• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Завръщането на Наследника

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
28 Ян 2012 18:58
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1038
Завръщането на Наследника #43918
Ами каквато и да е бронята при не турнирна пика те дупчи, айде при най-тежката може да те отхвърли, пиката просто не се чупи. Единственото спасение от бойна пика е да я отклониш с щита, не че няма шанс и така да те събори но поне няма да те продупчи. Все пак 2-3 санта дърво пазят по добре от едни милиметър стомана. гЛавно защото трябва да премине през повече материал , а не защото дървото е по здраво.
Нейде се въртеше клипче как 110 либров лък (не съм сигурен това какво ще рече) дупчи кована рицарска броня 20 тина метра (ако попадението е пряко). При 80 либровия стават само драскотини дори при пряко попадение.
Докато 3 санта варен бук спира почти всичко.

Годината от 1144 на коя можем да я променим таа че да е исторически вярна и да отговаря на там на другите неща от книгата?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Ян 2012 19:21
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Завръщането на Наследника #43922
Спасе, брат ми...

[offtopic]Айде пак фантазии...

Пиката те дупчи винаги, колкото всяко попадение при бой между танкове те превръща в стопилки.
Първо, тежката броня не е плоска метална пластина, че да се пробие като тенекиена туба. Наклоните на нагръдниците, шлемовете и т.н. не са просто за фешън ефект, а за да отклоняват точно такива неща, като пики и стрели. Така че - дори да те ударят (не е чак толкова лесно) има поне някакъв шанс да оцелееш. В колкото по-тежка броня си - толкова по-добре.

За падането не мога да коментирам - не съм ездач. Но и то зависи от много неща.

Още не е сигурно може ли лък да пробие тежка броня, особено като се добави факта, че под нея обикновено има едни подплънки, които сами по себе си са прилична защита. Въпреки това, бронята позната като Full Plate Mail на практика не съществува по времето на играта, която обсъждате, та дългия лък все пак не е безопасно оръжие (ефективно срещу рицари, но не защото бие през бронята).

Виж, съгласен съм, че щитът е най-великото средство за защита. Дори два пръста дърво (обработено както трябва и подсилено с метални рамки) ти дават почти пълна защита от далекобойни оръжия и леки ръчни. Основния минус е, че щитът рано или късно се чупи.[/offtopic]

ПП: Абе това дигитализирахте ли го най-сетне, че да го прочета?

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

28 Ян 2012 20:14
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Завръщането на Наследника #43928
Значи в книгата няма пробивания (освен ако не си с леката броня или не направиш грешката да отбиваш пиката с щит )- има [u:3nwi6pym]събаряне [/u:3nwi6pym], аз това което си мисля че не могат да те съборят а не дали кое как дупчи. Другото което е недомислено е че противника ти цели главата - би трябвало това да е забранено, макар че от друга страна противника ти е злия барон който предполагам че може да си позволи нарушения.

Като гледам картинките - прословутата средна броня е нарисувана като някаква ватенка с качулка , леката изглежда по същия начин само че е нарисувана като изплетена от пръстенчета. А от шлемовете (странно защо отделени от броните) лекия е като селска кожена шапка със шип.

Щитовете са най-странни - има кръгъл арабски щит с шип за лек, някъкъв грамаден и правоъгълен щит с кръст който съм 100% сигурен че не може да се използва от конник и един триъгълен.

28 Ян 2012 21:43
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1038
Завръщането на Наследника #43939
www.youtube.com/watch?feature=en ... z77d1fLDM8

Конна езда травми писа: писа:
Учените от Хайделбергския университет са доказали, че травматизмът в конния спорт е на 10-то място в сравнение с травмите при други спортове, но нараняванията са много по-сериозни. Например в 39% от случаите има тежки счупвания, включително на гръбнака и главата. Това е обяснимо – ако човек падне от гърба на галопиращ кон, това е равностойно на свободно падане от височина 3 метра със скорост при удара 60 км в час. Още малко статистика: 76% от травмите се дължат на падане от коня, 15% при грижи за коня в обора, 16% при скок с коня; 57% при галопиране на манеж или на открито, особено при внезапно спиране на животното по различни причини. Точно защото поведението на коня невинаги е предвидимо, ездата не бива да бъде подценявана като вид спорт. И мускулите няма да помогнат на ездача да се справи с подплашеното животно, особено ако самият ездач е неопитен.
...
Физическата подготовка на човека също е важен фактор. Например трябва да се отработят правилни реакции при падане.

