NOTE: This product provides the Game Master Emulation rules found in Mythic Role Playing, a product that contains emulation rules and a full, universal role playing game (also available at paizo.com). Mythic Game Master Emulator is for those who do not want the universal role-playing rules, but just the game master emulator at a reduced price. Mythic Game Master Emulator is a supplement meant to be played with your favorite role-playing games.
Most Role-Playing Games operate under the principle that there are players and there is a Game Master. The GM prepares all the details of an adventure, and then "runs" the players through that adventure. This usually requires a great deal of preparation on the part of the GM.
Mythic is different in that it requires no preparation from the GM. Mythic adventures are meant to be played off-the-cuff, with perhaps a few minutes of brainstorming to come up with the initial setup. Mythic can also be played entirely without a GM. The same mechanics in Mythic that allow a GM to run an adventure without preparation also allows a group of players to do without the GM.
In a Mythic adventure, the GM (or players without a GM) can start an evening's entertainment with about five minutes of preparation. As the adventure unfolds, the GM is just as surprised by the twists and turns as the players are.
There are various ways in which Mythic can be used:
No GM, multiple players: Players decide on an opening scenario, and perhaps a few details or two, and Mythic takes it from there. All action is decided through the asking of yes/no questions and the application of logical principles. By answering questions, the adventure moves along, with the occasional random event throwing players a curve ball. The action is broken into scenes, just like in a movie, to keep everything straight.
No GM, one player: Mythic can be used to go solo. Solo play in Mythic works the same as group play. You're just alone.
One GM, any number of players: For those who like to be a GM, we have something for you, too. The same tools that allow Mythic to automatically generate adventures on the fly without a GM also work with a GM. This means very little to zero preparation, if you don't want to prepare. Simply create an opening scenario (hey, you can come up with that on the drive over!) and follow Mythic as it guides you along. Mythic will throw in its own twists and turns, so the GM will be just as shocked as the players.
54 pages, with full-color cover and black-and-white and color interior.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Според моя опит горното не е вярно. И да, пробвал съм, емулаторът води по-добре от много водещиВ повечето случаи обаче си представям тези като dungeon crawl-ове.
Току-що приключихме една игра с Cocaine от форума (всъщност, един друг форум, но да не издребняваме). Беше приятно уан-шотче в стил "B-movies". Системата беше Celestial warriors (общо 7 страници, 1 от тях -заглавна, базирана на д6 дайспул, keep highest). Не само е напълно подходяща за подобни игри - това й е специалността
.
По-интересното е, че и двамата участващи бяхме играчи. Водеше ни система, емулираща Водещ с помощта на таблици и случайни събития, гореспоменатият ГМ-Емулатор. Най-интересното е, че системата всъщност се справи добре с възпроизвеждането на жанра!
И така, нека опишем играта по сцени.
Персонажи:
"Ужасът на Харлем", главатар на улична банда, майстор на стила на Макото Сенсей (доколкото ми е известно, такъв няма) и в общи линии, кораво копеле. Ако не беше негър, според прическата щеше да е скинхед, а ако не беше по-високо в хранителната верига, според дрехите (и колата) щеше да е сводник. Един от членовете на бандата му си беше хванал бяла мацка, което доведе до срещата му с другия игрови персонаж... Типична реплика: "Yo, bro, wassup!" Не се подвеждайте: всъщност, слабо държи да знае!
"Джуджето от Ирландия", нисък и набит миньор и пещерняк, който май излиза изпод земята само, за да тренира и спи. Явно му харесва там. Относително тих човек, но наскоро братовчедка му се беше хванала с кофти тип - негър от улична банда. Да, същият гореспоменат. Сега се беше заел да провери какво се случва със скъпата му племенничка.
Сцена 1: Дуелът.
"Джуджето" реши, че иска да си говори с типчето, подвело невинната душица на братовчедка му. Приехме, че е нормално да разбера, когато почне да ме търси, и счетохме това за предизвикателство към персонаж. В системата има такава механика, а и все едно - приех веднага.
Поради относително лошото му хвърляне, вместо той при мен, аз се появих в къщата му, докато си оправяше градината. Мускулест негър, слушащ рап, се прехвърли над оградата, като си хвана нунчакото, което висеше на врата.
-Къде е братовчедка ми?
-С едно от моите момчета. Обичат се младите, нищо, че е бяла!
-Искам да си говоря с тях.
-Но'уей, бро! Казах ти как е, да не се безпокоиш, щото - семейство ти е, но няма да им разваляш медения месец!
-Имам тук една беизболна бухалка, която не е съгласна!
Нунчакото описа осморка.
-А пък нунчакото е съгласно, бро! Вярвай му...
Оказа се, че съм прав. Нунчакото спечели, макар че беше всичко друго, само не и лесно.
Впечатлен от съпротивата, моят негър хвана пребития опонент (довършил го бях с два удара с нунчако) и го замъкна в собствената му кухня. Там му метнах кутия изстудена кола от неговия хладилник и си взех изстудена бира за мен. Защо да хабим бирата за синини?
Да, ама Митичният Емулатор имаше други планове...
Сцена 2: Търсене на информатор.
Тъкмо, докато го убеждавах, че е пич, нищо, че е бяло хонки, ми звънна мобилния. След като приключи разговора, го погледнах и прецених, че такъв човек ми трябва за този случай. Чети "лично мотивиран".
-Нали искаше да си видиш племенницата? Е, вече не е при нас! Искаш ли да ходим да я намерим, тъкмо ще можете да си говорите?
-Искам. Кво е станало?
-Нек'ви жълти педали са я отмъкнали. А, и са гръмнали моето момче в крака... казах на моите да се покрият и да се приготвят за проблеми, докато разбера кое какво. Идваш ли, или те боли глава?
-Идвам!
(Как да не се радваш, че Небесните войни емулира не реалността, а филмите с Долф Лундгрен? Вместо месеци възстановяване от комоцио, пичът беше готов за меле след половин час - макар и не на 100 % от възможностите си, но пак е постижение).
Ок, първата ни работа беше да намерим един мой информатор - жълтур в Чайнатаун. Той, обаче, беше не само нежелаещ да говори, а и нещо повече - опита да избяга. Колко често наркоман бяга от доставчика си?
Писна ми, така че го гоних с колата и го притиснах с нея до една стена. Сигурен съм, че не му счупих краката, въпреки че за момента той поне си го мислеше, защото въпреки това отказа и по-строгите мерки му наложиха да тича.
По-точно, вързах го с планинарската екипировка за задната броня и тръгнах съвсем бавно да го водя към съда. Смятах да го оставя на адвоката ми да го съсипе финансово - исках си обратно парите от дрогата, с която го бях хранил!
А, да, освен това го предупредих, че няма да губя време с боклуци. За да избегнем задръстването, щяхме да минем по магистралата.
Мда, точно така, пречупи се и си каза и майчиното мляко. Е, то не ни интересуваше, но това, което знаеше...
Оакза се, че не е новата банда на Накамото. Някой е искал да ни накара да им налетим. И не кой да е, а някой от полицията!
Кой точно? Не знаеше. Дори и като приближихме магистралата, така че му повярвах.
Затова само го дръпнах с мръсна газ, завих покрай една стена и го оставих да се блъсне в нея, преди да си взема въжето. Е, сега вече имаше счупени кости, но не ми трябваше да се обади на когото не трябва...
Сцена 3: Разговори с журналист и пострадал. Искахме да вдигнем валянка по радиото, за да накараме куките да пуснат когото искаме и да се успокоят.
Хей, не казвам, че щеше да стане. Персонажите ни мислеха, че ще свърши работа, така че казахме на диджея, че имаме запис на Шакира, която прави телефонен секс "или нещо също толкова интересно, бро - не ме карай да говоря".
За щастие или нещастие, ГМ-Емулаторът си имаше свои планове. Преди да отидем на срещата, се обади хлапето-любовник с простреляния крак. Били го посетили в болницата и го заплашили, че ще гръмант гаджето, ако правим глупости. Следяха ли ни? Вероятно да. Копелета!
Е, не става така! Обяснихме му, че ако сега се скатаем, ще я гръмнат със сигурност, за да няма свидетели, след което му казах да се стегне и да вярва в братята си от "Черните ангели". Псоочих му, че и чичо й не вярва, че ще стане.
Не беше убеден, но нямах време да се правя на психоаналитик, така че му затворих.
Сцена 4: Преследването.
Изобщо не успяхме да говорим с пича. Някакви го хванаха и го натикаха в камионетка, докато си търсех място за паркиране, където няма да ми одраскат колата. Нямах време да ходя да наказвам невежи, които не знаят на кого е тази кола!
Е, тъкмо не бяхме паркирали, тръгнахме след тях. След като обмислихме няколко варианта, между които да ги проследим или чичото на изчезналата да скочи и да извади шофьора за врата в движение, или да застреляме копелетата, решихме нещо относително просто.
Изпреварих ги и им се изпречих на пътя. Казвам ви, като ми удариха колата, ме заболя повече, отколкото от ритниците на настоящия ми колега при дуела...
Както и да е, спряхме ги. Копелетата (банда от 4 човека и един експерт, системно), ни налетяха. Аз се заех с експерта.
Колегата нямаше проблеми. Полицаите, защото петимата бяха такива, му направиха цицини и се опитаха да го съборят и пребият с палки. Не стана, доказа, че ирландците носят на бой и ги попиля.
От моя страна, flawless loss. Не успях да метна нищо над 4, мисля, освен при началната защита от изстрелите му, която беше успешна. След като закономерно бях пребит във втори рунд, онези двамата останаха един на един. Единият, обаче, беше пребил 4 човека за времето, за което другият се беше бил с един. Куката се пречупи психически и каза, че "отива за подкрепление" (ГМ-Емулаторът имаше кофти чувство за хумор, изглежда).
Е, четиримата бяха вързани със собствените им белезници, беше ред на "Ужасът на Харлем" да се надигне, изплювайки зъб, и да поиска студена бира и почивка. Докато друг ми караше колата - което е по-рядко за персонажа, отколкото друг да му чука мацката - убедих журналиста да се маха и да забрави за случая. Ако могат да направят това на мен, на него какво ли е щяло да му се случи?
Явно физиономията ми не беше пример за това, как иска да изглежда, защото избра лесният път и отиде да си диджейства.
В същото време ирландецът беше побеснял достатъчно, за да им обясни любезно, че или ще проговорят, или ще ги пусне в трошачката за руда и ще ги закопае при отпадъците от миннопроизводството. Природен талант - убеди ги да говорят (метна добър зар)!
Е, вече знаехме къде държат мацката и кой е зад цялата работа. Решихме да отидем на гости на големият шеф. Дори влязохме културно, през вратата!
Само се опасявам, че забравихме да я отворим, преди да вкараме колата в двора. А, уел, случва се, вече бяхме ядосани!
Е, шефът си беше бюрократ, но познайте кой беше там - мда, русото копеле от камионетката! Е, разгеле, имах да си връщам...
Този път пратих ирландеца да лови бюрократи, а аз извиках пича на дуел. Вътреигрово, просто започнахме да се стреляме. Аз избегнах изстрелите с кълбо, после го уцелих в рамото. После използвах разсейването му, за да се сближа с него и му вкарах специалната техника, научена от Макото-сан: Брутален Ъперкът, с нунчакото!
Боят беше дотам. Мда, точно така, този път Flawless victory за мен! Явно с този нямахме размяна на удари - който почнеше, той приключваше. Въпрос на предпочитания, но аз точно така обичам "финалните босове" - смазани в първи рунд.
В същото време ирландецът хвана куката-бюрократ. Убедихме го, че ако продължи с глупостите, никъде няма да е на сигурно място. Той ни повярва. Явно беше добър познавач на човешката природа, защото и двамата говорехме сериозно.
Час по-късно ни бяха върнали моята племенница. Оставаше да разберем какво да правя с "любимия й", който се беше обадил да ни прецака, за да я спаси от случайни куршуми, но това си беше моя работа. Засега оставих чичо й да си я отведе...
Като за 2-часов уан-шот с 15 минути подготовка, от които повечето беше обяснение на системата, според мен е много добре.
Е, казах ви как изглежда играта - кажете сега вие какво мислите ГМ-а на играта (тоест, за Mythic емулатора). Подчертавам, това нещо може да се използва с всяка система!
Моята оценка е "изненадващо добро представяне" и за съжаление, играл съм с много по-лоши Разказвачи.
Flash Mythic GM Emulator
Mythic Helper
Ако някой иска да разглежда как работи .
Е, ако си чел вече онази тема, значи не си прочел нищо ново и сегаАсене, благодаря за инфото. Ще те цитирам от РПГ-форума , където си дал два полезни линка
:
Flash Mythic GM Emulator
Mythic Helper
Ако някой иска да разглежда как работи .
Мисля в скоро време да си поръчам Mythic по Амазон.де, освен ако някой не знае безплатна версия някъде![]()
Доколкото знам, се съдържа, но информацията ми е от втора ръкаНе бях я чел темата в РПГ форума, намерих я по твоя пост : )
Предпочитам хартиен вариант пред PDF, нямам електронен четец, а ако тръгна да я принтирам ще излезе по-скъпо, отколкото да си я поръчам (май). Иначе си прав, че тарикатлъкът и пиратството са гадни, ама сиромашия /бирата ми пие парите напоследък/
П.П. Все пак явно ще я закупя на ПДФ и принтирам, излиза по-евтино. Всъщност кое да купя - GM Emulator-а или цялата "Mythic Role Playing"? Нали първото изцяло се съдържа във второто?
Емулаторът се състои от 4 основни части, таблица за въпроси, генератор на случайни събития и значимостта им за сюжета, списък със сюжетни нишки, и хаос фактор. Да пишеш всичко ли се съдържа, или ми е била неточна информацията!Взех си Mythic Role Playing, почвам четенету
Не е въпросът до мен, макар че ме ласкаеАсене, няма проблем, но това за мен попада в случаите в които играчите си разнообразяват играта. Аз щях и да се учудя, ако в твоя опит излизаха повече dungeon crawl-овете
![]()
Емулаторът се състои от 4 основни части, таблица за въпроси, генератор на случайни събития и значимостта им за сюжета, списък със сюжетни нишки, и хаос фактор. Да пишеш всичко ли се съдържа, или ми е била неточна информацията!
Вероятно за същото говорим, и да, това са елементите.
Емулаторът се състои от 4 основни части, таблица за въпроси, генератор на случайни събития и значимостта им за сюжета, списък със сюжетни нишки, и хаос фактор. Да пишеш всичко ли се съдържа, или ми е била неточна информацията!
Има Fate Chart (таблица за въпроси), и Event Focus Table. Хаос факторът до колкото разбирам е просто едно число 1-9, което се ъпдейтва преди всяка следваща сцена. Списък със сюжетни нишки май също има, но не знам дали говорим за едно и също. Има и бая други работиОще съм на 53-та страница, дотук идеята много ме грабва.
Е точно това имах предвид, ще трябва да мяташ като изоглавен на Фейт ЧартаКолкото до това дали играта ще може да генерира Dungeon Crawl-ове, засега не съм видял как точно ще създава самите подземия автоматично. Май не са предвидени карти и точни разграфявания на терена, доста по-абстрактно ми изглеждат нещата в Mythic досега. Което си има плюсове и минуси, мен лично ме кефи повече да има разграфени карти. Но не виждам как такива могат да се генерират автоматично, без безкрайно мятане на зарове.
С неща, за които тактическите карти не са от такова значение, Митик всъщност се справя по-добре, казвам го от опитРазбира се, ако искаш да ти води дънджънкроул, може и това да направи, но според мен дори ще ти е по-трудно да го постигнеш, отколкото почти всеки друг жанр!
Feature Highlights:
Utilizes the popular FUDGE word based Roleplaying engine.
Simple character creation gets you started quickly.
“Roll As You Go” random dungeons for gamemastered and solitaire adventures.
Concise Tactical Combat & Movement Rules.
Included Combat Cards fold up for use as miniatures.
“Whats The Catch” a complete ready to run adventure by Ann Dupuis, Paul Dupuis and Steffan O’Sullivan.
Over 30 monsters to challenge would be heroes.
Complete Magic System with 50+ spells.
And Much More!
А, затова ли питаше за fudge зарове в другата темаТъй е, Mythic-концепцията е добра, но не и за "Terrain generator".
Колкото до "Roll-As-You-Go" Dungeon Generator, попаднах на "Hack'n'Slash" . Играта е базирана на Fudge-системата, с която не съм много запознат (то аз с никоя RPG система не съм запознат ) , но като гледах PDF - Демото, изглежда доста зарибяващо, макар и да е ограничена - само 9 типа dungeon-помещения, 30 дзвера, .... Все пак мисля, че няма да има проблем да се разширява и дори да се съчетае с Mythic![]()
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas