• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Неделчо Богданов
/
Българ - Предварителна / Обща тема

Българ - Предварителна / Обща тема

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
26 Апр 2015 01:10
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 131
Българ - Предварителна / Обща тема #105089
Само няколко серийки съм гледал от сериала и не ми хареса. Не знам дали имаше средно и по един забавен момент на епизод. Анимацията е отврат, хуморът е елементарен и идиотски (в лошия смисъл). Със сигурност си има публиката, дори някои приятели му се кефят. От любопитство бих метнал едно око на книгата, но със сигурност не бих си я купил. Все пак ми харесва амбициозността на пича. В България е пълно с къде по-кадърни от него и аниматори, и автори на книги, които обаче нищо не постигат заради липсата на амбиции и действия.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

26 Апр 2015 11:32
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 89
Българ - Предварителна / Обща тема #105090
Ето го първи епизод от филмчето- vbox7.com/play:e7340c61f5 .
Не знаех за съществуването на това недоразумение, но то е толкова зле, че дори не успя да ме разсмее с некадърщината си. :-)

P.S. Това нещо какво трябва да се води? Някакво диво ъндърграунд изкуство?

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

26 Апр 2015 12:02
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 533
Българ - Предварителна / Обща тема #105091
Аз съм се заблудил, че няма връзка между книгата-игра и серията Българ.
Мисля, че човекът е прав да си настоява на своето. Изградил е някаква марка, има си някакви хора, които харесват Българ, добре е да си държи на тях, докато има кой да го финансира.
Така като гледам произведенията му, не мисля, че на този етап ще се сдобие с много почитатели, ако опита да започне нещо ново.

Не знам как му е хрумнало точно книга-игра да пише, може би е свързано с източници на финансиране.

[offtopic]Буковски е прав, че "Barfly" ("Редовен посетител") се е получил добре, понеже ти се приисква да пиеш, когато го гледаш. Но от Емил Конрад и Неделчо Богданов на човек му се допива много повече.[/offtopic]

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

26 Апр 2015 14:37
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 398
Българ - Предварителна / Обща тема #105092
Ами най-вероятно човекът е фен на книгите-игри и затова.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

26 Апр 2015 21:13
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Българ - Предварителна / Обща тема #105103

nixata писа: писа:
E то по тази логика трябва да "оплюем" и Торо, Ксенокса, Сикамор, Вейл и т.н що като фенове са прописали книги-игри.
Не казвам, че е противопоказно да правиш нещо, което харесваш като потребител. Но да си фен на книгите-игри не е нито необходимо, нито достатъчно условие, за да се захванеш да пишеш книга-игра (особено на по-зряла възраст).

На всяко нещо могат да му бъдат намерени слабости, ясно ми е. Житейският опит ме е научил, че не сме земя, която ражда много таланти. Затова подхождам негативно към всяко нещо, до доказване на противното.

Какви биха могли да бъдат силните страни на това произведение? Стилът на илюстратора... може би, макар за мен да е отблъскващ. Литературен стил (евентуално заради участието на Богдан Русев, ако човек харесва как пише той) - виждаме откъс, който трябва да рекламира произведението и той е недодялано написан. Добра система за игра, интересно избори... на сляпо залагам, че логиката и оразмеряването не са му силните страни на Неделчо Богданов.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

26 Апр 2015 23:14
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 73
Българ - Предварителна / Обща тема #105106
Само оплювате филмчето, ама без него БГ анимацията нямаше да е и на това ниво. Мога само да пожелая успех на проекта, в крайна сметка появата му ще е (приятна) изненада тази година

27 Апр 2015 00:21
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Българ - Предварителна / Обща тема #105108
На какво ниво е БГ анимацията в момента не знам, но ако това филмче ѝ го повдига, за мен тя все едно не съществува. Разбирам, че и Симпсън фемили е анимация, която кърти (не че ми харесва), но не вярвам, че се прави от един човек със съмнителни умения и в рисуването, и в писането. А Българ-сериал е на нивото на надарен петокласник като сюжет и като текст. Включително с грешките, на малкото места, където е възможно да пише неграмотно - Неделчо го е постигнал.

Кое точно ще те изненада приятно, руски? Че просто има още една книга-игра? Ми, то да насърчим малко Тити, а после да го подкрепим финансово, и той ще извади българска книга-игра.

Или може би е чудесно, че за пореден път има проект с мистериозното участие на Богдан Русев?! Не стигаше, че Уейн сервира от време на време по нещо, в което уж участва Блонд, но не е ясно с какво, ами сега и Неделчо Богданов създава произведение с помощта на Блонд, за което едва ли някога ще разберем кой какво точно е направил.

Hater

27 Апр 2015 00:48
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Българ - Предварителна / Обща тема #105109
Литературен анализ на Българ-Книгата-Игра, така както (не) са ни учили да го правим в училище :-) (за увода) От Ян

„Несебър не изглежда като най-гостоприемното място на света."

Авторът е майстор-манипулатор и ни вкарва дълбоко в оркестъра още с първото си изречение! Така зададено да бъде прочетено, ние, или поне любознателният читател няма как да не се запита: "Добре де, а как изглежда най-гостоприемното място в света?" И тъй като наивният читател най-вероятно е българин и не е ходил никъде по света, той със сигурност ще се съгласи с това иначе неизказано твърдение на Богдан: "Абе светът е голям и в него има много яки места, но ти си тъп селянин и не си излизал от Младост и Дружба, ето защо ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАДОВОЛИШ С МОЯТА книга-игра за Несебър, сори!" :-) От тук следва, че читателят вече е изцяло омагьосан от случващото се и ще следи с интерес нататък. И ето:

"Автобусът от Карнобат е спрял в опасна близост до ръба на кея, в който мазно се плискат вълните."

Тук веднага се набива на очи една доста непозната дума, а именно "Карнобат" - да, тя е световно непозната за всички, които не са родом, или поне някога не са посещавали Карнобат. Да, ние знаем, че това е един град в България, но освен да го свържем с иначе нелошата карнобатска ракия, нямаме други живи асоциации с него. Ето защо, точно за ракия започваме да си мислим и това Е целта на Русев, да ни омае и ОПИЕ все повече в глупостите си. Веднъж досетили се за карнобатска ракия, на нас ни става едно весело и лежерно на душата и все повече се хипнотизираме от текста, а в него абсурдите продължават с пълна сила: съчетанието "автобус" и "опасно" в едно изречение никак не е случайно, защото всички близки приятели на Богдан ще ви кажат, че "Скорост" с Киану Рийвс е любимият филм на писателя, а това ни кара да внимаваме и да се настроим бдително за всичко съмнително, което предстои да се случи! И то идва под форма на "мазни" вълни, които някак си заплашват да погълнат автобуса, ако той някак си падне от ръба на кея. Слава богу, дотам не се стига, но напрежението и драматизмът се покачва все повече и ние с вас сме все повече хипнотизирани от иначе (реално) съвсем нищо случващото се. Ето какво последва:

"В краката ти се търкалят остатъци от току-що уловена риба, за които се бият една трикрака котка и една едноока чайка."

Тук няма как да не се досетим за лафа "По добре на хората в устата, отколкото на хората в краката!" Богдан е ловък агент, който е наясно, че е нужно за книгата му да се говори и обсъжда бурно и яростно. Ето защо той е длъжен читателят да спре да разсъждава дали книгата си струва или не, като директно (както е направил и самия Иисус, ако се сещате) го "нахрани", дори духовно, след като първо отклонява погледа му (героят явно поглежда надолу), а после му сервира готова и "уловена" риба, без дори да става ясно какво прави една иначе директно и готово "уловена" риба на кея (може би наоколо има рибари, а те ловят толкова МНОГО РИБА, че даже не знаят какво да я правят и директно я зарязват на кея - моят братовчед от Разград редовно ходи за риба, която после няма какво да прави и хвърля, защо и в Несебър да не правят същото?!). Така или иначе библейската алюзия с Иисус и рибата е спазена 1:1 в сцената от Библията, дори нещо повече, има една американска поговорка, която учи, че е добре да дадеш риба на някого, но е по-яко да го научиш САМ да си я лови. Богдан е могъщ учител и манипулатор и след изречението ние оставаме с впечатление, че едва ли не "героят още с пристигането си от автобуса и залян от ракия, вече е уловил СЪВСЕМ САМ риба!" - това звучи яко, кой не знае песента "И ловец съм, и рибар съм" и след този ГОЛЯМ И ЩАСТЛИВ УЛОВ НА ЧИТАТЕЛЯ, глупостите с трикраките котки (кой е виждал трикрака котка в Несебър?) и полусляпата чайка ни идват съвсем адекватно и на място, почти като "мазна вълна", която ни залива от ръба и ни хвърля на дълбоко в действието, от което ние вече сме тотално запленени и блеем като тъпи овце с настървение за още и още! Забележете, че котката и чайката се "бият" за рибата, но... истинският "шаран" и "рибок" е... самият читател!

"На входа на града има табела с надпис “Световно наследство” и сергии, на които се продават магнити за хладилник и сладолед от рапани."

От всички Вас едва ли някой живее в Несебър и може изобщо да си представи "входа на града" - че е път за коли, ясно, ама с ливади отстрани ли е, гори, дюни, каменист бряг - май няма значение, табелата е водещият фактор тук! И, я, находка! Думата "Свят" се повтаря както в началото, но сега е в друга тоналност: "световно", съчетано с думата "наследство", идеално! Първо, тъпият читател отново се замисля за светът, в който той живее и който той тотално (не) познава. После се замисля и за думата "наследство", която също е дълбоко непозната за младия и все още сексуално съзряващ читател, който едва ли си дава сметка, че един ден баща му и майка му ще си отидат и той ще наследи и апартамента, и колата. В същия миг може да му проблесне за думата "легаси", за която той е чувал предимно от картите MAGIC и тогава читателят се изпълва с гордост, защото се кефи да играе на игри с карти и да участва в тъпи турнири с награден фонд. Тук той може би вече и се замисля за странното словосъчетание на "световно" и "наследство" и в главата му току виж се пораждат красиви гледки от хълма Царевец, връх Шипка и НДК. И в този миг той най-после някакси осъзнава, че Несебър е най-вероятно част от някакво голямо национално БОГАТСТВО, за което той ще си даде даже и последния ЛЕВ, но ще го притежава, дори под форма на тъпа книга-игра на Блонд. Но Русев не иска той просто да си даде парите (дори директно се загатва, че "тук нещо се продава"), а да го направи луд и дай хард фен на книгата си и... продължава: Русев използва думата "сергии" - демек, "читателю, наясно си, че тук с теб имаме алъш-вериш и твоите пари НА МЕН ми трябват!" След това пък му говори за "хладилници", някак си, казвайки "студено, а? тази моя книжка ще те стопли, купи си я!" и завършва с думите "сладолед от рапани". Всеки знае къде се продава сладолед - в цирка и в мола, демек ще има сеир. А всички обичаме като има сеир :-) Все пак, рапаните са един честен начин читателят да си даде сметка, че тук ще си имаме работа с една (по-своему) "морска" история. И читателят сам прави връзка, че "рапанът е част от морето, в него има вода и кораби, щом има кораби, има и пирати, значи и Джони Депп е там, той обожава Джони Депп и е гледал всичките му филми, а щом там е Джони Деп, значи и Питър Пан е наблизо"... А от там... детството му се завръща с трясък ("Приключение е да си спомниш", нали така?:)... И той вече е убер фен на книгата. Готов е да си я купи при първа възможност, само и само да изживее едно тъпо и най-вероятно напълно безсмислено морско приключение-игра в Несебър :-) Или - да напомним - "Игра, в която ГЕРОЯТ ОТ КАРНОБАТ (а там има ракия!) СИ ТИ!!!!"

Нататък всички сте големи хора с въображение и сами можете да се досетите какво ще (ни) се случи, хехе! Приятно! :-)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

27 Апр 2015 11:50
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Българ - Предварителна / Обща тема #105115

Mindcrime писа: писа:
На какво ниво е БГ анимацията в момента не знам, но ако това филмче ѝ го повдига, за мен тя все едно не съществува. Разбирам, че и Симпсън фемили е анимация, която кърти (не че ми харесва), но не вярвам, че се прави от един човек със съмнителни умения и в рисуването, и в писането. А Българ-сериал е на нивото на надарен петокласник като сюжет и като текст. Включително с грешките, на малкото места, където е възможно да пише неграмотно - Неделчо го е постигнал.

Кое точно ще те изненада приятно, руски? Че просто има още една книга-игра? Ми, то да насърчим малко Тити, а после да го подкрепим финансово, и той ще извади българска книга-игра.

Или може би е чудесно, че за пореден път има проект с мистериозното участие на Богдан Русев?! Не стигаше, че Уейн сервира от време на време по нещо, в което уж участва Блонд, но не е ясно с какво, ами сега и Неделчо Богданов създава произведение с помощта на Блонд, за което едва ли някога ще разберем кой какво точно е направил.

Адски си прав, аз за друга българска анимация през последните години не се сещам. Не съм специалист по въпроса и не съм се интересувал кой знае колко, но съм почти сигурен, че и да има други, то най-известната е "Българ". Доколкото знам, сериалът се прави от екип (или поне в края на сериите са посочени няколко имена), макар че не това е най-важното.

Не съм очаквал книга-игра с героите от филмчето, това ме изненада. Това, че някой извън този форум е решил да инвестира време, усилия и средства в такъв проект - според мен е похвално. Фактът, че Б. Русев е в проекта, поне на мен ми дава основание да смятам, че не е нещо, което Неделчо Богданов прави, за да убие свободното си време между създаването на сериите. Със сигурност един такъв проект ще увеличи и интересът към КИ като цяло, така че го оценявам като положително явление. Дано се получи добър продукт, като смятам, че има най-голям потенциал да предизвика интерес сред днешните подрастващи.

Доколкото знам има и пълнометражен филм "Българ" (май се брои първият 3D български филм?!), за който нито някой е давал пари да се създаде като инициатива, нито държавата е дала пари. С две думи - частен проект с частно финансиране. Дали е на печалба - не знам, но най-малкото с нищо не е ощетил мен, ММ или някой друг.

Апропо, не гледам анимационни филмчета (като изключа Брикълбери не се сещам за друг, който да съм следил с интерес последните години), ама като превключвам каналите и виждам какво има по CN, мисля си че и тамошните анимации търпят критика, дори по-негативна от тази на "Българ". Според мен всичките са малоумни, ама може проблемът да е в мен.

27 Апр 2015 12:09
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2430
Българ - Предварителна / Обща тема #105116
[offtopic]Не съм много запознат, но има разни късометражни анимацийки български, които поспечелиха награди последните години, отделно добри български аниматори, които работят за западни компании, примерно Румен Петков; а току виж сме имали и читави freelance/дъщерни студия тук. Не бързайте да ни зачертавате аниматорите.[/offtopic]

27 Апр 2015 12:12
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Българ - Предварителна / Обща тема #105117

Със сигурност един такъв проект ще увеличи и интересът към КИ като цяло, така че го оценявам като положително явление.

Понеже не смятам да си изкарвам хляба с книги-игри, за мен проблем няма. Но когато някой издаде тъпа книга-игра и вдигне много шум около нея, хората я позачитат, виждат, че е тъпня и това им остава като впечатление за книгите-игри като цяло. И после като минават покрай щанда на СКИ, ще си казват: "а, това са от онези книжки, тъпите".
Та, който обича книгите-игри е добре да се моли да създадат нещо поне що-годе читаво. Какъвто публикуваният рекламен текст не е.

Hater

27 Апр 2015 12:16
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Българ - Предварителна / Обща тема #105118

Mindcrime писа: писа:
Та, който обича книгите-игри е добре да се моли да създадат нещо поне що-годе читаво. Какъвто публикуваният рекламен текст не е.

Това е проблем, съгласен съм. Но преди да съм видял крайният продукт не мисля да го заклеймявам и да го оплювам.

[offtopic]Не казвам, че няма добри български аниматори (май не е точната дума?), но който е читав и иска да се издържа от това - работи на запад, поради това не ги броя. Ако има такива, които работят в България - чудесно, стискам им палци.[/offtopic]

27 Апр 2015 13:53
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Българ - Предварителна / Обща тема #105122
Супер ол инклузив, дето се изразява един баннат автор =)

Така, малко инфо от задкулисието:
5-ти февруари чрез контак се свързват с мене и търсят автор на книга игра по Българ - предложени са няколко. Имаше и идея да се пусне като форумен конкурс =))))))))

Аз тогава за пръв път чух за сериалчето иначе бях мяркал някакви плакати по метрото за филма.

Книгата в момента е на бета тест. Страниците в лордовския документ са 100 и нещо, епизодите също са над 400.
Интересното е, че книжката ще е с цветни илюстрации - „Няма да е безумно скъпа заради това.”
Авторът ще е Робърт Блонд (99% вероятност макар да има и 1% да е някой си Богдан Русев).

Дадох на бетатестерите програмката на Хам, та поне да си сверят и схемата докато тестват =)

Пускам една извадка от епизод:
...
- Какво е това? - полюбопитства Баба Кукуруз.
- Как така какво? - учудваш се ти. - Нали е на твоята сергия?
- Намерих го в една кофа - обяснява небрежно Баба Кукуруз.
...
В края на епизода си записваш въпросното нещо в инвентара.

Допълнително: Скоро се очаква малко по-мащабна рекламна кампания.

Игрите с нас!

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

27 Апр 2015 16:30
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 619
Българ - Предварителна / Обща тема #105123
Баба Кукуруз...

28 Апр 2015 11:49
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2430
Българ - Предварителна / Обща тема #105130
Пълнометражният филм е достъпен днес и още 2 дена за гледане във vbox:
vbox7.com/play:665f00e83b

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
Форум
/
Книги-игри