От тук е взето.

В кратце имаш 57% шанс да се конузиш и в 37% от това контузията да е тежка. Или 22% щанс излезеш ли на турнир да излезеш с тежка травма. При ползване на тежка броня реакциите ти са в пои по бавни отколкото при лека такава, колкото и да е удобна и лесна за употреба тежката.

Защо барона се цели в главата:
... ure=fvwrel

За лъковете и кованата броня:
... ure=fvwrel

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

28 Ян 2012 22:11
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Завръщането на Наследника #43944
В момента не мога да изгледам клипчетата, но съм сигурен, че мога да намеря точно за лъковете, как силата на стрела с метален връх не може да стигне, за да пробие бронята.

Тъй като не става дум за реален турнир (към края броните за турнири наистина са били метални черупки с вратичка), няма да коментирам прицелването. Ако помня правилно целта обикновено е тялото/щита, но може и да бъркам.

Между другото, не е и толкова сигурно, че падането от кон в турнир може да се сравнява с такова в конните спортове днес. Първо - конете са били много по-бавни (т.е. по-малка скорост), второ, не са скачали (другия конен спорт, за който се сещам от раз). Може би, ако има извадки за конния голф (както викам на полото) ще можем да си изградим добра представа (мисля, че там контузиите ще отразяват приблизително тези при турнирите).

Също така, макар и да бави реакциите, има шанс (някой физик или травматолог? може да ни обясни най-добре, може би) бронята да те е предпазвала допълнително. Сигурно е, че 1/5 от участниците в турнирите не са пукясвали/оставали сакати.

Мисля, че идеята ми се подкрепя до някъде от факта, че единствените данни за наранявания, които съм намерил до сега посочват едва 10% ранени и случайни смъртни случаи. Но не съм задълбавал много - може данните ми да са грешни. Макар че... Хенри Осми често е участвал в турнири и е трябвало коня му да му се стовари на главата, че да му нанесе свестни щети. И дори тогава, Хенри пуква от туберколоза (май) години по-късно.

ПП: Пробива лъка кована броня бе... пробива...
en.wikipedia.org/wiki/English_longbow#Range_and_penetration

28 Ян 2012 22:14
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Завръщането на Наследника #43947
Господи, защо ВИНАГИ в тези исторически теми се стига до висша физика и математика? :lol: Ще рече човек, че тук сме майките и бащите на ЛАРП движението.

28 Ян 2012 22:16
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Завръщането на Наследника #43948
Не споменавай такива движения пред мен. Предпочитам да науча реални факти, отколкото елфически.

И да, важно е да се знае, че да ви се смеем ако с Торо объркате нещо ;)

28 Ян 2012 22:21
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Завръщането на Наследника #43950

Ейдриън Уейн писа: писа:
Господи, защо ВИНАГИ в тези исторически теми се стига до висша физика и математика? :lol: Ще рече човек, че тук сме майките и бащите на ЛАРП движението.
Ами защото физиката и математиката имат голямо значение за цивилизацията, а тя е има голямо значение за историята. Мисля, че е логично... пък и математиката и физиката са точни науки и не се променят през вековете следователно са едни от малкото неща, на които може да се вярва почти без съмнение.

А иначе по темата...
Един нормален кон тежи между 300 и 500кг. Тези дето са преки наследници на рицарските турнирни коне са породите за прескачане и тежат средно около 350-400кг. Ако нещо такова залитне настрани и се стовари върху бедрената кост на човек ще я потроши дори през бронята... човекът обаче вероятно ще оцелее.

При боят с пика обаче ударът се нанася с импулса на конят - ездачът играе само свързващо звено между конят и пиката. Силата на ударът зависи от скоростта и конят и общата маса на конят, ездачът и пиката. Работата на ездачът е да определи посоката и точката на прилагане на силата на ударът, но голямината на тази сила зависи основно от конят.
Дори тогава обаче ездачът просто ще изхвръкне от седлото и ще се ставари сравнително безопасно зад конят.

При турнири опасността може да се появи ако атаката е не срещу ездачът, а срещу конят - ако пиката се отклони и прониже врата на животното (който е незащитен), тогава не е ясно кой къде ще се озове и шанса 400-килограмов обезумял от болка кон да се стовари върху нечия глава нараства доста... а по онова време потрошения череп е бил нещо смъртоносно.

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

28 Ян 2012 22:24
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Завръщането на Наследника #43951

SilverWolf писа: писа:

Ейдриън Уейн писа: писа:
Ами защото физиката и математиката имат голямо значение за цивилизацията, а тя е има голямо значение за историята. Мисля, че е логично... пък и математиката и физиката са точни науки и не се променят през вековете следователно са едни от малкото неща, на които може да се вярва почти без съмнение.

Подкрепям, а и освен това математиката и физиката нямат навика да си измислят, като 9/10 от хроникьорите по онова време.

28 Ян 2012 23:03
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Завръщането на Наследника #43953

пък и математиката и физиката са точни науки и не се променят през вековете следователно са едни от малкото неща, на които може да се вярва почти без съмнение.
На тоя свят няма неща, напълно достойни за доверие. Физиката се е променяла твърде много. Един красноречив пример: преди Нютон, в продължение на столетия, класическото обяснение защо предметите имат свойството да падат на земята, било "защото там им е мястото".

28 Ян 2012 23:08
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Завръщането на Наследника #43954

vg писа: писа:
На тоя свят няма неща, напълно достойни за доверие. Физиката се е променяла твърде много. Един красноречив пример: преди Нютон, в продължение на столетия, класическото обяснение защо предметите имат свойството да падат на земята, било "защото там им е мястото".
Имах в предвид самите явления, изучавани от физиката, а не знанията на хората за тях.
Науката се е променяла, но това което е изучавала винаги е било валидно. Закона за гравитацията е действал и преди на Нютон да му падне ябълка на главата, а кораби са се строяли и са плавали преди Архимед да извика "Еврика", изскачайки от банята.

Arbitrium vincit omnia

28 Ян 2012 23:25
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Завръщането на Наследника #43955

Имах в предвид самите явления, изучавани от физиката, а не знанията на хората за тях. Науката се е променяла, но това което е изучавала винаги е било валидно.
Изучаваните явления няма как да са валидни или невалидни. Валидни или невалидни могат да са теориите за тях.

28 Ян 2012 23:40
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Завръщането на Наследника #43958

vg писа: писа:
Изучаваните явления няма как да са валидни или невалидни. Валидни или невалидни могат да са теориите за тях.
Така е. :)
Единствено разбирането за явленията се променя.

Arbitrium vincit omnia

29 Ян 2012 01:00
belavoda
Трошача
Трошача
Скрий Още
Завръщането на Наследника #43961
Не обичам физиката, химията и много други науки. И не ме интересува дали е сбъркал автора с няколко години историческия факт. Важно е, че ''Завръщането на наследника" ми достави удоволствие, когато я четох преди много години и много се надявам да ми допадне пак, когато я прочета отново.

29 Ян 2012 12:12
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Topic Author
Завръщането на Наследника #43990
Книгата е хубава и е доста нестандартна за времето си. На мен също ми хареса като малък, а и сега също. Щом се стигна до 4 страници в тази тема за отрицателно време, значи наистина е добра, въпреки грешките и несъответствията. А и както се спомена по-горе, тя е първата тактическа книга-игра и именно тя отваря път на любимата ми книга-игра - "Синът на Пустинята".

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Твърдокорични версии на Призвание герой (12 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от Monevwww
    • Today 12:35
    • КИ Мемета (11 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Meriadoc
    • Today 11:11
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (48 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Efix7
    • Today 07:50

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg