• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Ролеви дискусии

Ролеви дискусии

• 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
08 Фев 2020 00:23 08 Фев 2020 00:40 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Ролеви дискусии #134201

Yann Gamgee писа: писа:
Спомням си една сцена от класическата серия за "Индиана Джоунс" - мацката пита Инди какво ще прави. "Ами не знам, ще импровизирам" - отвръща археологът.

...За жалост този метод работи само в киното и опитът ми показва, че без сценарий, ролевата игра се превръща в едно "надцакване с остроумия" като цяло.

Именно на "размяна на остроумия" се превърна играта на Вилорп и аз виждам, че реално дори самият той не е наясно и не знае какво се случва. А останалите знаят ли? Според мен, добрият подготвен сценарий е "твърдата основа", върху която стъпва Водещият. Без "реална почва под краката си", рано или късно всичко се "сгромолясва". За да не се случи, бъдете готови (във Вашите игри, не визирам моите или на Асен, или на Джордж) да имате план за почти всичко ПРЕДИ ИГРАТА!!!

Всъщност не е така! Когато създаваш история; разказ или сценарий за филм, доста често героите, които ТИ си измислил, сами доразвиват историята, независимо как си я "заковал" в началото. Ако това важи за истории, чийто герои са плод на твоята фантазия, какво остава за чужди личности, интегрирани в твоя сет! :)
Иначе на въпроса ти: аз знам какво се случва; попаднахме в засада на малко площадче с три входа и в момента се млатим.
Тримата опитни водещи можете да ни се смеете, колкото си искате, но не забравяйте, че повечето играем за пръв път и пак изпитваме кеф от играта, която води Спас, тъй като няма с коя друга да я сравним.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, Асен, ninja_senso, George-AL

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Фев 2020 01:48
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Ролеви дискусии #134204
"във Вашите игри, не визирам моите или на Асен, или на Джордж"...

ето тук давам съвет към тези извън нас тримата, които тепърва ще водят

прав си и съм съгласен с теб,когато всичко е прясно и ново - има и своя чар!

следя играта ви с интерес - за жалост визуалната част ми убягва, също частта със заровете

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

08 Фев 2020 01:51
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Ролеви дискусии #134205

Спомням си една сцена от класическата серия за "Индиана Джоунс" - мацката пита Инди какво ще прави. "Ами не знам, ще импровизирам" - отвръща археологът.

...За жалост този метод работи само в киното и опитът ми показва, че без сценарий, ролевата игра се превръща в едно "надцакване с остроумия" като цяло.

Именно на "размяна на остроумия" се превърна играта на Вилорп и аз виждам, че реално дори самият той не е наясно и не знае какво се случва. А останалите знаят ли? Според мен, добрият подготвен сценарий е "твърдата основа", върху която стъпва Водещият. Без "реална почва под краката си", рано или късно всичко се "сгромолясва". За да не се случи, бъдете готови (във Вашите игри, не визирам моите или на Асен, или на Джордж) да имате план за почти всичко ПРЕДИ ИГРАТА!!!
Моят опит сочи точно противоположните изводи! Предварително приготвеният сценарий е ненужна примка, която Водещите сами си надяват на врата, за да им пречи после.

Ако искате съвет за Вашите игри, не подготвяйте "сценарии", подготвяйте сетинг и ситуации (и интересни персонажи, които може да срещнат при определени условия). Не се опитвайте да напаснете ситуациите към групата, водете се по сетинга! Не им измисляйте и готово решение (което няма да отгатнат), това е тяхната работа...
Оставете ги да си я свършат!
А вие оценете макимално безпристрастно дали е вероятно да успеят по този начин (ако се съмнявате - оценете вероятността и метнете зар) и им опишете последствията, включително - особено - реакциите на НИП-овете.
След това имате нова ситуация и горният цикъл започва отново...

Водя по този начин буквално от десетилетия. Работи по-добре от готовите приключения. Като бонуси ще спомена, че 1) всъщност изисква по-малко време за подготовка и 2) персонажите не само могат да имат собствени цели, а това всъщност се очаква (да не кажа - изисква).

Nedelcho Bogdanov писа: писа:

Всъщност не е така! Когато създаваш история; разказ или сценарий за филм, доста често героите, които ТИ си измислил, сами доразвиват историята, независимо как си я "заковал" в началото. Ако това важи за истории, чийто герои са плод на твоята фантазия, какво остава за чужди личности, интегрирани в твоя сет! :)
Според моя опит - също. Но ако искаш героите да са "живи", трябва да им "пуснеш гърлата"...метафорично казано.
Някои Водещи отказват.

Nedelcho Bogdanov писа: писа:
Иначе на въпроса ти: аз знам какво се случва; попаднахме в засада на малко площадче с три входа и в момента се млатим.
Тримата опитни водещи можете да ни се смеете, колкото си искате, но не забравяйте, че повечето играем за пръв път и пак изпитваме кеф от играта, която води Спас, тъй като няма с коя друга да я сравним.
Аз не ви се смея! Дори не знам кое те е навело на идеята, че може да ви се смея!
(Нищо не коментирам за другите двама, защото дори не съм сигурен кой е третият - Андраш? Ако изобщо е на форума, едва ли би реагирал различно от мен).
Единствено ви давам тактически идеи, но аз това го правя винаги.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, George-AL

08 Фев 2020 14:58
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Ролеви дискусии #134224
Без да коментирам казаното от Асен по никакъв начин (може би защото съм съгласен като цяло и му благодарих дори) отварям нова "тема":

А именно - вече "правилата и изчисленията" на ръка и писане с моливи са в историята. В 2020 всичко е автоматизирано. В нетът има всякакви механики, които ТЕХНОЛОГИЧНО ви решават проблемите със сметките и правят автоматизирано всичко ВМЕСТО ВАС!

Просто си намерете правилната "джаджа", качете я на лаптопа си или таблета и водете с нея навсякъде, вкл. наживо! Пред Вас ще се разкрият неподозирани методи!

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm, George-AL

08 Фев 2020 15:45
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Ролеви дискусии #134227
Пробвах...
Но се оказа, че (поне за елементарните сметки, необходими за РИ) смятам наум по-бързо, отколкото въвеждам стойности в някое приложение. Дори и с хвърлянето на зарове програмите ми губят време.
Ако става дума за таблици вече би било по-различно.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

• 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Ролеви дискусии
Time to create page: 0.052 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Today 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Today 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • Yesterday 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg