Да нещо друго е ама е по-приложимо за стрелящи оръжия.Не съм сигурен обаче какво имаш предвид като "бонус или наказание в зависимост от противника". Да се дава бонус атака на боец с рапира срещу този с чук или боздуган? Бонус защита при използване на копие срещу нож? Нещо друго?
Не-е-е... Sci Fi Weapons приложими към моите предпочитания за игра. Опитвам да ги направя удобни за вкарване в система. Ама аз ги водя екипировка, защото ги разглеждам в комбинация със защитни средства и камуфлажи. "На гол тумбак, чифте пищови" е възможност извън нитересите ми.Класификатор на системи? По какво ги класифицираш - вероятности, базови механики?
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Не съм фен на "автоматични рани". В смисъл, можеш да дадеш на някоя от страните шанс за допълнителна контраатака, но ако "бронираната цел", да речем Космо-БТР, е екипирана с оръжия, които не са предназначени за поразяване на жива сила (недостатъчно точни, за да уцелят надеждно нещо по-малко от друга бронирана машина), тогава какво? Автоматично стават по-точни, защото някой е стрелял по тях "сватбарската" със слабо оръжие ли ?
Да нещо друго е ама е по-приложимо за стрелящи оръжия.Не съм сигурен обаче какво имаш предвид като "бонус или наказание в зависимост от противника". Да се дава бонус атака на боец с рапира срещу този с чук или боздуган? Бонус защита при използване на копие срещу нож? Нещо друго?
Пример 1: Играчът обстрелва бронирана цел с леко оръжие. Нормално не прави щети и би трябвало да си го знае. Обаче привлича вниманието и си го отнася, поне като рана - това е наказанието.
Не виждам проблем и с това. По-скоро се чудя какво ще стане, ако стреля с това същото по жива сила...и по-скоро, през колко цели може да мине един от изстрелите.Пример 2: Друг играч обстрелва същата бронирана цел. Оръжието му има достатъчна бронебойност (така си привеждам "Armor piercing") и нанася поражения. До тук е стандарт. Обаче играчът се сеща да каже, че стреля по слаба според него точка - получава бонус. Или използва специален боеприпас - пак бонус.
Значи трудно ще го приложиш в КИ, освен ако си водач на група.За енергетични оръжия е подобно, няма значение дали е лазер, плазма, Gaus rifle... важното е да се използва подходящо оръжие. Очевидно не става за солова игра - мразя герои самосвали
Гигантските раци броят ли се тук? Миналата година групата, в която бях, се канеше да нападне нещо подобно. Аз казах "луди ли сте, през тия черупки няма да можем да минем, а те имат щипки - дайте да ги обърнем по гръб".Срещу разните чудовища е пак същото: Групата атакува нещо Годзилоподобно с щурмови пушки (любимото във филми с чудовища) и онова нещо ги попилява. Залагат му капан с опит да го взривят, да го подпалят, да го съборят или да го вкарат в обсега на тежко оръжие - бонус.
Е...ако искат нещо "в стила на Дюн", логично е да се позовават! Но има значение и как го обясняват...Резервите ми са когато се позовават на Дюн в игрови битки извън сетинга на Дюн. Само и само да се оправдае използването на "мечове и брадви". Има такава тема във форума.
Може! И всъщност - ще трябва да са стрели, при това отровни, иначе се губи голяма част от ефекта.Чисто технически особеностите на индивидуалните защитни полета от Дюн могат да се елиминират със скрострелно автоматично оръжие с ниска начална скорост (защо трябва да е еднозаряден арбалет, когато имаме високотехнологична цивилизация) дори стрели могат да се изстрелват от многозарядна пушка.
Електромагнитният ускорител ускорява в началото, няма изкуствен интелект.Ами електромагнитен ускорител (т. нар. Gaus rifle) - скоростта може да се контролира прецизно за всеки изстрел - пренастройки на полето се елиминират.
ИИ? В Дюн? Бътлъриански джихад, организиран от Ландсраада, ли искаш да си навлечеш ?Мини ракета с прост ИИ също става - Приближава бързо, намалява, влиза в полето с безопасна за човека скорост и се взривява.
Е, не знам принципите на действие на генераторите на полето - може ли да има абсолютно същия ефект?Микро вълни вместо лазери... изпържваме си го като едното нищо.
Не-е-е... Sci Fi Weapons приложими към моите предпочитания за игра. Опитвам да ги направя удобни за вкарване в система.Класификатор на системи? По какво ги класифицираш - вероятности, базови механики?
Защо? Няма ли планети, аналогични на Сомалия и Афганистан (т.е. много хора с автомати, но малко от тях ходят с маскировъчни униформи или имат, примерно, уреди за нощно виждане)?Ама аз ги водя екипировка, защото ги разглеждам в комбинация със защитни средства и камуфлажи. "На гол тумбак, чифте пищови" е възможност извън нитересите ми.
Половината време разговорите за научна фантастика стигат до "не се разбрахме, дай отначало". Вече съм свикнал, че си върви с жанра .Не ме разбра по двете основни точки. Ама така е като се опитвам да пиша по-кратки постове. Става двусмислено.
А, ок, това ми звучи напълно нормално. Всъщност точно така казах, че бих го изиграл.За Пример 1. Не са автоматични рани, те естествено са тъпотия. Нито противникът става по-точен. Имах предвид, че противникът, който е NPS ще го избере за цел, ще стреля по него и ще се прави проверка дали е уцелен играчът.
Не се канех да питам. Стреляш по нещо, правиш по-лесно да те забележат. Звучи ми съвсем логично .Разбира се ще попиташ защо точно той ще е цел...
Хм...този показател може да е доста полезен!При недостатъчна "бронебойност" (конкретен показател на оръжието) поражения по бронирания не се предвиждат и не се смятат. Просто "отучваме" играчът да я кара каубойската.
Чудесно!По Пример 2 се разбрахме.
Значи - рояци, амеби и бронирани. Не е линейно, просто са различни подходи.Чудовищата: Гигантски рак е опция (това при мен е брониран противник). Аз имам и другата крайност Гигантска амеба която игнорира всякакви маломерни кинетични оръжия, ама гори добре, всякакви Гигантски Мекотели и т.н. От друга страна има тълпи от дребни и слаби противници. Това не е някакво изобретение, а класификация, която е до извесна степен "нелинейна".
Откъде ли ми е познато това...Най-кратко казано имам предвид "взаимоотношение" от типа "камък' лист 'ножица"... ама понеже съм му свикнал и не се сетих да го спомена.
Няма Дюн? Защо няма Дюн, аз обичам да говоря за този сетинг ?Стига си се впрягал за тоя Дюн. Казах, че се дразня когато няма Дюн пък ми се позовават на Дюн - това е второто, важно дето не ме разбра.
Абе...зависи от планетата... (Проблемът е, че ще трябва да екипираш значително количество хора с такива оръжия - и като цяло, по-логично ще ти бъде това да са тежки оръжия - или поне на равнище базука, ако не и миномет - а не ръчни такива. В който случай - ок, може да преминава защитното поле, защото половината му цели са стационарни...добре, добре, спирам за логистиката !)Може ракетата да е 5 пъти по-скъпа от защитното поле, но е безкрайно по-евтина от бобре обучен боец. Дай да не го дъвчем повече това.
ОК, аз разбирам под Гаусова пушка/ускорител ето това (не е пушка, но е ясно за какво говоря).Имаш различна от моята интерпретация на Гаусовата пушка. Няма нужда боеприпасът да е с голям калибър.
Е, качи малко калибъра, де! 3 мм стрелички може да се спрат в по-дебела дреха... което не пречи на електрошока, но отровата се прецаква.Аз имам 3 мм свръхскорострелен ускорител, който използва точно стрелички.
Както можеш да видиш горе - и моята беше такава!Сблъсквал съм се с реакцията: "Ама тя такава стрела ще е много лека... с всичките последствия" - веднага отговарям: "За композитни материали чували ли сте" . Имаме връх от волфрамов карбид, сърцевина от обеднен уран и тънка обвивка от стомана. Дължината може да достига над 100 мм. Стаблиизира се с крилца (като обикновена стрела) или с въртене (като патрон). Няма голяма далекобойност и точносттта бързо пада. Ама има "фрагментационен" боеприпас. При проникване в целта стрелата се разпада на по-малки части за повече поражения. Има и "бронебоен боеприпас", който не се разпада, а пронизва бронирани цели... че прави малки поражения е друг въпрос. Ако е живо същество като гигантсия рак ще се дестабилизира в тялото му и ще направи доста поразии. И като се вземе предвид, че ще са десетки попадения - а бе с две думи Обичам Гаусовките!!! Специално GR v2 (от Gaus Rifle var.2 по моя класификатор) е с размери колкото на Ак 47, но е по-масивен заради ускорителя и по-тежък поради големия пълнител. Как е направен не знам фантастика ще знаеш.
Голямо търкаляне по земята ще падне!Точно заради изпълнения в стил Матрицата казах "автоматични скорострелни" оръжия за да наситят пространството с достатъчно стрели. И разбира се стават само за близък бой
ОК!За екипировката: Разбира се че може да е без камуфлаж и защита... може и без оръжое да е, те пак си се включват в системата за да има еднаквост на базовоте данни - стойностите са нула. Отгоре на всичко "камуфлаж" го разглеждам и като част от уменията на героя. Ако може да "дебне в храстите, като чеченец" си има камуфлаж. Просто казах, че е извън интересите ми.
Това е просто по-абстрактно третиране на броня, оръжие и прикритие. Лично аз одобрявам. В крайна сметка не е особено различно от това, което се случва в куп системи, където можеш да имаш 40% умение+10% лазерен мерник+30% изстрел отблизо+25% киберприставки за подобряване на координацията-30% прицелване в главата...и свършваш на 75% умение при прицелен изстрел. (Сигурно бъркам някои модификатори, но има нещо подобно в Тъмните Ереси).Прикритията от терена са "броня". На компа му е все едно дали е "войник зад камък" или "войник с брониран екзоскелет в статична позиция" - като алгоритъм е по-лесно да се използват еднотипни данни. На играчите не бих го казал, че ще се ошашавят. Те си го използват като "приктитие" компютърът го смята като "броня" с висока стойност на защитата.
Извън интересите ми нещо като голо зомби с лазерна пушка.
Постапокалипсисът ми е някак си по-забавен. Тъкмо проблемът с "персоналните защитни полета" вероятно е решен много просто от липсата на енергия!Мога да се сетя защо 20 години не си попадал на такива ситуации... не съм ти бил под ръка иначе 100% щях да те врънкам за военна фантастика. Заб.: И постапокалипсис става, ама ще трябва да има и меле оръжия и по-малко покутевица.
Асене, можеш ли да ме насочиш към някой постапокалиптичен сетинг (може и повече от един), който е с ORE или някоя игра, която на теб ти харесва, без значение в каква система.
Аз ще потърся в нета, ама предпочита да имам предварително мение дали си заслужава.
Надникнах само един два пъти в екрана и не съм сигурен, не помня добре, може и Ексел да е било. Останах с впечатление, че въведе и показателите на героите ама не видях големи таблици. Ти би трябвало да знаеш последната сесия бяхме с намален състав и я води ти.Мисля, че Андраш си беше програмирал на компютъра (вероятно в Ексел, макар че може и да бъркам) One-Roll Alien Generator, който е в Out of the Violent Planet - допълнението с правила за Reign Enchiridion. Определено водеше до забавни резултати! Някои...неща...си плачеха за убиване чрез обстрел с гранати, ама нали поръчката беше да не потрошаваме излишно мината...
Точно това си плачеше за серия от гранати (и насочени взривове по стените, а после да оставим мината да му падне на главата)... ама поръчката ни беше да "разчистим мината", а не "да изчистим мината от картата" !Интерено ми беше до колко е автоматизирал сметките. Определено не е нагласявал резултатите. Помня едно многоръко и многооко нещо си дето едва не ни затри като се набутахме в някакви тунели.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas