• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Битки в ролевите игри

Битки в ролевите игри

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
02 Фев 2020 19:47 02 Фев 2020 19:57 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
Битки в ролевите игри #134025

Не съм сигурен обаче какво имаш предвид като "бонус или наказание в зависимост от противника". Да се дава бонус атака на боец с рапира срещу този с чук или боздуган? Бонус защита при използване на копие срещу нож? Нещо друго?

Да нещо друго е ама е по-приложимо за стрелящи оръжия.
Пример 1: Играчът обстрелва бронирана цел с леко оръжие. Нормално не прави щети и би трябвало да си го знае. Обаче привлича вниманието и си го отнася, поне като рана - това е наказанието. Ако твърди, че е искал да повреди комуникациите (визьори, антени...) - може, ама ако е снайперист, и пак ще си получи наказанието - в по-малък размер да речем, Зависи от конкретната ситуация - ако стреля отдалече с добра маскировка може. Ама то вече си идва като "подходящо оръжие".

Пример 2: Друг играч обстрелва същата бронирана цел. Оръжието му има достатъчна бронебойност (така си привеждам "Armor piercing") и нанася поражения. До тук е стандарт. Обаче играчът се сеща да каже, че стреля по слаба според него точка - получава бонус. Или използва специален боеприпас - пак бонус.

За енергетични оръжия е подобно, няма значение дали е лазер, плазма, Gaus rifle... важното е да се използва подходящо оръжие. Очевидно не става за солова игра - мразя герои самосвали :pinch:

Срещу разните чудовища е пак същото: Групата атакува нещо Годзилоподобно с щурмови пушки (любимото във филми с чудовища) и онова нещо ги попилява. Залагат му капан с опит да го взривят, да го подпалят, да го съборят или да го вкарат в обсега на тежко оръжие - бонус.

Да, за Дюн се разбрахме, към самата книга нямам претенции то е ясно. Ама романите са си завършено цяло.
Резервите ми са когато се позовават на Дюн в игрови битки извън сетинга на Дюн. Само и само да се оправдае използването на "мечове и брадви". Има такава тема във форума.
Чисто технически особеностите на индивидуалните защитни полета от Дюн могат да се елиминират със скрострелно автоматично оръжие с ниска начална скорост (защо трябва да е еднозаряден арбалет, когато имаме високотехнологична цивилизация) дори стрели могат да се изстрелват от многозарядна пушка. Ами електромагнитен ускорител (т. нар. Gaus rifle) - скоростта може да се контролира прецизно за всеки изстрел - пренастройки на полето се елиминират. Мини ракета с прост ИИ също става - Приближава бързо, намалява, влиза в полето с безопасна за човека скорост и се взривява. Микро вълни вместо лазери... изпържваме си го като едното нищо.

Класификатор на системи? По какво ги класифицираш - вероятности, базови механики?

Не-е-е... Sci Fi Weapons приложими към моите предпочитания за игра. Опитвам да ги направя удобни за вкарване в система. Ама аз ги водя екипировка, защото ги разглеждам в комбинация със защитни средства и камуфлажи. "На гол тумбак, чифте пищови" е възможност извън нитересите ми.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Фев 2020 09:59 03 Фев 2020 10:04 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Topic Author
Битки в ролевите игри #134039

gbm писа: писа:

Не съм сигурен обаче какво имаш предвид като "бонус или наказание в зависимост от противника". Да се дава бонус атака на боец с рапира срещу този с чук или боздуган? Бонус защита при използване на копие срещу нож? Нещо друго?

Да нещо друго е ама е по-приложимо за стрелящи оръжия.
Пример 1: Играчът обстрелва бронирана цел с леко оръжие. Нормално не прави щети и би трябвало да си го знае. Обаче привлича вниманието и си го отнася, поне като рана - това е наказанието.
Не съм фен на "автоматични рани". В смисъл, можеш да дадеш на някоя от страните шанс за допълнителна контраатака, но ако "бронираната цел", да речем Космо-БТР, е екипирана с оръжия, които не са предназначени за поразяване на жива сила (недостатъчно точни, за да уцелят надеждно нещо по-малко от друга бронирана машина), тогава какво? Автоматично стават по-точни, защото някой е стрелял по тях "сватбарската" със слабо оръжие ли :)?
Иначе подобна механика има и в Маелстрьом, макар че там много зависи от уменията и по-малко* от оръжието. Ако много се прецакаш при атаката или защитата е много добра, може защитаващият се да получи атака с подобрени шансове за успех (защитата на бившия нападател автоматично се брои за провал - което е лошо, защото се сравняват степени на успех...)

Иначе не съм виждал някъде да е предвидена "автоматична контраатака, ако бронята отклонява щетите". Но пък и това просто рядко се случва...а в системите, в които изобщо се случва, обикновено са предвидени опции, които биха ти позволили да подобриш атаката си за сметка на защитата (от каквато реално нямаш нужда в подобен случай).

Но да, нападението на бронирана машина с леко стрелково оръжие често създава проблеми от системна гледна точка. Някои го решават с безумни защити, изразени с високи числа. Някои го решават с въвеждане на "мащаби", при които нападението срещу по-голяма цел изисква не знам и аз какви степени на успех, за да има ефект (в Цефеус енджин при стрелба по кораб мисля, че трябваше да нанесеш нещо като 50 точки щета, за да понесе корабът 1 точка...това в система, в която повечето оръжия нанасят нещо от рода на 2 или 3 зара щета).
Практически, аз най-често нямам такива, защото в мои игри просто рядко се случва. От една страна, рядко водя военна фантастика, че да имам бронирани машини наоколо. В редките случаи, в които се случва да срещнат такава, играчите винаги са преценявали правилно, че им трябват специални атаки (например бомби, или блъскане с друга кола, за да преобърнат Космо БТР-а, или проникване през люка), преди да има смисъл да опитват каквото и да е. Върти ми се из главата, че май един път бяхме залагали бомба, за да се справим с враждебна бронирана машина, но беше доста отдавна.
Аз самият, като играч, наскоро срещнах такава машина във форумна игра. Нямам представа какво щеше да стане, ако бях пробвал енергийното оръжие срещу нея, но реших, че вероятният отговор е "нищо".
Затова се покатерих върху машината, скочих през нагло отворения люк (май им беше горещо) и продължихме с правилата за ръкопашен бой в тесни пространства... ;)

Така че - колкото и да е смешно, след 20 години водене и игра, не съм попадал в такава ситуация.

*От друга страна, в Маелстрьом оръжието модифицира атаката и защитата ти, макар и - обикновено - с относително малко. Но кодовата дума е "относително".

Пример 2: Друг играч обстрелва същата бронирана цел. Оръжието му има достатъчна бронебойност (така си привеждам "Armor piercing") и нанася поражения. До тук е стандарт. Обаче играчът се сеща да каже, че стреля по слаба според него точка - получава бонус. Или използва специален боеприпас - пак бонус.

Не виждам проблем и с това. По-скоро се чудя какво ще стане, ако стреля с това същото по жива сила...и по-скоро, през колко цели може да мине един от изстрелите.

За енергетични оръжия е подобно, няма значение дали е лазер, плазма, Gaus rifle... важното е да се използва подходящо оръжие. Очевидно не става за солова игра - мразя герои самосвали :pinch:

Значи трудно ще го приложиш в КИ, освен ако си водач на група.

Срещу разните чудовища е пак същото: Групата атакува нещо Годзилоподобно с щурмови пушки (любимото във филми с чудовища) и онова нещо ги попилява. Залагат му капан с опит да го взривят, да го подпалят, да го съборят или да го вкарат в обсега на тежко оръжие - бонус.

Гигантските раци броят ли се тук? Миналата година групата, в която бях, се канеше да нападне нещо подобно. Аз казах "луди ли сте, през тия черупки няма да можем да минем, а те имат щипки - дайте да ги обърнем по гръб".
Не мисля, че системата изобщо предвиждаше подобни изпълнения, но Водещият реши, че му звучи логично. Взехме си проверката, обърнахме ги по гръб и боят свърши бързо :hello: !

Резервите ми са когато се позовават на Дюн в игрови битки извън сетинга на Дюн. Само и само да се оправдае използването на "мечове и брадви". Има такава тема във форума.

Е...ако искат нещо "в стила на Дюн", логично е да се позовават! Но има значение и как го обясняват...

Чисто технически особеностите на индивидуалните защитни полета от Дюн могат да се елиминират със скрострелно автоматично оръжие с ниска начална скорост (защо трябва да е еднозаряден арбалет, когато имаме високотехнологична цивилизация) дори стрели могат да се изстрелват от многозарядна пушка.

Може! И всъщност - ще трябва да са стрели, при това отровни, иначе се губи голяма част от ефекта.
Имам предвид, ако полето спира удар, нанасян с ръката, значи спира предмети със скорост около 15 м/с...да речем, че пропуска от 8 м/с надолу. Представи си ефекта на куршум с относително тъп връх и маса 30 грама, изстрелян с 8 м/с...и сравни с ефекта на отровна стреличка със същата скорост.

Ами електромагнитен ускорител (т. нар. Gaus rifle) - скоростта може да се контролира прецизно за всеки изстрел - пренастройки на полето се елиминират.

Електромагнитният ускорител ускорява в началото, няма изкуствен интелект.
Ако е достатъчно бавен, за да мине през полето...да, благодарение на масата си може да нанесе сериозна травма (особено, при заострен връх) - но при достатъчно бавно движение, за да се избегне полето, дори изстреляните оръжия биха подлежали на избягване. Да не забравяме, че полета обикновено се слагат върху богати и обучени, или поне обучени люде (благородници , войници и може би, някои престъпници, в зависимост от планетата)...за които по-ниската скорост на движение би била златна възможност. за изпълнения в стил "Матрицата". Просто защото "всичко прекалено бързо ще се спре от полето и няма нужда да се притеснявам".

Мини ракета с прост ИИ също става - Приближава бързо, намалява, влиза в полето с безопасна за човека скорост и се взривява.

ИИ? В Дюн? Бътлъриански джихад, организиран от Ландсраада, ли искаш да си навлечеш B) ?
В други сетинги може да е различно, разбира се. Но ако масово ползваме ИИ, защо да нямаме самонасочващи се куршуми, преследващи телесната топлина? Тогава можем да не се занимаваме с умения, а просто с екипировката...

Иначе да, в Дюн това би било най-доброто оръжие. Но заради особеностите на сетинга, ще трябва да се настройва ръчно от пулт на задната част на оръжието - или да се оперира от двама души.
И също както полето не е за всеки, така и това оръжие няма да е за всеки - просто по финансови причини. Ако се оперира от двама, или предвид нужното обучение за ползване от един, ще има и логистични такива...и може да е по-скъпо от персоналните щитове.

Но ако забелязваш, те вече използват подобни методи. Например, в началото на първа книга за Дюн, Пол е нападнат от убиец, насочващ дистанционно робот-убиец.

Микро вълни вместо лазери... изпържваме си го като едното нищо.

Е, не знам принципите на действие на генераторите на полето - може ли да има абсолютно същия ефект?

Класификатор на системи? По какво ги класифицираш - вероятности, базови механики?

Не-е-е... Sci Fi Weapons приложими към моите предпочитания за игра. Опитвам да ги направя удобни за вкарване в система.

Хвърли едно око на Цефеус Енджин. Като бонус е безплатно.
Маскировката беше относително добре разгледана в StarCluster 2.

Ама аз ги водя екипировка, защото ги разглеждам в комбинация със защитни средства и камуфлажи. "На гол тумбак, чифте пищови" е възможност извън нитересите ми.

Защо? Няма ли планети, аналогични на Сомалия и Афганистан (т.е. много хора с автомати, но малко от тях ходят с маскировъчни униформи или имат, примерно, уреди за нощно виждане)?

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

03 Фев 2020 10:52 03 Фев 2020 11:28 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134042
Не ме разбра по двете основни точки. Ама така е като се опитвам да пиша по-кратки постове. Става двусмислено.

За Пример 1. Не са автоматични рани, те естествено са тъпотия. Нито противникът става по-точен. Имах предвид, че противникът, който е NPS ще го избере за цел, ще стреля по него и ще се прави проверка дали е уцелен играчът. Разбира се ще попиташ защо точно той ще е цел... нямам представа, зависи от ситуациата, аз описвам крайния, най-тежък случай, не вариациите. Другата крайност е "броне незнам какво си" да го игнорира. Решаваме какво ще се случи с зарчетата.
При недостатъчна "бронебойност" (конкретен показател на оръжието) поражения по бронирания не се предвиждат и не се смятат. Просто "отучваме" играчът да я кара каубойската.

По Пример 2 се разбрахме.

Чудовищата: Гигантски рак е опция (това при мен е брониран противник). Аз имам и другата крайност Гигантска амеба която игнорира всякакви маломерни кинетични оръжия, ама гори добре, всякакви Гигантски Мекотели и т.н. От друга страна има тълпи от дребни и слаби противници. Това не е някакво изобретение, а класификация, която е до извесна степен "нелинейна".

Най-кратко казано имам предвид "взаимоотношение" от типа "камък' лист 'ножица"... ама понеже съм му свикнал и не се сетих да го спомена.

Стига си се впрягал за тоя Дюн - това е второто, важно дето не ме разбра. Казах, че се дразня когато няма Дюн пък ми се позовават на Дюн (имаше тук едни Орки в космоса, дето размахваха брадви защото всички били с Дюноподобна защита). Същото е и за ИИ и за ракетите, аз само давам възможност за преодоляване на полето, не го вкарвам в сетинга на Дюн. Може ракетата да е 5 пъти по-скъпа от защитното поле, но е безкрайно по-евтина от бобре обучен боец. И разбира се, че щом са "бавни" патроните са пригодени за поразяване при недостатъчно отдаване на кинетична енергия - отровата е опция, елекошок също. Точно заради изпълнения в стил Матрицата казах "автоматични скорострелни" оръжия за да наситят пространството с достатъчно стрели. И разбира се стават само за близък бой
Дай да не го дъвчем повече това.

Имаш различна от моята интерпретация на Гаусовата пушка. Няма нужда боеприпасът да е с голям калибър. Аз имам в арсенала 3 мм свръхскорострелен ускорител, който използва точно стрелички. Разбира се гаусът няма интелект. Задаваш с един превключвател различна начална скорост, при мен главно за безшумен изтрел, ама нищо не пречи да се зададе мулти режим. ;)
Сблъсквал съм се с реакцията: "Ама тя такава стрела ще е много лека... с всичките последствия" - веднага отговарям: "За композитни материали чували ли сте" . Имаме връх от волфрамов карбид, сърцевина от обеднен уран и тънка обвивка от стомана. Дължината може да достига над 100 мм. Стаблиизира се с крилца (като обикновена стрела) или с въртене (като патрон). Няма голяма далекобойност и точносттта бързо пада. Ама има "фрагментационен" боеприпас. При проникване в целта стрелата се разпада на по-малки части за повече поражения. Има и "бронебоен боеприпас", който не се разпада, а пронизва бронирани цели... че прави малки поражения е друг въпрос. Ако е живо същество като гигантсия рак ще се дестабилизира в тялото му и ще направи доста поразии. И като се вземе предвид, че ще са десетки попадения - а бе с две думи Обичам Гаусовките!!! Специално GR v2 (от Gaus Rifle var.2 по моя класификатор) е с размери колкото на Ак 47, но е по-масивен заради ускорителя и по-тежък поради големия пълнител. Как е направен не знам фантастика ще знаеш.

За екипировката: Разбира се че може да е без камуфлаж и броня... може и без оръжие да е, те пак си се включват в системата за да има еднаквост на базовите данни - стойностите са нула. Отгоре на всичко "камуфлаж" го разглеждам и като част от уменията на героя. Ако може да "дебне в храстите, като чеченец" си има камуфлаж. Прикритията от терена са "броня". На компа му е все едно дали е "войник зад камък" или "войник с брониран екзоскелет в статична позиция" - като алгоритъм е по-лесно да се използват еднотипни данни. На играчите не бих го казал, че ще се ошашавят. Те си го използват като "приктитие" компютърът го смята като "броня" с висока стойност на защитата.
Извън интересите ми нещо като голо зомби с лазерна пушка.

Не съм го доизпипал още и не е съвсем за пред хора. Вече си разбрал, че аз започвам с много опростявания и разбивания на задачата, после обединявам и накрая изчиствам всяко излишно повторение.

Мога да се сетя защо 20 години не си попадал на такива ситуации... не съм ти бил под ръка иначе 100% щях да те врънкам за военна фантастика. Заб.: И постапокалипсис става, ама ще трябва да има и меле оръжия и по-малко покутевица. :P

03 Фев 2020 11:49 03 Фев 2020 12:29 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134047

Не ме разбра по двете основни точки. Ама така е като се опитвам да пиша по-кратки постове. Става двусмислено.
Половината време разговорите за научна фантастика стигат до "не се разбрахме, дай отначало". Вече съм свикнал, че си върви с жанра :).

За Пример 1. Не са автоматични рани, те естествено са тъпотия. Нито противникът става по-точен. Имах предвид, че противникът, който е NPS ще го избере за цел, ще стреля по него и ще се прави проверка дали е уцелен играчът.

А, ок, това ми звучи напълно нормално. Всъщност точно така казах, че бих го изиграл.

Разбира се ще попиташ защо точно той ще е цел...

Не се канех да питам. Стреляш по нещо, правиш по-лесно да те забележат. Звучи ми съвсем логично ;).

При недостатъчна "бронебойност" (конкретен показател на оръжието) поражения по бронирания не се предвиждат и не се смятат. Просто "отучваме" играчът да я кара каубойската.

Хм...този показател може да е доста полезен!

По Пример 2 се разбрахме.

Чудесно!

Чудовищата: Гигантски рак е опция (това при мен е брониран противник). Аз имам и другата крайност Гигантска амеба която игнорира всякакви маломерни кинетични оръжия, ама гори добре, всякакви Гигантски Мекотели и т.н. От друга страна има тълпи от дребни и слаби противници. Това не е някакво изобретение, а класификация, която е до извесна степен "нелинейна".

Значи - рояци, амеби и бронирани. Не е линейно, просто са различни подходи.

Най-кратко казано имам предвид "взаимоотношение" от типа "камък' лист 'ножица"... ама понеже съм му свикнал и не се сетих да го спомена.

Откъде ли ми е познато това...

Стига си се впрягал за тоя Дюн. Казах, че се дразня когато няма Дюн пък ми се позовават на Дюн - това е второто, важно дето не ме разбра.

Няма Дюн? Защо няма Дюн, аз обичам да говоря за този сетинг :P ?

Може ракетата да е 5 пъти по-скъпа от защитното поле, но е безкрайно по-евтина от бобре обучен боец. Дай да не го дъвчем повече това.

Абе...зависи от планетата... B) (Проблемът е, че ще трябва да екипираш значително количество хора с такива оръжия - и като цяло, по-логично ще ти бъде това да са тежки оръжия - или поне на равнище базука, ако не и миномет - а не ръчни такива. В който случай - ок, може да преминава защитното поле, защото половината му цели са стационарни...добре, добре, спирам за логистиката :hello: !)

Имаш различна от моята интерпретация на Гаусовата пушка. Няма нужда боеприпасът да е с голям калибър.

ОК, аз разбирам под Гаусова пушка/ускорител ето това (не е пушка, но е ясно за какво говоря).

Иначе...автоматична пръскачка за стрелички?

Аз имам 3 мм свръхскорострелен ускорител, който използва точно стрелички.

Е, качи малко калибъра, де! 3 мм стрелички може да се спрат в по-дебела дреха... което не пречи на електрошока, но отровата се прецаква.

Сблъсквал съм се с реакцията: "Ама тя такава стрела ще е много лека... с всичките последствия" - веднага отговарям: "За композитни материали чували ли сте" . Имаме връх от волфрамов карбид, сърцевина от обеднен уран и тънка обвивка от стомана. Дължината може да достига над 100 мм. Стаблиизира се с крилца (като обикновена стрела) или с въртене (като патрон). Няма голяма далекобойност и точносттта бързо пада. Ама има "фрагментационен" боеприпас. При проникване в целта стрелата се разпада на по-малки части за повече поражения. Има и "бронебоен боеприпас", който не се разпада, а пронизва бронирани цели... че прави малки поражения е друг въпрос. Ако е живо същество като гигантсия рак ще се дестабилизира в тялото му и ще направи доста поразии. И като се вземе предвид, че ще са десетки попадения - а бе с две думи Обичам Гаусовките!!! Специално GR v2 (от Gaus Rifle var.2 по моя класификатор) е с размери колкото на Ак 47, но е по-масивен заради ускорителя и по-тежък поради големия пълнител. Как е направен не знам фантастика ще знаеш.

Както можеш да видиш горе - и моята беше такава!
Композитни материали и 10-сантиметрови стрели, разбира се, променят нещата...но сериозно, колко ще тежи проклетият пълнител? Че и с около 500 10-сантиметрови патрона (които пак изстрелваш за около секунда и половина, защото биеш микро-узито по скорострелност)?
Хайде обемът ще го преживеем (500*3мм диаметър, значи лице на основата около 7 мм)=(около) 3500 мм площ. Това е дебела плоча с обем 3*12*10 см, грубо. Няма да носиш много такива.
По-лошото е, че за разлика от съвременния пълнител, при теб си говорим за почти плътно блокче метал (защото бронебойните ти патрони нямат барут или гилзи)...та колко му е средната стойност на това? На око го смятам, че ще се измерва в килограми.
Да, пак е сериозно подобрение, но да не забравяме, че имаш и акумулатори (защото липсващият барут трябва да се компенсира от електромагнитни сили)...
Абе, виждам го това като специализирано оръжие, аналогично на миномета. За пистолети - не толкова.

Всичко това, разбира се, слабо касае повечето потенциални играчи.

Точно заради изпълнения в стил Матрицата казах "автоматични скорострелни" оръжия за да наситят пространството с достатъчно стрели. И разбира се стават само за близък бой ;)

Голямо търкаляне по земята ще падне!
Но пък с две такива можеш да притиснеш към земята няколко души, докато другарчетата ти ги отстрелват - вероятно с нещо високоточно.

За екипировката: Разбира се че може да е без камуфлаж и защита... може и без оръжое да е, те пак си се включват в системата за да има еднаквост на базовоте данни - стойностите са нула. Отгоре на всичко "камуфлаж" го разглеждам и като част от уменията на героя. Ако може да "дебне в храстите, като чеченец" си има камуфлаж. Просто казах, че е извън интересите ми.

ОК!

Прикритията от терена са "броня". На компа му е все едно дали е "войник зад камък" или "войник с брониран екзоскелет в статична позиция" - като алгоритъм е по-лесно да се използват еднотипни данни. На играчите не бих го казал, че ще се ошашавят. Те си го използват като "приктитие" компютърът го смята като "броня" с висока стойност на защитата.
Извън интересите ми нещо като голо зомби с лазерна пушка.

Това е просто по-абстрактно третиране на броня, оръжие и прикритие. Лично аз одобрявам. В крайна сметка не е особено различно от това, което се случва в куп системи, където можеш да имаш 40% умение+10% лазерен мерник+30% изстрел отблизо+25% киберприставки за подобряване на координацията-30% прицелване в главата...и свършваш на 75% умение при прицелен изстрел. (Сигурно бъркам някои модификатори, но има нещо подобно в Тъмните Ереси).

Мога да се сетя защо 20 години не си попадал на такива ситуации... не съм ти бил под ръка иначе 100% щях да те врънкам за военна фантастика. Заб.: И постапокалипсис става, ама ще трябва да има и меле оръжия и по-малко покутевица. :P

Постапокалипсисът ми е някак си по-забавен. Тъкмо проблемът с "персоналните защитни полета" вероятно е решен много просто от липсата на енергия!
А проблемът на военната фантастика е, че много рядко малка група герои ще има съществено значение. Ако погледнеш Пътя на Тигъра: Завоевател, голяма част от книгата не включва лични действия на Отмъстителя...
Лично на мен впрочем ми харесва да водя група или армия, ако героят е подходящ (някои не биха искали да го правят). Но някои играчи искат те лично да определят изхода от битката...което, сори, ако не вземете на абордаж кораба на адмирала, няма как да се случи!

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

03 Фев 2020 13:03 03 Фев 2020 13:42 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134049
И аз обичам Дюн ама като ще е Дюн да е Дюн - не разни пародии. Затова за момента го изключвам. Може да го бистрим отделно колкото си искаш, няма да ми омръзне.

За чудовищата. Де да беше само това ;)
Имаме: рояци, малки групи и единични. Имаме: брониране - от нула до "дебела чорупка или кожа или нещо такова". Имаме: различни размери от Годзила до мутирала хлебарка. Различна скорост и бързина на реакцията. Различен интелект. Всичко е в една матрица, често имаме нулеви стойности по даден показател. Ама дай да не се отплесвам в чудовиата, че те са ми по различна систематизация.
Амебата е много специална, няма броня, нама защита пълзи тъпо към целта и понася минимални поражения от разните там патрони, стрели, малки експлозии, импулсни лазери... може да се убие лесно с подходящо оръжия или тактика. Моята амеба обаче е по-специална. На малки разстояния оказва психическо въздействие на по-слаби интелекти и ги парализира докато ги хване. Освен това поддържа скорост около 5 - 6 км в час бавна и упорита и не се уморява, може да се разделя на две или три части за да обхожда жертвата. Има разбира се и много слабости.

За малокалибрената Гаусивка правилно си разбрал. Специално оръжие е. Не е пригодено за Дюн - слабо е. В оригинала е с висока начална скорост и с по-къси стрели. По-късно ще копирам показателите като пример. Сега ми се отвори една служебна задача и трябва да бачкам.

Оле-ле... щях да забравя най-важното. Много обичам когато всеки герой може да си подбере група наемници (NPS-та) и да ги командва примерно като "отдление". Групата действа като цяло - играчът накратко описва тактиката при съответния боен рунд. Предварително се уточняваме, че няма да е нещо от типа на: "Първият ми боец пада на на едно коляно, прицелва се и дрън-дрън". Иска се описание на общата тактика: Какво целим да постигнем, как смятаме да го постигнем и някой на-съществен подробности. Естествено стратегическата цел, която може да е "елиминираме противника" не е предмет на отделния тактически рунд. Може въобще да не се елиминират всички врагове, а целта да е да се избяга (спасяване на цивилни да речем). Може да има само само един рунд - зависи от ситуацията.

Водещият отчита какво правят като действие в сетинга и на тази база се пресмята какви поражения нансят и какви понасят. Аз за улеснение приемам, че героят загива последен, освен ако не поведе нещо като "хусарска атака срещу укрепена батарея". Затова в УШУ писах, че без да знам съм използвал подобна механика.

Сега наистина ще бягам, че имам краен срок.

.

03 Фев 2020 20:36 03 Фев 2020 20:38 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134062
Слагам таблицата на показателите. Заради ограниченията на форрума е завъртяна на 90о. Редовете са колони.
Първите три колони са само за справка и групиране, не се отразяват при отчитане на резултата. Action показва как оръжието нанася пораженията: Кинетичен удар, Висока температура, Електрошок и няколко специфични, които не съм решил къде да сложа.
Всичко от Аccuracy надолу има относителна числова стойност (0 до 24 - дванадесетична система, не две зарчета). Променям ги за да приспособя към O.R.E.
Ще запазя обаче дванадесетичното представяне. 12 ми е по-удобно за работа от 10. При 24 имам кратност на 2, 3, 4, 6, 8 и лесно приравняване към кратност 5 и 9.
Може би ще разделя Поражения и Шок в отделни колони. Отбелязвам, че Magazine - също е условно число. Не показва брой изстрели, а е от типа малко / много. Reload - е начина на презареждане след изстрел.

Index:
Species:
Type:
Action:
Аccuracy:
Caliber:
Effective range:
Rate of fire:
Piercing:
Armor piercing:
Damage / Shock:
Magazine / Reload:

04 Фев 2020 09:42
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134077
Асене, можеш ли да ме насочиш към някой постапокалиптичен сетинг (може и повече от един), който е с ORE или някоя игра, която на теб ти харесва, без значение в каква система.
Аз ще потърся в нета, ама предпочита да имам предварително мение дали си заслужава.

05 Фев 2020 18:39
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134110
Може би трябва да припомня на Асен защо съм се вманиячил по ORE и компютърни модели. Първите две или три ролеви сесии, които играхме бяха по една космическа опера. Асен тогава играеше. Водещият беше Андраш. Не мога да напрвя точна оценка на стила му, бях съвсем новак и трудно се ориентирах, ама ми хареса. Най-много ме впечатли, че всички сметки ги правише на един лаптоп. Цък-цък и готово! Та тия двамата са виновни сега да пълня форума с "експертни мнения" по математиката на бойните системи. Аз съм жертва на обстоятелствата.

Пускам тоя пост, защото скоро смятам да "ощастливя" общността с "математика на взаймодействието на опонентите в ролева битка".

06 Фев 2020 01:29
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134120

Асене, можеш ли да ме насочиш към някой постапокалиптичен сетинг (може и повече от един), който е с ORE или някоя игра, която на теб ти харесва, без значение в каква система.
Аз ще потърся в нета, ама предпочита да имам предварително мение дали си заслужава.

www.drivethrurpg.com/product/70124/Atomi...calyptic-Roleplaying
www.drivethrurpg.com/product/80465/Irradiated-Freaks

Тези двете вървят заедно. Освен, че са безплатни, според моя опит са и леки и приятни за игра :) .

Мисля, че Андраш си беше програмирал на компютъра (вероятно в Ексел, макар че може и да бъркам) One-Roll Alien Generator, който е в Out of the Violent Planet - допълнението с правила за Reign Enchiridion. Определено водеше до забавни резултати! Някои...неща...си плачеха за убиване чрез обстрел с гранати, ама нали поръчката беше да не потрошаваме излишно мината...

За незапознатите, които вероятно са мнозинство - Out of the Violent Planet е сетинг, при който извънземните идват с лошото намерение да превърнат хората в телепатично контролирани роби, както 1234567890 раси преди това. Вместо това се оказва, че Бай Ганьо не усеща фините въздействия, на които се базира телепатията и, като цяло, е единствената раса, която "ни приема, ни предава".
Което срещу раса, използваща телепатията като оръжие,е неимоверно предимство :lol: .

Съответно - хората отговарят на заповедите с куршуми. А извънземните раси изведнъж виждат в наемниците от Земята шанс да победят другарчето с пипалата, което е доживотен президент на съседната Конфедерация (онази на телепатично контролирани роби, които не знаят, че са такива. Сещате се - дето съвсем не са като нашата Федерация, управлявана от насекомо с антени. което открвено казва на всички, че са телепатично контролирани роби, но ги убеждава, че това много им харесва?
Та, за някое от тези мисля, че работехме. Те даваха технологии, ние плащахме с доставка на куршуми в съответните глави/псевдоподи/каквито там са им уязвимите места на онези гадни скъперници, които не щат да плащат. За по-тежките имахме и подцевни гранатомети.
Да, лов на буболечки си беше, ако цитираме класическите филми... :evil:

А ако се чудите, да, авторът изрично си беше писал на един форум, че целта е била да направи съплемент в стил "humans are the orcs" (в смисъл на "създадена за война раса", следвайки митологията на Толкин). Ако мен питате, получило се беше - не съм играл друга игра, в която сетингът да улеснява до такава степен "освобождаването на кучетата на войната" B) !

Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm, ninja_senso

06 Фев 2020 09:12 06 Фев 2020 09:38 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134123

Асен писа: писа:
Мисля, че Андраш си беше програмирал на компютъра (вероятно в Ексел, макар че може и да бъркам) One-Roll Alien Generator, който е в Out of the Violent Planet - допълнението с правила за Reign Enchiridion. Определено водеше до забавни резултати! Някои...неща...си плачеха за убиване чрез обстрел с гранати, ама нали поръчката беше да не потрошаваме излишно мината...
Надникнах само един два пъти в екрана и не съм сигурен, не помня добре, може и Ексел да е било. Останах с впечатление, че въведе и показателите на героите ама не видях големи таблици. Ти би трябвало да знаеш последната сесия бяхме с намален състав и я води ти.
И аз започнах с таблици в Ексел, все още го правя за тестване на някои таблици, ама ми е много тромаво.

Благодаря за игрите! За тези които ми прати и за тези, които играхме.

06 Фев 2020 14:01
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134134
Може и нашите показатели да е въвеждал, но по-вероятно е въвеждал показателите на момчетата от нашите две групи. Нямам представа, честно казано, аз нарочно не му гледах в екрана :) !
Практически сигурен съм обаче, че Андраш не нагласява показателите на опозицията според способностите на персонажите. Аз със сигурност не го правя ;) .

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

06 Фев 2020 14:21
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134136
Интерено ми беше до колко е автоматизирал сметките. Определено не е нагласявал резултатите. Помня едно многоръко и многооко нещо си дето едва не ни затри като се набутахме в някакви тунели.

06 Фев 2020 14:49
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134142

Интерено ми беше до колко е автоматизирал сметките. Определено не е нагласявал резултатите. Помня едно многоръко и многооко нещо си дето едва не ни затри като се набутахме в някакви тунели.
Точно това си плачеше за серия от гранати (и насочени взривове по стените, а после да оставим мината да му падне на главата)... ама поръчката ни беше да "разчистим мината", а не "да изчистим мината от картата" :whistle: !

А що се отнася до това, до каква степен Андраш е автоматизирал сметките - вероятно отговорът е "много". Той е доста по-добре с автоматизирането на сметки.
Аз пък съм добър в смятането наум и в намирането на начини да избягвам прекалено много смятане.
Всеки, който се хване да води, овладява някаква комбинация от тия умения ;).

Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

07 Фев 2020 10:23
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134166
Сега, за да не превръщаме темата в разговор между мен и Джордж...малко бонус въпроси към всички вас!

Коя беше най-забавната битка, която сте водили в ролева игра?
Какво я правеше най-забавна?
По коя система се развиваше действието?
Системата имаше ли отношение към това, защо битката е забавна?

Отделно, но свързано:
Коя от всички избегнати битки ви беше най-забавна?
Кога сте печелили най-много от избягване на битка?

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

07 Фев 2020 12:23 07 Фев 2020 12:51 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134169
Може ли да се включа първи.

Най-забавната битка (и избягната битка) беше в система "Изчанчено D&D". Понеже в една от сесиите присъствахме само четирима от първоначалните осем играчи и Водещият (Ян) беше възпрепядстван. Аз го замествах като водещ. Бях и играч едновременно. Участвах двама съфорумци: Ефикс и Симеон (не му помня ника от форума).

Героите бяха въвлечени в масова битка срещу многобройни противници (гоблини стрелци, леки копиеносци и тежковъоръжена пехота) командвани от зла магьосница. На наша страна имаше три помощни групи от добрите: Градската стража, местния префект с охраната си и група въоражени селяни - идеята ми беше всеки герой да командва своя "армия". Моя герой трябваше да е главнокомандващ.

Цяла седмица се подготвях, карта им нарисувах, фигурки за героите им намерих и тия чешити след като направиха два бойни хода - започнаха преговори. Взеха, че се спазариха да оженят Благородния Рицар (мен) за Злата Магьосница... понеже на нея и било омръзнало от гоблини.
Завършихме със свадба вместо с масова сеч :S

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Битки в ролевите игри
Time to create page: 0.095 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност