• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Блонд и Уейн
/
Синът на пустинята

Синът на пустинята

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
24 Фев 2015 23:10
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Синът на пустинята #102318
На мен пък си ми остава любимата книга-игра. И най-страхотната за мен!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

29 Май 2023 21:22 29 Май 2023 21:27 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 347
Синът на пустинята #141790
Книга-игра в най-експлоатирания сетинг за бг жанра: пустиня, жарко слънце, низвергнат принц-султан.. какво интересно и ново може да очаква човек от такава книга-игра всъщност? :pinch: Да си призная, вчера я захванах да чета с известна доза притеснение, че ще ми се загуби приятния спомен, защото не си заслужава толкова колкото я помня...

Ами за мен лично едно от най-добрите произведения на жанра въобще! Няма да възхвалявам тактическите карти в нея, види се има както привърженици, така и противници на този тип игра. Блонд с течение на времето така или иначе ги разви и опрости в Пустинна буря и във втората книга за Флавия. Все пак голям плюс е, че от 6 карти в Синът на пустинята - всички те бяха различни по вид, правила, начин на игра. Може да не са реализирани в пълна степен (например битката за кораба), но е идея, която някой може да опита за в бъдеще да впрегне. Твърде много внимание да се отделя на един елемент на книгата е грешка според мен, и Честта на Зур се развива по тактическа карта и ако знаеш откъде и как да минеш, става скучнувата, ако и писана десетилетия по-късно. Мисълта ми е, че при първо изиграване (или такова след 10-15 години) не помниш почти нищо и експлойта е сведен до минимум. :blush:

Битките... битките и преговорите! Това според мен е най-силната част от играта: напълно логични и закономерни в огромната си част, липса на повтаряемост и скучен зарчемет. Предмети и умения - балансирани, крайната цел достижима. Набирането на кораби, спътници, наемници, влюбване, спасяванки и прочее, приятни и увлекателни и разнообразни. За нито момент в играта не се почувствах, че съм изпаднал в ситуация - повторение на предна такава. Ако нещо съм запомнил от предна игра, то това са изображенията. Можех да вържа част от персонажите по имената и портретите им, корицата - уникална (ако и в друга форумна тема да е разисквана приликата и' с чуждо издание и т.н.). :woohoo:

Историята и сетинга - клиширани, за мен поне лично, но когато съм я чел за първи, втори, десети път едва ли ми се е струвало така. Доста вероятно точно тази книга-игра да е наложила стандартите ми за това лоре (Lore), а те ще да са високи, защото едва бих признал други в същия или подобен свят, а опити след това - бол. Без излишно впускане в детайли, повествованието си върви и постепенно разкрасява персонажите на Алтрас и Халс, с малко текст - постижение голямо.

Определено едно от любимите ми неща на Блонд (и в миналото, а види се и днес). За творба правена преди почти 30 години - всичко най-хубаво само, и шапки долу. :hello:

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, dechoto, BERSERK, banskidedo, Count Monte Kristo, snake_fang

30 Юли 2025 00:34
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 43
Синът на пустинята #144046

Metodi писа:
Много са мненията във форума относно това каква трябва да е "идеалната" книга-игра.Основната теза е , че схемата за игра е решаваща и за пример се дават "Кървав меч" и други.Все пак и историята е призната за важен фактор - да е интересна с развити образи.Аз ще споделя с вас личните си пристрастия.
Една книга въплъщава в себе си синтеза от елементи за шедьовър - "Синът на пустинята" !
Нека да започна с чисто графичните елементи.Цялата корица е в пустиннни цветове - бледо жълто до тъмно оранжево.Вътре разделите са в рамка с арабски мотиви.Цялата книга е издържана дори визуално в стил.
Историята е интересна и много добре развита.Преврат с дълга и кървава предистория и много герои с решаваща роля в играта.Участват и в по няколко ситуации.
Образите ! В множествено число, да.Това е едно от нововъведенията - няколко главни образа и няколко второстепенни, всички пълни и живи.Всички са представени с кратка характеристика и портрет.
Схемата на игра - връх в книгите.Първо има малко лични данни, които се смятат лесно и не затормозяват.Второ - схемата на битки е велика.Решаваща е логиката в ситуациите и тя води до промяна в точките, а не случайни хвърляния на зарчета.Не зацикля никъде. ;)
Игровото пространство и картите ...Ей как ги е измислил ?! Едната е с движение по карта - играчът сам решава колко време да скита из нея, защото има начало и цел.После има и движение в лабиринт - епизод по епизод.Тактическа карта с разполагане на сили - битката за кораба.
Сюжетната линия е последователна, но богата и с доста странични приключения.
Изобщо каквото и да се каже ще е малко.Първата самостоятелна на Блонд и най-добрата му като "техника" изобщо.Така, че пишете какво ви е мнението.

PS : С особен интерес очаквам мненията на г-н Уейн и евентуално критиките на г-н Майндкрайм.

Графичното оформление с арабски мотиви и на мен ми грабна окото. Понякога докато я четох си пусках инструментална музика с ориенталски елементи и направо потъвах във филма. Портретите на героите си бисер. Тактическата битката на кораба беше един от най-яките и свежи моменти - иновативност от високо ниво.

30 Юли 2025 00:53
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Синът на пустинята #144047

Pavel писа:
В битката с пиратите на кораба нещо беше замотана системата за пресмятане, иначе играта е култова, гатанките в затвора къртеха просто 8-) :!:

И аз се обърках малко, но бързо разплетох казуса. Това, което подвежда е, че е написано да събереш отрицателните числа, а е пропуснато че може да има и положителни (и те също трябва да се добавят, но с обратен знак - намалят ефекта на отрицателните). После не е много ясно ако например имаш 3ма останали пирата и чертири гърнета с гръцки огън и два лъка, дали можеш да използваш всичките оръжия или само 3 от тях.

30 Юли 2025 01:06
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Синът на пустинята #144048

stalk писа:
Някой знае ли защо Халиф Хартран, умираше от оникс, защото аз така и не разбрах? Може да ми бъде казано и на лс, за да няма спойлери.

Супер въпрос! Пишеше "може и никога да не разбереш". Аз все още не знам защо :)

30 Юли 2025 01:15 30 Юли 2025 01:15 от snake_fang.
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Синът на пустинята #144049

hameleona писа:
В определена степен, тя е от най-не-интерактивните книги в жанра.
Ако можех да давам медали за най-наивни изказвания - тук окачвам златото. Играта е изпълнена с моменти, когато предишни решения/изходи от ситуации определят какво и как ще се случи в последствие. Хубавото е, че почти няма случаи, когато последствията са фатални (освен ако не са се натрупали грешни избори).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

30 Юли 2025 01:17
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Синът на пустинята #144050

psicho_lg писа:
Книгата е прекрасна като се почне още с галерията на героите мине се през няколко вида карти,преговори,морска битка,двубои,гатанки,ако щете даже и наивното сваляне на арабска принцеса.Има го Халс не на последно място да дърпа ушите на героя и не само.А и в коя друга книга може да оберете публичен дом,че даже и джамия :) И всичко това подправено с неподражаемия хумор на Блонд.

мен малко ме е яд, че изтървах обирите - много хора разправят какъв купон са :)

30 Юли 2025 01:20
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Синът на пустинята #144051

Mayday писа:
Лошото в случая е, че ако си перфектен пропускаш част от приключението. Често постройката е обратната - за да постигнеш максимален резултат, трябва да преровиш всички места (всъщност, това го има и в Синът - заради движението по картата).

Наскоро препрочетох Синът на Пустинята и Вкусът на Кръвта. Обикалянето по карта май взе да ми харесва.

Да, понякога за да минеш през интересните моменти на играта, трябва да си направил няколко грешки преди това....

30 Юли 2025 13:40
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1615
Синът на пустинята #144054

snake_fang писа:

Mayday писа:
Лошото в случая е, че ако си перфектен пропускаш част от приключението. Често постройката е обратната - за да постигнеш максимален резултат, трябва да преровиш всички места (всъщност, това го има и в Синът - заради движението по картата).

Наскоро препрочетох Синът на Пустинята и Вкусът на Кръвта. Обикалянето по карта май взе да ми харесва.

Да, понякога за да минеш през интересните моменти на играта, трябва да си направил няколко грешки преди това....

Това е парадоксът на средния път - ако играеш перфектно, изпускаш съдържание, но ако играеш по средата, между перфектното и трагичното, тогава обираш каймака на книгата-игра.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Блонд и Уейн
/
Синът на пустинята
Time to create page: 0.218 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Размисли за писането на критика за книги-игри (28 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • Today 01:30
    • Какво е книга-игра? Кои са псевдо книги-игри? (35 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 22:06
    • Как се пише "жив" текст (7 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Rahvin
    • Yesterday 17:08

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност