• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Ролеви дискусии

Ролеви дискусии

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • ...
  • 12
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
15 Фев 2015 21:48
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Ролеви дискусии #101714

Gallean писа: писа:
Щом се отказвате за ден или два без развитие- да, ще бъде трудно начинание. Форумните игри се точът дълго и има дни без някой да пише :-)

Цитирам си един пост от фейсбук:
Ще се опитам да дам простичък списък (в никакъв случай изчерпателен) на това което бих водил с удоволствие и да видим дали ще има желаещи за игри:
Исторически и псевдо-исторически сетинги:
-Древна Елада/Египет/Месопотамия
-Кръстоносни походи (и от двете страни)
-Средновековна Визанитя
-Пирати (по-исторически от модните)
-Френските религиозни войни
-Тридесет годишната война
-Сетинга на "С огън и меч" на Сенкович
-Наполеонови войни ("ала-Шарп")
-Първа световна
-Втора световна и Втора Сино-Японска война
-Шпионски игри по време на Студената война- било то в Берлин, Никарагуа или другаде
-Войната Ирак-Иран, Индо-Пакистанските войни, Израело-арабските конфликти и тн.
-"Човекът от високия замък" и "Мисисипи Блитцкрик/Банзай"
Фантастика:
-Лека, "пълп" и космическа опера
-Сериознa военна фантастика
-Уархамър 40К
-Уархамър Фентъзи роуплей
-"Тетминатор"
Зомби (апокалипсии или не):
-Класики/Ромеро
-Псевдо-исторически реалности със зомбита (Червения Барон и неговия Летящ цирк- зомбита, като пример)
-Изчанчени и нетипични сетинги със зомбита
Лъвкрафт
Модерни:
-по света на сериала "Ейнджъл" (и "Бъфи- убийцата на вампири")
-съвременни вещици и магове (по "Уичкрафт")
Алтернативни:
-Don't rest your head и Don't lose your mind (игра със сънища и кошмари)
-Поларис- крайно нестандартна френска ролева игра, леко по едноименния разказ на Лъвкрафт
-Параноя- микс между 1984 и Стар Трек, в настроениетo на филмите "Бразилия" и "THX1138", пародийна.

Ако ти ще водиш - пиши ме вътре. Предпочитам нещо без зомбита. Византия изглежда интересна опция, стига да се изясним колко точно историческа и колко популярна ще е играта. Веднага предлагам The Riddle of Steel за система. Дааааже може да се навия да я преведа (частта за играча) за случая. :P

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Фев 2015 22:15
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Ролеви дискусии #101719
Гледам моят любим Ендивал е споменат. И тъй като съм скапан от седмици бачкане за некви мижави кинти и в гадно настроение, викам да прегърна чан идиотизма и да си издействам бан.
Ендивал 2 е титан. Общо-взето, ако някой не може да направи сесия по Ендивал 2 - не ща и да играя с него. Едивал 2 те кара а импровизираш нон-стоп, да си играеш героя и да забравиш за идиотизмите на мънчкина. 100% групата ще натрупа десетки домашни правила (достигащи наистина страшничък обем) ако използва често "системата". Ендивал 2 е поле за изява на фантазията на играчи и водещи.

Системата ужасна ли е? О, боже, да! Играта жестока ли е, поради точно тази причина? О, да. Системата е точно толкова ужасна, че да е еднакво полезна за играчите и водещия.

Ендивал 1 го намерих чак след като излезе 3, та не съм го играл никога.
Ендивал 3 е приведен в приличен (в сравнение с предходните) системен вид в достатъчна степен, че да ограничи импровизацията. Далеч под системната класа на други системи.

Та тъй де. Ендивал 2 за мен много добре обхваща духа на една ролева игра - там сте Х души, за да се спукате от кеф и фантазията ви да разпери криле.

ПП: А16 не е зле, просто има доста по-добри аналози в същата категория на тежест и т.н.

15 Фев 2015 23:51
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1024
Ролеви дискусии #101729
Хами, за мен точно това е Ендивал 1. Полето за импровизация е infinite ;d

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

16 Фев 2015 01:32
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Ролеви дискусии #101732

ringlas писа: писа:
Хами, за мен точно това е Ендивал 1. Полето за импровизация е infinite ;d
Кой с каквото е свикнал, предполагам. :D

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

16 Фев 2015 06:12
Gallean
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Ролеви дискусии #101733
За Византията- водил съм я оптимално историческа- до имена и обща политическа обстановка. Всичко, което липсва (а то е много) от историята съм си го измислял, така, че да е логично и да запазва настроението на епохата (и да бъде приятно за игра). Избрал съм си годината 1066- началото на нашествието на Селджукските турци в тема Армения, и три деца, обявени за коимператори и оставени сами в Константинпол за възрастните да си плетът интригите :D.
Но за система вече съм решил- в ависимост от предпочитанията на играчите, ще бъде или Юнисистем (варината Алл Флеш Мъст Би Иитън) за стил интриги/шпионстване или по Савидж Уърълдс- като по-лек, компромисен стил с повече екшън.

ПП: В книжката за Калоян има толкоз исторически грешки...

02 Сеп 2018 14:44 02 Сеп 2018 15:49 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Ролеви дискусии #129294
Как се играят ролеви игри
Наръчник

1 Първо - какво е това животно Ролева Игра (РИ) - яде ли се, пие ли се или…?

Ролевите игри, са начин група хора-единомишленици, да се съберат заедно и да си направят удоволствието, като играят заедно по дадена тема. По принцип ролевите игри, може да са най-различни – браузърни, форумни, настолни или на живо. Всеки вид има своите предимства и недостатъци. Форумните ролеви игри (за кратко – ще наримане ролевите игри РИ) например не представляват проблем откъм време на играча, докато срещите на живото предполагат социализация и умение в екип. Това може да е голям плюс или голям минус – в зависимост от конкретния човек. Ако някой иска да се социализира е плюс, а ако някой не е екипен играч, или пък е ужасно зает човек – минус.
Ролевите игри предполагат богата фантазия, и „вживяване“ на отделните играчи в персонаж

2. Самата игра
Има различни видови ролеви игри. Някои наблягат на зара (Подземия и Дракони, и АКсиом) – други са „разказвачески” (за такъв пример за сочени Белите Вълци); има със система, без система, с опростена система. Някои играчи предпочитат да потънат в сложни сметки и да си „настройват” героя- уклони, умения и пр.;други хора предпочитат да сглобят героя на две на три и да започнат самата игра. Това зависи и от предпочитанията на хората – дали са повече артисти и играят чрез глас или описание или държат да
се отъждествяват с характеристиката на героя за да получат по-пълно вживяване
В този смисъл вече казахме, че водещият е важен, сега ще кажем че е важен и изборът на система още от самото начало. Ак изборът на система не ви допада – по-добре се откажете. Вероятно играчите са подбирани, така че да харесат системата и ще сте единствен който не я харесва, така че ще останете изолиран.

3Добре, разбрах какво представляват РИ, но как да избера какво да играя?

По принцип ролевите игри се организират от водещ, които търси хора за сесия. Когато започва сесията добре е да попитате водещия няколко неща. Например дали правилата са фрийформ (по-свободни) или по-строги. Също така е важно да уточните как стоят нещата с уклоните – възможно ли е да има „сиви“ уклони или непременно героят трябва да е добър/зъл. Въобще разпитате водещия, ако не подробно, то поне достатъчно, за да добиете минимална представа какво ще играете. Не е все едно дали ще играете „ЕНдивал“ или сложна РИ като „Аксиом“. Сред най-известните РИ е „Подземия и дракони“. Друга известна РИ известна сред българските форумци е „Белите вълци“. Системи на РИ – много. Ако системата не ви хареса, не е коректно да се цупите след като са минали 6-7 сесии, и да започнете изведнъж да правите проблеми на водещия (и на другите играчи), след като веднъж вече сте се съгласили като започнете да играете според тези правила и тази система. Затова се информирайте от самото начало какво ще играете, и ако ви се струва, че това не е вашата игра – по-добре не се захващайте

4 Играчите

Трима души минимум, но тази бройка е твърде малка, защото винаги ще има риск един да се откаже в процеса на играта. четирима е още по-добре, а ако се събере по-голяма група – толкова по-добре. Добрият водещ знае как да присъеднява играчи в процеса на играта. Започвал съм игра с 4 участници, която в даден етап е имала 9 участника и е завършвала със 7 такива. Възрастта на участниците не е нещо заковано, но се подразбира, че се цели да са поне тийнейдържи, за да могат да се коментират някои по-проблемни ситуации – включително и секс
В РИ, екипността се цени. Т.е. ако сте петима души, и четирима от вас решат да се срещнат с кмета, където ще получите пари и мисия, е глупаво петият да виси отвън – най малко кмета няма да го припознае, когато героите се върнат от успешна мисия и няма да получи нито пари, нито точки опит, с което освен, че вреди на себе си, вреди на екипа.
Ако искате да вземете индивидуално решение – съгласувайте го с останалите. Разбира се, понякога ще има динамични ситуации, трудно ще можете да коментирате всички варианти наведнъж. В РИ се цени бързия ум, находчивостта и комуникативността, а не желанието да изпъква

5 Началото
ИГрачите се запознават неформално няколко минути всеки казва кой е какъв герой ще играе. После водещият пуска въвеждаща мисия с която да ги запознае. Най-често те са на централен площад(пазара) героите са нападнати и битката ги събира като екип;съществуват обаче опции например когато някой благородник/благородничка трябва да изпълни някаква сложна задача и за целта винаги наемници, които са другите участници. В такива случаи се пускат два, три, четири или колкото герои има кратки пролога , после една въвеждаща мисия след което всички герои се събират и се запознават и действието тече бързо

6. Водещият

Желателно е Водещият да е опитен. От него зависи много. Ако в даден момент му стане скучно той лесно може да ви убие с изречение от типа на „планината се срутва и умирате” или пък непрестанно да ви давам в ръцете разни хубави бонуси. Като цяло сте в ръцете на Водещият, затова по-добре първо вижте съответният човек как се справя в игри в коите вие не играете, и тогава хубаво си помислете искате ли той да води на вас – или не искате.
Водещите често са различни – от свръхагресивни водещи, които налагат своето темпо на играчите, до свръх пасивни водещи, които следват темпото на най-активния играч. Идеалният водещ е балансираният водещ. Той подава нужната информация на играчите, така че да няма неяности, но не ги затормозява. Много е трудно да се създаде такъв изцяло балансиран образ, но някои участници го могат
Водещият е много важен. Добрият водещ, може да направи играта ви много приятна, а лошият – да почерни живота ви. Той е човека-оркестър. Той е разпределител и съдия едновременно. Ето защо е много важно да имате добра комуникация с него – веднъж взел решение той няма да си промени мнението. Това не значи, че не можете да дискутирате с него решенията му, но не очаквайте той да тръгне да променя веднъж взето решение. Обикновено вашите дискусии би следвало да са на тема как да отигравате подобни ситуации оттук нататък, а не как да се постъпи в тази ситуация конкретно.. Освен това е желателно дискусиите да са след края на играта, или малко преди нея, а не по-време на играта да изпадате в глупави спорове с водещия и да накъсвате играта
Важно е да кажем че в РИ с по-строги правила ролята на водещия рязко нараства, затова дори да сте много опитен играч, е важно да слушате какво ви казва той. Всички сме гледали филма „Луда надпревара“ с Джейсъм Стейтъм (както и „Игрите на Глада“), където организаторите на играта променяха правилата ежеминутно – дали ще вземеш оръжия, щитове или няма да ги вземешq как ще са въоръжени противниците ти и т.н. беше изцяло тяхно решение, според това дали си им фаворит или не. Повярвайте ми никой не иска да попада на водещ, с когото е в конфликт.

7. Форумна игра и ролева игра

Форумните игри приличат на ролевите игри, но в тях участникът може да пише сега и после – след 3 часа. В тях е важно постоянство. Ролевите игри няма как да се прекъсне връзката защото се играят или на живо или по скайп. При тях е важна добрата организация и експедитивността.

8. Героят
Героят може да бъде различен – някои водещи (а също и системи) ви оставят голяма свобода – други не чак толкова; в някои играете във вампирска игра и сте длъжен да играете вампир (въпреки че можете да изберете какъв вид вампир да сте)– в други игри може да сте всичко – зомби, лич, дракон, полудкракон, гном, гоблин, джудже, елф, тъмен елф, хобит и какво ли не;като цяло обаче идеята е, че вие трябва да имате поне минимален избор какъв герой да съставите. Тук сега няма да задълбаваме в детайли, а ще се спрем на най-важното – героят има умения (сила, ловкост и др.) и (евентуално) уклон.

9. Уклон

От уклона зависи много . Това показва в каква степен героят ви може да бъде добър или лош. Уклоните най-общо са трите – добър, лош и неутрален, но това съвсем не изчерпва уклоните. Възможно е един бирник със справедливо добър уклон, да съблюдава винаги закона, и да остави без покрив мъж с жена и две деца – и пак си е добър защото съблюдава закона, а мъжът отсреща не е плащал данъци; В същото време един паладин с подчертано добър уклон, ще вземе страната на морала, дори тя да е срещу закона;ето защо както между добър и добър има нюанси, така има нюанс между зъл и зъл. Някой може да е зъл по принцип, но не и към вас. Поведението ви зависи до голяма степен от уклона ви.
Уклонът предполага че героят ви трябва да се държи по определено начин .например ако уклонът ви е добър, не е логично да убивате хора, докато един маг с уклон зъл би следвало да бъде типичен чернокнижник и некромант. Повечето герои могат да си избират уклоните, но някои герои си идват с уклоните – например не съществува такова нещо като зъл паладин в РИ, въпреки че в някои книги го има (поредица за Полуорките на Д.Далглиш, също и поредица The Paladins). Ако решите да го създадете, и в РИ ще трябва солидно да се аргументирате и още по-вече да внимавате как го отигравате. Въобще ще трябва да бъдете максимално достоверен
[

10. Естествен враг - понякога уклонът предполага някой от героите да има за врат някоя раса - например елфите мразят орки. Тук възниква въпроса ако хванете орк дали можете да го разпитате и после елфа да го убие, иле елфа ще го убие без да го разпитате. имайте предвид, че ако обещаете на орка да го пощадите и с вас има хем Паладин, хем някой, който има за естествен враг орки ще стане доста заплетено. Паладинът е длъжен да държи на клетвата си, дори да е пред орки. Друг е въпросът дали ще я даде. Въобще героите трябва да мислят за доста сложни ситуации, където тяхната екипност и комуникацията с водещия са от огромно значение.

11 Олеле, колко много правила. Мога ли да прескоча информацията за чудовищата, и божествата; Толкова е обемна?

Сетинга е много важен, макар мнозина да го подценяват!
Не е без значение ако ще играете мрачен Елф, дали го играете в света на Толкин или в света на Р.Салваторе,( където мрачните елфи са откровено зли същества).
Не е нужно да знаете в подробности всичко, но е добре да знаете по два реда за основните същества и религии . това не е задължителна информация, но силно ще улесни живота ви – а и този на водещия, ако сте по-навътре в нещата.
Не е нужно да знаете всички богове, но ако напр. решите да сте крадец и да сте религиозен, е явно че трябва да питате водещия кое божество е бог на крадците, защото не във всеки град ще има храм. С времето ще ставате по-опитен, и ще задавате по-малко въпроси

12.Продължителност на игрите

Ролевите игри продължават дълго време. На ден ви трябват поне три-четири часа, на седмица поне един ден, а сесията може да продължи години. Лично аз съм играл форумна игра, която продължи 11 месеца и 20 дни. Ако смятате, че не можете да отделите толкова време – не се захващайте. Това може да е игра, но се иска постоянство.

12.добър съвет

В много от случаите ролевите игри приличат на игрите «Диабло», «Дуум», «Волфенщайн» или на книгите –игри «Битки Безброй» и «Магьосничества». Идеята е, че като влезете в стая трябва да обърнете всичко наопаки. Най-често намирате или противник (и след битка с него получавате опит) или някакъв артефакт, който ви е от полза. Като цяло – поемайте рискове и търсете приключения. Трупате опит.

Истината ще те направи свободен

02 Сеп 2018 20:13
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Ролеви дискусии #129300
Това откъде го преписа?

Избери своето приключение

02 Сеп 2018 20:44
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Ролеви дискусии #129302
Танер, няма смисъл да се обяснявам на глупави заяждания. Играл съм и форумни игри, и ролеви игри, и стратове и какво ли не. ОБиждаш ме с твърденията че съм преписвал, дори напротив -умишлено го направих най-общо, за да обхваща всичко от форумна игра до ролева игра. Чакам извинение от теб.
Ти като си такъв експерт, да бе написал нещо по-добро!

02 Сеп 2018 20:58 02 Сеп 2018 21:01 от SatanicSlayer.
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Ролеви дискусии #129304
Не бих си направил труда да напиша нещо за ролевите игри, но нещата, които си написал са просто от обща култура. Можеш например да посочиш кои системи си играл, за да могат хората, които прочетат поста да си направят заключения.
Например, аз съм играл по ADnD, DnD 3, DnD 3,5, DnD 4, ORE, Cosmic Patrol, I Know, Shadowrun, Battletech. Сигурно пропускам някоя, но тези съм играл най-дълго време.
Писал си, че си играл 11 месеца. За мен това е недостатъчно. Играл съм 3 години с един и същи герой по Shadowrun, ORE - някъде година и половина, а за различните DnD, няма да споменавам.

Бил съм водещ, бил съм играч, по покана съм разигравал различни NPC, като се започне от просяк и се стигне до гейша, преминавам през превзет принц и се стигне до пиратски капитан, който нонстоп е пиян и владее до съвършенство стила на Пияният меч. Лично също го владея.

Не е заяждане. Просто питам дали от личен опит го пишеш, ако е така, по какви системи си играл.

02 Сеп 2018 22:26 02 Сеп 2018 22:39 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Ролеви дискусии #129309
Танер съвсем умишлено не съм писал за опита си, и не мисля да затормозявам читателя, как съм играл Ендивал, Аксиом, Ушу или Подземия и дракони 5 и разни други безсистемни игри,на които не помня имената, нито при кои водещи съм играл.
Мога да изреждам десетки стратегии, стратове, браузърни игри, симулации, форумни игри, настолни игри, ролеви игри и т.н. или кои са ми били водещите, но не мисля че това е целта.
Личният ми опит - колкото и да е ограничен (в сравнение с твоя) - ме е убедил, че на голяма част от играчите в България им липсва елементарна обща култура. Те се нахвърлят върху една игра- да кажем Подземия и дракони 5 - понаучават правилата, и щом срещнат водещ, който има друго виждане за определи правила започват спорове и кавги как трябва да се играе - и след 5-6 сесия следва разпад. Или пък в някаква игра - да кажем Ендивал водещият решава да се вживява във всяка ситуация и ви поставя неопределими препятствия, а вие сте 2 ниво и сте 3-ма човека след което за 6 сесии двама от вас губят интерес.
Затова на играчите трябва от самото начало да се обясни с какво се захващат.
Моят наръчник не е за опитни играчи като теб. Той е за начинаещия, онзи на който общата култура ще му дойде добре, онзи на който трябва да му смелиш от А и Б до Я. Моят наръчник е хайде да кажем некултурно - за пълните лаици в РИ, които не са изиграли дори една РИ.
На тях им трябват ясни и смислени обяснения, но не за системи, оръжия, чудовища и класове. Не, те проста трябва да знаят какво да очакват от една РИ.
Форумът е посещаван и от хора, които не четат само книги-игри, а темата е в раздел ролеви -игри. ЕДин човек да я прочете и да му помогне - пак ще има полза.
Бих се радвал ако ти с твоя опит напишеш нещо по-добро.
Лично аз като започвах да играя щях да си спестя много нерви, ако имаше кадърни водещи, които да ми обяснят половината от тези неща.За съжаление чак на четвъртия или петия път попаднах на свестен водещ, а дотогава трябваше да се уча от грешките си и от грешките на водещите.
Познавам поне 5-6 човека на които им се уби желанието за ролеви -игри именно заради провалени сесии от страна на водещия.
Тук съм описал най-възможните проблеми и разрешването им.

можех да добавя още сто неща, като например какво е НИП, как се играе със зар и т.н. но умишлено не исках да затормозявам съзнанието на човека, който за първи път научава нещо за ролевите игри.
Именно на него се надявам да помогна.
Ще помоля също темата да бъде "забодена", за да не слиза.

*дали е достатъчно за теб 11 месеца и половина не знам, но моят опит показва че повечето ролеви игри се разпадат на 5-6 сесия, а голяма част - и на 2-3, поиграят стане им скучно и се отказват.. В този смисъл да изкараш 11 месеца и половина всеки ден, без прекъсване за мен си е геройство. И точно затова специално съм написал че започнеш ли една игра трябва да се готвиш за дълга игра. Поне 10-12 месеца трябва да можеш да отделиш дори при най-късата игра, ако искаш да я завършиш до края.

02 Сеп 2018 22:52
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Ролеви дискусии #129311
Първо. За да просъществува една дълга кампания, трябва играчите да се разберат кой кога е свободен за игра. По този начин всеки ще си направи план за точно този ден или дни в седмицата, в които може да се отдаде на забавления със създаденият от него персонаж.

Второ. Когато обясняваш, дори за новобранци, тези новобранци трябва да знаят дали човека, който е написал всичко това познава материята до болка. Трябва да покаже колко години е играл, дали е бил играч, бил ли е водещ, кои системи е играл, какви системи предпочита. По този начин, тези новобранци ще преценят дали, авторът написал този пост заслужава внимание или не.

Трето. Ако толкова много се затормозяваш за некачествени водещи, когато науча, че някой от моите хора търси играчи за дълга сесия ще ти пиша и ако пак не ти харесва, тогава може би проблемът не е във водещия. Например - имах група от петима души, които искаха да тестват. Нямах проблеми с тях, но двама от тях имаха проблеми с мен. Причината беше, че те си представяха ролевите, че са като Диабло и че ходиш и мелиш постоянно. Бях ги предупредил в началото да не очакват някакви масови мелета и че битки ще има, но те ще са малко, но трудни, те все пак пожелаха да играят при мен. Резултатът беше, че постоянно пречеха на останалите трима играчи с мрънкането си, че нищо не се случва и че им е скучно като цяло.
Но и аз като водещ ми е писвало и съм убивал цяла група, защото постоянно правеха невероятни глупости.

Четвърто. Ролевите игри не са само биткаджийски.

ПП. Водих и четири пробни сесии по Братя Грим. Много добре се получи. Проблемът е, че нямам време за ролеви игри. Нито като играч, нито като водещ. Предпочитам настолните, защото сам мога да си определя деня в който да играя.

03 Сеп 2018 01:00
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Ролеви дискусии #129312

SatanicSlayer писа: писа:
Първо. За да просъществува една дълга кампания, трябва играчите да се разберат кой кога е свободен за игра. По този начин всеки ще си направи план за точно този ден или дни в седмицата, в които може да се отдаде на забавления със създаденият от него персонаж.

Второ. Когато обясняваш, дори за новобранци, тези новобранци трябва да знаят дали човека, който е написал всичко това познава материята до болка. Трябва да покаже колко години е играл, дали е бил играч, бил ли е водещ, кои системи е играл, какви системи предпочита. По този начин, тези новобранци ще преценят дали, авторът написал този пост заслужава внимание или не.

Трето. Ако толкова много се затормозяваш за некачествени водещи, когато науча, че някой от моите хора търси играчи за дълга сесия ще ти пиша и ако пак не ти харесва, тогава може би проблемът не е във водещия. Например - имах група от петима души, които искаха да тестват. Нямах проблеми с тях, но двама от тях имаха проблеми с мен. Причината беше, че те си представяха ролевите, че са като Диабло и че ходиш и мелиш постоянно. Бях ги предупредил в началото да не очакват някакви масови мелета и че битки ще има, но те ще са малко, но трудни, те все пак пожелаха да играят при мен. Резултатът беше, че постоянно пречеха на останалите трима играчи с мрънкането си, че нищо не се случва и че им е скучно като цяло.
Но и аз като водещ ми е писвало и съм убивал цяла група, защото постоянно правеха невероятни глупости.

Четвърто. Ролевите игри не са само биткаджийски.

ПП. Водих и четири пробни сесии по Братя Грим. Много добре се получи. Проблемът е, че нямам време за ролеви игри. Нито като играч, нито като водещ. Предпочитам настолните, защото сам мога да си определя деня в който да играя.

Танер, склонен съм да се съглася с повечето неща които казваш. Ролевите игри не са само биткаджийски. Истина е обаче, че Подземия и дракони е най-известната, в нея опит се печели основно чрез битки, обезвреждане на капани и намиране на артефакти.
Това което си казал - че играчите от самото начало трябва да се разберат кой кога е свободен - е несъмнено така и пак съм била свитедел след 4-5-6 сесии всичко да пропадане заради липса на комуникация между водещ и играчи. Или водещият ще пожелае да слага неимоверни трудности преди играчите, или играчите ще започнат да оспорват всяко решение на водещия. Сега няма да коментирам защо се получава така. Ако бях водещ щях да взема съответните мерки, но не желая да съм водещ и да се нагърбвам с допълнителни отговорности извън работата ми и извън тези, които имам.
Благодаря ти за предложението. Ще го имам предвид, но точно сега съм се ангажирал за една бъдеща ролева сесия (няма да издавам подробности), а пък и времето ми е скъпо.
Не съм съгласен с теб само по една точка - за СV-та. Логично е да се предположи, че щом някой пише за нещо значи разбира материята, поне основно. Да занимаваш читателите страници и страници с това какви системи с играл, когато те нямат понятие от тези системи ми се струва скучно и досадно. А ако на мен тръгнеш да ми описваш автобиографията си, аз трябва или в частен разговор да те разпитам какво представляват тези систетеми - ако ми е страшно интересно - или просто ще прескоча информацията за всички системи които си играл и на мен са ми непознати.
Ти търсиш ефектен начин да впечатлиш читателя, а аз - да му поднеса информацията наготово. Предполага се че този форум е за книги-игри, ролеви игри и подобни неща, т.е. няма нужда да се обяснява дали си играл ролеви игри, защото е ясно че си играл
Пак казвам - напиши една хубава статия, можеш да си много полезен.

03 Сеп 2018 01:15
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Ролеви дискусии #129313
За начинаещи е много важно водещият да не се учи на техен гръб. Обикновено, когато някой тръгне да пише Какво е ролева игра и то за начинаещи, обикновено е човек, който скучае и си търси жертви, които да играе в кампанията му. Аз така разтълкувах всичко, което си написал.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

03 Сеп 2018 01:46 03 Сеп 2018 01:52 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Ролеви дискусии #129316
Значи според мен на един играч, който не е супер опитен, въобще не трябва да се пъне да бъде водещ. Отделно, че може да си страшно добър играч, и пак да не си добър водещ, но ако не си добър играч, въобще не се захващай да ставаш водещ- Лично аз не искам да съм водещ, защото водещият трябва да е арбитър между играчите. Това коства нерви, отделно отнема много време за подоготовка, трябва да си страшно комуникативен, и накрая трябва да четеш куп допълнителни материали.
Обикновено когато аз съм чел какво е ролева игра то е било с образователна цел -и веднага давам за пример един от последните броеве на Мегаигра където бе даден пример с измислената ролева игра "Черният котарак", за да се обясни що е то ролева игра. Някой да е търсил жертва за кампанията "Черният котарак". Не си спомням авторите там да са представяли опита си в ролевите игри.
Когато се пише една статия, нямаме нито водещ, нито играчи. Имаме автор, който дава съвети на бъдещите играчи. Дали тези играчи ще играят с него няма никакво значение, още повече - аз няма как да зная това предварително. Със същият успех можех да пусна статията във Фейса или в Гугъл. Моята цел е да образовам хората, а дали ще се съберат хора за ролеви игри, дали аз ще се запозная с тях, дали ще играем с тях, дали ще съм водещ - това са неща в твърде далечното бъдеще за да ги мисля отсега. Имал съм случаи екипът не може да се събере по 5-6 месеца, как си представяш отсега да знам с кого ще играя след една година? Аз съм написал нещо с цел всеки човек, които се интересува от ролеви игри, а няма опит да го прочете. След една година аз може да не съм жив, може да ме е блъснала кола, но тук щ1е има някой, който ще обогати знанията си и това ще му помогне.
Когато вече се сформира екип, тогава водещият вече трябва да говори с играчите - какви са техните очаквания и изисквания, какви са неговите изисквания, и т.н. Ама това аз съм го казал в точката за водещия. И няма отношение към статията.
Ти подхождаш с едно грешно убеждение - човек който пише статия за ролеви игри - непременно трябва да е водещ. Аз мога да напиша още десет статии, от позицията на човек, с опит като играч, но не искам да бъда водещ.
Ако някой ден стане водещ и искам да напиша подобна статия ще я кръстя наръчник за водещи.

03 Сеп 2018 10:55
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 171
Ролеви дискусии #129325
Георги, браво за статията! Много е добра, аз още тогава ти казах!

Иначе не обръщай внимание на глупостите на Танер, който така и така нито играе Ролеви игри (той сам го казва), нито ги харесва (очевидно), нито ги разбира. Ако ги разбираше поне малко, щеше да адмирира усилията ти вместо да се опита да те закопае. Танер, връщам се в дупката сега, споко! :)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • ...
  • 12
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Ролеви дискусии
Time to create page: 0.094 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дуел Мечът на самурая VS Проклятието на меча (2 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Radko
    • Today 00:56
    • Уимбълдън (книга-игра за Григор Димитров) (37 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:05
    • Токораз Исто? Дали си заслужава? (23 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Etom
    • 15 Май 2025 11:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg