• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Битки в ролевите игри

Битки в ролевите игри

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
30 Ян 2020 09:42 30 Ян 2020 09:54 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 412
Битки в ролевите игри #133931
А бе, хора, вие сериозно ли го мислите това или въобще не мислите!
Как може водещият да дава оценка за действия на играча без никакви ясно установени критерии, а по някакви моментни хрумвания само "за да стане по-интересно". Нали затова има правила и системи за битки.

Ефикс, пишеш следното: "Това е интересно - и сигурно действията им са в зависимост от героя? Примерно, герой без умение акробатика трудно би направил някакво акробатическо действие? Харесвам подобни решения, защото тогава човек трябва да отчита силните страни на своя герой и да разчита на тях."
И какво му е толкова интересното? Героят да действа според възможностите си е нормално за всяка ситуация. Ако опита нещо ненормално ще го отчете всяка бойна система и всеки щогоде грамотен водещ. Защо реши, че открихте топлата вода?

Давате много неуместни примери: Герой, който забравил, че си е навехнал китката и напира да хвърли кама... герой без умение акробатика се сили да демонстрира акробатични действия... полуръст, който се мисли за дракон обавява действие "издишвам пламък на 10 метра".

Хайде да ви посоча и другата страна:
Играчът: "Прицелвам се и стрелям с лък"... Водещият: "Случаен порив на вятъра отклонява стрелата"... Играчът: "Изваждам меча и атакувам, като замахвам така и така и дрън-дрън... най-подробно"... Водещият: "Блясъкът на слънцето се отразява от златния зъб на противника и те заслепява - пропускаш".
Колко игри мислите ще изтрая по такива "безправила"?

Съгласен съм, че водещия има много важна роля и трябва да прави играта интересна, ама да го кара съвсем без правила не става. Когато играч предложи нещо нестандартно водещия трябва да реагира адекватно според правилата и да го поощри или накаже - това е едно от основните му задължения и не ми се вярва да е открито от Рахвин.

Рахвине, не искаш да "замърсяваш" играта, в която участваш и реши да го направиш тук. Това не е тема за играта, която ще играете! Щом Вилорп според теб не ви е предложил бойна ситема подсети го да ви даде или да ви направи тема за правила на вашата игра.

Към Асен: Съжалявам, че се "впрегнах" и се отплеснах да споря с "който не трябва да се спори". Искаше ми се да поразчовъркаме One-Roll Engine. Друг път ще го направим.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, nixata

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Ян 2020 10:43
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Битки в ролевите игри #133932

gbm писа: писа:
Хайде да ви посоча и другата страна:
Играчът: "Прицелвам се и стрелям с лък"... Водещият: "Случаен порив на вятъра отклонява стрелата"... Играчът: "Изваждам меча и атакувам, като замахвам така и така и дрън-дрън... най-подробно"... Водещият: "Блясъкът на слънцето се отразява от златния зъб на противника и те заслепява - пропускаш".
Колко игри мислите ще изтрая по такива "безправила"?
Форумът за Хогуъртс дето пишех изкара 10 години и 200 000 поста по такава система „безправила”...

Пак Асен беше споменавал за система където играча си описва битката, като трябва да включа няколко задължителни или полу-задължителни елемента в боя и по това дал ги и включил и колко естествено ги е включил се приема дали това дето е станало е станало наистина. Се ще се сети за какво говоря.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

30 Ян 2020 12:03
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Битки в ролевите игри #133933

Вилорп писа: писа:
Пак Асен беше споменавал за система където играча си описва битката, като трябва да включа няколко задължителни или полу-задължителни елемента в боя

Това и на мен ми стана интересно, защото под елемента разбирам действия, а точно сега, във футболни симулатор точно това правя - вплитам в текста действията, които играчът може да изпълни в конкретната ситуация. Добавям и какви ще са резултатите от тях. Удебелявам ги, за да се различават от останалия текст и се получава много добре. Ето и един пример:

Triangle.jpg

Възможното действие в тази ситуация е спринт. При него се сравняват точките "Физика" между полузащитниците и който има повече, той печели тази ситуация. В единия случай играчът печели корнер, а в другия - аут или нищо.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
Triangle.jpg

30 Ян 2020 12:33 30 Ян 2020 12:34 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #133934
Спасе, писах, че аз няма да я изтрая, форумът за Хогуъртс може да изкара и десет хиляди години без мое участие.

Виж се какво пишеш: "... играча си описва битката, като трябва да включи няколко задължителни или полу-задължителни елемента в боя". - Това значи правила!

Виж как добре го интерпретира Ефикс: "вплитам в текста действията, които играчът може да изпълни в конкретната ситуация". - Това са правила! Дори да ги кръстиш "вафла Боровец" - пак си остават правила.

Виж какво пише Рахвин в кардиналното му предложение, пък и виж какви ги дробите в новата форумна РИ - това е без правила. Щом ви харесва играйте по този начин, там не ви се меся. Да импровизира по някакъв свръх свободен сетинг и да ръси хитри лафове може всеки и аз го мога. Ама това не е ролева игра, а демонстрация на остроумия.

Включих се в тази тема защото ме интересуват системи и правила, които по един или друг начин са се оказали пригодни за игра, не да чета разни недомислени щуротии.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, nixata

30 Ян 2020 12:38
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Битки в ролевите игри #133936
Извинявам се „изтрая” съм го прочел „изтраят“.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

30 Ян 2020 12:45
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 781
Битки в ролевите игри #133937
И аз бих искал да науча повече за One-Roll Engine ако някой желае да резюмира опита си там. Също така много ме вълнуват конкретни правила за проверка на умения, ако мога да мина тънкажа по определението на Ефикс - "социални битки".

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

30 Ян 2020 19:14
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Topic Author
Битки в ролевите игри #133952

ringlas писа: писа:
И аз бих искал да науча повече за One-Roll Engine ако някой желае да резюмира опита си там. Също така много ме вълнуват конкретни правила за проверка на умения, ако мога да мина тънкажа по определението на Ефикс - "социални битки".
ORE е много симпатична система. Основната механика й позволява да вади допълнителна информация от едно хвърляне.
Как работи?
Хвърляте между 2 и 10 10-стенни зара.
Гледате имате ли чифт, ако не - провал.
Ако имате, избирате чифт за действието (може да се наложи да изберете между 3*1 и 2*10). Броят на еднаквите числа се нарича ширина на чифта и показва колко бързо е действието, а големината на числото е височина и показва колко е качествено. В битка ширината определя кое действие се случва първо и колко щети нанася, а височината - къде удряте при атака, или колко добра е защитата ви.
Който удари първи, вади един зар от някой чифт на противника. Ако това го оставя без чифтове 1*Х не е чифт), атаката му не е успешна.

Като цяло, имам само две възражения:
В някои версии на системата оръжието не ви дава повече зарове. Това е подходящо за wuxia да речем, но не толкова - за криминале или хорър.
Защитата е всъщност доволно трудно действие, макар и много ефективно при успех. По принцип обаче изисква да биете или да сте равни с чифта на противника и на ширина, и на височина. Бих предпочел някакво ограничение като "вашият чифт трябва да е с не повече от 2 точки разлика на височина".

Важно уточнение, математиката на системата предполага, че хвърляте само за трудни действия, за по - лесни се дава бонус.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

31 Ян 2020 10:39
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #133976

Асен писа: писа:
Важно уточнение, математиката на системата предполага, че хвърляте само за трудни действия, за по - лесни се дава бонус.

Моля за малко разяснения по горния цитат. Когато играехме, това нещо го имаше, обаче не си го спомням добре, следях повече играта и ми се губи методиката. Какви бонуси и как се определят.

Точки от характеристиките на персонажите. Попълвахме доста показатели. Понеже тук не сравняваме стойности как се вписват в системата.

Предполагам може да се хвърлят зарове за всякакви проверки, не само за битки. При битки се хвъря за играча и за противника и се вади зар от някой чифт. Обаче ако действието не е срещу персонаж от играта (например да се разчете карта, да се открие нещо, да се прескочи някой трап...) как се прави? Свързано е с точките на героя и после как?

В помня, че имаше "експертни" и "майсторски" зарове. Експертните ги намерих в описанията - един или два зара си нагласяваш предварително на някакво число и хвърляш останалите. Освен това в едно описание на ORE пише, че "експертния зар елиминира едно поражение или смърт" - не го разбрах точно как става.
Майсторските зарове въобще не си спомням как се разиграваха. Те в системата ли са или ти го измисли навремето?

Оръжията. Пишеш: "В някои версии на системата оръжието не ви дава повече зарове". Признавам си, че не схванах съвсем добре как се отчита употреба на оръжие.
В Star O.R.E видях, че за разните оръжия пише: "ширина+Х", където Х е някаво число. Това ли е "допълнителен зар". Как действа "зашеметяване" и "пронизване"? При Heavy Weapons / Special има някакъв "Spray" + число. Разбрах, че се отнася за скорострелни оръжия и е свързано с Multiple Actions. Значи ли това, че мога да нанеса поражения на повече противници ако са в определен сектор и мога ли да нанеса повече от едно поражение на един противник? Един вид няколко попадения с едно хвърляне на заровете.

Прави ми впечатление, че при Star O.R.E и Nemesis има различия. Базата е една, но интерпретациите на показанията на заровете се различават. Предполагам, че ORE системата може да се моделира като основа извън сетинга и да се приспособява към особеностите му.

Признавам, че не съм проучил добре инструкциите и може би въпросите ми имат отговор там... ама за по-лесно да питам. ;)
;)

31 Ян 2020 20:01 31 Ян 2020 20:16 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #133996
Докато Асен се ОТшашави и си каже мнението по въпросите ми от пост #133976 ще напиша още малко по темата. Всичко по-долу се отнася за чист модел на варианта: 10 броя зарчета с 10 стенни всеки, без да се отчитат конкретен сетинг и правилата му.

Прави ми впечатление, че тази система има много интересен математически модел с голям потенциал.
Ако се прави графично представяне трябва да се нанесат стойностите на зарчетата по ос Y, а броя повтарящи се зарове по ос X. Тогава понятията "ширина" и "височина" си идват на мястото. За да е по-коректно аз бих заменил термина "чифт" с "линия". Или "чифт" е всяка "линия" с ширина >= 2* . От тук следва:

Стойностите на зарчетата "височината" са всъщност позицията на "линията" по оста Y. Като вероятност за попадение те са еднакви. В математическия модел "височините" са равноправни. В различните сетинги може да не са равноправни. На практика най-често се приема, че 10 е "по-качествено" от 1 (обикновено в битките 10 е поражение в главата, 1 в някой крайник), но това е условно. Вероятността да се падне "височина" 1 или 10 с конкретна "ширина" е еднаква.

Всяка "линия" може да има "ширина" от 0 до 10. За напред "линия" ще наричам такава с "ширина" >= 2.
На пръв поглед системата изглежда много "приятелски настроена" към играча. Вероятността да имаш успешно хвърляне е 9/10, но тъй като може да има повече от една "линия" възможността да се получи "линия с ширина" по-голяма от 2 пада нелинейно и към големите стойности доста стръмно.

Ако при повишаване на нивото правилата изискват все по-широки линии за успех става трудно. При високите нива сложността ми се струва по-голяма, но не толкова изкуствена, сравнена с D&D да речем. Това при условие, че разглеждаме само вероятностите без да се отчитат разните показатели на героите, екипировката и околната среда. Мисля си, че за удобство в модела могат да се дефинират определено число обобщени системни показатели.

Ако се получат повече "линии" играчът може да избира коя да използва за конкретното действие, значи можем отчитаме повече от един показател или повече от едно действие - Асене, така ли е? Ако е допустимо потенциалът на системата става много голям и дава възможност изборът на играча да корегира шанса - един вид хем вариативност, хем не се чувстваш прецакан от зара.

Вероятностното разпределение брой "линии" отнесени към "ширина на линия" все още го изследвам и не мога да коментирам.

Самата система в чист вид не е особено сложна без проблем компютър може да върши рутинната работа. Ама ми се иска да не е само хвърлянето на зарчетата и броенето на чифтовете. Приемам всякаква помощ за моделирането. Всичко по-горе са само предварителни бележки и заключенията може да не са верни.

- - -
* Асене, знам че не особено основателно ти сменям терминологията, ама аз възприемам "чифт" като четно число и се обърквам, когато е в смисъл "повторение".

01 Фев 2020 08:44 01 Фев 2020 08:45 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134002

Докато Асен се ОТшашави и си каже мнението по въпросите ми от пост #133976 ще напиша още малко по темата. Всичко по-долу се отнася за чист модел на варианта: 10 броя зарчета с 10 стенни всеки, без да се отчитат конкретен сетинг и правилата му.

Прави ми впечатление, че тази система има много интересен математически модел с голям потенциал.
Ако се прави графично представяне трябва да се нанесат стойностите на зарчетата по ос Y, а броя повтарящи се зарове по ос X. Тогава понятията "ширина" и "височина" си идват на мястото. За да е по-коректно аз бих заменил термина "чифт" с "линия". Или "чифт" е всяка "линия" с ширина >= 2* . От тук следва:

Стойностите на зарчетата "височината" са всъщност позицията на "линията" по оста Y. Като вероятност за попадение те са еднакви. В математическия модел "височините" са равноправни. В различните сетинги може да не са равноправни. На практика най-често се приема, че 10 е "по-качествено" от 1 (обикновено в битките 10 е поражение в главата, 1 в някой крайник), но това е условно. Вероятността да се падне "височина" 1 или 10 с конкретна "ширина" е еднаква.

Всяка "линия" може да има "ширина" от 0 до 10. За напред "линия" ще наричам такава с "ширина" >= 2.
На пръв поглед системата изглежда много "приятелски настроена" към играча. Вероятността да имаш успешно хвърляне е 9/10, но тъй като може да има повече от една "линия" възможността да се получи "линия с ширина" по-голяма от 2 пада нелинейно и към големите стойности доста стръмно.

Ако при повишаване на нивото правилата изискват все по-широки линии за успех става трудно. При високите нива сложността ми се струва по-голяма, но не толкова изкуствена, сравнена с D&D да речем. Това при условие, че разглеждаме само вероятностите без да се отчитат разните показатели на героите, екипировката и околната среда. Мисля си, че за удобство в модела могат да се дефинират определено число обобщени системни показатели.

Ако се получат повече "линии" играчът може да избира коя да използва за конкретното действие, значи можем отчитаме повече от един показател или повече от едно действие - Асене, така ли е? Ако е допустимо потенциалът на системата става много голям и дава възможност изборът на играча да корегира шанса - един вид хем вариативност, хем не се чувстваш прецакан от зара.

Вероятностното разпределение брой "линии" отнесени към "ширина на линия" все още го изследвам и не мога да коментирам.

Самата система в чист вид не е особено сложна без проблем компютър може да върши рутинната работа. Ама ми се иска да не е само хвърлянето на зарчетата и броенето на чифтовете. Приемам всякаква помощ за моделирането. Всичко по-горе са само предварителни бележки и заключенията може да не са верни.

- - -
* Асене, знам че не особено основателно ти сменям терминологията, ама аз възприемам "чифт" като четно число и се обърквам, когато е в смисъл "повторение".

Само да кажа, че Асен не е ошашавен, че да трябва да се отшашавва... просто отговорът ще е дълъг и не исках да го пиша от гсм-а :) .
За другия пост ще отговоря отделно.
Механиката с търсенето на чифтове се използва при някои от любимите ми игри. Не ми беше хрумвало да я представям графично, но си прав напълно - ширина се постига по-трудно, отколкото височина! Затова и обикновено определя повече неща (както инициатива, така и обща щета, в стандартните правила).

Експертните и майсторски зарове ги има в СтарОРЕ и други варианти. Експертен зар, в зависимост от системата, означава, че един от заровете ти е 10 или го нагласяш на избрано от теб число, преди да хвърлиш. Три експертни зара - лоша новина (в супергеройски варианти на системата се случва).
Майсторският зар е зар, който можеш да нагласиш на избрано от теб число, след като си хвърлил. И да, това означава, че ако имаш 2 експертни, 2 майсторски и 3 обикновени, които хвъркляш, и вземеш да хвърлиш 3 еднакви (шанс 1%), можеш да направиш чифт от 5*Х, което е атака, известна още с кодовото име "ей ся те отнесох"!
Негативното е, че ако вземаш наказания на действията от каквото и да било, първо губиш експертните и майсторските... ако се биете с майстор, не го правете, където му е комфортно ;) !

И да, множеството действия се правят така: за всяко допълнително действие, което декларираш, вземаш наказание от -1 към броя на заровете, което вадиш от по-малкия брой зарове (ако имаш 8 на атака и 7 на защита, мяташ 6 зара)...но можеш да използваш един чифт повече. (Между другото, това означава, че ако обявиш 3 действия и ти остават по-малко от 6 зара, си математически неграмотен...а ако ти остават точно 6 зара, вярваш прекалено много в късмета си). Обикновено не можеш да обявяваш едни и същи действия, макар че има изключения.
В някои по-дебели варианти на системата има и техники, които ти дават възможност да направиш две комбинирани действия без наказание.
Освен това, ако ти развалят един чифт, принципно можеш да ползваш друг (с по-малка или равна ширина), независимо колко действия си обявил.

Сменяй терминологията, както си искаш. На английски звучи още по-зле, защото pair изрично означава "четно" (Pair and Impair number са "четни и нечетни").

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

01 Фев 2020 09:52
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134003
Колкото и да не стои добре, тук ще редувам цитати... просто си трябва.

Асен писа: писа:

Моля за малко разяснения по горния цитат. Когато играехме, това нещо го имаше, обаче не си го спомням добре, следях повече играта и ми се губи методиката. Какви бонуси и как се определят.
Това го има в почти всяка система (освен в малкото, в които е забранено, като Апокалиптичен Свят). Бонусите обаче са много по-важни в ОРЕ (обикновено се състоят в бонус зарове...или изобщо не хвърляме, защото ако не сме притиснати от времето или обстановката, просто можем да кажем, че Водещият ти е дал бонус майсторски зар - което гарантира успех).
Защо? Ами, просто стандартният шанс за успех в ОРЕ е като шансът за успех в системи като Зовът на Кхтхулху, след наложена първа степен на трудност. В битки това се компенсира от факта, че противникът има същите шансове, така че допълнителни зарове не са необходими. Но при стандартни проверки на уменията, ако хвърляте за нещо по-лесно от това, според мен +2 зара са ОК.

Точки от характеристиките на персонажите. Попълвахме доста показатели. Понеже тук не сравняваме стойности как се вписват в системата.

Не разбирам въпроса? Имаме различни характеристики, най-често 6 основни (имената варират според жанра). Но дали хвърляме Сила+Меле, Координация+Избягване или Чар+Прелъстяване...на базовата система й е все тая.

Предполагам може да се хвърлят зарове за всякакви проверки, не само за битки. При битки се хвъря за играча и за противника и се вади зар от някой чифт.

Не винаги се вади. Понякога никой не успява. Понякога и двамата действат с 2*7 и аз със зъл блясък в очите описвам как са се ритнали взаимно в топките.

Обаче ако действието не е срещу персонаж от играта (например да се разчете карта, да се открие нещо, да се прескочи някой трап...) как се прави? Свързано е с точките на героя и после как?

Просто ти трябва чифт/линия. Ако действието е трудно, трябва ти чифт с минимална височина 3 (или 5, или 8 за почти невъзможни действия).

Освен това в едно описание на ORE пише, че "експертния зар елиминира едно поражение или смърт" - не го разбрах точно как става.

Не помня това правило. Може би да е свързано с опционалното правило, че "имате право да похарчите опит (опитът се дава като зарове в някои варианти на системата, защото 1 опит=1 зар на умение), за да избегнете смърт"? Не съм го позволявал никога, ако е това :evil: !

Оръжията. Пишеш: "В някои версии на системата оръжието не ви дава повече зарове". Признавам си, че не схванах съвсем добре как се отчита употреба на оръжие.
В Star O.R.E видях, че за разните оръжия пише: "ширина+Х", където Х е някаво число. Това ли е "допълнителен зар".

Не, това са щети. Ако те ударят с горепосоченото оръжие, понасяш щети, равни на Ширина+Х.

Как действа "зашеметяване" и "пронизване"?

Предполагам, че говориш за видовете щета. Ако те ударят с оръжие, което нанася Зашеметяваща щета, понасяш примерно Ширина+1 Зашеметяване. Ако те ударят с нож, понасяш Ширина прободни рани....но прободните зарастват много по-бавно!

Предпочитам варианта от A Dirty World/Better Angels, но там системата е преработена доста кардинално (и не съм сигурен, че всички промени ми харесват - предимно тази за оръжията).
Във въпросните варианти на ОРЕ оръжието ти има рейтинг +1 (нож, дамски пистолет) до +3 (АК-47, двуръчен меч). Преди да хвърляш, решаваш дали ще добавиш рейтинга към заровете си, или ще рискуваш и ще го добавиш към ширината на атакуващия си чифт.
Ако го добавиш към заровете - имаш по-добри шансове за чифт/линия. Ако го добавиш към ширината и не успееш да хвърлиш нищо, не ти помага изобщо. Ако го добавиш към ширината и хвърлиш поне нещо, "линията ти става бинго" (макар че щетите се отчитат по различен начин и 5*10 не е автоматичен край на боя, просто по-тежка рана).

При Heavy Weapons / Special има някакъв "Spray" + число. Разбрах, че се отнася за скорострелни оръжия и е свързано с Multiple Actions. Значи ли това, че мога да нанеса поражения на повече противници ако са в определен сектор и мога ли да нанеса повече от едно поражение на един противник? Един вид няколко попадения с едно хвърляне на заровете.

Да.

Прави ми впечатление, че при Star O.R.E и Nemesis има различия. Базата е една, но интерпретациите на показанията на заровете се различават. Предполагам, че ORE системата може да се моделира като основа извън сетинга и да се приспособява към особеностите му.

Точно така се прави. Има още Wild Talents, Reign, Kerberos Club, Monsters and Other Childish Things, A Dirty World, Better Angels...при последните две има сериозни разлики, при първите четири - не толкова, но пак ги има.

01 Фев 2020 19:44 01 Фев 2020 20:10 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134010
Най-напред благодаря на Асен за отговорите.

За експертния и майсторския зар - разбрах. Когато играехме имаше и нещо друго. Понякога след като хвърля целия куп зарове ми казваше да си избера няколко от тях и да ги хвърля още веднъж. Тъкмо щях да питам защо и видях, че в първия пост си го обяснил.

Въпросът с показателите не съм задал правилно. Имам предвид следното: Да предположим, че героят има (Сила=4) + (Меле=2) = 6 - след това какво правим? Хвърляме зарчетата с какво сравняваме това 6? Намерих си записките от едно време и гледам, че героят ми има числени стойности на уменията, ама не помня какво сравнявахме. Моля те когато имаш възможност ми го разясни.

- - -
В момента изследвам (само като играчка) вероятностното разпределение на връзката "брой линии" и "ширина на линия". Ако се дефинира едно допълнително понятие и едно допълнително ограничение става много лесно за таблично представяне.
- Линия с ширина нула дефинираме като "точка" - това на практика е числова стойност, която не се е паднала. На пръв поглед ненужно, обаче като се схване, че всяка "точка" ни дава зар, който участва в "линия" нещата се опростяват много.
- Допълнителното ограничение е - "височините", интерпретирани като позиция не като стойност, са равноправни. С това ограничение могат да се открият много бързо какви са възможните "линии" при една "точка", две "точки"... девет "точки". Разбиваме задачата на няколко по-лесни.

Изследваме дискретните стойности на разпределението и се получават 10 таблици с 10 реда и различен брой колони (добавям картинка, която ще обясня накрая). Вижда се, че "линиите" с ширина 1 ("единични линии") са без значение. Зависимостта е "точки" + "линии" + "единични линии" = 10. Веднага може да се преброят колко "линии" с каква "ширина" са възможни за всеки брой "точки".

До тук отчитаме разпределението на линиите по "ширина" без да пресмятаме вероятността да се получи конкретна "линия". Оказва се достатъчно за практически цели при настройване на сетинга.

Вероятностите могат да се пресметнат по колони по следния начин:
Когато в дадена колона имаме една "линия" вариантите са 10.
Когато имаме две, три или повече "линии" използваме "комбинаторно умножение" - имаме наредена двойка, наредена тройка и т.н. При две линии е 9*8 = 72, при три линии 8*7*6 = 335 и т.н. Максималното число линии при едно хвърляне е 5 значи имаме 6*5*4*3*2 = 720 и се среща само веднъж(!) при пет "точки" и пет "линии" с "дължина"=2. Общата формула е: N0*N1*...*Nm - където Nm=10-k-m+1, k - броя линии в колоната, m - индекс на множителя.

Вече можем да пресметнем броя на всички възможни "линни", като все още не можем да кажем каква част от тях са с "ширина" 2, 3, 4 и т.н. Разбира се екстремните варианти са ясни: Имаме само една възможност да няма линия и 10 възможности да имаме "ширина" 10 (!). Големите "ширини" 9 и 8 с малко повече търпение могат просто да се преброят. За останалите трябва да се приложи пермутация с повторение.
Заб.: Има само една вариация без "линия", защото условието е всички зарове да са с различна стойност, като позиционирането е без значение. Да не се смесва със сумирането при прословутите 2*D6 зара, където сумата 3 може да се получи по два начина (2+1 и 1+2), сумата 4 по три начина и т.н.

Понеже стойностите по колони са дискретни може да се направи интерполация по брой "линии с ширина N" и да си начертаем графика с начупена линия. Даже не е необходимо да се интерполира по всички точки. Прилагаме заглаждане и готово. Отново можем да пренебрегнем "височините", те са равноправни и равновероятни.

Накрая махаме допълнителното ограничение и можем да получим броя на комбинациите от "ширини" разпределени по "височина" - не съм го пресмятал, защото е сложно и се оказва, че по информацията от таблиците в приложението може да се построи достатъчно точна графика илюстрираща разпределението на "линиите".

Ако не получа бан по т.4 мога да я направя, като добавя влиянието на "експертните" и "майсторските" зарове.

- - -
Кратки разяснения на приложението:

Таблиците мисля са ясни. Условните позиции са 1 до 10 отдолу нагоре.

0 - е позиция без зарче (не се е паднало конкретното число). Това е "точка".
х - е позиция, на която има зарче.
"Линия" имаме когато х-овете са повече от един. "Ширина" е броя на х-овете в съответната клетка.
"Височина" (позицията) са редовете. Не се отчита в модела.
Заб.: Това е опростен модел без пермутациите. Очевидно е, че "точките" не са фиксирани отгоре, и че всяка линия може да заеме всяка една свободна позиция в своята колона. Свободна позиция е всяка височина, която не е заета от дуга линия.

ORE_table01.jpg
Прикачени файлове:
ORE_table01.jpg

01 Фев 2020 21:38
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134011

Най-напред благодаря на Асен за отговорите.

Въпросът с показателите не съм задал правилно. Имам предвид следното: Да предположим, че героят има (Сила=4) + (Меле=2) = 6 - след това какво правим? Хвърляме зарчетата с какво сравняваме това 6? Намерих си записките от едно време и гледам, че героят ми има числени стойности на уменията, ама не помня какво сравнявахме. Моля те когато имаш възможност ми го разясни.
Тогава хвърляш 6 зара. Не го сравнявам с нищо, ОРЕ е система с променлив брой зарове.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

01 Фев 2020 22:56 01 Фев 2020 23:55 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134013
Вярно, че така беше! Сега вече ми се напасваха записките към схемата :) Ще взема предвид променливия брой зарове. Става все по-лесно.

Понеже няма интерес към моделиране на система предлагам да върнем темата към началото - за подхода към оръжията.

Моите предпочитания са най-близки до т. 2 При равни умения има значение какво оръжие използваш, като оръжията имат различни показатели и изсквания към героя и най-важното нанасят различни щети. Бих отишъл още по-далеч: Оръжията не само да се различават по Атака, Защита, Щета, а поне някои от тях да имат бонус или "наказание" (как му се вика на отрицателния бонус?) в зависимост от противника.

Понеже сега съм на вълна Sci Fi повече ме интересуват Ranged Weapons. Приемам използването на Sci Fi Melee Weapons като спомагателни средства или като оръжие за специални герои. Признавам, че съм старомоден и не одобрявам "мечове и дракони в космоса". С извесни резерви приемам оръжията и битките в "Дюн" (книгите), защото си пасват със сюжета и обстановката и защото харесвам романите.
Правя си мой класификатор, ама до преди няколко дни не предвиждаше O.R.E-системата, та смятам да го преработя.

02 Фев 2020 18:48
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134023
Първо, да благодаря на Джордж, който направи по-подробен анализ на вероятностите в ОРЕ, отколкото аз имах, преди да седна да я водя!
Аз само погледнах таблицата със "шанс за един чифт/линия" (изразена в проценти) и като цяло, не се занимавах повече с математиката. Принципно, ако имам 8 зара, си знам, че имам много висок шанс (към 80-90%, по спомен) да изкарам чифт, но само около 50 на сто - да изкарам два (защото вторият чифт реално трябва да бъде хвърлен с оставащите 6 зара). Съответно си строях и бойната стратегия върху допускането, че може да декларирам две действия, но да се наложи да избирам само едното... :woohoo:

Вярно, че така беше! Сега вече ми се напасваха записките към схемата :) Ще взема предвид променливия брой зарове. Става все по-лесно.
Свалям ти шапка за идеята за "все по-лесно", Джордж :hello: !

Понеже няма интерес към моделиране на система предлагам да върнем темата към началото - за подхода към оръжията.

Йес!

Моите предпочитания са най-близки до т. 2 При равни умения има значение какво оръжие използваш, като оръжията имат различни показатели и изсквания към героя и най-важното нанасят различни щети. Бих отишъл още по-далеч: Оръжията не само да се различават по Атака, Защита, Щета, а поне някои от тях да имат бонус или "наказание" (как му се вика на отрицателния бонус?) в зависимост от противника.

Ами аз си му викам "наказание", защото "малус" (противоположното на "бонус" при запазване на етимологията) не ми звучи добре на български... :)
Както е (предполагам) ясно, аз също предпочитам вариант 2...въпросът е по-скоро как да променя някои системи, които иначе харесвам (включително ОРЕ), за да отговарят на тези ми предпочитания.

Не съм сигурен обаче какво имаш предвид като "бонус или наказание в зависимост от противника". Да се дава бонус атака на боец с рапира срещу този с чук или боздуган? Бонус защита при използване на копие срещу нож? Нещо друго?
Нелоша идея, стига да не се припокрива с други елементи от системата. Например, в някои системи се следи дистанцията - предимствата на копието пред ножа ще бъдат очевидни. В други рапирата дава бонус към атаката, а боздугана - наказание към защитата, следователно пак няма нужда от допълнително наказание...като се сумират бонуса и наказанието, резултатът вече е "дано имаш броня" ;) .

Понеже сега съм на вълна Sci Fi повече ме интересуват Ranged Weapons. Приемам използването на Sci Fi Melee Weapons като спомагателни средства или като оръжие за специални герои. Признавам, че съм старомоден и не одобрявам "мечове и дракони в космоса". С извесни резерви приемам оръжията и битките в "Дюн" (книгите), защото си пасват със сюжета и обстановката и защото харесвам романите.

Е, в "Дюн" - книги, които е известно, че харесвам - имаше специфични технологични причини защо се ползваха кинжали и рапири. Причината изобщо не беше, че на Хърнърт не е можел да реши между СФ и книга за мускетарите, изобщо не, любезний... :evil:

Правя си мой класификатор, ама до преди няколко дни не предвиждаше O.R.E-системата, та смятам да го преработя.

Класификатор на системи? По какво ги класифицираш - вероятности, базови механики?

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Битки в ролевите игри
Time to create page: 0.232 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg