• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Дуел в дълбините

Дуел в дълбините

• 1
  • 1
29 Сеп 2013 18:41
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Topic Author
Дуел в дълбините #78328
Днес наруших един от принципите си, а именно да не чета книги и да не гледам филми на морска тематика, освен ако не съм сигурен в доброто им качество. С оправдано лошо предчувствие, зачетох "Дуел в дълбините" на Джак Блъд. Мога отговорно да заявя, че авторът е черпил впечатления за водолазни спускания от някой треторазряден филм. Искрено се надявам, никой да не е приел сериозно тази... книга, в която физичните закони са невалидни, поведението на морските обитатели е крайно неприсъщо.

Още в обясненията на термините ме изтресе първата колосална глупост (уви, широко разпространена).

АКВАЛАНГ – кислороден апарат за дишане под вода

Това. Не. Е. Вярно! Аквалангът би могъл да е кислороден апарт, но дишането на чист кислород е опасно и трябва да се прави само под наблюдение и при парциално налягане не повече от 1,6 за професионалисти и 1,4 за любители (не повече от 8 метра дълбочина). Допустимо е по-високо налягане на кислорода единствено под медицинско наблюдение. Дишането на кислород под по-високо парциално налягане води до гърчове, припадък, пневмония и смърт.

В еп. 9 героят се потапя на дълбочина от 30 метра. Ако приемем, че в апарата му има чист кислород, парциалното му налягане е 4 атмосфери. Героят е мъртвец.

Този нечовек продължава да се спуска по-дълбоко на еп. 37, където достига сериозната дълбочина от 70 метра (парциално налягане на кислорода 8 атм!!!)! Тук трябва да отбележа, че дишането дори на въздух, на такава дълбочина, е непрепоръчително, даже забранено в повечето цивилизовани държави. Пределът за дишане на въздух е 50 метра, заради опасно приближаваща граница на парциално налягане на кислорода, както и заради високото парциално налягане на азота. За работа на дълбочина над 50 метра се използват специални газови смеси, като тримикс или хелиокс.

Прекратил със самоубийствените си опити, героят поема нагоре в еп. 52. Там (ма разбира се, как!) го срещат акули.

За разлика от пясъчната, леопардовата акула се отличава с агресивен и непредсказуем нрав, довел до не една кървава драма в топлите карибски води.

Леопардовата акула е боязливо създание, с дължина около метър и половина. в човешката история има само един регистриран случай на нападание над човек, напднатият не е получил никакви наранявания (водолаз с кървящ нос е станал обект на интерес).
Акулите изобщо рядко нападат хора и повечето инциденти са "недоразумения". Диетата на акулите обичайно е риба и бозайниците не представляват интерес, особено в богатите на риба тропически води.

На еп. 2 водолазът е нападнат от... гигантски октопод! Октоподите са сравнително дребни морски обитатели, като най-гигантските (рекордно достигащи 70кг.) обитават Тихия океан. Как са се появили в Карибско море, един дявол знае! А водолаз убит от октопод е такава нелепица, че Джак Блъд заслужава пет по задника, само заради тази простотия.

Премеждията по изплуването фатално биха забавили всеки представител на Хомо сапиенс, принуждавайки го да премине в режим на стъпаловидна декомпресия (постепенно изплуване, със спиране на определени дълбочини за все по-дълги интервали от време). Вместо това героят изхвърча, като тапа на повърхонстта, неизвестно защо оставайки жив, въпреки кипналата му от милионите азотни мехурчета кръв (оп, да! той дишаше чист кислород :lol: !).

Няколко часа по-късно (еп. 3) героят участва в пиянски бой. Дълбоководните спускания изискват пълна почивка и избягване на всякакви физически натоварвания, защото организмът продължава да се разсища от натрупания азот до 12 часа след спускането. Нарушаването на горното води до сериозен риск за здравето и живота.

В еп. 20 героят изпива не по-малко от 200мл. джин. Употребата на алкохол до 12 часа след водолазно спускане е абсолютно забранена и води до сериозен риск за здравето и живота. В България има десетки трагични примери на рапанджии, безвъзвратно оскатени по точно тази причина.

В еп.14 помощникът на героя, метис от карибите, прави едно сравнение:

– Не си търси белята, амиго! Ония са двама и ако те спипат, ще ти разпорят търбуха
като на херинга!

Малко вероятно е, месетн полу-индианец да използва за сравнение херинга, тя е студенолюбива риба, която не се среща в Карибско море.

В еп.42 героят извършва т.нар. повторно водолазно спускане - спускане с интервал по-кратък от 24 часа от пръвото. Това е опасно и се извърша в специален режим.

Изписах всичко това, в случай, че някой се заблуди и приеме за чиста монета физичните закони в паралелната вселена на "Двубой в дълбините". Отделно, книгата смуче. Игра практически липсва. Няма логика дори в малкото на брой избори. Текстът е посредствен, а сюжетът банален.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

29 Сеп 2013 18:51
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1328
Дуел в дълбините #78329
Друго си е анализът от професионален гмуркач :)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

29 Сеп 2013 19:00
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Дуел в дълбините #78331
Това е книгата, която захвърлих след първите 4 прочетени епизода. Много рядко е някоя книга-игра да ме накара да го направя.

Избери своето приключение

29 Сеп 2013 19:26
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Дуел в дълбините #78332
Това не е ли книгата с настолната игра морска битка към нея?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

29 Сеп 2013 19:31
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
Дуел в дълбините #78333
Не знам, видях я в Замунда и умиращ от скука я дръпнах. Кой е Джак Блъд, знае ли се нещо за тоя юнак?

29 Сеп 2013 19:36
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Дуел в дълбините #78334
Тук Ники може да отговори. Той се беше засякъл с него.

Избери своето приключение

29 Сеп 2013 20:30
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1328
Дуел в дълбините #78337
Ами ако не ми е разказвал небивалици: Продава книги на старо от кашони. Засичах го на метростанцията на Г.М.Димитров. Възрастен мъж, слаб с шапка. Бил е приятел с Любо Николов. Не помня от къде се познават... но ми го разказа. Каза ми, че пише документална книга проследяваща май нещо свързано с оръжията в древността. Любо го карал да пише, самият той ползвал некви френски книжки-игри за идеи. Каза, че Любо често давал на негови приятели да пишат книги, които да излизат с негови псевдоними, спомена и Григор Гачев. Не знам до колко може да му се вярва. Калоян, който продава книги-игри на Славейков, ми каза че същият минал през него, и му оставил книги на Джак Блъд, за които казал че са писани от него. По описанието май става въпрос за същия човек.

Това знам. Вече не го засичам там. Друг продава.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

29 Сеп 2013 20:40
Шангри
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Дуел в дълбините #78338

Вилорп писа: писа:

Морска битка е към Битка под вълните на Сим.
А истинското име на Джак Блъд го има в самата книга Дуел в дълбините.
Иначе книгата без проблеми влиза в петте най-лоши книги-игри изобщо. Очевидно е пришпорена накрая, но не само това е проблема. Последната част е отрязана (вероятно нарочно). Поне във версията, която направих, може да се стигне до последния, 90-ти епизод не че това прави книгата по-добра. Ако някой чак толкова няма какво да прави, може да жертва малко време за нея, иначе не я препоръчвам на никого.

"Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника."

29 Сеп 2013 20:47
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
Дуел в дълбините #78341

nixata писа: писа:
Бил е приятел с Любо Николов. Не помня от къде се познават... но ми го разказа. Каза ми, че пише документална книга проследяваща май нещо свързано с оръжията в древността. Любо го карал да пише, самият той ползвал некви френски книжки-игри за идеи. Каза, че Любо често давал на негови приятели да пишат книги, които да излизат с негови псевдоними, спомена и Григор Гачев.

То, не че не може, ама тия приказки съм ги чувал и за други известни писатели. Във Варна има един образ, дето разправя, че почти всички разкази на Хайтов били негови, Хайтов му ги бил купил :lol: .

29 Сеп 2013 20:54
Шангри
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Дуел в дълбините #78342
Сега проверих. Името на автора е Любомир Цонев.

"Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника."

30 Сеп 2013 13:48
TheVaka
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Дуел в дълбините #78410

Шангри писа: писа:

Вилорп писа: писа:

Поне във версията, която направих, може да се стигне до последния, 90-ти епизод не че това прави книгата по-добра.

Ще напишеш ли в темата с грешките правилните препратки и как си я сглобил до финала?

30 Сеп 2013 17:35
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 89
Дуел в дълбините #78416
Lachdanan, много се смях :lol: Искам още да пишеш, много е весело да го чета!

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

30 Сеп 2013 17:46
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
Дуел в дълбините #78417

Лисичков писа: писа:
Lachdanan, много се смях :lol: Искам още да пишеш, много е весело да го чета!

Като изляза в обичайната си 4-5 месечна ваканция, края на октомври, може и да ви разсмея за конкурса на Таласъмията :)

01 Окт 2013 12:19
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Дуел в дълбините #78465
Поставете за конспиративните теории бяха преместени в раздела За авторите на жанра.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

25 Дек 2014 17:52
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
Дуел в дълбините #99825
Това наистина е една от най-слабите книжки...дори не бих го нарекъл книга-игра. Има реално 4-5 избора, като всеки който не е по линията води до фатален край... Това е разказ, който някой го е преработил на книга-игра и е сложил илюстрации...
Сюжетът е ...ти си бивш морски пехотинец или нещо подобно, закъсал си за пари и един мафиот те изпраща да извадиш една касетка от потънала яхта, защото си най-добрият...
Както и да е ако се справяш успешно стигаш до епизод 70, където историята свършва...но явно е бил малък обема и са добавили още 20 епизода, но някой е забравил да направи преход към тях и книгата е омазана...както и да е след епизод 70 смисловият преход е епизод 80 (в последните 20 епизода има само един избор всичко е салами...) Тези 20 епизода не обогатяват значимо историята...слаби са и са изсмукани...
Слабо четиво!

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Дуел в дълбините
Time to create page: 0.088 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Коментари и въпроси относно Инициативата (512 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Today 11:22
    • Размисли за писането на критика за книги-игри (29 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 11:15
    • Какво е книга-игра? Кои са псевдо книги-игри? (35 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 22:06

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност