• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
ТОП D&D дизайнер пише за България...

• 1
  • 1
02 Мар 2011 14:37
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 181
Topic Author
ТОП D&D дизайнер пише за България... #2574
Здравейте, фенове!

Един от съвременните топ дизайнери на D&D в Щатите наскоро посети България по покана на мои приятели в София. Тук той остана няколко дни, видя столицата и едно българско село.

Запознах се с него задочно по мейла и му разказах някои неща за игрите у нас.

В момента този човек е написал статия за Ролевите игри в България.

В нея става дума за хобито и как то (не) се лансира у нас.

Тази статия е преведена на български и качена тук: hogwartsbg.com/spas/HaveDice,WillTravel-Sofia.pdf

Благодарности на Вилорп, който си поигра да я направи он-лайн!!!

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Мар 2011 15:12
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
ТОП D&D дизайнер пише за България... #2577
За съжаление действителността е такава. Но за разлика от преди сега е 5% по-добре, тъй като все пак вече се намират магазини за продажба на артикули за DnD.
Цените обаче са солени ако тръгнеш да ги купуваш от нашите магазини. Точно така се убиват мераците в зародиш на новобранците, които искат да пробват нещо наистина стабилно.

Преди години, когато попитах защо се продават въпросните продукти с 150% увеличение, аз получих следния логичен отговор: Тъй като България е малка държава, то и играчите следват да са малко. Следователно като знаеме, че купувачите са малко, защо да не им дадеме продукта на по стойностна цена....

С почти същият проблем се сблъсквам, когато се пробвам да зарибявам и да обяснявам на хорат, какво представляват настолните игри. В повечето случаи те ми викат, че нямат време да се събират с приятели и да ги играят, а в по-малък процент ми казват че предпочитат бъговете на компютърните игри отколкото да седнат те да правят наистина простите изчисления. А пък тези които са ги харесали, като чуят за цените на ролевите игри, които се предлагат на българския пазар, направо ме гледат сякаш се пробвам да ги цакам с топла бира.

Винаги съм казвал, че рекламата му е майката, а бащата е ентусиазма. Само тези двете комбинирани могат да дадат доста хубави отрочета.
Но при наличие на браншовия геноцид в България тези отрочета стават леко уродливи...

Избери своето приключение

02 Мар 2011 18:46
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 181
Topic Author
ТОП D&D дизайнер пише за България... #2579
По-долу цитирам отговора на г-н Владимир Стоичков - собственик на Паладиум Геймс и официален представител на компанията Wizards у нас:

"Статията е наистина е написана много добре, но тъжното е, че като я прочетеш, оставаш с впечатлението, че въпросният г-н Бейкър е бил на посещение при някакви бушмени, индианци или прочее недоразвити индивиди... което за съжаление не е много далече от истината.

Да ви кажа цялата тази работа ме хвърли в размишление и общо взето достигнах до същия извод, до който съм достигал нееднократно - българинът просто не става за ролеви игри и ще ви кажа защо - нашего брата е прекалено силно изявен индивидуалист, мнителен и дори параноичен. Ние имаме уникална култура, където на почит са хитреците, далавераджиите, т.нар. Андрешковци и Хитър Петровци. За всичките тези години, през които съм водил D&D сесии, пък и не само D&D сесии, ами и когато сме играли най-обикновени настолни игри, едно нещо силно ми прави впечатление - западняците играят, за да се забавляват, да си прекарат времето весело като социализират с други интересни и умни индивиди. Нашенецът играе за да се наложи, той гледа да прецака другите (вкл. и Dungeon Master-a, което е още по-смешно), стреми се да надделее на всяка цена. Това, ако бяхме обикновени животни, сигурно щеше да е много ценно качество в естествения подбор, но в едно развито европейско общество изглежда малко недоразвито - пак ще кажа индианско.

Конкретно за сегашната ситуация - на мен ми е доста тъпо и тъжно, понеже има единици геймъри в България, стремящи да се направи нещо някъде относно ролевите игри, да не говорим за места извън София. Защо никой не дойде да се свърже с нас, да попита какви D&D програми пускат Wizards в момента, с какво ние, като официални дистрибутори можем да помогнем за развитието на играта и т.н. На последните D&D дни, дето ги организирахме в клуба ни в Стрелбище, дойдоха предимно Magic играчи, които просто искаха да видят какво аджеба е D&D, но повечето не продължиха да играят. Понякога имам чувството, че хората в България изобщо не знаят, че такава игра като D&D изобщо може да съществува... То ако беше така аз нямаше да се занимавам с нея, ами щях да внасям други неща. Както и да е... може би все още има някаква надежда, но тя ще бъде като че ли едва за нашите деца..."

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

02 Мар 2011 20:19
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
ТОП D&D дизайнер пише за България... #2581
Ами самият Владо си знае отговора на въпроса - Защо не се получава в България?
Той нито веднъж не попита хората, които наистина играят тези игри, какво трябва да се направи по въпроса. Паладиум никога не си помръднаха кутрето за да направят дори една смешна реклама или да изкарат 10 000 листовки, с които да се задръстят пощите, но да покажат, че са се пробвали и че не са успели да заинтригуват останалите.

На ЛС казвам защо ненавиждам Паладиум, нищо че с въпросните шефове сме приятели.

ПП А в клуба който посещавам дори направиха D20 модификация за втората световна война.
Все още чакам отзивите от първото приключение.

10 Мар 2011 02:50
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 604
ТОП D&D дизайнер пише за България... #2866
Истината е проста и ясна: българите са бедни и необразовани. Тази комбинация е много страшна и на нея дължим липсата на интерес не само в ролевите игри, но и във всичко различно от чалга. В момента обществото го интересува единствено как да се напие, как да слуша кючеци и как да има кола, по възможност много скъпа. Паладиум се правят на някакви будители, но не виждам кого ще излъжат, при положение, че в Америка бустер за Меджик струва 2.50 долара - кажи го 4 лв, а нашите тук го дават за 8 лева - двойна цена. И това при положение, че в САЩ минималната заплата е 1800 лева, а в България 240. Пълни абсурди. Не чакайте скоро да има някакъв сериозен интерес към ролеви, бордови или други нърдски игри. Евентуално след 20-30 години, ако тая утопия да догоним поне малко развитите страни стане реалност - тогава ще се появи и по-масиран интерес.

10 Мар 2011 03:09
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
ТОП D&D дизайнер пише за България... #2867
Жалко. Тия неща са десет пъти по-смислени от компютърните - най-малкото са по-социализиращи. Преди няколко месеца за първи път играх най-обикновен "Катан" с приятели и си беше щур кеф. Купих играта на племенника си и момчето се опитва да зарибява цялата рода и класа си с нея. Ми тия неща са си увлекателни.

Като ученици сами си измисляхме игрите на хартия - карта, моливи, зарове, фишове, някакви примитивни бойни системи. Петимни бяхме да си измисляме такива работи. За D&D само бяхме чели от книжката по "Извънземното".

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

16 Мар 2011 11:42
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
ТОП D&D дизайнер пише за България... #3484

SatanicSlayer писа: писа:
За съжаление действителността е такава. Но за разлика от преди сега е 5% по-добре, тъй като все пак вече се намират магазини за продажба на артикули за DnD.
Цените обаче са солени ако тръгнеш да ги купуваш от нашите магазини. Точно така се убиват мераците в зародиш на новобранците, които искат да пробват нещо наистина стабилно.
Значи отсвирваш Д&Д и си купуваш Ролева система за 10 долара + (колкото е доставката от Амазон(, при това със същото качество. С нея можеш да играеш не само фентъзи, впрочем.
А ако те мързи да се разправяш с доставки от Амазон, или си я вземаш за 8$ като ПДФ, или сваляш една от безплатните със същото качество и инвестираш в разпечатването, вместо в доставка!
Какъв е проблемът 8-) ? Ако искаш да плащаш за "марката", просто играй WoW, че и по-лесно ще намериш група! А ако просто искаш да играеш Ролеви Игри, D&D далеч не е единственият избор, и определено е един от скъпите, от което се оплакваш.

От статията в Искейпист за мен поне имаше и полза. Намерих си нов играч за една от групата при обсъждането й във форума на Искейпист ;).

Тарикат ХХ ранг писа: писа:
Жалко. Тия неща са десет пъти по-смислени от компютърните - най-малкото са по-социализиращи. Преди няколко месеца за първи път играх най-обикновен "Катан" с приятели и си беше щур кеф. Купих играта на племенника си и момчето се опитва да зарибява цялата рода и класа си с нея. Ми тия неща са си увлекателни.

Като ученици сами си измисляхме игрите на хартия - карта, моливи, зарове, фишове, някакви примитивни бойни системи. Петимни бяхме да си измисляме такива работи. За D&D само бяхме чели от книжката по "Извънземното".
И точно затова аз твърдя, че няма проблеми с намирането на играяи било за ролеви игри, било за друго. Въпросът е да избереш правилния подход, и правилните хора. А, и да го представяш като забавление за нърдове, освен ако знаеш, че играчът се интересува от такива.
А на бас, че племенникът ти го представя с "яко е", а не с "това е яко гийк", което реално правят някои хора. Да, виждал съм го - за последно на един западен форум, Същите после често се чудят защо нямат групи :lol: !
Разбира се, с някои хора правилният подход е да не си губиш времето!

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

16 Мар 2011 15:53
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
ТОП D&D дизайнер пише за България... #3520

Асен писа: писа:
SatanicSlayer написа:За съжаление действителността е такава. Но за разлика от преди сега е 5% по-добре, тъй като все пак вече се намират магазини за продажба на артикули за DnD.

Значи отсвирваш Д&Д и си купуваш Ролева система за 10 долара + (колкото е доставката от Амазон(, при това със същото качество. С нея можеш да играеш не само фентъзи, впрочем.
А ако те мързи да се разправяш с доставки от Амазон, или си я вземаш за 8$ като ПДФ, или сваляш една от безплатните със същото качество и инвестираш в разпечатването, вместо в доставка!
Какъв е проблемът 8-) ? Ако искаш да плащаш за "марката", просто играй WoW, че и по-лесно ще намериш група! А ако просто искаш да играеш Ролеви Игри, D&D далеч не е единственият избор, и определено е един от скъпите, от което се оплакваш.

Асене нямам предвид цената, която се продава из целия свят. Имам предвид оскъпяването, което тука му удрят за да извлекат 150-200% в повече от малцината, които искат всичко да им е точно така, както трябва да бъде, с книгите твърда корица, гланцираните листа, жестоките илюстрации, а не да бъдат принтирани на черно бяла хартия, която след време от многото разгръщане в папката вече не прилича на нищо.
Заровете, които са неизменна част от DnD също са със стабилно оскъпяване.

17 Мар 2011 03:55
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
ТОП D&D дизайнер пише за България... #3611

SatanicSlayer писа: писа:

Асен писа: писа:
SatanicSlayer написа:За съжаление действителността е такава. Но за разлика от преди сега е 5% по-добре, тъй като все пак вече се намират магазини за продажба на артикули за DnD.

Асене нямам предвид цената, която се продава из целия свят. Имам предвид оскъпяването, което тука му удрят за да извлекат 150-200% в повече от малцината, които искат всичко да им е точно така, както трябва да бъде, с книгите твърда корица, гланцираните листа, жестоките илюстрации, а не да бъдат принтирани на черно бяла хартия, която след време от многото разгръщане в папката вече не прилича на нищо.
Заровете, които са неизменна част от DnD също са със стабилно оскъпяване.
Човеко, погледни първия линк в мнението ми. Няма го в това, което си цитирал, защото си копирал, вместо да натиснеш "цитирай" ;) .
Както и да е, линкът е точно към книга, на цена 10 $ в Амазон! Принтирана си е на гланцирана хартия, доколкото знам. Лично аз си купих ПДФ-а, но не заради 2-та долара печалба, а за да не се разправям с доставката по нашенските пощи :mrgreen: !

Сериозно, това е само един от многото примери, че ако искаш да играеш Ролеви игри - можеш да започнеш със западна система, която заедно с доставката и заровете ще ти излезе под 40 лв. Разпределено между група, която иска да пробва, това определено не е много! Просто системата няма да е DnD, но разликата не е в качеството, а в марката. Като допълнителен бонус със Savage Worlds ще може да играеш с нея и фентъзи, и научна фантастика, и Индиана Джоунс 8-) !

А ако искаш точно и конкретно DnD, опасявам се, че или ще си го поръчаш сам и ще хабиш нерви, или ще се примиряваш с оскъпяването. Въпросът е, че това вече си е било лично твой избор. Всеки посредник оскъпява, а за известни марки се плаща повече навсякъде, независимо, че качеството спокойно може да е същото. Няма как да избягаш от това.

Аз просто играя други системи, така че това не ми е проблем. А книгите ми са си с твърда корица, гланцирана хартия и готини илюстрации, освен тези, които просто изначално са черно-бели. А, и най-скъпата ми игра е била по-евтина от една от трите базови книги в сайта на Palladium, сега отворих да ги погледна.
Фактически ме засяга само оскъпяването на заровете. Ако ми беше истински проблем обаче, щях да си играя системи с 6-стенни зарове. За пример за такава погледни последният линк в мнението ми.
Разбира се, многостенните ми зарове отдавна се измерват с двуцифрени числа, така че и този избор не ми се налага да правя. Но аз играя от доста години, а пред новаците просто се грижа този проблем да не застава.

Въпросът е, че когато зарибявам хора, не ги зарибявам с нещо, за което им се налага да платят повече от едно ходене на ресторант, а в някои случаи направо им осигурявам аз материалите за игра. Доста системи имат съкратени "стартови" версии, включително предложената от мен Savage worlds. Ако им хареса, ще си купят и пълните книги. Повечето хора не се притесняват да инвестират в нещо, което им е забавно, но се притесняват да дават пари за нещо, което не познават. След като знаят, че няма да се вътрят, ако пробват и не им хареса, пробват повече хора.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

18 Мар 2011 14:38
Razael
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
ТОП D&D дизайнер пише за България... #4067

Катан и аз играх за първи път преди две седмици, щур кеф е. Въобще това важи за почти всеки борд гейм. Аз от страстен видео геймър сега съм точно обратното. Настолните ролеви, бордови и книги-игри са ми в пъти по-интересни от паткането по клавишите. Даже мисля да си продам конзолата и да си вземя някой други бордови игри

На темата. Съгласен съм, че май не ставаме за ролеви игри. В сми, опитът ми е скромен, но мисля, че вече си имам изградено мнение. От малкото D&D и Еxalted, сесии, които съм играл с хора ми прави криво впечатление, че всеки играе в името на единната цел - да си направи възможно най-добре оптимизиран герой, който да няма грам слабости (да не може да бъде, отровен, стъннат и тн.) и кажи речи, да може да смаже каквото му се изпречи на пътя. Еми сори хора, някак си тъпичко ми става един момент. Рядко ми се случва да се намери парти, в което поне един, освен мен, да разиграва неоптимизиран, алтав герои, които трудно би убил и орк, но пък за сметка на това да бъде забавен и неделима част от групата.

18 Мар 2011 20:42
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
ТОП D&D дизайнер пише за България... #4127

Razael писа: писа:

Катан и аз играх за първи път преди две седмици, щур кеф е. Въобще това важи за почти всеки борд гейм. Аз от страстен видео геймър сега съм точно обратното. Настолните ролеви, бордови и книги-игри са ми в пъти по-интересни от паткането по клавишите. Даже мисля да си продам конзолата и да си вземя някой други бордови игри

На темата. Съгласен съм, че май не ставаме за ролеви игри. В сми, опитът ми е скромен, но мисля, че вече си имам изградено мнение. От малкото D&D и Еxalted, сесии, които съм играл с хора ми прави криво впечатление, че всеки играе в името на единната цел - да си направи възможно най-добре оптимизиран герой, който да няма грам слабости (да не може да бъде, отровен, стъннат и тн.) и кажи речи, да може да смаже каквото му се изпречи на пътя. Еми сори хора, някак си тъпичко ми става един момент. Рядко ми се случва да се намери парти, в което поне един, освен мен, да разиграва неоптимизиран, алтав герои, които трудно би убил и орк, но пък за сметка на това да бъде забавен и неделима част от групата.
Аз пък не съм съгласен, че "не ставаме за ролеви игри". Смятам, че ти даваш пример с две игри, при които се очаква персонажите да са висококвалифицирани бойци, магове или каквото и да е, и това са още стартовите персонажи! Или мислиш, че оптимизацията не е неделима част от играта на Запад? Да ти пратя ли линк към оптимизаторските форуми на D&D, известни с опитите си да счупят системата?

Ти просто искаш други игри. В това няма лошо, но е трябвало да го кажеш на Водещия предварително и да говорите с цялата група дали им се играе нещо такова.
Ако искаш да разиграваш герой, който не умее да се бие, но е "забавен", играй FATE или Smallville, евентуално Unknonw armies или нещо по One-Roll Engine. Там това е напълно нормален персонаж!
Само да отбележа - поради системата, този персонаж ще има други способности, и може да се окаже по-важен в играта от персонаж, специализиран да се бие. Ще се фокусира върху връзки с останалите и социални умения и повярвай ми, това е много ефективно.
Лично аз ще играя пълен пацифист с чисто социални умения на сесията тази седмица. Но това не е подходяща концепция за D&D, а в Exalted пак щеше да му се налага поне да има чармовете поне да оцелее от всякакви атаки. Затова тази седмица играем Unknown Armies ;).

(В D&D и в Exalted се очаква персонажът да е забавен и оптимизиран едновременно. Просто няма вътреигрова логика да не е! Има си определен жанр все пак. Ако не искаш да си правиш подходящ за жанра персонаж, не играеш играта.
Целта на D&D е да разиграва приключенията на хора, които се завират в мрачни подземия, избиват обитателите им и обират плячката. Ако тия не могат да се бият, просто ще са умрели преди началото на играта. И да, и на мен обикновено ми е скучен този жанр. Затова играя други игри.
Що се отнася до Exalted, там персонажите първо се научават да са неузязвими, а после започват да си развиват социалните умения, примерно. Бойните персонажи, които могат да пометат армия, също са стандартна практика. И това е напълно нормално за сетинга! Екзалтациите на Възвисените са създадени като живи, автономни оръжия на боговете срещу тогавашните им господари, на които в сетинга им викат "Йозитата". Какво очакваш от автономни оръжия, които буквално са създадени да убият създателите на света?)

19 Мар 2011 17:59
Razael
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
ТОП D&D дизайнер пише за България... #4314
Имаш право.
Просто си споделих опита и казах какво не ми харесва и защо не работи според мен. Досадно ми е роулплея да отсъства напълно и да се говори само за брони, правила и оптимизация. ЗТова, което исках да кажа е, че всичко се играе на максимум и никой не си оставя героя да има поне една слабост, ей така за фън. За Екзалтед да, то е ясно, че трябва да си машина (зависи какви екзалтирани играете де), но пак дотъпява страшно ако никой от вас няма слабо място. За това си предпочитам игра с драконокръвни. Там поне има някакъв о социален елемент, който ви крепи заедно , за разлика от другите където всеки търчи да се оптимизира, че даже се случва и бой в групата.
За това според мен е яко да се играе с новаци. Те се забавляват истински, а не се чудят преди първата сесия как да излъжат водещият, че да им позволи да вземат чармове с които не можеш да ги пипнеш. :)

Май пак изговорих една камара глупости, така че, по-добре да се върнем обратно в топика.

19 Мар 2011 21:49
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
ТОП D&D дизайнер пише за България... #4336

Razael писа: писа:
Имаш право.
Просто си споделих опита и казах какво не ми харесва и защо не работи според мен. Досадно ми е роулплея да отсъства напълно и да се говори само за брони, правила и оптимизация. ЗТова, което исках да кажа е, че всичко се играе на максимум и никой не си оставя героя да има поне една слабост, ей така за фън. За Екзалтед да, то е ясно, че трябва да си машина (зависи какви екзалтирани играете де), но пак дотъпява страшно ако никой от вас няма слабо място. За това си предпочитам игра с драконокръвни. Там поне има някакъв о социален елемент, който ви крепи заедно , за разлика от другите където всеки търчи да се оптимизира, че даже се случва и бой в групата.
За това според мен е яко да се играе с новаци. Те се забавляват истински, а не се чудят преди първата сесия как да излъжат водещият, че да им позволи да вземат чармове с които не можеш да ги пипнеш. :)

Май пак изговорих една камара глупости, така че, по-добре да се върнем обратно в топика.
Това, което описваш, си работи прекрасно за тези, които му се кефят ;). Друг въпрос е, че не е проработило за теб, но ако останалите от групата са го приели единодушно, както казваш, явно за тях е работело.

Както казах, днес играх тибетски будист-пацифист, при това принципно възразяващ против лъженето и социалните конфликти. В днешната сесия се справи много добре като окултен детектив 8-) .
Ако обаче се опитам да изиграя същият в игра по D&D, ще съм аналога на човека, който иска да играе японски нинджа в игра за рицарите на крал Артур. Ако някой се чуди, казано от мен, това не е комплимент!
Просто номерът е да подбираш игри, в които ще ти е приятно да играеш, а не да се бориш да наложиш стила си на игра на групата, в игра, която не е замисляна за него.

Апропо, виждал съм новаци, които си оптимизират персонажа на първа сесия, и не смятам оптимизираните персонажи за по-слаби от ролева гледна точка! Причината да ми е приятно да играя и да водя на новаци е съвсем различна, просто старите играчи е по-вероятно да имат навици, които не пасват на нашия стил на игра :mrgreen: !

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) (40 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 19:42
    • За ценообразуването на книгите-игри (32 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Общи приказки
    • от dechoto
    • Today 18:57
    • 52. Софийски международен панаир на книгата 2025 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от ringlas
    • Today 13:22

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност