• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Кинцуги

Кинцуги

• 1
  • 1
25 Дек 2023 22:49
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 601
Topic Author
Кинцуги #142237

Когато Иво предложи да разгледаме "Кинцуги" като потенциално произведение за Агамор 2, подходих с присъщото си недоверие към преводните книги-игри. Статистически твърде рядко те ми харесват. От време на време има нещо, което определям като средна работа, а в огромния брой случаи едва ги прочитам докрай. Е, този път ме чакаше изненада. Имах свободен около час, преди да излизам на разходка, и реших да го запълня с въпросната кандидатура. Още с първите изречения, наративът ме сграбчи и започна само да засилва хватката си. Пиер Сенсфелдер майсторски изгражда един умиращ свят, който е сякаш проекция на някой кошмар, но в същото време се усеща реален, като нещо, което съществува в паралелна вселена. Героите в него са интригуващи и аз, като читател, не можех да откъсна поглед от екрана, докато не разбера каква ще е съдбата им. Разходката се отложи, а разкостването на уж краткия разказ със само 50 епизода, ми отне може би 4-5 часа. Механиката е подобна на тази, позната ни от "Парадокси", а подобно нещо съм срещал и в редица филми - героят преживява отново и отново част от живота си и трябва да промени нещо, за да излезе от адския цикъл. Пиер се е справил страхотно с тази част - макар да преминавах десетки пъти през едни и същи епизоди, копнеех да открия правилната последователност, да напредна дори само с една крачка. Често това не се случваше, чудех се къде бъркам. Наглед бях в задънена улица, но все пак в даден момент ми светваше какво трябва да променя и жадно поемах новата доза разгръщане на историята. Кинцуги е пример и за изключително подходящо допълване между сюжет и механика - рестартирате, защото се лутате в спомените си, които могат да се окажат фалшиви и трябва да се напънете повече, за да подредите реалните събития. Механиката обаче може да бъде и изморителна за някои читатели и вероятно дали ще я усетите като такава ще зависи от това доколко сте погълнати от сюжета. За мен тази история и светоизграждане се позиционират в най-високия топ на книгите-игри - български и преводни. Чудя се дали "Кинцуги" е най-добрата преводна книга-игра в моята класация и за да си отговоря на този въпрос, ще трябва да препрочета единствения му конкурент - "Жертвоприношението". Освен всичко друго, произведението е многопластово и оставя възможности за различни интерпретации на края на историята. Самият автор потвърждава това в "Няколко думи", след като го подтикнахме да обобщи една много интересна дискусия за книгата, проведена на френския форум за книги-игри. Силно препоръчвам!

Един от първите читатели, изразили мнение за книгата - Торо, ме изненада с обобщението си, че той очаква поляризация сред феновете - едни да са във възторг, а други да са фрустрирани. Това ми е много интересно да го проследя, така че ако имате сили - драснете и своето мнение! Ако не, както казва народната мъдрост - Пилците се броят на Златна Никса...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Efix7, MurderInc, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

26 Дек 2023 15:16 26 Дек 2023 15:27 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Кинцуги #142239
Пренасям и аз тук тогава:

Водещ разказ и носител на наградата Мини-язтромо (френска, до 50 епизода), тази книга-игра е очакваният гвоздей на броя.
Сетингът предлага много, всъщност прекалено много - пандемия отнема спомените на хората; извънземни чудовища бродят в покварени зони и унищожават всичко живо; фармацевтични корпорации държат световната власт и се борят помежду си. В историята се сблъскваме с поне половин дузина противници, няколко важни персонажа, чиито тайни трябва да научим. Има доза "Сталкер" ("Пикник в края на пътя") и "Мъглата", вероятно вдъхновено от компютърните игри в това направление.
Структурата е особена - концепцията (позната вече от други книги-игри като "Парадокси", "Извън времето", "Градската вещица") кара играча да преиграва многократно приключението, стигайки негативни краища и започвайки отначало, но трупайки информация и точки спомени, които позволяват в следващи изигравания да се стигне по-напред. Тук има поне няколко задължителни рестарта, а реалните са доста повече, да речем десетина. Има още и кодови думи и скрити преходи за ползване на предмети, толкова рядко използвани (1-2 пъти), че спокойно можеше да ги няма.
Игрално, липсват практически каквито и да е информирани интересни избори - ще изчетете всичко, през някои места ще минете много пъти, реално скоро ще опитвате да скачате само до непроверените и новоотключени опции и така.
Описанията и действието ми бяха доста накъсани, създаващи усещането за накъсване и умора при многобройните изигравания, както и сериозна дезориентация кое всъщност се е случило при поредното изиграване, кое не е (тъй като редуваш алтернативи на дадени сцени, за да прогресираш), кои комбинации от събития са въобще възможни.

В крайна сметка авторът постига по гениален начин това, което цели - да предаде на играча усещането за объркване и несигурност в събитията. Гениално! Нещо подобно целях и аз при "Рандеву", където исках да рискувам и да прехвърля фрустрацията от персонажа върху читателя. Дали тук ми хареса пътешествието? Не много, като цяло ме остави със смесени чувсвта и не ме разтовари, по-скоро ми беше мъка. Успешно се почувствах като шизофреник, но някак си не беше търсеното чувство от мен за неделя вечер. Елементите в повествованието, съществата, героите - всичко беше някак си епизодично, интересно, но накъсано, частично и сипано в един голям миш-маш. Едно дълго и класическо приключение в този свят с интересни избори би ми доставило много повече удоволствие. Все пак, интересно произведение, оценявам го като качество и се радвам, че го прочетох. Сигурен съм, че някои ще са потресени от него, както и че други ще го възхваляват.

И в добавка - началото е тромаво и като изказ, и като затрупване с информация, и като цялостно пакетиране в един доста неубедителен диалог ("Аз знам, ама кажи ми пак" за пред публиката е пословично най-слабият начин да оправдаеш изложение), но след интрото нещата стават по-интересни и до края на произведението горчивият вкус се е поразмил, а опаковката е станала по-интригуваща.

Относно сравненията с "Жертвоприношението", за мен един произволен абзац от двете е достатъчно да се види разликата в класите, като в добавка хитът от Списание 7 печели драстично и в геймплейно отношение с алтернативните цели, алтернативните пътища за постигането им и интересните избори (сравнено с почти липсата на геймплей в Кинцуги, където просто изчиташ всички епизоди по няколко пъти и накрая си нанаждаш правилния изход).

Пак да кажа, въпреки всичко е едно от най-любопитните неща за годината, според мен, но дори и в рамките на списанието не ми е фаворит.

26 Дек 2023 15:55 26 Дек 2023 15:57 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Кинцуги #142240
За съжаление, трябва да е съглася с Торо.
Тромав изказ, доскучаващ на моменти.
Играта е...на нерви повече, отколкото реално нещо да решаваш в нея. Нагаждаш пъзела, като изборите се обезмислят в един момент, след поредния рестарт и поредното "Оф...пак ли!" Не знам дали ще успея да я довърша, защото вече ми досади...
Но няма как да не призная оригиналните механики и сетинг в нея. Те са ОК.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

27 Дек 2023 11:53
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1479
Кинцуги #142243
Когато беше предложено за издаване в списанието, Кинцуги веднага се превърна и в мой фаворит, поради нестандартното мислене на автора. Отличният начин за справяне с метагайминга и чийтването грабнаха окото ми. Направих схемата на епизодите и се опитах на пробия играта само с две изигравания. Но Пиер си беше свършил работата и разбрах, че това е невъзможно.

Стана ми интересно е, дали има и други такива произведения, които да изиграя и дали може в този жанр може да се вкара рандомизация при отделните изигравания така, че да се вкара още един параметър, а именно - управление на риска. Това би увеличило обема, да, но би направило играта по-интересна.

Кинцуги заедно с книгата за Алиса са ми двете най-интересни неща за годината, заради вложеното в тях out-of-box мислене от страна на авторите.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, banskidedo

17 Апр 2024 20:12 17 Апр 2024 20:27 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1043
Кинцуги #142492
Кинцуги...

Ще го кажа направо - Кинцуги е един шедьовър на жанра. Като дегустация на добра реколта вино, което ще остане недооценено от много читатели.

Замисълът на автора, побран и изпълнен в тези 50 епизода, е невероятно и, бих казал, гениално постижение. Преводът на Мери (Радослав Апостолов, автор на Сезон на Тайни) е на чудесно ниво. Тъй като си оставих Кинцуги за десерт, за мен, пък, е най-добрият текст като стил и идея, който прочетох от Агамор 2.

Новата чума е отнела господството на човечеството над планетата, сведено до оцеляване в отделни бастиони на нормалност, в която не правителства, а фармацевтични компании властват. Фармацевтични компании, които продават прескъпо мемзин - лекарството, което може да помогне на хората да възвърнат поне за кратко изгубеното... спомените си. Без него те са обречени да се превърнат в сенки, храна на свръхестествените същества дошли незнайно от къде, които изсмукват всичко това, което ги прави... хора. Като агент на такава компания изпълняваш поръчки, включително и убийства, за да може да си позволиш от скъпоценното лекарство, с което да успееш да си спомниш поне майка си и да запазиш малкото си останала човечност. Мисията ти е да ликвидираш Селена, жена, чието минало и бъдеще се преплита с твоите по нестандартен и неочакван начин.

Атмосферата е страхотна, сюжетът - също. Чувството у мен беше за някакво преплитане между Пътят на Маккарти и най-добрите сезони на Stranger Things. Хорърът не е излишно гротесков, а свръхестествен, напрягащ психологически. Какъвто аз лично предпочитам. Да не говорим, че винаги се радвам ако мога да обогатя общата си култура от всяка книга, а цитираните Йеронимус Бош и Едвард Мунк, определено ме хвърлиха в дълъг Wikpedia rabbit hole.

Отне ми часове да разкостя това произведение. Да, нещо от порядъка на 4 часа игра за 50 епизода книга-игра! Схемата е невероятно постижение за това какво може да се изстиска от един граф чисто математически, така че сюжетът и текстът да продължават да са водещото нещо. В никакъв случай не е достатъчно просто да обиколиш и подредиш всичко, защото подредбите се променят с всяко преиграване, а сцените и повествованието остават винаги кохерентни.

Тъй като броят на списанието излезе още по Коледа, в общността вече циркулираха мнения и ревюта за Кинцуги, които колкото и да се опитвах да пренебрегна, малко или много повлияха на подготовката ми, че това произведение ще е истинско предизвикателство, и ще трябва да съм try-hard. Водех си бележки от самото начало, но е важно да се отбележи, че не правя схема и не се опитвам да описвам кои епизоди как са свързани, а по-скоро си набелязвам ключови места сорта на "при локомотива ме питат за X и Y, сега нямам нито едното от двете, значи в бъдеще ще се върна тук...". Болшинството гледам да навържа мислено.

Съответно на първо изиграване умрях. На второ изиграване стигнах в бункера. На трето изиграване достигнах 4 обща памет. На четвърто изиграване успешно приключих на Край 2! И тъй като бях жаден за още, на пето изиграване умрях, а на шесто изиграване отключих Край 1.

От Сезон на тайни насам не се бях кефил така и се радвам, че поредната Златна Никса ме мотивира да седна и да наваксам с КИ през годината.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, harlequin, ze BG, George-AL, banskidedo

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Кинцуги
Time to create page: 0.067 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 20 Юни 2025 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност