Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Форумът за Хогуъртс дето пишех изкара 10 години и 200 000 поста по такава система „безправила”...Хайде да ви посоча и другата страна:
Играчът: "Прицелвам се и стрелям с лък"... Водещият: "Случаен порив на вятъра отклонява стрелата"... Играчът: "Изваждам меча и атакувам, като замахвам така и така и дрън-дрън... най-подробно"... Водещият: "Блясъкът на слънцето се отразява от златния зъб на противника и те заслепява - пропускаш".
Колко игри мислите ще изтрая по такива "безправила"?
Пак Асен беше споменавал за система където играча си описва битката, като трябва да включа няколко задължителни или полу-задължителни елемента в боя
ORE е много симпатична система. Основната механика й позволява да вади допълнителна информация от едно хвърляне.И аз бих искал да науча повече за One-Roll Engine ако някой желае да резюмира опита си там. Също така много ме вълнуват конкретни правила за проверка на умения, ако мога да мина тънкажа по определението на Ефикс - "социални битки".
Важно уточнение, математиката на системата предполага, че хвърляте само за трудни действия, за по - лесни се дава бонус.
Докато Асен се ОТшашави и си каже мнението по въпросите ми от пост #133976 ще напиша още малко по темата. Всичко по-долу се отнася за чист модел на варианта: 10 броя зарчета с 10 стенни всеки, без да се отчитат конкретен сетинг и правилата му.
Прави ми впечатление, че тази система има много интересен математически модел с голям потенциал.
Ако се прави графично представяне трябва да се нанесат стойностите на зарчетата по ос Y, а броя повтарящи се зарове по ос X. Тогава понятията "ширина" и "височина" си идват на мястото. За да е по-коректно аз бих заменил термина "чифт" с "линия". Или "чифт" е всяка "линия" с ширина >= 2* . От тук следва:
Стойностите на зарчетата "височината" са всъщност позицията на "линията" по оста Y. Като вероятност за попадение те са еднакви. В математическия модел "височините" са равноправни. В различните сетинги може да не са равноправни. На практика най-често се приема, че 10 е "по-качествено" от 1 (обикновено в битките 10 е поражение в главата, 1 в някой крайник), но това е условно. Вероятността да се падне "височина" 1 или 10 с конкретна "ширина" е еднаква.
Всяка "линия" може да има "ширина" от 0 до 10. За напред "линия" ще наричам такава с "ширина" >= 2.
На пръв поглед системата изглежда много "приятелски настроена" към играча. Вероятността да имаш успешно хвърляне е 9/10, но тъй като може да има повече от една "линия" възможността да се получи "линия с ширина" по-голяма от 2 пада нелинейно и към големите стойности доста стръмно.
Ако при повишаване на нивото правилата изискват все по-широки линии за успех става трудно. При високите нива сложността ми се струва по-голяма, но не толкова изкуствена, сравнена с D&D да речем. Това при условие, че разглеждаме само вероятностите без да се отчитат разните показатели на героите, екипировката и околната среда. Мисля си, че за удобство в модела могат да се дефинират определено число обобщени системни показатели.
Ако се получат повече "линии" играчът може да избира коя да използва за конкретното действие, значи можем отчитаме повече от един показател или повече от едно действие - Асене, така ли е? Ако е допустимо потенциалът на системата става много голям и дава възможност изборът на играча да корегира шанса - един вид хем вариативност, хем не се чувстваш прецакан от зара.
Вероятностното разпределение брой "линии" отнесени към "ширина на линия" все още го изследвам и не мога да коментирам.
Самата система в чист вид не е особено сложна без проблем компютър може да върши рутинната работа. Ама ми се иска да не е само хвърлянето на зарчетата и броенето на чифтовете. Приемам всякаква помощ за моделирането. Всичко по-горе са само предварителни бележки и заключенията може да не са верни.
- - -
* Асене, знам че не особено основателно ти сменям терминологията, ама аз възприемам "чифт" като четно число и се обърквам, когато е в смисъл "повторение".
Това го има в почти всяка система (освен в малкото, в които е забранено, като Апокалиптичен Свят). Бонусите обаче са много по-важни в ОРЕ (обикновено се състоят в бонус зарове...или изобщо не хвърляме, защото ако не сме притиснати от времето или обстановката, просто можем да кажем, че Водещият ти е дал бонус майсторски зар - което гарантира успех).
Важно уточнение, математиката на системата предполага, че хвърляте само за трудни действия, за по - лесни се дава бонус.
Моля за малко разяснения по горния цитат. Когато играехме, това нещо го имаше, обаче не си го спомням добре, следях повече играта и ми се губи методиката. Какви бонуси и как се определят.
Не разбирам въпроса? Имаме различни характеристики, най-често 6 основни (имената варират според жанра). Но дали хвърляме Сила+Меле, Координация+Избягване или Чар+Прелъстяване...на базовата система й е все тая.Точки от характеристиките на персонажите. Попълвахме доста показатели. Понеже тук не сравняваме стойности как се вписват в системата.
Не винаги се вади. Понякога никой не успява. Понякога и двамата действат с 2*7 и аз със зъл блясък в очите описвам как са се ритнали взаимно в топките.Предполагам може да се хвърлят зарове за всякакви проверки, не само за битки. При битки се хвъря за играча и за противника и се вади зар от някой чифт.
Просто ти трябва чифт/линия. Ако действието е трудно, трябва ти чифт с минимална височина 3 (или 5, или 8 за почти невъзможни действия).Обаче ако действието не е срещу персонаж от играта (например да се разчете карта, да се открие нещо, да се прескочи някой трап...) как се прави? Свързано е с точките на героя и после как?
Не помня това правило. Може би да е свързано с опционалното правило, че "имате право да похарчите опит (опитът се дава като зарове в някои варианти на системата, защото 1 опит=1 зар на умение), за да избегнете смърт"? Не съм го позволявал никога, ако е това !Освен това в едно описание на ORE пише, че "експертния зар елиминира едно поражение или смърт" - не го разбрах точно как става.
Не, това са щети. Ако те ударят с горепосоченото оръжие, понасяш щети, равни на Ширина+Х.Оръжията. Пишеш: "В някои версии на системата оръжието не ви дава повече зарове". Признавам си, че не схванах съвсем добре как се отчита употреба на оръжие.
В Star O.R.E видях, че за разните оръжия пише: "ширина+Х", където Х е някаво число. Това ли е "допълнителен зар".
Предполагам, че говориш за видовете щета. Ако те ударят с оръжие, което нанася Зашеметяваща щета, понасяш примерно Ширина+1 Зашеметяване. Ако те ударят с нож, понасяш Ширина прободни рани....но прободните зарастват много по-бавно!Как действа "зашеметяване" и "пронизване"?
Да.При Heavy Weapons / Special има някакъв "Spray" + число. Разбрах, че се отнася за скорострелни оръжия и е свързано с Multiple Actions. Значи ли това, че мога да нанеса поражения на повече противници ако са в определен сектор и мога ли да нанеса повече от едно поражение на един противник? Един вид няколко попадения с едно хвърляне на заровете.
Точно така се прави. Има още Wild Talents, Reign, Kerberos Club, Monsters and Other Childish Things, A Dirty World, Better Angels...при последните две има сериозни разлики, при първите четири - не толкова, но пак ги има.Прави ми впечатление, че при Star O.R.E и Nemesis има различия. Базата е една, но интерпретациите на показанията на заровете се различават. Предполагам, че ORE системата може да се моделира като основа извън сетинга и да се приспособява към особеностите му.
Тогава хвърляш 6 зара. Не го сравнявам с нищо, ОРЕ е система с променлив брой зарове.Най-напред благодаря на Асен за отговорите.
Въпросът с показателите не съм задал правилно. Имам предвид следното: Да предположим, че героят има (Сила=4) + (Меле=2) = 6 - след това какво правим? Хвърляме зарчетата с какво сравняваме това 6? Намерих си записките от едно време и гледам, че героят ми има числени стойности на уменията, ама не помня какво сравнявахме. Моля те когато имаш възможност ми го разясни.
Свалям ти шапка за идеята за "все по-лесно", Джордж !Вярно, че така беше! Сега вече ми се напасваха записките към схемата Ще взема предвид променливия брой зарове. Става все по-лесно.
Йес!Понеже няма интерес към моделиране на система предлагам да върнем темата към началото - за подхода към оръжията.
Ами аз си му викам "наказание", защото "малус" (противоположното на "бонус" при запазване на етимологията) не ми звучи добре на български...Моите предпочитания са най-близки до т. 2 При равни умения има значение какво оръжие използваш, като оръжията имат различни показатели и изсквания към героя и най-важното нанасят различни щети. Бих отишъл още по-далеч: Оръжията не само да се различават по Атака, Защита, Щета, а поне някои от тях да имат бонус или "наказание" (как му се вика на отрицателния бонус?) в зависимост от противника.
Е, в "Дюн" - книги, които е известно, че харесвам - имаше специфични технологични причини защо се ползваха кинжали и рапири. Причината изобщо не беше, че на Хърнърт не е можел да реши между СФ и книга за мускетарите, изобщо не, любезний...Понеже сега съм на вълна Sci Fi повече ме интересуват Ranged Weapons. Приемам използването на Sci Fi Melee Weapons като спомагателни средства или като оръжие за специални герои. Признавам, че съм старомоден и не одобрявам "мечове и дракони в космоса". С извесни резерви приемам оръжията и битките в "Дюн" (книгите), защото си пасват със сюжета и обстановката и защото харесвам романите.
Класификатор на системи? По какво ги класифицираш - вероятности, базови механики?Правя си мой класификатор, ама до преди няколко дни не предвиждаше O.R.E-системата, та смятам да го преработя.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas