• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Блонд и Уейн
/
Тетралогията "Магията на мрака"

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
01 Мар 2015 00:59
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Тетралогията "Магията на мрака" #102655
Може да попиташ един от авторите.

Избери своето приключение

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

01 Мар 2015 01:11
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Тетралогията "Магията на мрака" #102656

Ал Торо писа: писа:
Някой има ли идея какво се запазва от едната книга в другата? От една страна би било кофти ако не се пренасят предметите, от друга става невъзможно, ако не се възстановява маната (най-вече) и животът. Правилата са очевиден copy paste и не казват нищо по въпроса, така е и с дневника - даже там пише жълтиците от първата част, като още в първи епизод става ясно, че в тази книга започваш с друго количество. Ех...

Нищо не се пренася. Няма "мана" (може би защото не е градинарска книга-игра), има "Магическа сила".

01 Мар 2015 02:09
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Тетралогията "Магията на мрака" #102664
Мерси, Коце.

Прочетох и Вълшебният капан. Тук нашият герой пътува към Езерния град и за разлика от първата книга щедро може да харчи маната си вече и за по-сериозните класове магии в повечето ситуации, което сякаш липсваше в първата част. Като основен минус е това, че свърши преди да е започнала. Макар да не е много по-малка като обем от първата, изглежда е по-разклонена на макро (два възможни пътя) и микро (много повече опции най-вече за магии в дадена ситуация) ниво. Всичко на всичко:
- три пъти някой пищеше за помощ и тези ситуации не водят до нищо съществено
- два пъти се бих с черни маски, където трябваше да хвърлям около 80 пъти зарове (адаш, като сбъркам, убий ми героя, не ми причинявай загуба на 20 минути от живота ми и мускулна треска в битка с 5 противника)
- изиграх най-краткото морско пътуване в книга-игра (епизод 289)
И свърши. Та, ако случайно хванете трета книга след първа, без да искате, може да не разберете, че сте изпуснали втората. За мен тази е по-неуспешна от Призрачния вятър - не придвижва сюжета, а тези "странични" ситуации не ми бяха интересни. Краят иначе е приятен и завършва с добре направен cliffhanger.

Малка забележка и за маната - не знам, дали е възможно въобще да се изхарчи, пилеех навсякъде, а пак ми стигна. Иначе издръжливостта си свършва съвсем спокойно.

Илюстрациите са по-яки от тези в първата книга.

01 Мар 2015 09:06
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Тетралогията "Магията на мрака" #102667

Ал Торо писа: писа:
адаш, като сбъркам, убий ми героя, не ми причинявай загуба на 20 минути от живота ми и мускулна треска в битка с 5 противника

Не ми говори на мене, аз съм се отказал от тези книги отдавна - както се отказва човек от дъщеря-джихадистка. Disown-ал съм ги - и да се оправят самички.

ПП: В морето ти се е разминал гигантският калмар, не знам как. С него има голяма битка. И да - супер разклонена е книгата, затова е толкова кратка за минаване. Винаги съм казвал, че е голяма грешка да се прави това. (Краят е от мене, разбира се.)

01 Мар 2015 11:08
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Тетралогията "Магията на мрака" #102674
Появи се и го заковах със светкавица, приключи общо на 7 реда цялата история и пристигнах в следващия град :-) Беше кратко, но точно тази сцена ме изкефи, ако трябва да съм честен - появи се, заковах го между очите и това беше.

02 Мар 2015 16:48
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Тетралогията "Магията на мрака" #102782
(Minor spoilers)

Третата книга от серията, "Езерният град", изненадващо продължава да разказва по-скоро за пътя до Езерния град,отколкото за него самия. Също толкова изненадващо е най-добра от всички (по мое мнение). Тук ситуациите са най-интересни, имаме най-много мистични и немъртви противници и най-малко черни маски. В края на третата и началото на четвъртата книга разбираме, че сме "Избраният" (което май си го знаем от първата още). Потегляме на север към "Дивото", този път с отряд, бием се с малко разбойници, варвари и горски животни и поредицата приключва. Четвъртата книга за мен е най-слаба от поредица поради ред причини - почти нищо не се случва и няма много игра, местностите и ситуациите са доста телеграфно и неигрално предадени, а краят спокойно може да се бори за наградата "най-лош край в книга-игра, издадена в България".

Като тегля чертата - приятна поредица лековато героично фентъзи, което и е класичко за жанра и с малко повече усилия можеше поредицата можеше да е от любимите на феновете. Мога да кажа, че по-скоро ме позабавлява и се радвам, че все пак прочетох тези книжки, на времето май се разминах с тях. Оттук продължавам с критиката в по-негативна посока:

Десетте най-сериозни провинения на Магията на Мрака
- Цикличната бойна система без игра покрай нея; Има достатъчно начини да се разнообрази от прости повишавания на показатели до специални правила при противници или предмети;
- Парите и предметите почти не се ползват или казано иначе - не се ползват смислено; има единствен пазар в края на първата книга (съответно няма за кога да се нарадвате на придобивките си) - всичко друго е дали ще спите в по-скъпата кръчма и дали ще си купите по-скъпия кон;
- Няма пренасяне от книга в книга; да, сюжетно това е поредица, но игрално не е никаква поредица, а четири отделни книги; абсолютно пропиляна възможност е това;
- Маната (магическата енергия) винаги е достатъчна; без значение колко я пилеете, тя винаги стига, че и половината хартисва (особено в книгите 2 и 3)
- Огромната част от изборите са каква магия ще ползвате и почти не можете да сбъркате, ако владеете една от предложените, а предвид, че владеете половината и имате по 5-6 предложения, няма много върху какво да се замислите; ако беше нужно да поспестявате мана тук там или ако правенето на произволна магия не беше толкова успешно в огромната част от случаите щеше да си е много интересно, но за съжаление не е така; книгите-игри с много умения и магии са застрашени от това (освен че стават много къси за прочит), така че трябва много да се внимава дали след избора на умения останалата част от играта не е предначертана;

- Спърки мишока някак си е лишен от оригиналност като реплики, просто си многознайства; сюжетно е излишен, освен че го спасяваш на едно място; можеше да е много по-интересно вързан и към геймплея, примерно да има избори, в които да се възползваш от неговата помощ и т.н. - лесно приложимо, но липсващо;
- Сюжетът е като цяло под формата на "info dump" и освен няколкото епизода, в които ти се изсипва драматичната история на злите магьосници и богове, ами... просто си пътуваш и на пътя ти изскача нещо гадно (или те напада докато спиш в кръчмата);
- Книга две е четири случайни събития, книга четири не е по-добре и изглежда сериозно претупана с напълно неупотребените придружители, които имаш;
- Черните маски са най-най-безличните противници в историята на изкуството; по-бездушни са от зомбита или виетнамци в деветдесетарски екшън; изскачат от никъде, съвсем произволно (те просто си се появяват по трима всеки път като спите в кръчма или пътувате по пътя), хвърляте заровете и се приключва; не можеш даже да си поговориш с тях, да хванеш някой да го разпитваш, да се помоли за живота си, да се опита да избяга; Нещо като убийците в Асасините на Персия или Коприна в нощта; Моля ви, спрете с безличните убийци камикадзета, които влизат през 3 епизода през прозореца на кръчмата, в която сте отседнали (нарушите ще получат модераторски контрол);
- Краят на книга четири (краят на поредицата) е ИЗУМИТЕЛНО зле; последният бос на поредицата е със силата произволен черномаскаран, няма никаква игра в ситуацията, в която го срещаш, формата му е меча и е около 200 пъти по-безинтересен и слаб от ПЪРВИЯ противник, който срещаш в книгата, който си има предистория, интересен демон е, отделени са му 50-100 епизода ситуации и игра;
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
последният бос е мечка с 10 сила и 16 живот, а изборът преди това е с коя магия за 2 мана да го отпердашиш; не се шегувам;
И след като го победиш, книгата свършва без каквото и да е да се случи. Нищо не става ясно за историята, самата ситуация е тотално неразвита и имаме някакъв клифхенгър с 1 изречение, че при обратна телепортация не сте попаднали в езерния град, а другаде.

02 Мар 2015 18:30
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Тетралогията "Магията на мрака" #102799
Мерси, въпросният "първи демон" Сийморк и цялото начало на серията/книгата е писано изцяло от мен.

Обратното, краят на 4та книга/серията с тотално незаплашителната мечка - от Боби.

02 Мар 2015 18:52
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Тетралогията "Магията на мрака" #102803
Модерация: Мненията, относно отношенията Блонд Уейн са преместени тук: viewtopic.php?f=65&t=4598

Ами ок, за мен тази част с демона е категорично най-силната от четирите книги, а това с мечката - най-слабата - от там нататък вие си знаете кой какво е писал :-) Внимавай с многото умения да не стане така, че да има много малко други избори или да се изиграва много бързо, сериозна опасност е при толкова много варианти за измъкване във всяка една ситуация.

02 Мар 2015 19:07
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Тетралогията "Магията на мрака" #102808
За къде ме предупреждаваш да внимавам и на какво отгоре?

02 Мар 2015 19:18
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Тетралогията "Магията на мрака" #102814
[offtopic]За Валенс, там има много умения и е пипкава работа да се избегнат въпросните потенциални проблеми. Втората част от въпроса не я разбирам.[/offtopic]

02 Мар 2015 19:24
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 512
Тетралогията "Магията на мрака" #102816
[offtopic]Ами, ако Уейн е наясно как се използва израза "и на какво отгоре", иска да ти каже, че не си в положение да му даваш съвети (вероятно защото си много зад него като знания, умения, дела). Но той често се изразява неправилно, така че не е ясно дали точно това иска да каже :grin:[/offtopic]

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

02 Мар 2015 19:31
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Тетралогията "Магията на мрака" #102818
[offtopic]А, ами ако е така - на нищо отгоре. Просто мисля, че е потенциален проблем в книги-игри с толкова много умения и го подхвърлям съвсем доброжелателно. Не съм дошъл да се бия в гърдите като експерт по гейм дизайн или да налагам мнение по въпроса - все пак не съм кой знае колко добър - не съм откривал нови жанрове книги-игри или игрални механики въобще, или нещо такова :)[/offtopic]

02 Мар 2015 21:56
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Тетралогията "Магията на мрака" #102854
Торо, защо отговаряш на Майндкрайм?

Питах какво общо имам аз в сегашния момент със системата в тетралогията - след като точно аз ѝ направих преди 2 години доста по-критичен и целенасочен анализ, точно в темата за уменията на Валенс, точно като пример как да не се правят стари грешки. :idea:

Иначе, последно в новия Валенс няма избираеми умения - само 6 общи профила. По много причини (опасността от разводняване и разклоняване далеч не е сред първите), но все за добро.

24 Май 2015 03:02
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
Тетралогията "Магията на мрака" #106225
Започнах и аз и тази поредица. Когато е излизала не ми се беше отдала тази възможност.
Типично приключение меч и магия, което ни връща в света на Варварския Бог и Принцът на Алкирия. Клиширано доста, но на мен ми хареса.
Историята е своеобразно въведение в приключението. В началото трябва да се справиш с демон, който прилича на адска хрътка. В последствие имаш варианти за игри и/или пазар. Нападат те типове с маски (Синовете на Гуор) и накрая се изправяш срещу могъщ демон.
По-интересно е да играеш като магьосник. Магическите точки са ти предостатъчни да се справяш с всички ситуации. Бойната система е класическа.
Добро начало на фентъзи приключение.

25 Май 2015 00:44
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
Тетралогията "Магията на мрака" #106270
Спойлери: Втората книга от серията "Вълшебният капан" започва там, където свърши първата. Тук драмата е как да напуснете кралство Оргонд и да стигнете в Алкирия --- първият ви важен избор е купуване на кон, случка...след това важния избор по море или през проходите, в зависимост какво избереше следва случка, битка, пристигане в града към който си се насочил, там случка избор как точно да стигнеш в Алкирия ...пристигане ...обединяващ епизод 280 и в крайна сметка се насочваш към добре познатия град Айвар, където и свършва приключението.
Значително по-слаба от първата книга. Наистина магическите точки са ти повече от достатъчни за цялото приключение. Най-голямата драма в приключението е с какъв кон си, но най-големият пропуск за мен е, че не обогатява сюжета на приключението. Битките са ок. Приятна е, но повече ми би се връзвала (според мен) като част от първата книга, а не като отделна - ако беше една книга с Призрачния вятър щеше да е много по-добре!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Блонд и Уейн
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (6 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • Yesterday 14:46
    • Ледено Безмълвие (17 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Върджил Дриймънд
    • от Вълева
    • Yesterday 13:42
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (530 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 11 Ное 2025 09:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност