• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Битки в ролевите игри

Битки в ролевите игри

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
21 Ян 2020 12:38 22 Ян 2020 16:22 от ringlas.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Topic Author
Битки в ролевите игри #133768
Хей, като съм почнал да стартирам теми... :)

И така, иска ми се да видя какво предпочитат тукашните потребители на форума.
Уточнявам - няма "погрешен" отговор! Има само "кефи ме", "не ме кефи" и "не ми пука".

Като цяло, подходите към оръжията в РИ могат да се разделят на три основни вида.
Уточнявам - говорим за немагически оръжия! Явно е, че има разлика дали ползваш Сатър +2 или Боздуган +1, унищожаващ немъртвите с допълнителна ефективност...но просто не говорим за това.

1) Няма значение с какво нападаш (при равно умение). Разликата дали удряш със сабя, нагината, кинжал или гола ръка е само в щетите, които се нанасят при успешен удар. Тук спадат...прекалено много системи, за да ги изброявам.
Сред книгите-игри, ако не се лъжа, поредицата за Призрачния вятър беше в тази графа: когато се биеш без оръжие, нанасяш по 1 щета на противниците си, но не си спомням указания да намалиш умението си.

2) Има значение с какво се биеш дори при равно умение - някои оръжия са по-добри в атака и/или защита и нанасят различна щета. Потенциално самият тип на оръжието ти дава специални опции. Примери: AD&D 1e (ако използвате таблиците за оръжие срещу броня), Classic Traveller,Tunnels&Trolls, Legends of the Wulin, Wandering Heroes of Ogre Gate/Sertorius/Strange Tales of Songling/Terror Network, The Riddle of Steel и вероятно доста други, за които не се сещам в момента. В известен смисъл дори Аксиом 16 е в тази графа :)!
(Тези, които съм написал с наклонена черта, използват еднаква или почти еднаква система, но се водят за различни "игри" поради разлика в сетинга и евентуално, произтичащи от сетинга разлики в системата).
В книгите-игри...в известен смисъл, Кървав меч и Пътят на Тигъра са в тази графа. В Кървав меч ти налагат наказание на атаката и щетите, ако загубиш оръжието си (или нямаш време да го извадиш)...така че поне между "голи ръце" и "каквото ползвам обикновено" има разлика. В Пътя на Тигъра оръжието ти винаги е "голи ръце" (освен ако е "шакени" или "отровни игли"), но самата техника може да се отразява и на атаката, и на защитата ти...

3) Има значение с какво се биеш, защото дори при равно умение, някои оръжия ти помагат да удариш по-лесно или по-трудно. При успешен удар щетата, обаче, е еднаква (макар че може да зависи от степента на успех).
Spellcraft and Swordplay и Zenobia/43AD са типични примери...а донякъде и A Dirty World/Better Angels. Това е един не особено популярен подход, но също работи.

В книгите-игри Fighting Fantasy (и "Сагата на отец Жан") попадат в тази графа. Обикновено ти налагат наказания на умението, ако загубиш оръжието си (или нямаш време да го извадиш)...така че поне между "голи ръце" и "каквото ползвам обикновено" има разлика. В "Сагата на отец Жан" можеш да получиш и наказание ако ползваш непознато за персонажа оръжие.
И ако не се лъжа, в "Ярост във Виетнам" и останалите от същата поредица имаш оценка за оръжие, която добавяш към атаката си. Така че е по-добре да стреляш с автоматична пушка, отколкото да нападаш с голи ръце (не думай бе!), макар че по дефиниция в тези игри си командос, който неутрализира всички врагове с една успешна атака.

Та, въпросът беше - кое ви харесва повече? Кое ви харесва по-малко?

Без да искам да влияя на никого - моите предпочитания са
Огнена Пустиня [ Click to expand ] [ Click to hide ]
като числото, с което се влиза при злия магьосник в Огнена Пустиня!

2, 3, 1...като на 1 стигаме до "абе не ми пука, ама бих предпочел да беше по-различно".

Признавам, тази тема може и да се премести в общи, защото може да важи както за РИ, така и за КИ. Но Ринглас да преценява, виждам, че чете под-форума ;)!

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

21 Ян 2020 13:05
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Битки в ролевите игри #133769
Извинявам се за дилетанския въпрос, но като става дума за оръжия, само за хладни такива ли? Огнестрелните например защо ги няма?

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

21 Ян 2020 13:08
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Битки в ролевите игри #133770
В доста от книгите-игри оръжията добавят точки към умението или пък определят нанесените щети. Това да ти се отнемат точки заради липсата на оръжие ми се струва просто недомислица на автора. Подхода на опростяване в КнЗ ми се струва много приятен - където силата на оръжието директно премахва определян бройка противници. Оръжието вече не убива 1 зар +6, а директно 10 противника, няма нужда да се молиш за по-голям зар и да се надяваш на късмета.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

21 Ян 2020 13:34 21 Ян 2020 14:50 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #133771

kiril_ps писа: писа:
Извинявам се за дилетанския въпрос, но като става дума за оръжия, само за хладни такива ли? Огнестрелните например защо ги няма?
Няма проблем, питай каквото не е ясно :)!

Иначе - напротив, има ги...даже съм ги споменал* в "Ярост във Виетнам". Категорично ги има в Classic Traveller, даже се ползват относително по-често (ако няма някакви други съображения) - все пак, това е научнофантастична игра ;)!
В Terror Network - тоже, играта е за неутрализиране на терористи в наши дни... :evil:

В Legends of the Wulin биха съществували "по подразбиране", защото системата за оръжията е достатъчно абстрактна. Не са изрично част от сетинга, но могат да бъдат. Зависи кой и как го води.

*Въпросът обаче е принципен, поради което не съм си направил труда да ги споменавам повече от това. В крайна сметка, дали ще си говорим за пистолет срещу голи ръце от близка дистанция, или копие срещу нож насред полето - ясно е, че едната страна има преимущество, ясно е и коя! Важното е да не е "абсолютно" преимущество...при което не си говорим за "битка", а за "ликвидиране на определен брой опоненти".

Вилорп писа: писа:
В доста от книгите-игри оръжията добавят точки към умението или пък определят нанесените щети. Това да ти се отнемат точки заради липсата на оръжие ми се струва просто недомислица на автора.
Не, не е недомислица. Това се случва в КИ (и в РИ, като в Advanced Fighting Fantasy), в които умението ти е изчислено, като по подразбиране се предполага, че ползваш оръжие. В Ледените пирати пък има допускането, че се биете с еднакви оръжия.
Очевидно, ако по някаква причина ситуацията не е такава, това ще трябва да се отрази някак си...
Наказанието за по-слабото оръжие, в този случай, е логично решение (макар че в Ледените пирати просто този с по-доброто оръжие получава бонус, поради особеностите на бойната система това е същото като наказание за по-слабия).

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Подхода на опростяване в КнЗ ми се струва много приятен - където силата на оръжието директно премахва определян бройка противници. Оръжието вече не убива 1 зар +6, а директно 10 противника, няма нужда да се молиш за по-голям зар и да се надяваш на късмета.

Статичните щети не са точно новост - Fighting Fantasy и Dragon Warriors ги ползват поне от 80-те години насам. Но ако всеки път нанасяш статични щети...на мен поне ми е странно да знам колко точно удара ще издържи противникът ми.
От друга страна, не е проблем, ако щетите са статични, но към тях се добавя бонус от нивото на успех - както е във Фън Шуй 2 и ред други. Тогава щетите реално не са статични, просто с по-слабо оръжие трябва да уцелиш силно, а с боздуган и леко да закачиш някого - пак върши добра работа.
Което, поне на мен, ми е напълно логично.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

21 Ян 2020 13:55
Леден Дракон's Avatar
Леден Дракон
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 54
Битки в ролевите игри #133772
А каква е ситуацията, когато оръжията са автоматизирани? Примерно помощният арсенал по скафандъра, насочван от ИИ (имаше го мисля в Мъртви Звезди).

На коляно пред народни свети жертви!
На нож за защита на Родината!
Мечове – вън: За Майка България!

21 Ян 2020 14:14 21 Ян 2020 14:20 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #133773

Леден Дракон писа: писа:
А каква е ситуацията, когато оръжията са автоматизирани? Примерно помощният арсенал по скафандъра, насочван от ИИ (имаше го мисля в Мъртви Звезди).
Тъй като нямаме реални примери за ИИ - както си ги представя авторът... :)

Аз бих ги направил като "допълнителна атака по избрана на случаен принцип цел, с фиксирано умение". Но както и да ги направиш, ще има недоволни ;).

21 Ян 2020 15:09
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Битки в ролевите игри #133777
„Това се случва в КИ (и в РИ, като в Advanced Fighting Fantasy), в които умението ти е изчислено, като по подразбиране се предполага, че ползваш оръжие.“
Мда, както казах - недомислица. Работиш с отрицателни стойности вместо с базови такива. Излишно усложняване е това да смятат, че винаги си носиш с тебе нож, но ако случайно пък не си носиш извади си от умението. Много по изчистен вариант е да ти кажат по-ниска стойност на умението и да добавят че оръжието ти дава нещо.
Примери за ИИ в реалния живот колкото искаш. Виж за ИИ управляващи бойни скафандри е по кът да се намерят, но пак би могло да се сложи показател за костюм вместо да се вкарват случаен фактор.

пп. Асенски Земи постови въпроса от първи пост по конкретно, защото в момента звучи така:
„Въпросът е - кое ви харесва повече? Кое ви харесва по-малко?”
и има някакво засягане на системите, оръжията и други не свързани брътвежи, особено за хора незапознати с ролевите игри.

Цвят за модериране

21 Ян 2020 15:50 21 Ян 2020 16:41 от ringlas. Причина: Уточняване на заглавието
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #133779

Вилорп писа: писа:
„Това се случва в КИ (и в РИ, като в Advanced Fighting Fantasy), в които умението ти е изчислено, като по подразбиране се предполага, че ползваш оръжие.“
Мда, както казах - недомислица. Работиш с отрицателни стойности вместо с базови такива.
Никога не съм разбирал защо това е проблем. Честно.
Та ето ти пример - какво не ти харесва в отрицателните стойности?

Излишно усложняване е това да смятат, че винаги си носиш с тебе нож, но ако случайно пък не си носиш извади си от умението. Много по изчистен вариант е да ти кажат по-ниска стойност на умението и да добавят че оръжието ти дава нещо.

Но ако ти кажат "умението ти е 1зар+2, ако носиш меч, добави си още 4" (както е в Битки безброй, ако го обърнем по твоя начин)...всеки път трябва да правиш събиране. Реално "извади си 4, ако не си ползваш меча", което се случва в една битка на книга, опростява нещата.

Примери за ИИ в реалния живот колкото искаш. Виж за ИИ управляващи бойни скафандри е по кът да се намерят, но пак би могло да се сложи показател за костюм вместо да се вкарват случаен фактор.

Аз не съм специалист по ИИ. Мога да направя екстраполации, но ще са само това, ако не съм виждал ИИ, управляващи конкретно бойни скафандри...
И конкретно в момента, екстраполациите ми са:
-Има шанс ИИ-то да отчете съюзник като враг.
-Вероятно ще стреля добре и няма да му влияят фактори като липса на осветление. Но твоите движения ще му налагат наказание, ако се движиш с цяло тяло - примерно, за да не те уцелят.

пп. Асенски Земи постови въпроса от първи пост по конкретно, защото в момента звучи така:
„Въпросът е - кое ви харесва повече? Кое ви харесва по-малко?”
и има някакво засягане на системите, оръжията и други не свързани брътвежи, особено за хора незапознати с ролевите игри.

Колко по-конкретно от "какво ви харесва"? Мога евентуално да добавя "има ли разлика в предпочитанията ви, ако играете КИ и ако играете/водите РИ"... но не мисля, че вече мога да едитвам първия пост ;).

И не, няма да задам въпрос като "кое е правилно", защото - простичко казано - всичко в тия неща е въпрос на вкус.

22 Ян 2020 09:23
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Битки в ролевите игри #133788
Може да се измисли и хибриден вариант. Ето един пример:

- кама - поваля 1 враг автоматично, "Щети": 1 зар
- меч - поваля 3 противника автоматично, "Щети": 1 зар + 1
- секира - поваля 5 противника автоматично, "Щети": 1 зар + 2

Героят си приключенства и в една кръчма му скачат 6 бандита. Какво се случва във всеки от случаите?

- ако има кама, поваля първия автоматично и после се бие с останалите 5-ма; при успешен удар хвърля 1 зар и колкото покаже, толкова бандити побеждава със своя геройски удар
- ако има меч, поваля 3 автоматично и после се бие с останалите 3-ма; при успешен удар хвърля 1 зар + 1 и според сбора побеждава толкова бандита със своя геройски удар
- секира - поваля 5 бандита автоматично и при следващия си успешен удар, поваля и последния от тях

Така, точките "Щети" може да се използват и за други, небойни цели, без да са напълно обвързани с бойната система и да отразяват нарастването на бойните му способности. Нещо повече, тези 1-3-5 противника не е нужно да са фиксирани за цялото приключение, а да са променливата Х, с която един опитен автор да си "играе".

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

22 Ян 2020 09:57
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Битки в ролевите игри #133792

Efix7 писа: писа:

Героят си приключенства и в една кръчма му скачат 6 бандита. Какво се случва във всеки от случаите?

- ако има кама, поваля първия автоматично и после се бие с останалите 5-ма; при успешен удар хвърля 1 зар и колкото покаже, толкова бандити побеждава със своя геройски удар
- ако има меч, поваля 3 автоматично и после се бие с останалите 3-ма; при успешен удар хвърля 1 зар + 1 и според сбора побеждава толкова бандита със своя геройски удар
- секира - поваля 5 бандита автоматично и при следващия си успешен удар, поваля и последния от тях

Тази "хибридна" система е крайно нереалистична, както в дадения пример, така и по принцип. Ходи се бий с кама срещу петима въоръжени бандити. А и самият Конан трудно поваля 5-ма бандита "автоматично". Да оставам настрана, че при хладни оръжия срещу защитаващ се враг не би трябвало изобщо "броя автоматични убийства" да зависи от това с какво оръжие се биеш. Много по-реалистични и логични са системите, в които оръжието ти дава бонус към умение или ти добавя точки при изчисляване на резултат. В случая с "Кръвта на зомбитата" тази система с убиването на точен брой противници след зар е донякъде реалистична, само защото се биеш с тълпи от безмозъчни същества, които като противници нямат някакви бойни умения или разполагат с оръжия, за да трябва да сравняваш твой с техен резултат. В почти всички останали случаи подобна система би била дразнеща поне за мен.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

22 Ян 2020 12:14 22 Ян 2020 12:15 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Битки в ролевите игри #133793

nixata писа: писа:
Тази "хибридна" система е крайно нереалистична, както в дадения пример, така и по принцип.

Стой не думай! Нима "геройския удар" не е бил достатъчно нереалистичен? Ами тогава го преименувам на "супер-дупер-мега-хипер-ултра геройски удар". Така доволно нереалистично ли е? Аз не знам кой би тръгнал да търси реализъм в КИ или в РИ. Във всички тях има опростени модели на Реалността, които са изкривени в полза на героите и за сметка на NPC-тата. Ако героите и NPC-тата са равни по сила, то още след 1-2 битки първите ще загубят живота си и играчите ще загубят интерес към играта. Ще кажат, че е небалансирана и познай .... нереалистична! ;)

А в случая с "Кръвтта на зомбитата" - значи за зомбита може, а за бандити не може. Така ли? ;)

22 Ян 2020 12:27
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 78
Битки в ролевите игри #133794
Добре, ето примерно: играя танк в WoW. Там босът ме трепе с 3-4 удара, докато останалите ми другари ги убива с по 1-2 удара. За да убия боса трябва да го ударя 1000 пъти. Това реалистично ли е?

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

22 Ян 2020 14:47 22 Ян 2020 14:49 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Битки в ролевите игри #133798

nixata писа: писа:
Тази "хибридна" система е крайно нереалистична, както в дадения пример, така и по принцип.

Стой не думай! Нима "геройския удар" не е бил достатъчно нереалистичен? Ами тогава го преименувам на "супер-дупер-мега-хипер-ултра геройски удар". Така доволно нереалистично ли е?

Думам!:) говорим за оръжия (нали все пак за това е темата), а не за удари било то геройски или не, каквото и да значи това, тъй като всеки удар нанесен от героя си е .. геройски. В твоя пример нереалистичното е, че без значение колко е добър (разбирай развит) героя ти, наличието на дадено оръжие обуславя убийстовто на N на брой врагове. В тази хипотеза не се отчитат две основни неща - колко силен ти е героят в момента и не се отчита колко силни са противниците му. Да допуснем, че за второто има някакви начини авторът "да го нагоди" нанякъде, то за второто авторът няма да знае с колко силен герой си в момента там, Нали осъзнаваш, че има значение дали тая секира ще я развърти Конан и дали ще я развърти...Вилорп, например, за да обобщаваш, че само заради това, че си със секира умират петима.

Аз не знам кой би тръгнал да търси реализъм в КИ или в РИ.

Ами всеки, който търси смислени и логични избори в книгите-игри. ;)

А в случая с "Кръвтта на зомбитата" - значи за зомбита може, а за бандити не може. Така ли? ;)

Да. Aми описал съм е предходното си мнение каква е разликата между двете.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

22 Ян 2020 14:49
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Битки в ролевите игри #133799

Лисичков писа: писа:
Добре, ето примерно: играя танк в WoW. Там босът ме трепе с 3-4 удара, докато останалите ми другари ги убива с по 1-2 удара. За да убия боса трябва да го ударя 1000 пъти. Това реалистично ли е?

Ами като нямаш супер-дупер-мега-хипер-ултра геройски удар, така ще е - ти ще си NPC-то в играта, а босът-бот - главният герой с камата в играта. :D

22 Ян 2020 16:05
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Битки в ролевите игри #133802
Вероятно се търси някакъв компромис между реализъм и простота.
В А16 всяко оръжие формира атаката си от два показателя на героя, а щетите му са фиксирани. Така колкото е по-добър героя толкова е по-голям шансът да удари с това оръжие, а щетите си зависят от самото оръжие и в някои по-екстремни случай от допълнителни показатели на героя.
Това с директното убиваха на Х на брой противници не е особено реалистично но е приятно опростяване и като цяло противниците в КнЗ са миниъни на по един удар живот.

Цвят за модериране

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Битки в ролевите игри
Time to create page: 0.078 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (21 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Reiko
    • Today 22:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Today 21:59
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 11:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg