часа, за което им благодаря. Още веднъж благодарност и към Картача, който макар да се оплакваше че е болен, всъщност води страхотно и това по никакъв начин не се усети.

Ако някой някога има желание да изгуби 5-6 часа с книга-игра в аудио формат, това е линкът, разиграването на книгата е цялостно:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, kartacha, Etom

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Time to create page: 0.102 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg