• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Битки в ролевите игри

Битки в ролевите игри

• 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
10 Фев 2020 13:07 10 Фев 2020 13:09 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
Битки в ролевите игри #134277
Аха, съгласен, ама ние (аз поне) си играем на "измисли бойна система" или "човъркай бойна система" (нещо като червей дървояд не дървеница).
Това от линка не го познавам в детайли за да го дъвча. Иначе не е проблем да се измислят карти и да им се дефинира предназначение.

Не я знам 3х3 - това е дето го играете в момента, така ли. Дай ми по-детайни правила от хвърлят се три зара. Може да ми хареса и да не се женя за O.R.E.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Efix7

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

10 Фев 2020 13:25 10 Фев 2020 13:27 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Topic Author
Битки в ролевите игри #134279
Спасе - защото доста хора не обичаме специални зарове или карти вместо зарове. За специални карти да не говорим...
Със ЗиЗ да играеш Зовът на Кхтулху или каквото и да било СФ, за мен е загуба на време.

Джордж, ЗиЗ е българското име на ДиД (Зандани и Змейове, известна още като Подземия и Дракони или Дракони и Тъмници).

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

10 Фев 2020 14:09
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1538
Битки в ролевите игри #134284

gbm писа: писа:
Аха, съгласен, ама ние (аз поне) си играем на "измисли бойна система" или "човъркай бойна система" (нещо като червей дървояд не дървеница).

Ами да, човъркаме си тука, забавляваме се ....

Лесното на стандартните пособия за игра е, че са лесни за намиране. Затова и шестстенния зар е толкова повече използван от 16-стенния, например.

Това с наемниците е оригинално - може да "завържем" Q (дамата) с Charisma проверка, K (попа) с Wisdom & Intelligence check, а J (валето) с Constitution & Dexterity проверки.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

10 Фев 2020 14:17 10 Фев 2020 14:40 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134287

Асен писа: писа:
Джордж, ЗиЗ е българското име на ДиД (Зандани и Змейове, известна още като Подземия и Дракони или Дракони и Тъмници).

Бля-а-а! :sick: Вилорп за пореден път ме подведе. Ако броим и пушката на Ефикс 2:0 за Спас. :angry: Аз помислих, че е някаква система с три зарчета.

Вилорп, все пак би ли ме светнал за системата в "Ню Лърк ли коминг". Дай малко подробности.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Efix7, George-AL

10 Фев 2020 18:22
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1317
Битки в ролевите игри #134304
Заради многократните смени на името на тази тема, сега първите мнения в нея (моите също) седят като пълен офтопик. Когато писах в нея изглеждаше, че се обсъждат битките в книгите-игри, но после нещата се изкриваха само в посока ролеви. Моля занапред, когато се отваря тема, тя да е коректно зададена и да не се променя заглавието след това по "заявка". Има варианти за отцепвания на мнения и т.н.

Извинявам се за офтопика с това мнение.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

10 Фев 2020 19:44 10 Фев 2020 20:02 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134306
Извинен си и имаш право. Обаче в първия пост в самото начало (трети абзац) Асен пише:
"Като цяло, подходите към оръжията в РИ могат да се разделят на три основни вида.
Уточнявам - говорим за немагически оръжия! Явно е, че има разлика дали ползваш Сатър +2 или Боздуган +1, унищожаващ немъртвите с допълнителна ефективност...но просто не говорим за това.
"
В същият пост дава пример от Ролеви Игри и Книги-Игри или както е модерно РИ и КИ.

В началото темата се насочи към книгите-игри, после се обърна към ролевите игри. Доколкото си спомням първото заглавие беше свързано с предпочитания към оръжията, не с битките. Постепенно от оръжия се мина към ролеви системи и темата беше преименувана. Даже два пъти. Лисичков поиска сведения за непопуярни, но успешни системи. Асен спомена One Roll Engine и аз захапах въдицата. По едно време се усетих, че само двамата си пишем и се опитах да върна към оръжията. Обаче моите предпочитания в момента съм към стрелящите оръжия и пак го завъртяхме.

Ако се чете подред не е офтопик. На място си е. Мутациите на темата може да се проследят.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, George-AL

10 Фев 2020 20:08
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134308

gbm писа: писа:

Асен писа: писа:

Бля-а-а! :sick: Вилорп за пореден път ме подведе. Ако броим и пушката на Ефикс 2:0 за Спас. :angry: Аз помислих, че е някаква система с три зарчета.
Системи с три зарчета да искаш... :evil:
А системата, която ползва Спас, е описана в един ПДФ, който беше постнат някъде. Имам го на телефона.

nixata писа: писа:
Заради многократните смени на името на тази тема, сега първите мнения в нея (моите също) седят като пълен офтопик. Когато писах в нея изглеждаше, че се обсъждат битките в книгите-игри, но после нещата се изкриваха само в посока ролеви. Моля занапред, когато се отваря тема, тя да е коректно зададена и да не се променя заглавието след това по "заявка". Има варианти за отцепвания на мнения и т.н.

Извинявам се за офтопика с това мнение.
Съжалявам за промените в насоката, но аз се опитах да дам насока дори не към битките, а към оръжията в РИ и КИ. По решение на администрацията друга моя тема беше слята с тази...с модераторите не се спори, но това не беше решение, което можех да предвидя! Аз съм свикнал социалните битки и физическите такива да си имат отделни теми, оръжията и бойните системи - също отделни...евентуално с отделни теми за инициативата, нараняванията и работата в екип, или каквото там искаме да разгледаме по-подробно.

Като цяло, съм съгласен с Джордж. Темата си сменяше заглавието само, за да отрази поредната мутация - но ако четеш подред, постовете ти са си съвсем на място! Не виждам нужда да се притесняваш от офтопик.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

10 Фев 2020 22:14
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134315
"А системата, която ползва Спас, е описана в един ПДФ, който беше постнат някъде."

Да, аз го изтеглих, ама ми се стори много опростено в частта "Как се играе?" и "Битка" - помислих, че е някаква шега и не го прочетох внимателно. Грешката е моя.
Много е елементарно и с много малка вариативност. Не ми върши работа. Прекалено изравнява качествата и уменията на героите, оръжията, използването им в битка и т.н. Отчетено на успех/неуспех е с много малка вариативност.

Благодаря за инфото, сега някои действия на Вилорп като Водещ ми се изясниха. Пак не ги одобрявам, но поне разбрах, че са следствие от прекалено елементарната система.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

11 Фев 2020 08:58 11 Фев 2020 09:09 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Битки в ролевите игри #134322
Понеже не мога да редактирам горният пост, но ми се иска да добавя:
Като цяло симпатична система. Снощи набързо пресметнах вероятноста за успех. Стойностите са закръглени до два знака. За трудна проверка е 33%, за стандартна 61%, за лесна 74% - отнесено към D20 е все едно да хвърляш срещу 15 за трудна, срещу 12 за стандартна, срещу 6 за лесна проверка. Тези стойности не са много точни, за лесна проверка например е 6,66 по-близо до 7, но предпочитам като ще е лесна проверка да е лесна ;)

Не е толкова важно какви са конкретните стойности, от значение е, че вариативността при създаването на героя, оръжията, ситуациите е много малка. Заложено е на проста схема за бърза и лека игра. Голям плюс за системата е използването на един, два или три зара. Създава впечатление за по-плавно разпределение на шанса.

Всичко това е вярно при условие, че за успех се иска 5 или 6 без значение дали имаш едно, две или три попадения. Аз поне така разбрах правилата. Пример: при стандартна проверка е все едно дали имаш: 1х5, 1х6, 5 и 6, 2х5 или 2х6 - ако греша и броят попадения са от значение вероятностния фактор се разтегля и се измества към по-големите стойности, но по принцип е все тая.

Бих искал да попитам може ли с едно хвърлене да се правят две действия или за всяко действие се прави отделно хвърляне?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

11 Фев 2020 09:33 11 Фев 2020 09:34 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1204
Битки в ролевите игри #134324
Конкретно тая система сравнително бива за начинаещи без да ги затормозява излишно. Гоблина твърди че била доста по-голяма и обширна, но сметнал, че това е достатъчно като за начало. Добавката от мен са двете действия на ход, което директно съм инспирирал от Десцент джойн ин даркнес . Та информация за пълната система може да се вземе от краля на коблините или от Асен ако е разпознал системата.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, gbm

11 Фев 2020 10:37
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134329

Вилорп писа: писа:
Конкретно тая система сравнително бива за начинаещи без да ги затормозява излишно. Гоблина твърди че била доста по-голяма и обширна, но сметнал, че това е достатъчно като за начало. Добавката от мен са двете действия на ход, което директно съм инспирирал от Десцент джойн ин даркнес . Та информация за пълната система може да се вземе от краля на коблините или от Асен ако е разпознал системата.
Благодаря за доверието!
Признавам обаче, че не съм сигурен какво е послужило за вдъхновение. Mythic d6, може би?

www.drivethrurpg.com/m/product/243769

Или Atomic Highway? А още по - вероятно някоя наративна система...

Аз на Mythic d6 се базирах, като си правех правилата за игра с деца в детската градина. Опростих ги горе-долу до същото...(Не се шегувам. Имам си правила за деца в детската градина, в предучилищна и първи клас, и за втори клас и нагоре! Налага се).

Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

11 Фев 2020 15:08
Coblin's Avatar
Coblin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Битки в ролевите игри #134338
Системата на която базирах тая форумна шашма беше Tiny Dungeons 2e. Има доста книги базирани на тази система, който иска може да порови из drivethroughRPG. Общо взето доста неща бях орязал и променил, като в последствие имах желание да добавя и други неща и механики, в случай че форумната имаше нужда от това. Това с двете действия го има по време на битка и там, та Спас хубаво се е ориентирал.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, gbm, George-AL

11 Фев 2020 15:31
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134339

Coblin писа: писа:
Системата на която базирах тая форумна шашма беше Tiny Dungeons 2e. Има доста книги базирани на тази система, който иска може да порови из drivethroughRPG. Общо взето доста неща бях орязал и променил, като в последствие имах желание да добавя и други неща и механики, в случай че форумната имаше нужда от това. Това с двете действия го има по време на битка и там, та Спас хубаво се е ориентирал.
Не съм я чел, макар че съм попадал на нея в сайта. Игри, с които мога да водя тъмницолаз, имам предостатъчно, така че не виждам смисъл от още една.

28 Фев 2020 13:31
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Topic Author
Битки в ролевите игри #134737
И като говорим за иновативен подход към битките...
drive.google.com/file/d/1E04o-VtE6UyBCqd...jGeIXWqFE/viewAgents of P.U.N.C.H.

Не съм виждал по-сбити и прецизни правила за битка. Победителят на практика винаги може да се предскаже :evil: !

• 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Битки в ролевите игри
Time to create page: 0.114 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• 52. Софийски международен панаир на книгата 2025 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Etom
    • Today 17:10
    • Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) (38 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • Today 05:50
    • "Връх на стрела", из „Полетът на гарвана... (18 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Radko
    • Yesterday 13:28

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност