• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Свръх-разум

Свръх-разум

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
05 Авг 2014 14:42
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Свръх-разум #93860

Rahvin писа: писа:
Това беше първата прочетена от мен КИ. Бях много разочарован че автора не е българин, защото звучеше тала български. Много ме впечатли това книжле.

Българин е, ако не се лъжа се казва Иван Димитров, но не е онзи Иван Димитров - Айвън Фогър с Господарят на Душите, а друг.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Авг 2014 14:53
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Свръх-разум #93868
Една от малкото читави „преводни” книжки и тя да се окаже от български автор =)
Има страшно много сюжет и история в толкова малко обем.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

19 Авг 2014 00:08
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Свръх-разум #95023
Ей сега пак я минах и то с голям кеф. Историята си е все така наивна, системата с енергия е тромава, системата за битки - ужасна, но историята не е лоша. :-)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

23 Дек 2014 21:23
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Свръх-разум #99804
Наистина един от най-добрите дебюти.
Сюжет: Действието се развива в далечното бъдеще. Когато хората са покорили звездите. Ти си мутант (в добрия смисъл)...мозъкът ти не се влияе от всякакви "психо" неща. Офицер си в Конфедерацията и те те пращат на специална мисия - да откриеш злият Свръх-разум, който иска да покори Вселената. За целта е направил преврат в една система и е започнал да си прави империя. Ти имаш възможност да поемеш по три пътя, за да откриеш Свръх-Разума - на война, на учения и на мистика...
Пол. страни - добра литература, интересна история, много възможности за преиграване в малък обем, приятни логически задачи
Отрицателни - бойната система не е лоша и не е тежка, но е прекалена в хвърлянето на зарове,
Наистина жалко, че е само една книжка е излязла от този автор...

01 Фев 2015 17:18
Peter Lee
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Свръх-разум #100982
Това беше първата ми книга- игра, която прочетох навремето, и ме запали по жанра. Имаше от всичко по малко- логически задачи, битки и прилична, като за книга- игра, литература. Като гледам, май няма други книги от същия автор?

07 Апр 2016 11:03
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Свръх-разум #114143
На „Хексакон“ видях книжката сред тези, които са предназначени за раздаване и я взех, за да я прочета (не бях обърнал внимание, че я има сканирана). Никсата и Торо ми я препоръчаха, а си спомням, че и Вилорп ми беше разказвал с доста суперлативи за нея.

Като дете нямам спомен дори да съм я виждал. Изненадах се, че е издадена през 1993 г., тъй като по това време купувах или поне намирах начин да прочета всяка книга-игра, която се появеше. Явно поради някаква причина тази не е стигнала до кварталните будки, което е наистина жалко. Книжката е много добра, а за дванайсетгодишно хлапе би била просто страхотна. Със сигурност е и една от най-подходящите за запознаване на нови хора със жанра. Има дневник и се очаква да се правят някакви елементарни сметки, но те, както и системата за водене на битки със зарчета не би трябвало да затруднят някого.

Много съм впечатлен от това, че книгата е дебютно произведение. В интерес на истината първите на Колин, Джордж и Блонд/Уейн също са едни от най-добрите им, така че не е някакъв прецедент, но все пак е достойно за адмирации. Странно е, че авторът не е написал други. Личи си, че е имал сериозен афинитет към жанра.

Плюсове:
+ Много сериозна преиграваемост. Забелязах сходство с „Огнена пустиня“ и предполагам, че авторът е имал някакво влияние. Визирам трите самостоятелни пътя.
+ Литературният стил ми допадна. Не е нещо зашеметяващо, но е над нивото на много от книгите-игри.
+ Впечатляваща корица. Определено мисля, че Емилиян Станкев е изключително добър художник и книжките на „Еквус арт“ изглеждат страхотно. Не знам защо тук са направили тази гавра с вътрешните илюстрации.

Минуси:
- Илюстрациите са кошмарни. Някой беше написал, че са правени от ученик. Не знам от къде има информацията, но дори и да е така, то със сигурност въпросното момче не е било от отличниците на випуска (ако изобщо е учил в Художествената гимназия).
- Ако нямаш Машина на времето и се налага да се върнеш, за да я купиш се стига до доста „счупена“ ситуация:
* На еп.56 пише, че трябва да се върнеш на Университетската планета, но ти може изобщо да не си бил там. Все пак това е само един от пътищата, по които може да стигнеш до Променливата.
* Връщайки се на еп.56 не е отчетено, че може и да нямаш достатъчно енергия за 30 скока за да стигнеш отново до Променливата. Приема се като даденост.
* Отново срещаш корабите, които може вече да си срещал при първоначалното ти отиване до Променливата.
- Почти никъде не получаваш предварително информация колко енергия (скока през хиперпространството) ще изразходваш, за да стигнеш до дадено място. Това не ми изглежда логично, тъй като е важен показател и би трябвало да бъде фактор при взимане на решение.
- Последната битка е просто безумна. Не е сериозно да се очаква да хвърляш зарчета 70-80 пъти (за да победиш някой с 50 удара).
- Имаше някакви дребни недомислици. Не си ги записвах но визирам нещо от типа на това, че на епизод 207 не е споменато колко пари печелиш.

Неутрални:
# Изборите ми се сториха прекалено очевидни. Почти не срещнах такъв, при който да се чудя кое би било правилно. За дванайсетгодишно момче (на колкото бях през 1993 г.) може би нямаше да е така.

Ако някой погледне съотношението на плюсовете и минусите може да си направи грешни изводи. Книгата ми хареса много. Съжалявам, че не съм я прочел преди 20 години.

17 Ное 2017 22:45
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Свръх-разум #125579

Monevwww писа: писа:
Наистина един от най-добрите дебюти.
Сюжет: Действието се развива в далечното бъдеще. Когато хората са покорили звездите. Ти си мутант (в добрия смисъл)...мозъкът ти не се влияе от всякакви "психо" неща. Офицер си в Конфедерацията и те те пращат на специална мисия - да откриеш злият Свръх-разум, който иска да покори Вселената. За целта е направил преврат в една система и е започнал да си прави империя. Ти имаш възможност да поемеш по три пътя, за да откриеш Свръх-Разума - на война, на учения и на мистика...
Пол. страни - добра литература, интересна история, много възможности за преиграване в малък обем, приятни логически задачи
Отрицателни - бойната система не е лоша и не е тежка, но е прекалена в хвърлянето на зарове,
Наистина жалко, че е само една книжка е излязла от този автор...
С доста закъснение да пусна мнение по книгата от кръжока, въпреки че съм я чел сравнително скоро (има няма 3 години), голяма част от книгата я бях забравил. Сега малко допълнение към мнението ми от тогава.
Жалко е, наистина, че това е останала единствената книга на автора. Илюстрациите са слаба страна, но историята и играта компенсират. В 261 епизода има цели три различни начина за минаване. Аз съм ги определил на учения, война и на мистика...брех...всеки един от вариантите е различен и интересен + добрите логически задачи, базирани на езикова култура - за разлика от повечето в книгите-игри, които бяха базирани на математика. Проблеми с придвижването и отчитането на енергия не видях кой знае какви - за разлика от бойната система - лесна е, но хвърлянето на зарове е до безкрая...
Ако искаш да спасиш Галактиката, ако искаш да бъдеш герой, ако не те е страх от предизвикателства (дори да се ожениш :) ), то това е книгата-игра!

Ringlas беше обещал да я качи в каталога ;)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

20 Ное 2017 11:26
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Свръх-разум #125592
Свръх-разум е един космически епос с лека и наивна история, но забележителен със своята пълнота. В тази малка книжка страшно много история, а литературата присъства само колкото да даде най-общи щрихи и повод на въображението да се развихри.
Обявените в началото три пътя за достигане на целта са всъщност два, а от тях е капан в който можеш да попаднеш само ако си много упорит. Той от своя страна пък ти дава един от най-епичните финали добутвайки те до титлата Император на галактиката. Другите пътища пък се сецяпят на по малки алтернативни сюжети като в крайна сметка достигаш до целта си - там някъде в безкрая на междугалактическито пространство. И тук отново идват три варианта на действие, като можеш да откриеш че не си сам в борбата се със свръх-разума.
Самият Свръх-разум представлява интересна изненада и предоставя един настина епичен сблъсък с минимум 100 (сто) хвърляния на зара. това разбира се в случай, че избереш да чуеш историята на живото му лично от него или пък не си се доверил на джедайските технологии.
Книжката се минава бързо и сравнително лесно, но истинската ѝ сила е в алтернативните пътища показващи един богат свят който всеки може да изгради сам с въображението си.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

06 Апр 2019 18:28
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Свръх-разум #130981
От www.goodreads.com/review/show/2776933828Goodreads :

Първата книга-игра, която някога съм чел, която така ме грабна и ме потопи в света на интерактивната литература преди четвърт век, че не се очаква скоро да ми мине.

Когато я чета сега (вероятно за трети-четвърти път), все още усещам чара на пътешестването из галактиката в търсене на могъщия Свръхразум и екипирането с всякакви фантастично-фантасмагорични предмети. Ако трябва да съм обективен, обаче, книжката си има и много проблеми. Литературно залита прекалено много във фентъзито, в случая е по-скоро като негатив; има много готини фантастични идеи, но недоразвити; краят някак си не беше достатъчно грабващ и не отговори на поставената летва; наивни ситуации придвижват сюжета, понякога прекалено много и в игрално отшношение - до степен, в която можеш да изиграеш книгата в десетина епизода. Битките са с възможно най-скучната система; шансът играе прекалено голяма роля в някои ситуации и т.н.

Освен цялостната атмосфера и готините фантастични хрумки, като плюсове бих отбелязал първо много сериозната преиграваемост - както и да минете приключението оставате с усещането, че не сте видяли и една десета от интересните неща в него; а също и употребата на три отделни показателя, като всичките влизат добре в приключението - кредити, персонален защитен щит и енергия на кораба, която е най-интересна от трите, тъй като има употреба в атака, защита и при пътуване и трябва да внимаваш къде как я ползваш. Всеки от показателите има приличен баланс, колкото е възможно да бъде добър или лош той при толкова вариативно приключение.

Все пак "Свръхразум" е грабваща малка книжка и препоръчвам на тези, които не са я чели, да ѝ хвърлят едно око. Поради комбинацията между малък обем и голяма разклоненост едно четене наистина си е "половин час работа".

16 Апр 2019 09:50
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Свръх-разум #131115
Който не е играш старконтрол сингъл плеъра той не знае май за какво иде реч... книгата е копие на тази игра само дето нямаме урклан и кохар в действие... за времето си беше адската класика, а на 12 год не ти трябва литература кой знае колко от опит го зная.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

13 Ное 2019 17:44
Отмъстителя
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Свръх-разум #132557
"Свръхразум" е страхотна книга!
Препоръчвам я горещо на всички! :)

10 Фев 2021 17:52
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
Свръх-разум #137440
Линка за сваляне не бачка

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

10 Фев 2021 20:00
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 781
Свръх-разум #137442
Готово, трябва да е оправен вече.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Etom

11 Фев 2021 15:47
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 79
Свръх-разум #137464
Препечатвам и ревюто на книгата от Александър Драганов от фентъзи и сай-фай клуб "Цитаделата"
citadelata.com/%d1%81%d0%b2%d1%80%d1%8a%...0%d0%b7%d1%83%d0%bc/

Книгите-игри бяха една от първите ми големи фентъзи мании, но досега не съм имал повод да представя по-подробно любимите си заглавия в Цитаделата. Тази година ми се ще да наваксам поне част от пропуснатото, като започвам историческия си преглед със “Свръхразум”, космическа фантастика от български писател, пишещ под псевдонима Бъртрам Устър и издадена през далечната 1993-та година от “Еквус Арт”.

В далечното бъдеще човечеството е излязло извън рамките на родната си планета и е населило милиони светове в Галактиката. Повечето от тях са обединени от могъщата и демократична Конфедерация, макар да има и външни кралства, повечето от които далеч от силата й. Разузнаването на Конфедерацията обаче забелязва, че в едно от по-мощните кралства, Гимел, политиците започват да действат по странен начин, подсказващ, че ги контролира чужда воля. Като елитен военен пилот с уникални психически умения, ТИ си избран да разбереш откъде идва заплахата. Предстои ти епичен полет сред звездите, срещи с опасни неприятели и свирепи чудовища по пътя към леговището на твоя смъртоносен архивраг – ужасяващия Свръхразум…

“Свръхразум” е история в духа на “Междузвездни войни”, която преплита фентъзито и фантастиката. Това я направи моята любима космическа книга сред интерактивната литература от онова време, като причината затова е уникалната атмосфера на историята, преплитаща футуризма с приказността. Роботи, магьосници, бластери и анихилиращи мечове – всичко това се преплита умело в едно цяло, което напомня, но не копира класиката на Джордж Лукас. Сега, когато изиграх отново приключението забелязах и някои дребни грешчици на автора, но носталгията и обективно силните страни са много повече.

“Свръхразум” е чудесна книга-игра и се радвам, че намерих време да си я припомня.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

11 Фев 2021 23:34
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
Свръх-разум #137471
Препрочетох и изиграх наново тази книжка. Увлекателна история с възможности за преиграване, без излишни смърти в играта. За този малък обем има много игра и много екшън. Горещо я препоръчвам за начинаещи в жанра и почитатели на фантастиката.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, turbobobi

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Свръх-разум
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • Yesterday 04:51
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • 24 Мар 2023 13:51
    • Най-слабият български автор. (54 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от LethianDreams
    • 24 Мар 2023 11:01

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg