• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
За настолните, и не само, игри

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
20 Ное 2011 00:11
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 598
Topic Author
За настолните, и не само, игри #36838
Кажете най-накрая на непросветения човек какво представляват тия върколаци :)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Ное 2011 00:15
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
За настолните, и не само, игри #36840
Играта "Мафия" но вместо убийци имаш върколаци... общо взето... аз само хвърлих някой и друг поглед докато не бях на ход на "Анкх-Морпорк"... ако има някакви други разлики или тънкости, някой дето я е харесал повече да обясни по-подробно.

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

20 Ное 2011 00:24
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За настолните, и не само, игри #36842
Аз и Мафия не знаех какво е, ама сега прочетох - звучи интересно поне на теория...

20 Ное 2011 00:26
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За настолните, и не само, игри #36843
Едно време играл ли си на "Убиец"?
"Мафия" е с една идея по-усложнена и по-интересна.. но не много.

Arbitrium vincit omnia

20 Ное 2011 09:14
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
За настолните, и не само, игри #36855
Не я слушай, можеш и сам да си направиш изводите дори само въз основа на уики-статията: en.wikipedia.org/wiki/Mafia_%28party_game%29

А за да видиш реално потенциала на социалните парти игри (които нямат НИЩО общо с бордовите - и според мен ги превъзхождат хилядократно като приложимост и стойност в реалния живот на уменията, които имплементират), трябва да присъстваш, разбира се. Та в тази връзка - и по принцип - кога най-сетне ще се завъртиш към София?

20 Ное 2011 10:29
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
За настолните, и не само, игри #36857
Ох Уейн ти с твоите социални игри. Всичко това е БОРДОВА ИГРА!!!!

Ето ти самият факт www.boardgamegeek.com/geeksearch ... wolf&B1=Go

Ти си единственият човек, който заявява че не обича бордови игри, а това за пореден път ти го казвам, ЧЕ Е БОРДОВА ИГРА и виж къде се намира самата игра. В сайта за бордови игри!

Освен това Инквизицията и Саботьора са в пъти по-добри от тази игра. Направо се накефих.

Избери своето приключение

20 Ное 2011 11:25
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
За настолните, и не само, игри #36860
Аз не успях да се включа в тази игра, но прочетох статията (руската версия). Правилата, стратегиите, възможните модификации и усложнения са описани много подробно. Пробвал съм игра с почти същите правила, май "Саботьор" се казваше. Сюжета е по "Бойна звезда Галактика" - играят хора и сайлони (вместо граждани и мафиоти или селяни и върколаци). В правилата на "Саботьора" обаче има няколко подробности, които според мен правят играта по-изпипана.

По мое мнение това са приятни и весели игрички с лесни правила, отлични за забавление на скучаеща компания. Ама чак да им се прикачва епитета "социални" ми се струва пресилено. Тия игри са социални колкото е социална всяка групова игра - "Не се сърди човече" с нищо не е по-малко "социална".

Ейдриън Уейн писа: писа:
... за да видиш реално потенциала на социалните игри (които нямат НИЩО общо с бордовите - и ги превъзхождат хилядократно като приложимост и стойност в реалния живот на уменията, които имплементират), трябва да присъстваш, ...
Подчертаното определено е вярно. Останалото си е чисто изхвърляне. Вярно подобна игра може да се играе и по интернет, значи не е съвсем "бордова", ама и "Не се сърди човече" може - въпрос на желание. А твърдението, че "превъзхождат хилядократно и т.н." си е една голяма смешка. Предпочитанията са въпрос на личен вкус и моментна нагласа. Няма база за сравнение.

Най-голямото предимство на тези игри е, че разучат ли се веднъж базовите правила всеки може да си построи собствена игра като се смени сюжета и добави няколко модификации. Оригиналните игри имат красиви кутии и чудесно оформен "интерфейс" ама и без него може. Въпрос на фантазия и желание.

20 Ное 2011 20:16
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За настолните, и не само, игри #36881
Уейн, защо само ти продължаваш да твърдиш, че "Върколаците" не е бордова игра, когато всички (включително и хората, които са ти я показали), ти казват, че е точно такава?

Arbitrium vincit omnia

20 Ное 2011 21:31
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2307
За настолните, и не само, игри #36893
Може ли да отговоря вместо него? Ето няколко причини
или
За това дали Ultimate Werewolf е настолна игра:
[offtopic]Това, че един сайт обединява игри на карти, настолни игри и други (каквато е UW) не означава, че тя е настолна игра. Дори и да приемем, че Танер би определил белота като настолна игра (да, има я на същия сайт, както и останалите игри на карти), което няма нищо общо с българското значение на "настолна игра" или поне моята асоциация за това, дори тогава UW не спада в същата категория, защото тя не е игра на карти. Реално играта в есенцията си не разчита на абсолютно никакви физически компоненти, с изключение на еднократно поглеждане на роля от всеки играч. UW е дотолкова настолна игра, колкото "асоциации" или "филми", ако приемем, че вместо да си шепнете думата/филма си я подавате написана на листче.

Не спирам никого да си генерализира понятието настолна игра, нито мисля да споря по въпроса - в крайна сметка сами си правите дефиницията, но по моята UW е далече от такава не само заради конкретната терминология, а и заради усещането и "механиките" на играта. Играта е изцяло социално/психологическа, а ако трябва да се категоризира за entertainment индустрията, би била party game, което по мое мнение също не е под-раздел на настолна игра, макар че една игра може да е едновременно party game и board game.

За съжаление не смятам, че това са термини, за които мога да се позова на някакъв солиден източник, така че ще сложа цитати от wikipedia, а вие сами ще си прецените дали дискусиите във форума са по-адекватни от написаното там:

1. Игрите на карти са отделна категория, а не подраздел на настолните:
The distinction is that the gameplay of a card game primarily depends on the use of the cards by players (the board is simply a guide for scorekeeping or for card placement), while board games (the principal non-card game genre to use cards) generally focus on the players' positions on the board, and use the cards for some secondary purpose.

2. UW не е игра на карти, тъй като картите не са по никакъв начин в основата на играта:
A card game is any game using playing cards as the primary device with which the game is played
en.wikipedia.org/wiki/Card_game

3. Party games - дефиниция, която далеч не определя този тип игри като подраздел на настолните, а е отделно понятие. Werewolf Е дадена като пример и има и дори видео игри, които са party игри
en.wikipedia.org/wiki/Party_game

Тук може да прочетете и за самия Werewolf:
en.wikipedia.org/wiki/Mafia_(party_game& #41;[/offtopic]

20 Ное 2011 21:38
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
За настолните, и не само, игри #36895
Мерси, адаш. Аз нямам нерви да пиша ясни неща (повече от веднъж).

20 Ное 2011 22:01
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
За настолните, и не само, игри #36897
Към Торо и Уейн

[offtopic]Добре тогава. Нека не е настолна игра..... въпреки, че е такава за мене, защото думата настолна игра идва от състоянието, че група хорица си седят и си цъкат нещо въпреки, че може и да лежат на земята или да сe разхождат из природата и да го играят, но в такъв тип игри задължително ти трябва да седиш и както ти трябва да видиш реакциите на всички около тебе, така и те трябва да видят твоето, лице и реакция.
Но и самата механика на играта също така е клоняща и към ролевите игри - все пак всеки си има роля и се пробва да я изиграе по доста добър начин нали така?[/offtopic]

20 Ное 2011 22:08
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
За настолните, и не само, игри #36898
Тогава ако обединим критериите на всички излиза, че само шахът е настолна игра...

Arbitrium vincit omnia

20 Ное 2011 22:24
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
За настолните, и не само, игри #36899
Много ясно :lol: "Груповите игри са форма на забавление за група хора и обикновено се играят от повече от един човек..."(Свободен превод от дадената статия Party games).
Не била игра на карти, щото картите не били най-важното. В руската статия за "Мафия" пише, че не била като футбола, защото не искала физическа подготовка. Добре приемаме, че Ultimate Werewolf не е настолна игра щом трябва да се "категоризира за entertainment индустрията".
Това не е толкова важно. Пак слагам цитата, който ме подразни и заради който продължавам да се "запъвам".

Ейдриън Уейн писа: писа:
... социалните игри (които нямат НИЩО общо с бордовите - и ги превъзхождат хилядократно като приложимост и стойност в реалния живот на уменията, които имплементират...
Ако има желаещи може(за предпочитане в отделна тема) да объдим дали Party Games имат или нямат нещо общо с Board Game.
Не съм съгласен, че тия игри превъзхождат настолните. Специално Ultimate Werewolf и подобните й отстъпват даже на една детинска (типична Board Game) игричка, в която някакви чудовища се бият кое да разруши Токио. Не си спомням името, ама ми беше "сто пъти" по интересна. Дали една игра е забавна или не, зависи от компанията и моментната й нагласа - няма нищо общо с типа игра.

Сега за да не излезе, че отхвърлям точно тези игри признавам, че всъщност ми харесват (не чак толкова, че да зарежа настолните или книгите-игри) и вече започнах да правя мой вариант по тази психо/социална схема. Много ми се иска да обсъдим точно схемата, структурата, правилата и вариациите на такива игри, не да се заяждаме за категоризацията.
Май ще е добре ако постовете за "социалните игри" се отцепят в отделна тема. Те не са точно "Форумни срещи".

SatanicSlayer писа: писа:
... И ще искам някой от вас да обясни на аудиторията какво означава социална игра.
А така! И ако някой успее да го обясни, тогава да включи и обяснение дали другите игри са несоциални или антисоциални :lol:

20 Ное 2011 22:34
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
За настолните, и не само, игри #36900
Отцепете го в други игри.

И ще искам някой от вас да обясни на аудиторията какво означава социална игра.

20 Ное 2011 22:38
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За настолните, и не само, игри #36901
Как разделям аз нещата: бордови, игри с карти, социални. Бордовите игри според мен включват игри, които имат някаква игрална площ (дъска) и комплексни правила. Включват фигурки, карти, пулове и други помощни средства. Тук слагам шаха, таблата, монопол, каркасон и т.н. Игрите с карти включват почти изцяло само карти, които са обикновени или специални. Това са белот, покер, война, меджик, ю-ги-о, покемон и т.н. Социалните игри според мен са игри, които могат да се играят без да има помощни средства, или дори да са необходими някакви такива, те могат да бъдат пригодени с лист, химикал и ножица. Това са игрите на асоциации, познай думата, филми и въпросните Върколаци. Колкото до това кой тип игри са по-хубави - не мисля, че могат да се степенуват. Всеки тип си има спецификата и чара и аз лично играя с удоволствие всички.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Time to create page: 0.104 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Токораз Исто? Дали си заслужава? (20 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:03
    • Мистерията Царичина: Операция „Слънчев лъч“ (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:32
    • Грешни препратки в "Отмъстител" (2 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Yesterday 00:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg