• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Блонд и Уейн
/
"Принцът на Алкирия"

"Принцът на Алкирия"

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
19 Апр 2012 01:26
The Demon
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
"Принцът на Алкирия" #52581
Минах я и аз. :) Супер е книжката. Добре написана и навява хубави спомени. Имаше майтапи и като цяло те държи под напрежение. Битките са почти навсякъде. Само дето са ми малко старички, като система. Разчитат изцяло на зарчето. Умрях веднъж от свършване на точките живот, въпреки че имах 2 лековити балсама. Вторият път умрях някъде след бедния квартал в Алдор. Някакви стражи ме сгащиха пред кръчмата. :) (това беше малко гадничко, защото логиката ми беше в това, че по-добре да стоя отпред, отколкото да бързам да влезна вътре. Щяха да ме видят че бягам вътре и да ме заподозрят. )

Иначе понеже стана на въпрос и двата пъти вървях на север. Вторият минах покрай планината с пещерата и мечката. Интересно ще ми е да прегледам и варианта с пътуването по вода. (май това никой не го прави) Алви и принца бяха супер комбина, не намесвайте жени в тази история. Макар че щеше да ми е интересно да разбера повече за тази принцеса от Афион. Много е яка тази карта на която са начертани малките държави като Алкирия и Империята в средата. Доста помага да добиеш представа накъде вървиш, както и за мащабите на действието. Нищо че за повечето страни нищо не се споменава, остава си готин детайл.

П.П. Между другото, знам че Варварският бог май се развива отново в същата вселена. Има ли други книги от тази поредица? Помня че имах една малка книжка която се наричаше Езерният град (на Хермес) Сега като действието се развиваше в него се подсетих за нея... Но май не я бях чел навремето, щото нищо не помня.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Апр 2012 01:44
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
"Принцът на Алкирия" #52583
Да, ето как са поред:

1. Варварският бог (воинът + Слим)
2. Принцът на Акирия (принцът + Алви) - син на воина
3. Магията на мрака (магьосникът + Спърк/ланд) - племенник на принца, три поколения
---3.1. Призрачният вятър
---3.2. Вълшебният капан
---3.3. Езерният град
---3.4. Древният враг

Днес съм в услужливо настроение :) И непременно да минеш и по южния път, също е много готин. Защо сме ги писали два иначе? :idea: Аз пък никога не бих минал повторно по предишен път, ако има друг, по който не съм още.

Иначе, за Бога и за Магията нищо не мога да направя, но точно Принцът подлежи на пренаписване - с добавени приключения, осъвременен стил, разкарване на смешните вълшебни предмети (и замяната им с избор от Пси-Умения, които братята и без тва ползват чат-пат) - и най вече читава тактическа система за множеството схватки, подобна на Асасините. ;) Но това ще е по-нататък, догодина най-рано.

19 Апр 2012 02:13
The Demon
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
"Принцът на Алкирия" #52584
Разбира се, трябва да се видят и алтернативните маршрути, дори това какво става, ако не победиш в битките. 8-) Това си е част от чара на книгите-игри. Ама първият път винаги ги играя честно, без да проверявам. Тази поредица от 4-ри малки книжки май е по-добре да бяха издадени и като една голяма тухличка. Сега 100% по-трудно ще се съберат. Но какво пък, времето ще покаже. Може и до тях да стигнем. :)

Сега се сетих за нещо, което много ме шокира в "Принцът". Уейн, ако се сещаш би ли хвърлил малко повече светлина? Първият път го срещнах, когато двамата бяха обкръжени в къщата в която бяха затворили Алви. Трябваше да измислим начин да се измъкнем и изведнъж гледам опция "С присихическо умение..." :O Чета, не вярвам на очите си и веднага го избирам. Нашите момчета падат на колене, хващат се за ръцете и се телепортират. Бях изключително шокиран, защото нямах представа, че имат такива умения. Кога могат да го използват и какви могат да бъдат последствията? Защо не прескочиха гората с това умение щом толкова се страхуват от това което може да се случи вътре. По късно се опитват да хванат коне с него и го използвах за 2-ри път.

19 Апр 2012 02:55
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
"Принцът на Алкирия" #52585
Използват го (Умението, с главна буква) поне на 5-10 пъти в цялата книга - но никога с ясни правила и последствия. Това е голям минус. Общо взето, ако са на голям зор, тогава им се удава. Ползва се за много неща - но главно за заблуда. Това с телепортацията е пълна гавра обаче. :lol: Затова искам да го направя наново като ще си има поне десетина различни пси-умения по избор и всичко ще си е ясно и точно. Това (пси-уменията) ми е може би любимата тема във фентъзи - а така и не съм го използвал още в КИ, така че крайно време.

Ще видите сега в Патрула колко хубав и строен геймплей може да се измъкне от старите неща. ;) Тонове.

09 Сеп 2012 18:24
sed
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
"Принцът на Алкирия" #61143
Има ли някъде списък с грешките в "Принцът на Алкирия", защото е страхотна книга, но истински се ядосвах с нея. Имаше страшно много ПЕЧАТНИ ГРЕШКИ, които прецакват доста от играта. Ето още в началото - няма след 1 епизод ОТИДИ на 6. Бас държа, че 99% от хората са пропуснали епизод 6 и 119, а са отишли директно на 4, защото се връзва принципно. В 255 епизод няма как да изиграеш честно морската битка, защото никой от епизодите не отговаря на написаното. И има поне още 3-4 открити от мен грешки. Има ли някъде публикуван списък на грешките, за да си го оправя, защото ми се чете пак книгата, но като хората.

09 Сеп 2012 21:51
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
"Принцът на Алкирия" #61158
Добре дошъл сред нас.

Ето темата за грешките в книгите на Блонд и Уейн.

viewtopic.php?f=114&t=2489

Избери своето приключение

01 Фев 2015 00:57
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
"Принцът на Алкирия" #100954
Продължението на Варварския Бог, лично на мен ми допада повече, много от нещата от бог-а са налице, но са в по-добър вариант.
Петдесет години по-късно от събитията в Бог-а в Алкирия старият войн умира и е извършен преврат. Ти влизаш в ролята на големия му син (на 18 години), който е спасен от кръвния си брат Алви. Следва измъкване от Столицата,...залавяне на Алви, връщане в Столицата да го спасиш, пак измъкване и ...отиване при императора, за да се реши съдбата на Кралство Алкирия. Книгата има няколко възможни пътя, което дава възможност за преиграване и различни приключения. Историята е клиширана, но увлекателна и е по-добре разказана от Варварския бог. Обемът също е добър.
Не знам, защо от тази книга нямах абсолютно никакви спомени...при положение, че ми допадна

18 Май 2015 20:27
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 590
"Принцът на Алкирия" #105805
Аз минах по морския път. След Варварския бог, никой не можеше да да му убеди да мина през Черната гора.

Истината ще те направи свободен

30 Апр 2016 19:01
Insane's Avatar
Insane
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
"Принцът на Алкирия" #115212

sed писа: писа:
Има ли някъде списък с грешките в "Принцът на Алкирия", защото е страхотна книга, но истински се ядосвах с нея. Имаше страшно много ПЕЧАТНИ ГРЕШКИ, които прецакват доста от играта. Ето още в началото - няма след 1 епизод ОТИДИ на 6. Бас държа, че 99% от хората са пропуснали епизод 6 и 119, а са отишли директно на 4, защото се връзва принципно. В 255 епизод няма как да изиграеш честно морската битка, защото никой от епизодите не отговаря на написаното. И има поне още 3-4 открити от мен грешки. Има ли някъде публикуван списък на грешките, за да си го оправя, защото ми се чете пак книгата, но като хората.

Предполагам,че говориш за изданието на Плеяда,в това на Мега няма подобни грешки.
По същество.Това е една от любимите ми книги,не само от Блонд и Уейн,а изобщо. Не помня колко пъти съм я преигравал,но винаги ми е била интересна. Последно я преиграх през 98 или 99.

I make my own roads
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL, banskidedo

10 Апр 2020 00:00
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1998
"Принцът на Алкирия" #135304
"Принцът на Алкирия", също като "Варварския бог" се оказа точно каквато я помнех и не ме разочарова. Текстът ми се струва като цяло по-добър от този на дебютната (който също се четеше леко) и макар да няма особена разлика във времето на написване, личи си как (вероятно окуражени от успеха на ВБ) авторите тук доста по-смело наблягат на хумора - стилово е много по-лековата ПнА. Това считам за плюс за този жанр, разтоварващо и леко за четене е, с изключение на случаите, в които разваля малкото по-сериозните сцени (едното от двете предимства на ВБ - там някои сцени имаха тежест, тук винаги някое лафче влиза да я зачеркне). Мисля че точно за това има част от хората, които харесват повече ВБ - усещането за епика, че някой спасява света; тук усещането е в стил "двама айляци отиват на плаж", въпреки залога. На някои и това ще им хареса, така че му оценявам чара.

Второто предимство на ВБ е разнообразието на случките - в общи линии няма никаква повтаряемост, докато тук първата половина от книгата е "маски" и стражи, стражи и маски. Във втората половина нещата обаче си идват на мястото и според мен е значително по-добрата, по-добра и от ВБ.
Големият недостатък на ВБ, липсата на игралнa и художественa кулминация, тук е оправен наполовина - литературно я има, игрално - отново липсва, наблюдател си във финалните сцени, което никога не е добре в една игра.

Въпреки че е по-малка по обем, струва ми се че я четох по-дълго, със сигурност има много повече сюжетно развитие и присъствие на героите - вероятно е по-малко разклонена, което също е плюс за мен.

Сега към играта - по-добра е във всяко едно отношение. Предметите се ползват повече (макар и не достатъчно), този път е пълно с избори и макар да е трудно да предвидиш дали най-безумният вариант ще се окаже гениалното решение по някаква Блонд и Уейн логика или директна смърт, човек се чувства много по-добре, когато може да избира. Балансът е по-добър, по-трудна е, опитва се да скалира трудността, предвиждайки загубата на живот (и респективно Сила) на героя, което е хубава хрумка. Чисто като атмосфера леко чупи нещата това, например в началото срещаш градски бандит или произволен маскиран враг с 14 сила и 6-9 живот, накря се срещаш с епична огромна змия, към която те подгонван 10 черни маски, и тя има... 9 сила и 5 живот - как да я вземеш на сериозно и да звучи смислено десетимата да те вкарат в капана, вместо да те нападнат? Така де, бели кахъри. Добре е играта.

Като цяло една от добрите книги-игри, идеална за младежка аудитория. Напомня на подобрена версия на Самотния вълк или Битки Безброй - с предимствата да не е безумно трудна и текстът да има повече душа и с право да не се взема прекалено насериозно; и една идея повече фокус на сюжета и героите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Асен, ninja_senso, Леден Дракон, Stayfun, Etom

12 Авг 2021 20:53
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 207
"Принцът на Алкирия" #138842
Страхотна книга-игра, скоро играх Варварския бог, има ли начин да се намери някъде сканирана?

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

13 Авг 2021 08:28
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 584
"Принцът на Алкирия" #138843
Уейн си държи ъъъ правата и не ги сканира, за пет лева може да е твоя от някой аукцион защото Варварският бог има не само две издания, ами и е може би на пето място (неофициално) по тираж след Таласъмите, Лабиринта на Времето, Златния оракул и Пустинята на Смъртта.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

17 Авг 2021 23:28
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 207
"Принцът на Алкирия" #138854
Доколкото знам правата са на Плеяда. Авторите като са си взимали хонорарите автоматично се отказват от търговските права. Имат единствено право върху авторството. А търговските права за книгите са 100 години. Така че за мен Плеяда са носители на търговските права, не Уейн

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Блонд и Уейн
/
"Принцът на Алкирия"
Time to create page: 0.094 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (23 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Meriadoc
    • Today 22:29
    • Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg