Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
По точно името ми означава - Първият слънчев лъч, който докосва земята.Изгревът над Пустинята, Танер, този ли е кръстен на теб
Щото си знаем "матриала".
И не, това далеч не ми е единственият проблем с историческата действителност - на прима виста мога да изброя поне десетина, като започна от възрастта на Омар Хайам, премина през личността на принца и познанията на викинга и стигна до факта, че главните герои пият кафе. Ще ги споделя по-нататък, за сега фокусът ми е другаде - но ако ти си толкова "добре", може да се опиташ да отговориш например на простичкия въпрос: какво не му е наред на пиенето на кафе в Исфахан през XI век?
EDIT: Това е за Хамелеона, който има навика да се заяжда без да разполага с необходимата основа. Bloucester, разбира се, че е добър повод да се спори. Уейн ни проглуши ушите с факта, че книгата е изключително исторически коректна. Е, не е. Фентъзи е! Ако беше рекламирана като такава, нямаше да има проблем. Обаче, понеже ситуацията е различна, е напълно в рамките на нормалното разговорът да се насочи към нея.
Вторият ми въпрос е към предварителните читатели, които по начало би трябвало да наливат акъл на автора. Имате самочувствието на интелигентни хора, надявам се. Наистина ли на никой от вас не му стига общата култура да знае, че в Персия се говори различен език или причината да не го кажете на Уейн е друга? Може би с прикритото желание да се посмеете на гърба му, след като се изложи?
Щото си знаем "матриала".
Почваш да наричаш Уейн идиот, сори майкъл, за мен ти си идиот
[offtopic]Току виж с тази реплика си уцелил десятката. Гложди ми едно съмнение в начина начина на писане и словореда на Anardil. Това съмнение се засилва от много точното му и професионално ревю за Котарака (което беше похвалено и посочено от Майкъл - какво съвпадение) Както и темите, по които се изказва и позицията, която заема! Като любител на конспиративните теории, подозирам че Anardil e втория профил на Мишо:)[/offtopic]
Проверих, оказа се, че не съм знаел, че произлиза от Етиопия. Но пък съм запомнил, че в 11 век кафе не се пие.Хамелеона, грешиш за кафето. Провери пак!
Останалият ти е пост е някакъв... странен. Вкарваш в устата ми думи, които не съм изговарял - Уейн бил идиот, казал съм, че повечето били говорили арабски... (е, аз определено не смятам Уейн за такъв, а за езика беше точно обратното, но нека свидетелите сами отсъдят), изваждаш аргументи от контекста (съвсем пък никъде не съм цитирал Уикипедия като научен източник - изтъкнах я като средство за подобряване на общата култура*), импровизираш, пак без да знаеш (кервансарай е дума на фарси, колкото грейпфрут е дума на японски - изговорът е различен и това е необходимо да се отчете - този в случая е турски и е неуместен; логичен въпрос би бил защо не арабски в съответствие с останалия текст) и за капак обиди Уейн доста повече, отколкото аз бих могъл, нарочвайки книгата му за даже по-пълна с исторически неточности.
Не виждам как ще го забележиш, но аз всъщност не се заяждам (а дали подхождам кретенски ще помоля поне няколко странични човека да отсъдят). Не харесвам книгата - останах с впечатлението, че имам право на такова мнение. Споменах, че ще обясня защо я смятам за слаба, когато посъбера допълнителни впечатления - това и смятам да направя. Интересуваше ме една конкретна тема - зададох въпроси по нея - вярно, пропити с ирония .
И каква реакция последва: един ми каза "грешиш, ама не ми се занимава да ти обяснявам защо", втори предположи, че от критика няма смисъл, а третия започна отговора си с "ти си много зле" (нещо, което не съм казвал по адрес на никого, няма и как да си го позволя). Интригуващ начин за водене на спор, но не виждам с какво точно сте полезни и на автора, и на общността!
* Офф-топик: Едно скорошно изследване впрочем доста категорично доказа, че популярните статии в Уикипедия са по-добър източник на информация от Енциклопедия Британика. Сравнявайки материали по скала от 1 до 10 (едно бидейки напълно неотговарящи на истината), изследователите общо-взето изкараха среден резултат 7 за Британика и 5 за Уикипедия. При популярните ентрита - тези, които са по-важни теми и се следят от много хора - резултатът на Уики е между 9 и 10; а скоростта, с която се изчистваха глупостите беше впечатляваща - под половин час мисля за нарочно поставени неточности по време на изследването.
Така че ще ми е интересно, ако Хамелеона намери дори един пропуск в статията за фарси. А че той действително е езикът на Персия е факт, който надявам се само той не знае. Но с образователната ни система...
EDIT: А ето, че ме обидиха и на Майндкрайм. Сериозно, има ли поне един човек, който би могъл да проведе спор по същество или да приемем, че съм прав?
Останалият ти е пост е някакъв... странен. Вкарваш в устата ми думи, които не съм изговарял - Уейн бил идиот, казал съм, че повечето били говорили арабски... (е, аз определено не смятам Уейн за такъв, а за езика беше точно обратното, но нека свидетелите сами отсъдят), изваждаш аргументи от контекста (съвсем пък никъде не съм цитирал Уикипедия като научен източник - изтъкнах я като средство за подобряване на общата култура*), импровизираш, пак без да знаеш (кервансарай е дума на фарси, колкото грейпфрут е дума на японски - изговорът е различен и това е необходимо да се отчете - този в случая е турски и е неуместен; логичен въпрос би бил защо не арабски в съответствие с останалия текст) и за капак обиди Уейн доста повече, отколкото аз бих могъл, нарочвайки книгата му за даже по-пълна с исторически неточности.
Не виждам как ще го забележиш, но аз всъщност не се заяждам (а дали подхождам кретенски ще помоля поне няколко странични човека да отсъдят). Не харесвам книгата - останах с впечатлението, че имам право на такова мнение. Споменах, че ще обясня защо я смятам за слаба, когато посъбера допълнителни впечатления - това и смятам да направя. Интересуваше ме една конкретна тема - зададох въпроси по нея - вярно, пропити с ирония .
И каква реакция последва: един ми каза "грешиш, ама не ми се занимава да ти обяснявам защо", втори предположи, че от критика няма смисъл, а третия започна отговора си с "ти си много зле" (нещо, което не съм казвал по адрес на никого, няма и как да си го позволя). Интригуващ начин за водене на спор, но не виждам с какво точно сте полезни и на автора, и на общността!
* Офф-топик: Едно скорошно изследване впрочем доста категорично доказа, че популярните статии в Уикипедия са по-добър източник на информация от Енциклопедия Британика. Сравнявайки материали по скала от 1 до 10 (едно бидейки напълно неотговарящи на истината), изследователите общо-взето изкараха среден резултат 7 за Британика и 5 за Уикипедия. При популярните ентрита - тези, които са по-важни теми и се следят от много хора - резултатът на Уики е между 9 и 10; а скоростта, с която се изчистваха глупостите беше впечатляваща - под половин час мисля за нарочно поставени неточности по време на изследването.
Така че ще ми е интересно, ако Хамелеона намери дори един пропуск в статията за фарси. А че той действително е езикът на Персия е факт, който надявам се само той не знае. Но с образователната ни система...
EDIT: А ето, че ме обидиха и на Майндкрайм. Сериозно, има ли поне един човек, който би могъл да проведе спор по същество или да приемем, че съм прав?
Да не се стигне до публично изгаряне на Асасините като на Хари Потър?
Не съм изопачил и една дума, както си писъл, директно съм цитирал и ред по ред съм отговарял.
Ясно посочих, че за езикови неточности да се критикува нещо е най-тъпото нещо на света.
Заяждането ти в конкретния случай е: Защо е произнесено по пловдивски, а не по софийски. Една ли е думата? Едно нещо ли значи? Какъв ти е проблема тогава?
Обаче после се отвратих от откровено кретенското ти заяждане. Никой не ти разбра иронията. Твой проблем. Каквото повикало, такова се обадило.
Популярните ентрита визират предимно поп-култура. т.е. книги, музика и т.н. Говорим за история и езици.
Езика на персия в момента е фарси. Масовия мюсюлмански език пак е фарси.
По една случайност имам всички издадени на български книги на Робърт ван Хюлик в библиотеката си .
Лачданан, пиша бавно и избягвам сложните думички специално заради теб.
Първо, Робърт ван Хюлик нито веднъж не е проглушил ушите на форума с твърдението, че пише нема тоя реалистичен роман. (Също така не съм го виждал да се хвали, че е предсказал Ал Каида или падането на Кулите близнаци, но айде...) Въпреки че е бил свръхзапознат с Китай като за европеец никога не съм чувал да е подхождал със самочувствието на Уейн. Поне по книгите и биографията му не личи.
Това, че ние свързваме араби и кафе е напълно нормално, не виждам какво се опитваш да кажеш.
Впрочем мега тъпо е да цитираш автори, които не се изучават в училище и не е като да са особено популярни, като пример за евентуалната необразованост на някого.
Разбери! Проблемът не е, че има пропуски.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas