• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Кървав меч
/
Недостатъци на бойната система КМ

• 1
  • ...
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
03 Май 2011 19:19
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Недостатъци на бойната система КМ #11792
Извинявам се, но нищо не каза. "Реалистичното" съм го вметнал, но "много и малко" са нещата, с които балансираш.

1 е повече от нищо - това е ясно. Доколкото съм разбрал, идеята е да се tweak-ва стрелбата към използваемост. Такива настройки рядко се правят с пипане на едно нещо - и зависят от това дали променяш, защото смяташ тази част от правилата за скучна/неразнообразна, или защото я смяташ за слаба/неравностойна страна. В тая логика, промяната на това колко муниции получаваш и дали можеш да си набавиш още, е просто още една промяна, както тази какви щети правят стрелите и дали ги губиш. Балансът е направо първосигнален - ако ги губиш и има малко, правят много щети, ако не ги губиш правят по-малко. С важната бележка че ако че ги губиш рядко до никога, няма никакво значение настройката колко получаваш - което би се превърнало в новосъздаден минус на механиката.

В твоето предложение се губят 17% от стрелите, в моето - уж 42%, но всъщност по-малко, заради това че ще хвърляш 1 зар за изстреляни до 6 пълни стрели, а рядко ще си изстрелял точно 6,12,... Кой процент е по-подходящ не се оценява във вакум, а предвид как си оставил другите правила :)

Have you sought fortune evasive and shy?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Май 2011 20:03
despite
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11794

Вилорп писа: писа:
Ранг18 5з
Ранг19 5з+1
Ранг20 5з+2
Т.е. стрелец с лък от 18 ранг нагоре ще прави повече поражения на един противник и ще го удря по-лесно отколкото маг 20 ранг, който пуска мълния на Немезида всеки втори рунд и успява да удари винаги.

04 Май 2011 13:25
Jack of Shadows
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Topic Author
Недостатъци на бойната система КМ #11860
Ако аз нищо не съм казал, какво остава за тебе... :D Единственото нещо до тук е, че при мен се губи средно 1 на 6 стрели, а при теб явно ще трябва да стреляме точно по 6 пъти и после ще възстановяваме средно 3,5 стрели. Както казах, колчанът е с малък обем, а стрели се намират трудно. Затова засега поддържам моето предложение. А ти внеси малко яснота по твоето - ако стрелям 3 пъти, как ще разбера колко стрели ще възвърна?

04 Май 2011 16:41
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11887

Вонамарак писа: писа:
Или просто на края на битката хвърляш по едно зарче за всеки 6 стрели, за да видиш колко си връщаш (естествено до максимум изстреляните). Хвърляне на зар при всеки изстрел е досадно, а и ненужно в толкова обобщена система като кървавомечовата.
Яснотата е в първия ми пост. "Явно ще трябва" няма, както личи пък от горния. Посочените от теб "1 на 6" и "средно 3,5" пък са процентите, които съм писал пак там. Проблемът тук е единствено че не можеш да загубиш единствена изстреляна стрела, а d6-1 може би e вече някак малко. Но както казвах, това се оценява само с оглед на промените по щетите и достъпа до муниции. Пък и при наличие на идеята да не се губят стрели изобщо, явно дори не е проблем.

пс: Вероятно би предпочел да не отправяш необосновани забележки, развалят качеството на обсъждането :)

04 Май 2011 16:49
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Недостатъци на бойната система КМ #11889
Хора стига сте се карали. Когато хората седнат да играят Кървав меч, с оглед на заровете, които се хвърлят винаги се сяда поне с 7 зара.
Стрелите са 6 на брой нали така?
Колкото стрели си използвал толкова зара хвърляш едновременно, а не поотделно и за всяка единица и шестица или както там искате се чупи стрела.

Избери своето приключение

04 Май 2011 16:52
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11892
Това е идейно, понеже изисква единствено дневниководството колко стрели си изстрелял, което така или иначе правиш.

04 Май 2011 16:54
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11893
Или директно си слагаш пред себе си един зар за всяка една стрела, която си изтрелял и е улучила целта.

04 Май 2011 16:57
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11894
Няма защо да е само за улучилите - в общия случай на твърди повърхности наоколо неулучилите стрели ще се чупят със същата честота. За по-интересно, в твоя вариант аз бих сложил губене на стрели при 5-6 и умение да си ги пазиш, с което да се губят само при 6 :)

04 Май 2011 17:07
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11897
Защото неулучилите стрели не се забиват в земята, те излитата покрай противника и ако има стена зад него тогава може и да се възтанови, но ако е навънка след природата, едва ли ще тръгнеш да го търсиш като топче от голф.

04 Май 2011 17:17
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Недостатъци на бойната система КМ #11900
А ако избягаш от битка, нямаш право да възстановиш нито една стрела. И това ако не стимулира хак-енд-слаша... :mrgreen:
Впрочем, пределно ясно е, че това е целта на промените, така че и бвз това ще ги ползват само хората, които това искат по начало ;) .

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

04 Май 2011 17:22
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11901
Или като мене си водят по този свят :D

04 Май 2011 17:37
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11902
Ако са толкова редки (аз нямам пресен спомен) и на никого не му е хрумнало да се научи да прави стрели, 'що да не си ги търсиш? ;) (Изключая падане във вода, лава, киселина, е.т.ц. - да, някои неща стават странни при абстракция.) Тези, които не можеш да намериш са си невъзвърнати в математиката на зара.

04 Май 2011 18:09
Jack of Shadows
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Topic Author
Недостатъци на бойната система КМ #11908

...

Първият ти пост го прочетох внимателно и пак не виждам отговор (казвам го съвсем добронамерено, без да целя каквото и да било заяждане и се извинявам, ако съм оставил такова впечатление). Системата ти е оптимална, ако стреляме с кратно на 6 стрели. Ами ако изстреляме 11? 1 зар или 2? Защото по твоите виждания ще има много силна дискриминация между 11 и 12 стрели - излиза, че този допълнителен изстрел може да те лиши от 5 стрели, което някак не ми се връзва. Освен това (отново за мен) невъзможността да загубиш единична стрела е сериозен недостатък. Все пак има бая битки срещу многоброен противник, в които евентуално имаш време за един изстрел преди мелето. Също така, при моята идея за 6 изстрела имаме 6 хвърляния със зар, a при теб е само едно, което води до много по-голяма вероятност да изгубиш много стрели. Оправданието за заровете е несериозно - всеки започва играта с няколко зара (аз винаги със 7, понеже играя основно магьосник). Никакъв проблем не е едно-две допълнителни хърляния след битката, гарантиращи ти равен шанс за счупване, независимо от броя изстрели.

04 Май 2011 18:38
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Недостатъци на бойната система КМ #11910
Да, следните неща предполагат ниво на абстракция, което в КМ така или иначе го има. И да, не са точни, а са лесни. Иначе - вижда ти се странно, защото го подхващаш грешно. Всъщност сега и аз установявам че може да се разбере двузначно: "зар за всеки 6 стрели" означава че за 1-6 хвърляш един зар, за 7-12 - два и т.н. Но дори и да не е ясно от тогава, после съм писал

ще хвърляш 1 зар за изстреляни до 6 пълни стрели
което няма как да се обърка. Тоест, проблемът в този вариант всъщност не е че дванадесетата стрела може да ти загуби още пет - нереалистичното е че тринадесетата ти дава по-добра възвръщаемост на предишните 12. Това е което имам предвид, когато казвам че загубата уж е 42%, но всъщност ситуационно е много по малка. Съжалявам, че не сме се разбрали.

А кофтито на хвърлянето на допълнителни зарове беше не броят зарове (огледай, няма никъде такова оправдание), а натоварването с още едно хвърляне при всяко стреляне/различаване на заровете (тогавашното предложение) и разлики на механиката при различен брой зарове Атака. Погледнато откъм идеята за хвъляне наведнъж n на брой зара, нямам никакви критики :)

05 Май 2011 01:04
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Недостатъци на бойната система КМ #11959
Очаквам в най-скоро време да направите Кървав меч на дайспул система ;).

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

• 1
  • ...
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Кървав меч
/
Time to create page: 0.075 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Проклятието на меча (21 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Джордж М. Джордж
    • от Elan Morin Tedronai
    • Today 01:40
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Etom
    • Yesterday 22:43
    • ЗЛАТНИЯ ОРАКУЛ (25 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 22:25

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност