А от къде мислиш, че е примерът с таралежа по средата на магистрала с 8 полатна?нека продължава - забавна е почти като Пратчет.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Мисленето в контекста е съзнателен процес, затова и Четеца на мисли има достъп до Съзнателната част от психиката на Убиеца. Несъзнаваното е скрито за него! А именно Несъзнаваното убива принца, а не съзнателните мисли и действия. Ако искате да разберете разликата - има много литература по въпроса. Към коя школа се е присъединил автора, не мога да споделя.Това си е вярно, но тук не се дъни охраната, както каза Хам а оня идиот четеца на мисли. Друг е въпроса дали принцът знае че баща му е уредил личен четец на мисли и това дали четеца имаше сливи в устата та не каза че усеща покушение.
Къде е виждал Нинджи? Няма нужда да е виждал, за да се усети че маскирани индивиди на това място са доста подозрителни.Всъщност както правилно изтъкна Хам единствения жив свидетел на убийството е Раска. Тя би се явила и главният заподозрян при условие, че никой не бяга през двора когато Самир поглежда натам. Тук идва въпросът за белите нинджи катерещи се по стените, ма къде е виждал нинджи Самир освен на корицата на книгата или на покривите на града или при срещи с предишни похитители или... да не задълбаваме.
За какво да ги юрка, като може и сам? А и дори да е пропуснал да го направи, кво толкова, целта е постигната.Първо защо пазачите пред врата не спряха Халип и Самир да разбият вратата. Вероятно щото викингът е началник стража, ама защо не ги юрна и те да разбиват.
Второ щом е дигната тревога, явно е от тия стражи пред вратата, то други просто няма в околията. Тук ще ме извините но не си спомням дали пък Халип не се юрна да вдига тревога, което би било логично и би обяснило изчезването му както и по-късното появяване няколко етажа по-долу на изхода.
Трето, защо да се продъни в бездната дано тоя идиот Самир хуква да бяга!? Високопоставен пич от стражата, всички в двореца го знаят, явява се нощо като телохранител на престолонследника когато не е мъртвопиян или по леки жени (Раска да му мисли какво ще ѝ лепне тоя в някоя от следващите книги). Защо просто не излведе момичето от двореца вместо да си търси стражи с които да се сбие на излизане, при условие, че никой не обвинява него!? Па ако някой случайно го попита може да каже че убиеца тича по пиацата пред двореца и да ходи да го гони вместо да задава тъпи въпроси.
НЯМА други възможности. Вижда се ясно, че телохранителите смятат да съсекат Ракса на място (както по принцип се прави) или най-малкото да я оковат - и в тъмницата на двореца. Ако някой предпочита да прочете творение на Вилорп, в което Самир каза на телохранителите "С'лшай кво, батка, арестувам тая жена тука (убийцата на принца) и я извеждам от двореца - пък вие кажете на Султана, че съжалявам за сина му, който трябваше да пазя", да му направи инициативка и да си я чете.Защо да не е имало и други стражи, защо да не е имало и друг персонал, защо си правим голи предположения и на базата им критикуваме Книгата. Вместо това, може само да попитате.
Защо хуква да бяга? - Ракса говори ли ти нещо? Не се страхува за себе си, а за нея. Имал е и други възможности, той е избрал тази. Тук според мен е пропуск на Автора да ни даде право на избор.
Хахахаххаха. Няма пропуски в сетинга - или в сюжета, искаш да кажеш, по-скоро. Има хора дето не са чели. "Точките" на Вилорп поставят абсолютен рекорд по безумие, тъй като повечето са не просто грешни, а напълно безсмислени или излишни. На единственото, което имаше уж някакъв смисъл все пак да се пита, отговорих в горния абзац.Хора, я някой да смени заглавието на темата, че започнахме да обсъждаме не само мотивацията на героите, но и пропуските в сетинга.
Хайде почети малко Фройд преди да правиш такива изказвания...Мисленето в контекста е съзнателен процес, затова и Четеца на мисли има достъп до Съзнателната част от психиката на Убиеца. Несъзнаваното е скрито за него! А именно Несъзнаваното убива принца, а не съзнателните мисли и действия.
Защо пък точно заради нея - аз останах с впечателнието, че за Самир е обичайно да си води мацка...Защо хуква да бяга? - Ракса говори ли ти нещо? Не се страхува за себе си, а за нея. Имал е и други възможности, той е избрал тази. Тук според мен е пропуск на Автора да ни даде право на избор.
Можеш да пробваш, но някак си не ми се вярва да успееш да обясниш... Уейн може да опита, но някак си обясненията май не му се отдават особено.И на Силвър ще е нужно да обясня, че Ракса не помни, не означава, че информацията е изтрита в мозъка и'. Блокиран е достъпът на Съзнанието и' до информацията в паметта и', но това означава ли, че на несъзнавано ниво също има блокаж!?? Трябва ли да обяснявам колко влияят несъзнаваните процеси на психиката върху поведението ни и мисленето?
Единствената психологическа загадка за мен е как толкова несъобразителни герои успяват да оцелеят повече от 5 минути... това наистина ми е адски чудно.Изобщо в Ас1 има доста психологически загадки, които се надявам да бъдат добре разиграни в продълженията.
И това е така защото стражите би следвало знаят какво е станало вътре зад заключената врата... понеже ако знаеха нямаше да чакат Самир и Ерик да разбият вратата, а вече щяха да са оковали Ракса и да я водят към тъмницата. Може би стражите също са специални и владеят телепатия... или могат да виждат през стени, врати и т.н.? Или пък и те не са особено интелигентни следователно биха слушкали какво им кажат по-старшите стражари, а в случая - Самир и Ерик. Пак има несъответствие.НЯМА други възможности. Вижда се ясно, че телохранителите смятат да съсекат Ракса на място (както по принцип се прави) или най-малкото да я оковат - и в тъмницата на двореца. Ако някой предпочита да прочете творение на Вилорп, в което Самир каза на телохранителите "С'лшай кво, батка, арестувам тая жена тука (убийцата на принца) и я извеждам от двореца - пък вие кажете на Султана, че съжалявам за сина му, който трябваше да пазя", да му направи инициативка и да си я чете.
Точно в сетинга си е - беше ти обяснено, че за такъв град в това историческо време не е нормално персонажите да са толкова тъпи (говоря не само за Ракса и Самир, но и за стражата), но ти не схвана. Отделно, че сюжета има пропуски, но ти си авторът и това донякъде е въпрос на твоя преценка. Нелогичността идва от това, че ситуациите ти са абсурдни, а не от това, че не можеш да ги навържеш по какъвто начин ти харесва. Ха, сега направи разликата.Хахахаххаха. Няма пропуски в сетинга - или в сюжета, искаш да кажеш, по-скоро. Има хора дето не са чели. "Точките" на Вилорп поставят абсолютен рекорд по безумие, тъй като повечето са не просто грешни, а напълно безсмислени или излишни. На единственото, което имаше уж някакъв смисъл все пак да се пита, отговорих в горния абзац.
Чел съм Фройд, чел съм Айзенк, чел съм Албърт Елис, чел съм Фриц Риман, чел съм Хоуърд Гарднър... да продължавам ли да изреждам. Естествено чел, не означава разбрал! Може и нищо да не разбирам от динамикатата на психичните процеси, не споря. Може и да съм изцяло в грешка, не споря, само изказвам мнение.Хайде почети малко Фройд преди да правиш такива изказвания...
Кирил е със специлност Психология точно, но ето че седим и двамата и слушаме как разни хора ни обясняват разни неща по нашите специалности - но сме толкова тъпи, че не схващаме.Точно в сетинга си е - беше ти обяснено, че за такъв град в това историческо време не е нормално персонажите да са толкова тъпи (говоря не само за Ракса и Самир, но и за стражата), но ти не схвана.
Да, имам диплома по Психология. Но не смея и не мога да твърдя, че разбирам тази дисциплина, още повече, че не практикувам психология в момента. Затова моля Силвър да ми обясни мотивите да чета отново Фройд. Къде греша в мнението си?Ти не беше ли дипломиран психолог?
Ако не греша то напътствието да четеш фройд влиза в класацията за изцепка на месеца :clap:
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas